Staré hroby a spomienky na prastarých rodičov
Teraz nedavno boli Dusicky tak som sa zamyslela, ze do kolkej generacie sa "dedia" hroby.
Ako mala vnucka som chodila s babkou na hroby jej rodicov a svokrovcov a neskor aj na dedkov hrob. Vypliest burinu, trosku mi o nich porozpravala a tak.
Babky maju 80-90 rokov, akosi ratam s tym, ze o ich hroby sa postaraju ich deti (teraz 55+). Ale ze ci si teda prevezmu aj hroby svojich starych rodicov (mojich prastarych rodicov, ktorych som poznala len z rozpravania) si nie som taka ista. Ja mam s babkou vela zazitkov, aj moje deti su vo veku, ze ju vnimaju a mozu s nou mat spomienky na cely zivot. Na druhej strane si neviem predstavit, ze sa moje deti jedneho dna maju starat (a platit) o vsetky hroby 3 generacie dozadu kade-tade po svete.
Ako to citite vy? Ze spominat len na tych, ktorych sme za zivot poznali a vsetci starsi proste upadnu do zabudnutia? Ziadne hroby, ziadne spomienky, ziadna rodinna minulost starsia ako povedzme tych sto rokov dozadu? Mate nejake kroniky, rodokmene, vraciate sa k starym fotografiam, rozpravate detom o ludoch, ktori zomreli pred tym, ako sa deti narodili?
Za sto rokov už nikto nebude vedieť, že sme existovali. Normalka.
vazne tieto temy pred Vianocami? vazne?
sa spamataj mnohi z nas nemaju otca mamu a surodenca a toto je tak citliva tema.
preco? pytam sa preco? ma niekto toto riesit na fore.
si uvedomujes ako to moze niekomu ublizit aj ked chapem ze z tvojej strany, nevedomky? to sa vazne potrebujes toto pýtať na fore?
@anonym_194bf7 riadna drama queen. Normálna téma na zamyslenie. Či máme sa baviť už len o zvoncekoch a farbe stromčekov?
sa spamataj mnohi z nas nemaju otca mamu a surodenca a toto je tak citliva tema.
si uvedomujes ako to moze niekomu ublizit aj ked chapem ze z tvojej strany, nevedomky? to sa vazne potrebujes toto pýtať na fore?
@anonym_194bf7 za to že ty si precitlivena autorka nemôže. Nečítaj témy, ktoré ti ubližujú.
My sa staráme len o hroby ľudí, ktorých sme poznali.
@anonym_194bf7 keď to nemáš v sebe spracované, skús na tom zapracovať, keď ti je smrť a spomienka na mŕtvych nepríjemná. Práve na Vianoce si vždy na všetkých blízkych spomeniem s láskou, ktorí tu nie sú, ty nie? Netreba to v sebe dusiť. Je to v poriadku cítiť smútok a bolesť ♥️.
@anonym_194bf7 preboha ukludni sa. Nikto sa z teba nepokaka a tato potreba hyperkorektnosti je trapna.
na margo anonyma - nemam mamu uz 13 rokov a tato tema ma nezranuje. S laskou na nu spominam kazdy den aj kazde vianoce.
Za hroby sa plati, ked sa nezaplati po niekolkych vyzvach a prejde nejaka doba, mozu sa tam pochovat ini ludia. Je na rodine/blizkych/znamych, ci bude platit alebo nebude a kolko generacii. Ja som sa nad tym velmi nezamyslala, mamina chcela spopolnit a rozsypat. Rozpravala mi, ze jej prastary otec, ktory prisiel na miesto, kde uz ona vyrastala, mal na hrobe vyzvu na zaplatenie poplatku. Zaplatila na niekolko rokov. Ja zial neviem, ktory hrob to bol. Teraz sme boli na dusicky po dlhom case na hroboch v mojiom rodnom kraji. Ukazat detom, kde su ich predkovia pochovani. Urobime im kroniku aj rodokmene s fotkami, popiseme kontakty na rodinu. Snazime sa stretavat.
Je pravda, ze ked pozeram stare fotoalbumy, nie vsetkych na fotkach poznam.
A toto chcem napravit, preto k fotkam v kronike/rodokmeni pridam zakladne info pre nase deti. Ako s tym nalozia oni dalej, ostane na nich
@anonym_194bf7 Smrť, spomienky na blízkych aj starostlivosť o hroby sú súčasťou života a nie každý to prežíva rovnako.
Diskusia je dobrovoľná a ak to niekomu nie je príjemné, je úplne v poriadku tému preskočiť.
Ja sa na to pozerám aj z pohľadu rodinnej histórie, ako si uctievame tých, ktorí tu boli pred nami, a čo zostane z ich príbehov. Verím, že o takýchto otázkach sa dá rozprávať citlivo a s rešpektom. Netreba robiť z toho drámu ako niečo strašné pred Vianocami, predsa aj na Vianoce chodíme na hroby ...
@autorka Čo sa týka starostlivosti , tak máme šťastie, že deti po starých rodičoch je viac a tak sa rozdelila starostlivosť o hroby a to sa postupne prenáša aj na nás deti atd. Ale každý to robí aké má možnosti / vzdialenosti atd... dôležité sú spomienky nie náhrobné kamene a áno mysa roprávame aj ja rozprávam deťom ako to mali moji rodičia, my...
My chodíme na hroby len tých čo sme poznali. Moja mama chodí k svojmu starému otcovi jeden krát do roka zasvietiť a ja idem s ňou, ale vidíš nikdy som sa nezamyslela že či potom ja budem chodiť na hrob človeku ktorého som nepoznala. Mám aj prarodičov pochovaných a veru nechodím na ich hrob, nakoľko som ich ani nepoznala. Deťom často spomínam iba tých čo aj oni poznali a poviem nejaké historky spoločne sa zasmejeme a zaspomíname, aj fotky pozrieme.
Ja ti poviem tak - z otcovej strany sa o hrob stara este jej dcera. Co bude s tym hrobom po jej smrti (este dufam dost casu) netusim. Neviem nazor bratrancov a sesternice, ani tety - ci vobec chcu tam byt pochovani.
Zo strany mojej mamy - dedkov hrob uz je asi vypovedany, to babka urobila este za zivota, cize moja mama tam uz nechodi. Babka si nezelala byt pochovana, chcela spopolnit a popol rozptylit. Prianie bolo do bodky respektovane.
Hrob mojho otca - toto plati moja mama, ja som tam dala urobit novy pomnik. Moja mama je hrozna osoba - normalne sme sa bavili, co si ona praje - jej odpoved, ze jej je to jedno, po smrti jej to moze byt suma fuk. Takze toto preniesla na mna. Neviem este co urobim, mozno casom dostane rozum a vyjadri sa.
Ja - co sa tyka mojich pozostatkov - toto som vyriesila - ja chcem ako moja babicka - spalit a rozptylit popol na luke na to urcenej. Nechcem svoje deti a nedajboh ich deti este zatazovat pre mna uplne zbytocnymi starostami a poplatkami. Kto chce, spomenie si aj bez hrobu ci urny v obyvacke. Po mojej smrti uz nebude nik, kto by platil otcov hrob (asi aj mamin hrob, ked si bude zelat tam pochovat). To tiez detom poviem, aby to nerobili. Nech daju kosti vybrat, spalit a rozptylit (ak bude este co).
@anonym_194bf7 uplne normalna tema a mozno prave teraz pred Vianocami sa ludia viac zamyslaju aj nad rodinnymi temami. Kazdy ma nieco co ho boli, tak take temy netreba citat. Myslis ze tu nikto z nas v tomto obdobi niekoho nestratil? Ja napriklad tesne po Vianociach, ale to neznamena, ze ich prekazim vsetkym okolo.
K otazke - ano, vzdy sa rozpravame o rodine, roky som robila rodokmen (az do zaciatku 18.storocia) a teraz dokoncujem velku rodinnu kroniku, taku rozsirenu knihu aj komplet realie atd., no a mame samozrejme mnozstvo fotiek, aj nadherne stare rodinne foto. Starame sa o hroby do generacie mojich prastarych rodicov, pricom niektore hroby sa aj zlucili alebo sa proste urny vkladaju do tych starsich, a tak to je tak viac pokope. Urcite aj svojmu synovi budem rozpravat o vsetkych clenoch rodiny, vlastne uz teraz miluje prezerat stare albumy aj ked tych ludi nepozna a vzdy sa pyta kto to je.
ked tu citam mnohe prispevky, rozmyslam ako silno niektori ludia bojuju. kiez by som taka bola.
@anonym_194bf7 uplne normalna tema a mozno prave teraz pred Vianocami sa ludia viac zamyslaju aj nad rodinnymi temami. Kazdy ma nieco co ho boli, tak take temy netreba citat. Myslis ze tu nikto z nas v tomto obdobi niekoho nestratil? Ja napriklad tesne po Vianociach, ale to neznamena, ze ich prekazim vsetkym okolo.
K otazke - ano, vzdy sa rozpravame o rodine, roky som robila rodokmen (az do zaciatku 18.storocia) a teraz dokoncujem velku rodinnu kroniku, taku rozsirenu knihu aj komplet realie atd., no a mame samozrejme mnozstvo fotiek, aj nadherne stare rodinne foto. Starame sa o hroby do generacie mojich prastarych rodicov, pricom niektore hroby sa aj zlucili alebo sa proste urny vkladaju do tych starsich, a tak to je tak viac pokope. Urcite aj svojmu synovi budem rozpravat o vsetkych clenoch rodiny, vlastne uz teraz miluje prezerat stare albumy aj ked tych ludi nepozna a vzdy sa pyta kto to je.
@anonym_a8ba55 netreba citat a ty vies ze ludia so zlou psychikou citaju vsetko? nevies. nemas paru
@anonym_a8ba55 ty si ta ja som ja./ ale ver ze mnohich to boli viac ako teba, mozno si silnejsia osobnost.
@anonym_a8ba55 ty si ta ja som ja./ ale ver ze mnohich to boli viac ako teba, mozno si silnejsia osobnost.
@anonym_194bf7 tema ma nazov stare hroby a spomienky. Na co si na to klikla?
@anonym_a8ba55 netreba citat a ty vies ze ludia so zlou psychikou citaju vsetko? nevies. nemas paru
@anonym_194bf7 ľudia, ktorí majú tak vážny problém... by mali vyhľadať odobornú pomoc, jedna vec je súcit a empatia a druhá je, že predsa kvôli tomu sa tu neprestaneme baviť a písať, autorka slušne nadhodila tému , nechcela byť k nikomu nectlivá. Ak máš ty také citlivé obdobie, rozumiem, a je mi t ľúto, ale potom nechoď na sociálne siete a neotváraj diskusné príspevky. Tvoja reakcie vôbec nebolo vhodné v zmysle, že jej tu píšeš, že s má spamätať...
starorodičovské máme 2 hroby - to si myslím že by nebol problém, ak by sme to prevzali my ako vnúčatá - doteraz sme to neriešili, z každej rodiny žije aspoň 1 potomok ... neviem akú má predstavu moja mama, ale otec nemá hrob - je rozptýlený - teda jemu zapaľujeme sviečku pri kríži. čo sa týka rodiny môjho muža, tam vôbec neviem ako to majú poriešené, svokor má hrob v urnovom háji, to predpokladám že nebude také drahé a tam bude miesto aj pre zvyšok rodiny ...
v podstate pre moje staré mamy som ochotná platiť hrobové miesto - ako ale bude ochotný už môj syn, to netuším ...
@anonym_194bf7 ľudia, ktorí majú tak vážny problém... by mali vyhľadať odobornú pomoc, jedna vec je súcit a empatia a druhá je, že predsa kvôli tomu sa tu neprestaneme baviť a písať, autorka slušne nadhodila tému , nechcela byť k nikomu nectlivá. Ak máš ty také citlivé obdobie, rozumiem, a je mi t ľúto, ale potom nechoď na sociálne siete a neotváraj diskusné príspevky. Tvoja reakcie vôbec nebolo vhodné v zmysle, že jej tu píšeš, že s má spamätať...
kazdy co tu mate estr rodinu sladke reci mate. ale niekto nema a ano precita, my necitame o nejakom prasknutom kondome, tak ked padne rec na temu umrtia precita si. ja mam samoposkodzovacie sklony, citam to, a vnimam, ze vy co ani nemate paru ake to, tu idete davat rozum. skoda reci. kazdy sme iny. ale otvarat temu smrti pred Vianocami..to uz ozaj si radsej pozriem vence a stromceky, vy sa riadne zamyslite ak niekto velmi trpi a toto cita. ano ja necitam o prasknutom kondome, tak ho to boli. obdivujem kazdu kto sa dokaze nad to povzniest.
radsej tu fotte vyzdoby ale premielat smrt a hroby, prosim nie.
@felycity jaj ano jasne blabla lekark da lieky, as simple as it is. a co dalej. budem nadopovana a co dalej? zit s vedomim ze pred ocami mi dakto mlady umrel, tiez by ludia mali vazit slova. ja nepisem o babke a dedkovi co fajcil fajku na dochodku, ja pisem o detoch a mladych ludoch ...nemozete sudit , ved kazdy z nas to z nasa inac.
@anonym_194bf7 už si mala byť preč z tejto témy
kazdy co tu mate estr rodinu sladke reci mate. ale niekto nema a ano precita, my necitame o nejakom prasknutom kondome, tak ked padne rec na temu umrtia precita si. ja mam samoposkodzovacie sklony, citam to, a vnimam, ze vy co ani nemate paru ake to, tu idete davat rozum. skoda reci. kazdy sme iny. ale otvarat temu smrti pred Vianocami..to uz ozaj si radsej pozriem vence a stromceky, vy sa riadne zamyslite ak niekto velmi trpi a toto cita. ano ja necitam o prasknutom kondome, tak ho to boli. obdivujem kazdu kto sa dokaze nad to povzniest.
@felycity jaj ano jasne blabla lekark da lieky, as simple as it is. a co dalej. budem nadopovana a co dalej? zit s vedomim ze pred ocami mi dakto mlady umrel, tiez by ludia mali vazit slova. ja nepisem o babke a dedkovi co fajcil fajku na dochodku, ja pisem o detoch a mladych ludoch ...nemozete sudit , ved kazdy z nas to z nasa inac.
@anonym_194bf7 ani nemas tucha kolko ludi co tu prispeli nema minimalne jedneho z rodicov a mozno uz ani ziadnych starych rodicov.
@anonym_194bf7 ani nemas tucha kolko ludi co tu prispeli nema minimalne jedneho z rodicov a mozno uz ani ziadnych starych rodicov.
@really8 ani deti a surodencov.co umreli mladi
Ja sa starám o hrob môjho malého brata keďže mama sa už von nedostane a rodičov hrob kt tiež sem tam umyjem ak otcovi sa nechcelo. Ak rodičia už nebudú tak sa budem samozrejme ďalej starať o bratov hrob a ich hrob. Predtým s mamou sme sa starali aj o hrob jej mamky čiže mojej babky ale jedna mamina sestra zomrela a je pochovaná nad babku tým pádom starostlivosť o hrob prevzala jej dcéra čiže moja sesternica. O hrob starých rodičov z otcovej str sa stará sestra môjho otca. V rodine to máme tak ze každý z rodiny sa stará o svoj hrob.
@anonym_194bf7 Jezisi kriste, tak to nečítaj, ked si labilná. Keď mi niečo nerobí dobre, tak to nepozerám.
@anonym_194bf7 ja ťa nesúdim, ani som nepovedala, že máš si dať lieky, ale že by bolo dobré s tvojím problémom odoborne pracovať. Nie je riešenie, že si tu na nás vybíjaš zlosť , poučuješ nás, čo máme a čo nemáme písať , ak nezačneš troška sama od seba na svojom probléme pracovať tak sa z toho nedostaneš a prepáč zrovna si narazila na človeka, ktorému umrlo tiež vlastné dieťa pred očami.. , pretvoje dobré by bolo lepšie opustiť diskusiu a nepokračovať v nej
@anonym_194bf7 daj sa liečiť
kazda dokonala. ok., majte sa.
o hrob sa staram iba o ten kde je moja mamina a babka s dedkom a pradedkovci- je to 5hrob- o ine sa nestaram. staraju sa ludia ktorí tam budu pochovaní.
dnes je velmi malo hrobovych miest takze vsetci si radi zoberu do správy dany hrob v ramci rodiny, len kvoli tomu že si nemusia kupovat novy hrob. a druha vec ak byvas ja neviem v BA a tam mat pohreb stoji pomalicky oblicku a mas hrobove miesto v trencine tak predsa nebudes platit v BA ked mas v TN hrob za ,,hubicku,,