icon

Staré hroby a spomienky na prastarých rodičov

1. dec 2025

Teraz nedavno boli Dusicky tak som sa zamyslela, ze do kolkej generacie sa "dedia" hroby.

Ako mala vnucka som chodila s babkou na hroby jej rodicov a svokrovcov a neskor aj na dedkov hrob. Vypliest burinu, trosku mi o nich porozpravala a tak.

Babky maju 80-90 rokov, akosi ratam s tym, ze o ich hroby sa postaraju ich deti (teraz 55+). Ale ze ci si teda prevezmu aj hroby svojich starych rodicov (mojich prastarych rodicov, ktorych som poznala len z rozpravania) si nie som taka ista. Ja mam s babkou vela zazitkov, aj moje deti su vo veku, ze ju vnimaju a mozu s nou mat spomienky na cely zivot. Na druhej strane si neviem predstavit, ze sa moje deti jedneho dna maju starat (a platit) o vsetky hroby 3 generacie dozadu kade-tade po svete.

Ako to citite vy? Ze spominat len na tych, ktorych sme za zivot poznali a vsetci starsi proste upadnu do zabudnutia? Ziadne hroby, ziadne spomienky, ziadna rodinna minulost starsia ako povedzme tych sto rokov dozadu? Mate nejake kroniky, rodokmene, vraciate sa k starym fotografiam, rozpravate detom o ludoch, ktori zomreli pred tym, ako sa deti narodili?

Strana
z2
januska12323
1. dec 2025
@anonym_194bf7

kazdy co tu mate estr rodinu sladke reci mate. ale niekto nema a ano precita, my necitame o nejakom prasknutom kondome, tak ked padne rec na temu umrtia precita si. ja mam samoposkodzovacie sklony, citam to, a vnimam, ze vy co ani nemate paru ake to, tu idete davat rozum. skoda reci. kazdy sme iny. ale otvarat temu smrti pred Vianocami..to uz ozaj si radsej pozriem vence a stromceky, vy sa riadne zamyslite ak niekto velmi trpi a toto cita. ano ja necitam o prasknutom kondome, tak ho to boli. obdivujem kazdu kto sa dokaze nad to povzniest.
radsej tu fotte vyzdoby ale premielat smrt a hroby, prosim nie.
@felycity jaj ano jasne blabla lekark da lieky, as simple as it is. a co dalej. budem nadopovana a co dalej? zit s vedomim ze pred ocami mi dakto mlady umrel, tiez by ludia mali vazit slova. ja nepisem o babke a dedkovi co fajcil fajku na dochodku, ja pisem o detoch a mladych ludoch ...nemozete sudit , ved kazdy z nas to z nasa inac.

@anonym_194bf7 ale načo čítaš čo ti ubližuje? Dobrovoľne si na tému klikla nikto ťa nenútil.

sissik
1. dec 2025

zeny nespominajte a netagujte anonyma. Ak ma naozaj problemy ako pise, netusite, cim si prechadza. Nasa dcera si prechadzala podobnym a pre tych ludi je to sakra tazke. Ak ju/ho budete tagovat, tak bude chodit viac a viac do temy.
Ak niekto napise, ze sa ma liecit, je to velmi tvrde, mozno sa lieci a naozaj je to pre tych ludi tazke. Hlavne nesudte. Odpustajte. Aj o tom je predvianocny cas 😉

anonym_0ae150
1. dec 2025

@anonym_autor nad tým som sa nidky nezamyslela☺️ sme veľká rodina a už teraz sa vie, že na mojich prastarych rodičov pôjde moja teta s ujom, na hrobe mojich starých rodičov je už ocko❤️, u nás a možno xy iných je to tak, že hrob na hrob samozrejme musí byť niekoľko ročný odstup. Takže už teraz sa vie, že o hroby je a bude postarané 🥹

sendy1977
1. dec 2025

@anonym_autor my s manželom sa staráme o hrob jeho krstnej mami a bratranca. Nik iný tam nechodí, svokra ja už stará a švagor nemá záujem. Hrob je od nás 200 km tak iba 2 krát za rok tam zájdeme keď sme u svokry. Ona býva cca 50 km. Syn hovoril, že je ochotný keď my už tu nebudeme platiť daň aby hrob nezrušili ale osobne starať asi nie. On ich ani nepoznal

anonym_194bf7
1. dec 2025
@sissik

zeny nespominajte a netagujte anonyma. Ak ma naozaj problemy ako pise, netusite, cim si prechadza. Nasa dcera si prechadzala podobnym a pre tych ludi je to sakra tazke. Ak ju/ho budete tagovat, tak bude chodit viac a viac do temy.
Ak niekto napise, ze sa ma liecit, je to velmi tvrde, mozno sa lieci a naozaj je to pre tych ludi tazke. Hlavne nesudte. Odpustajte. Aj o tom je predvianocny cas 😉

@sissik dakujem. velmi pekne, ze to niekto pochopil a tu ide aj o inych mnohych.

marsmykkok
1. dec 2025

Nejako sa to podelí, však ak napríklad v nejakom hrobe je len 1 pochovaný môže sa to neho uložiť aj druhý z rodiny alebo urna a teda keby je tam tebe teoreticky prastarký z otcovej strany môžeš tam ísť tvoj rozvedený ujo napríklad alebo ak je to dvojhrob tvoji rodičia alebo tvoj teta a ujo a proste vždy bude niekto kto tam bude mať niekoho koho poznal. Zase zbytočnosť pochovávať každého do nového hrobu...

anonym_b987f9
1. dec 2025

Ja som z kukučnikho vajca. Chodím na hrob starých rodičov .aj všetkých prastarých rodičov , snažim sa aspoň.raz dva krát za rok. V žiadnom z týchto cintorínov sa poplatok neplatí. Aj sa o tieto hroby starám až na jeden ktorý je v inom okrese, tam chorí mamina sesternica, ktorá býva na blízku. Z tých všetkých v čase môjho narodenia žili dve prababky z otcovej strany. Poznám ich životný príbeh, viem ako sa volali, kedy zomreli, akými tragédiami prešli.
Čo prinesie budúcnosť, netuším

biba_18
1. dec 2025

@anonym_b987f9 neplatí sa za hrobové miesto? v košiciach je to nejakých 229€ na 10 rokov - to je hrobové miesto + poplatok za starostlivosť o cintorín...

anonym_ba306f
1. dec 2025
@anonym_194bf7

vazne tieto temy pred Vianocami? vazne?
sa spamataj mnohi z nas nemaju otca mamu a surodenca a toto je tak citliva tema.
preco? pytam sa preco? ma niekto toto riesit na fore.
si uvedomujes ako to moze niekomu ublizit aj ked chapem ze z tvojej strany, nevedomky? to sa vazne potrebujes toto pýtať na fore?

@anonym_194bf7 citlivá téma to áno. Ale to bola aj pred mesiacom nie? Podľa mňa úplne normálne diskusia. Smrť je témou ktorá sa týka každého z nás. Náhodou je pekne si zaspomínať. Vo mne to evokuje pekne spomienky na babku ktorá tu už 5 rokov nie je alebo na otca ktorý tu už nebude pomaly 2 roky. Prarodicov som nepoznala osobne ale na dušičky tam zájdem dat sviečku a kvietok. Cintorín s blízkymi mam žiaľ ďaleko odkedy som sa presťahovala. Kým som bývala v tom meste chodila som viackrát za mesiac

sendy1977
1. dec 2025
@biba_18

@anonym_b987f9 neplatí sa za hrobové miesto? v košiciach je to nejakých 229€ na 10 rokov - to je hrobové miesto + poplatok za starostlivosť o cintorín...

@biba_18 napríklad v malých dedinách kde je veľký cintorín, hoci roky nikto nezaplatí daň hrob nezrušia. Ešte ho pracovnici OU ktorí maju na starosti kosenie cintorína ako tak upratujú.

biba_18
1. dec 2025

@sendy1977 o starosť menej. ale proste u nás sa platí a treba s tým počítať ...

anonym_bebaad
1. dec 2025
@anonym_194bf7

vazne tieto temy pred Vianocami? vazne?
sa spamataj mnohi z nas nemaju otca mamu a surodenca a toto je tak citliva tema.
preco? pytam sa preco? ma niekto toto riesit na fore.
si uvedomujes ako to moze niekomu ublizit aj ked chapem ze z tvojej strany, nevedomky? to sa vazne potrebujes toto pýtať na fore?

@anonym_194bf7 Je to úplne normálna otázka, či sú Vianoce, či nie, čo ti na tom preboha vadí? Niektori tu dokážu písať totálne nezmysly, hádať sa o politike, atď., tu autorka položila normálnu otázku, a ty sa tváris akoby minimálne propagovala a obhajovala holokaust . Tvojimi slovami - To ako fakt vážne?

anonym_bebaad
1. dec 2025
@anonym_5bb903

@anonym_194bf7 riadna drama queen. Normálna téma na zamyslenie. Či máme sa baviť už len o zvoncekoch a farbe stromčekov?

@anonym_5bb903 Presne tak, úplne mimo ženská

anonym_194bf7
1. dec 2025
@anonym_bebaad

@anonym_194bf7 Je to úplne normálna otázka, či sú Vianoce, či nie, čo ti na tom preboha vadí? Niektori tu dokážu písať totálne nezmysly, hádať sa o politike, atď., tu autorka položila normálnu otázku, a ty sa tváris akoby minimálne propagovala a obhajovala holokaust . Tvojimi slovami - To ako fakt vážne?

@anonym_bebaad pockaj ked ti niekto umrie. pochopis. a na Vianoce. nezazila si nepochopis. drama queen. nezelam nic zle. ale netrep ked nevies

anonym_194bf7
1. dec 2025
@anonym_bebaad

@anonym_5bb903 Presne tak, úplne mimo ženská

@anonym_bebaad mimo zenska, ak ti niekto umrie, si spomenies.

anonym_c4ad1d
1. dec 2025

@anonym_194bf7 nie si jediná ktorej niekto zomrel. odhlás sa z tejto témy

vorkola
1. dec 2025

@anonym_autor ,Ak nema z rodiny nikto zaujem sa starat o hroby, tak kludne mozes nahlasit na prislusny urad, na dedine MNV a v meste tiez musi fungovat prislusna organizacia ,kvazi odbor ,ktory ma v kompetencii hroby v danom meste.,A tym padom za ten hrob, hroby nebudes od nahlasenia platit tzv hrobove .Ja som na mnv nahlasila 70 rocne hroby, ze ich davam do kompetencie MNV.

anonym_bebaad
2. dec 2025
@anonym_194bf7

@anonym_bebaad pockaj ked ti niekto umrie. pochopis. a na Vianoce. nezazila si nepochopis. drama queen. nezelam nic zle. ale netrep ked nevies

@anonym_194bf7 Tak na akú Máriu lezies do témy, ktorú nemáš spracovanú !! Si masochistka? A nemysli si, ,že si jediná osoba na svete ktorej niekto na Vianoce zomrel. To akože sa nesmie verejne rozprávať o hroboch, smrti atď. ? Si normálna?

anonym_194bf7
2. dec 2025
@anonym_bebaad

@anonym_194bf7 Tak na akú Máriu lezies do témy, ktorú nemáš spracovanú !! Si masochistka? A nemysli si, ,že si jediná osoba na svete ktorej niekto na Vianoce zomrel. To akože sa nesmie verejne rozprávať o hroboch, smrti atď. ? Si normálna?

@anonym_bebaad ano som.

danieli
2. dec 2025

Toto som zvedava ako doriesime u nas, rodokmen po mamine mame spracovany do polovice 16.storocia a na cintorine tolko hrobcekov, ze by to bol pre mna full time dzob, vychadzaju mi z toho 3 rodinne hrobky cca po mojich prastarych rodicov

viktoriakrajnakova
Odpoveď bola odstránená
viktoriakrajnakova
Odpoveď bola odstránená
a0
3. dec 2025
@viktoriakrajnakova
Odpoveď bola zmazaná

@viktoriakrajnakova si v poriadku? 🤔

viktoriakrajnakova
Odpoveď bola odstránená
a0
3. dec 2025
@viktoriakrajnakova
Odpoveď bola zmazaná

@viktoriakrajnakova ja ti nechcem brať tvoju zvláštnu ilúziu o tom, kto som. Ale nie som tvoja vyšetrovateľka, či posudkárka alebo za koho ma to vlastne máš 🤣. Fakt nie si normálna a prosím ťa daj mi pokoj.

viktoriakrajnakova
Odpoveď bola odstránená
a0
3. dec 2025
@viktoriakrajnakova
Odpoveď bola zmazaná

@viktoriakrajnakova zlatko, celý modrý kôň si o tebe myslí presne to, čo ja. Reálne na teba reagujem asi 2 alebo 3x za celý tvoj čas na koni 😉. A pod anonymom nepíšem nič, sama tak ako tu som, som anonym.

viktoriakrajnakova
Odpoveď bola odstránená
viktoriakrajnakova
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2