Staré hroby a spomienky na prastarých rodičov
Teraz nedavno boli Dusicky tak som sa zamyslela, ze do kolkej generacie sa "dedia" hroby.
Ako mala vnucka som chodila s babkou na hroby jej rodicov a svokrovcov a neskor aj na dedkov hrob. Vypliest burinu, trosku mi o nich porozpravala a tak.
Babky maju 80-90 rokov, akosi ratam s tym, ze o ich hroby sa postaraju ich deti (teraz 55+). Ale ze ci si teda prevezmu aj hroby svojich starych rodicov (mojich prastarych rodicov, ktorych som poznala len z rozpravania) si nie som taka ista. Ja mam s babkou vela zazitkov, aj moje deti su vo veku, ze ju vnimaju a mozu s nou mat spomienky na cely zivot. Na druhej strane si neviem predstavit, ze sa moje deti jedneho dna maju starat (a platit) o vsetky hroby 3 generacie dozadu kade-tade po svete.
Ako to citite vy? Ze spominat len na tych, ktorych sme za zivot poznali a vsetci starsi proste upadnu do zabudnutia? Ziadne hroby, ziadne spomienky, ziadna rodinna minulost starsia ako povedzme tych sto rokov dozadu? Mate nejake kroniky, rodokmene, vraciate sa k starym fotografiam, rozpravate detom o ludoch, ktori zomreli pred tym, ako sa deti narodili?
zeny nespominajte a netagujte anonyma. Ak ma naozaj problemy ako pise, netusite, cim si prechadza. Nasa dcera si prechadzala podobnym a pre tych ludi je to sakra tazke. Ak ju/ho budete tagovat, tak bude chodit viac a viac do temy.
Ak niekto napise, ze sa ma liecit, je to velmi tvrde, mozno sa lieci a naozaj je to pre tych ludi tazke. Hlavne nesudte. Odpustajte. Aj o tom je predvianocny cas 😉
@anonym_autor nad tým som sa nidky nezamyslela☺️ sme veľká rodina a už teraz sa vie, že na mojich prastarych rodičov pôjde moja teta s ujom, na hrobe mojich starých rodičov je už ocko❤️, u nás a možno xy iných je to tak, že hrob na hrob samozrejme musí byť niekoľko ročný odstup. Takže už teraz sa vie, že o hroby je a bude postarané 🥹
@anonym_autor my s manželom sa staráme o hrob jeho krstnej mami a bratranca. Nik iný tam nechodí, svokra ja už stará a švagor nemá záujem. Hrob je od nás 200 km tak iba 2 krát za rok tam zájdeme keď sme u svokry. Ona býva cca 50 km. Syn hovoril, že je ochotný keď my už tu nebudeme platiť daň aby hrob nezrušili ale osobne starať asi nie. On ich ani nepoznal
zeny nespominajte a netagujte anonyma. Ak ma naozaj problemy ako pise, netusite, cim si prechadza. Nasa dcera si prechadzala podobnym a pre tych ludi je to sakra tazke. Ak ju/ho budete tagovat, tak bude chodit viac a viac do temy.
Ak niekto napise, ze sa ma liecit, je to velmi tvrde, mozno sa lieci a naozaj je to pre tych ludi tazke. Hlavne nesudte. Odpustajte. Aj o tom je predvianocny cas 😉
@sissik dakujem. velmi pekne, ze to niekto pochopil a tu ide aj o inych mnohych.
Nejako sa to podelí, však ak napríklad v nejakom hrobe je len 1 pochovaný môže sa to neho uložiť aj druhý z rodiny alebo urna a teda keby je tam tebe teoreticky prastarký z otcovej strany môžeš tam ísť tvoj rozvedený ujo napríklad alebo ak je to dvojhrob tvoji rodičia alebo tvoj teta a ujo a proste vždy bude niekto kto tam bude mať niekoho koho poznal. Zase zbytočnosť pochovávať každého do nového hrobu...
Ja som z kukučnikho vajca. Chodím na hrob starých rodičov .aj všetkých prastarých rodičov , snažim sa aspoň.raz dva krát za rok. V žiadnom z týchto cintorínov sa poplatok neplatí. Aj sa o tieto hroby starám až na jeden ktorý je v inom okrese, tam chorí mamina sesternica, ktorá býva na blízku. Z tých všetkých v čase môjho narodenia žili dve prababky z otcovej strany. Poznám ich životný príbeh, viem ako sa volali, kedy zomreli, akými tragédiami prešli.
Čo prinesie budúcnosť, netuším
@anonym_b987f9 neplatí sa za hrobové miesto? v košiciach je to nejakých 229€ na 10 rokov - to je hrobové miesto + poplatok za starostlivosť o cintorín...
vazne tieto temy pred Vianocami? vazne?
sa spamataj mnohi z nas nemaju otca mamu a surodenca a toto je tak citliva tema.
preco? pytam sa preco? ma niekto toto riesit na fore.
si uvedomujes ako to moze niekomu ublizit aj ked chapem ze z tvojej strany, nevedomky? to sa vazne potrebujes toto pýtať na fore?
@anonym_194bf7 citlivá téma to áno. Ale to bola aj pred mesiacom nie? Podľa mňa úplne normálne diskusia. Smrť je témou ktorá sa týka každého z nás. Náhodou je pekne si zaspomínať. Vo mne to evokuje pekne spomienky na babku ktorá tu už 5 rokov nie je alebo na otca ktorý tu už nebude pomaly 2 roky. Prarodicov som nepoznala osobne ale na dušičky tam zájdem dat sviečku a kvietok. Cintorín s blízkymi mam žiaľ ďaleko odkedy som sa presťahovala. Kým som bývala v tom meste chodila som viackrát za mesiac
@anonym_b987f9 neplatí sa za hrobové miesto? v košiciach je to nejakých 229€ na 10 rokov - to je hrobové miesto + poplatok za starostlivosť o cintorín...
@biba_18 napríklad v malých dedinách kde je veľký cintorín, hoci roky nikto nezaplatí daň hrob nezrušia. Ešte ho pracovnici OU ktorí maju na starosti kosenie cintorína ako tak upratujú.
vazne tieto temy pred Vianocami? vazne?
sa spamataj mnohi z nas nemaju otca mamu a surodenca a toto je tak citliva tema.
preco? pytam sa preco? ma niekto toto riesit na fore.
si uvedomujes ako to moze niekomu ublizit aj ked chapem ze z tvojej strany, nevedomky? to sa vazne potrebujes toto pýtať na fore?
@anonym_194bf7 Je to úplne normálna otázka, či sú Vianoce, či nie, čo ti na tom preboha vadí? Niektori tu dokážu písať totálne nezmysly, hádať sa o politike, atď., tu autorka položila normálnu otázku, a ty sa tváris akoby minimálne propagovala a obhajovala holokaust . Tvojimi slovami - To ako fakt vážne?
@anonym_194bf7 riadna drama queen. Normálna téma na zamyslenie. Či máme sa baviť už len o zvoncekoch a farbe stromčekov?
@anonym_5bb903 Presne tak, úplne mimo ženská
@anonym_194bf7 Je to úplne normálna otázka, či sú Vianoce, či nie, čo ti na tom preboha vadí? Niektori tu dokážu písať totálne nezmysly, hádať sa o politike, atď., tu autorka položila normálnu otázku, a ty sa tváris akoby minimálne propagovala a obhajovala holokaust . Tvojimi slovami - To ako fakt vážne?
@anonym_bebaad pockaj ked ti niekto umrie. pochopis. a na Vianoce. nezazila si nepochopis. drama queen. nezelam nic zle. ale netrep ked nevies
@anonym_5bb903 Presne tak, úplne mimo ženská
@anonym_bebaad mimo zenska, ak ti niekto umrie, si spomenies.
@anonym_194bf7 nie si jediná ktorej niekto zomrel. odhlás sa z tejto témy
@anonym_autor ,Ak nema z rodiny nikto zaujem sa starat o hroby, tak kludne mozes nahlasit na prislusny urad, na dedine MNV a v meste tiez musi fungovat prislusna organizacia ,kvazi odbor ,ktory ma v kompetencii hroby v danom meste.,A tym padom za ten hrob, hroby nebudes od nahlasenia platit tzv hrobove .Ja som na mnv nahlasila 70 rocne hroby, ze ich davam do kompetencie MNV.
@anonym_bebaad pockaj ked ti niekto umrie. pochopis. a na Vianoce. nezazila si nepochopis. drama queen. nezelam nic zle. ale netrep ked nevies
@anonym_194bf7 Tak na akú Máriu lezies do témy, ktorú nemáš spracovanú !! Si masochistka? A nemysli si, ,že si jediná osoba na svete ktorej niekto na Vianoce zomrel. To akože sa nesmie verejne rozprávať o hroboch, smrti atď. ? Si normálna?
@anonym_194bf7 Tak na akú Máriu lezies do témy, ktorú nemáš spracovanú !! Si masochistka? A nemysli si, ,že si jediná osoba na svete ktorej niekto na Vianoce zomrel. To akože sa nesmie verejne rozprávať o hroboch, smrti atď. ? Si normálna?
@anonym_bebaad ano som.
Toto som zvedava ako doriesime u nas, rodokmen po mamine mame spracovany do polovice 16.storocia a na cintorine tolko hrobcekov, ze by to bol pre mna full time dzob, vychadzaju mi z toho 3 rodinne hrobky cca po mojich prastarych rodicov
@viktoriakrajnakova ja ti nechcem brať tvoju zvláštnu ilúziu o tom, kto som. Ale nie som tvoja vyšetrovateľka, či posudkárka alebo za koho ma to vlastne máš 🤣. Fakt nie si normálna a prosím ťa daj mi pokoj.
@viktoriakrajnakova zlatko, celý modrý kôň si o tebe myslí presne to, čo ja. Reálne na teba reagujem asi 2 alebo 3x za celý tvoj čas na koni 😉. A pod anonymom nepíšem nič, sama tak ako tu som, som anonym.

kazdy co tu mate estr rodinu sladke reci mate. ale niekto nema a ano precita, my necitame o nejakom prasknutom kondome, tak ked padne rec na temu umrtia precita si. ja mam samoposkodzovacie sklony, citam to, a vnimam, ze vy co ani nemate paru ake to, tu idete davat rozum. skoda reci. kazdy sme iny. ale otvarat temu smrti pred Vianocami..to uz ozaj si radsej pozriem vence a stromceky, vy sa riadne zamyslite ak niekto velmi trpi a toto cita. ano ja necitam o prasknutom kondome, tak ho to boli. obdivujem kazdu kto sa dokaze nad to povzniest.
radsej tu fotte vyzdoby ale premielat smrt a hroby, prosim nie.
@felycity jaj ano jasne blabla lekark da lieky, as simple as it is. a co dalej. budem nadopovana a co dalej? zit s vedomim ze pred ocami mi dakto mlady umrel, tiez by ludia mali vazit slova. ja nepisem o babke a dedkovi co fajcil fajku na dochodku, ja pisem o detoch a mladych ludoch ...nemozete sudit , ved kazdy z nas to z nasa inac.
@anonym_194bf7 ale načo čítaš čo ti ubližuje? Dobrovoľne si na tému klikla nikto ťa nenútil.