icon

Strach zo života po smrti blízkych: Ako ho prekonať?

Včera o 09:21

Dobry den. Nie tak davno mi umrel otec, ochorel teraz brat. A ja sa bojim uz vsetkeho co moze prist. Mam svoju rodinu a male dieta. V noci som nespala kvoli bratovi. Bojim sa o neho. Bojim sa aj o moje dieta, manzela ale aj o mna, lebo zatial moje dieta nevie bezo mna byt ani chvilu. Neviem kedy ma prepadol taky strach zo zivota, ale spustac bola urcite smrt otca, za nepeknych okolnosti, a neviem sa s tym zmierit. Mavam aj zle sny. Som na rodicaku doma a mam pocit ze vsetci naokolo sa len staraju do kazdeho, ohovaraju, nedopraju, riešia a ja to nedávam. Som introvertka a vadia mi ohovaracky alebo ked niekto vyzveda a silou mocou sa mi prihovara. Mam pocit ze najradsej by som odisla niekde velmi daleko medzi cudzich ludi. Ale samozrejme sa neda, kedze tu mam zavazky atd. Ma niekto skusenost? Je to len smutok, melancholia, vycerpanie a prejde to? Zvazovala som aj psychologa ale byvam uplne od mesta a ako som pisala dieta bezo mna nevie zatial fungovat, skusame to zlepsovat kazdy den.. a na online terapiu velmi nemam peniaze, sedenie hodinove stoji aj 50€. A neviem ci by mi to aj pomohlo prekonat co mam v hlave. Nedefinovala by som to ako uzkost ale skor uvedomenie co vsetko sa moze stat a neviem prestat na to mysliet.
Dakujem za precitanie

anonym_b9617f
Včera o 09:23

@anonym_autor skús psychiatra

autor
Včera o 09:24
@anonym_b9617f

@anonym_autor skús psychiatra

@anonym_b9617f ty si presne ten typ ludi, o ktorych pisem…

anonym_8bc214
Včera o 09:27

@anonym_autor s manželom ste sa o tvojich pocitoch, obavách úprimne porozprávali? Vie o tom?
Ak žijete na dedine, kde každý každého pozná, rieši, tá vie byť niekedy k citlivejšiemu človeku krutá. A keď sa uzatvorí, riešia ho zas ako čudáka.

anonym_b9617f
Včera o 09:27
@anonym_autor

@anonym_autor čo sa urážaš? Však ja to myslím b dobrom

Ty si presne ten typ: komu niet rady, tomu niet pomocí

thereisabear
Včera o 09:29
@anonym_autor

@anonym_autor to vôbec nie je zlá rada. Lieky by ti mohli na čas pomôcť, kým to všetko spracuješ.

anonym_e1e756
Včera o 09:36

Žiadne uvedomenie. Úzkosť jak vyšitá. Psychológa potrebuješ jak soľ a tvoje dieťa bez teba vydrží 2-3 hodiny.

anonym_861254
Včera o 09:42

@anonym_autor mas traumu zo straty. Nemozes byt ako predtym a kludna lebo situacia sa zmenila. Falosnou pozitivitou som si skoro znicila zdravie. Skus tvoje obavy zdielat komu veris...ja mam napriklad OCD a strach zo svojej smrti som mala roky, aj z toho sa da dostat ak mam podporu okolia..

anonym_0dd236
Včera o 09:45

@anonym_autor Ty si nebola v poriadku ani predtým. Smrť otca len ukázala aká si naozaj - uzkostliva, uzavretá do seba a prehnane vztahovačná. Zacni sa liečiť, inak skončíš ako troska. Už teraz nevieš pohodovo fungovať v spoločnosti inych ľudí a dlhý cas ma rodičáku to len zhorší. Muž ťa môže opustiť, ale dieťa nemá tu možnosť a poznačiš ho na celý život. Fakt toho psychiatra potrebuješ.

januska12323
Včera o 09:50

@anonym_autor choď k obvodnému a vypýtaj si výmenný lístok k psychiatrovi, budeš to mať zadarmo.

anonym_3dd8d8
Včera o 10:07

@anonym_autor ja som mala niečo podobné a velmi mi pomohlo uvedomenie, keď som sa obávala choroby ktorá sa nakoniec nepotvrdila. Mala som strach taký ako ty teraz.
Vieš čo mi došlo?
Tvoje dieťa by bez teba určite prežilo. Niekto by sa už postaral. Rovnako o moje, o akékoľvek.
Nebolo plný prvé ani posledné ktoré pride o matku či o oboch rodičov. Ovplyvniš to? Nie.
Prežije, kľud.
Vieš koľko tu ešte budeš? Mesiac? Rok? 30 rokov? Všetko je len taka krátka chvíľa že je to len zlomok. Nikto sa smrti nevyhne a zomrieš možno o 20 možno o 40r, ale zomrieš. My všetci. Načo sa tým zaoberáš?
Normálne funguj a ži a neboj sa niečoho čo je prirodzené pre tento život.
Hlavne sa nedaj nahovoriť na nejaké lieky ktoré ťa už totálne dodrbu. Terapia áno, porozprávať sa áno, skús.

anonym_f6fd0c
Včera o 10:27

@anonym_autor mas niekoho - kamaratku, sesternicu, sestru, s ktorou sa vies uprimne porozpravat ? Vyrozpravat sa z toho co ta trapi dokaze niekedy velmi pomoct.
Pri prvom dietatku som s nim bola opakovane v nemocnici, po jednej mesacnej hospitalizacii som dostala obrovsky strach, co bude, ako bude, odvtedy som mala doma pod postelou zbalenu tasku, co ked... by sa to opakovalo. Tie prebdene noci, ked som precitala kopy knih si vybavujem este teraz. Preslo to, no trvalo to dlho. Prestahovali sme sa daleko od rodiny za pracou, zacala som uz popri rodicaku chodit do roboty, uplne sme zmenili zivot, kamaratov. Teraz by som urcite navstivila minimalne psychologa, vtedy ma to vobec nenapadlo. Napisala som vtedy do nejakej mamickovskej poradne v casopise, to mi velmi pomohlo. Teraz su uz moznosti uplne ine a rychlejsie.
Skus pozriet, ci tvoja poistovna neponuka psychologa online ako prvu, rychlu pomoc, ak su problem peniaze.

anonym_81fc03
Včera o 10:36
@januska12323

@anonym_autor choď k obvodnému a vypýtaj si výmenný lístok k psychiatrovi, budeš to mať zadarmo.

@januska12323 k psychiatrovi vymenny listok nepotrebuje

anonym_d32cab
Včera o 11:02

@anonym_autor po smrti blízkeho stres dokáže vyčerpať telo a zamávať s psychikou, chvíľu to potrvá kým sa s tým vyrovnáme k tomu ďalšia choroba v rodine a nedávne tehotenstvo, keď máš malé dieťa. Telo je totálne vyčerpané dopĺňaj magnézium, potraviny bohaté na elektrolyty a vitamín C.. rozprávaj sa o pocitoch s partnerom, kamarátkou...

anonym_f1aa4e
Včera o 11:09
@anonym_autor

@anonym_autor bohužiaľ sa urážaš ale je to tak. Moja mama je psychiatrický pacient veľmi dlho trpí úzkosťami, strach z chorôb, smrti, života preto berie lieky ktoré ju utlmujú lebo kebyže ich neberie sa zblazni a pomáhajú. Bohužiaľ taký ľudia potrebujú lieky a psychológa bez toho sa to nedá. Akurát tak ničia ostatných v rodine viem o tom svoje…..

anonym_b9617f
Včera o 11:21
@januska12323

@januska12323 nepotrebuje výmenný lístok k psychiatrovi, ale niekotri psychológovia chcú výmenný lístok kvôli poisťovni