Sú ľudia z Oravy naozaj takí zvláštni?
Ja neviem či si to všímate aj ostatni, ale ja si to všímam niekoľko rokov, mam priatela z Oravy, robim v Oravskej firme, stretávam sa z ľuďmi z Oravy a mne tí ludia prídu ako z inej dimenzie, oni akoby nemali empatiu, nevedia sa vcítiť do druhých a len zazeraju alebo su tvrdí, ženy doma s XY deťmi samé lebo cháp v zahraničí alebo niekde preč. Clovek sa s nimi chce len rozprávat, ake tie odpovede su tak moc jednoduché a nemaju ani hlbší význam. Ich nič netrápi ako sa može asi druhý clovek cítiť, pre nich svet Gombička bič neriešia iba seba a do seba su zahľadení a na nikoho nemyslia. Ja tu nikoho Neodsudzujem určite sa nájdu aj normálni ľudia z Oravy o tom niet pochýb, ale chcem vedieť aj názory iných ľudí.
ja som mala dve kolegyne z oravy - na jednu sedi opis, ale druha bola sice "chladnejsia"(menej sa usmievala), ale empaticka
@anonym_autor moja suseda má muža z Oravy a povedala,že keď boli deti malé a bývali u svokrovcov prvoradé bolo pole a robota robota.Ziadne mile slovo úsmev pre vnúčatá.Inak nepovie len, že boli chladni a tvrdí a ženy ako muzi.Ale jej muž to dotiahol ďaleko je úspešný, ale odišiel z toho kraja.Su to už starši ľudia po 60 tke.
Iný kraj iný mrav.
@anonym_6441e3 na Orave praca nie je. Chodili do Ostravy do bani, do huti. Teraz robia inde. A alo pracovnh prilazitosti sa netyka len Oravy ale aj Kysuc, celeho vychodneho a juzneho Slovenska aj Horehronia, Zamaguria
@viestta Veru áno,žiaľ to je tak..
Ja som z Oravy, narodila som sa tu, študovala som inde, ale znovu som sa tu vrátila a žijem tu. A nie nie su tu jednoduchší ludia ako ich opisuješ, ale skor su uzavretejší v prejavoch a hlavne v odhaľovaní vnútorného sveta. Tu nie sú ludia zvyknutí sa prispôsobovať uplne inej mentalite (kazdy kraj ma svoju mentalitu). Ale ja mam rada Oravu a Oravcov, niekedy ma ich tvrdohlavosť a nedostatok otvorenosti hneva, ale aj tak ich mam rada. Lebo za tou škrupinou vedia byt velmi citliví ludia.
Chcem mať takéto problémy.... ako je niektorím ľuďom na svete dobre 🤔
Známi ma tiež ťažké srdce na oravcov, chodil s nimi na týždňovky a katastrofa, veľkí kresťania ale robili také protivne veci, najhorší kolegovia
@anonym_autor Ja som z Oravy…
@anonym_autor Na Orave žijem vyše 10 rokov, vydala som sa tam. Žiaľ, máš pravdu, dokonca môj manžel hovorí, že na Orave sú tvrdí ľudia. Snažím sa deti učiť empatii, lebo "niekedy" je to na zbláznenie, ja som dosť citlivá ...
🎼🎶🎶🎵🎶🎵na Orave dobre...na Orave zdravoooo 🎵🎶🎵🎵a kráásne 😍
Mne prídu divní Kysučania, takí dosť vymletí😂😆 prepáčte,to je realita nie len povery a dohady
Ja napriklad na bazari som prestala predavat Oravcom, mam vela popredanych veci a len oravci maju problem s tovarom.
@anonym_ca58a6 Ja bývam na Orave, kupujem na MK, mám samé dobré hodnotenia, ani men by si nepredala ;) ?
🎼🎶🎶🎵🎶🎵na Orave dobre...na Orave zdravoooo 🎵🎶🎵🎵a kráásne 😍
Mne prídu divní Kysučania, takí dosť vymletí😂😆 prepáčte,to je realita nie len povery a dohady
@anonym_32e4c0 tak ono zaostalo posobia ludia z typickeho vidieka celkovo, zial. Ci uz stred, zapad, sever, juh, vychod.
Mám kolegu z Oravy a sám to tvrdí, že to je tak. Neraz sme sa o tom bavili. 🤷
@anonym_autor Orava, Kysuce je drsny kraj a ano. Ludia su tam presne taki,ako si ich opisala. Ale na druhej strane su velmi pohostinni. Zatulaj sa na nejaku oslavu,svadbu 😂
Potvrdzujem. Mam mamu z Kysuc a je velmi tvrda a aj vychova bola podla kysuckych smernic...ziadna laska,neha,pohladenie. A presne taki su aj Oravaci. Su tvrdy a velmi,prevelmi hrdy.
Ja ti napisem ako liptacka,ze si este nezazila zahorakov asi.Oravci su zlati ludia proti tomu v com zijem ja dva roky.Zlí,zákerní,sebeckí,arogantní maju koncentraciu na zahori,mna boli az zaludok ked mam ist niekde nieco vybavit,zariadit.Tieto cuda tu to je katastrofa.To zlata bratislava proti zahoriu.
Tiež som z Oravy.A nechápem tomu,čo som si vyššie prečítala.
Ja len 2 príklady z posledného obdobia uvediem -
1.keď na Orave niekomu zhorí dom,alebo zomrie mladý otec/matka ,do pár hodín je finančná zbierka,kde sa tí Oravci zapoja a vyzbierajú sa nemalé financie.
2.Pozrite si na fb Pomoc pre Olivera ,mladý chlapec mal úraz v Nemecku ,práve tí Oravci mu posielajú € na liečbu a vyzbierali sa tisíce € .
Toľko k empatii.
A čo sa týka povahy,každý sme nejaký.Ale žijeme tu v tvrdších oodmienkach ako v iných regiónoch .10mesiacov v roku máme zimu napr.,nedokážeme vypestovať zeleninu bez skleníka,ani nestihne často vyrásť.A v neposlednom rade vždy sa nájde nejaký "odborník"z iného kúta Slovenska,ktorý si s radosťou kopne.Ale keď na lyžovačku ,tak na Oravu 😁
@anonym_autor Ja sa ich trochu zastanem, snad sa nejaky Oravak potesi. Je pravda, ze neprichadzam do styku s chlapmi na tyzdnovkach, ale so studentami VS, ale kazdy jeden, ktoreho som mala z Oravy, bol praveze mily, skromny a pracovity. Podobne Kysuce.
Ja si dnes netvrfim povedat aki si Slovaci, Rakusania a Nemci atd narod. Neodvazim sa. Poznaka som jednu rodinu z Oravy. Priatelovej sestry muz a jeho rodicia - vsetcia zlati srdecni ludia. Mala som spolunyvajucu, zrovna z Oravy. Tak skatedu zenu som este nevidela - ta skaredost ale vychadzsla z jej vnutra, nie ze by som bola povrchna. Sama povedala, ze ma len priatelov, ktori ju vedia nieam posinut, karierne. Ona nepotrebuje inych, z ktorych nic nema. Ksicht mala zduty stale, nik ju nemusel. Ale ci to bolo zrovna Oravou, neviem.
Pobehala som vsak viac regionov v AT ako na SK. A teda uprimne mozem povedat, ze taky Tanheim je katastrova co sa domaci h tam tíka. Ti ludia su falosni, vychcani, tvrdi a tiez egocentricki, zakerni. Cest vynimkam. A takto to moze byt aj s tou Oravou, no je to len moja osobna skusenost a nie vseobecna platna mudrost.
kam, posnala som zam asi 2-3
Kysuce su horsie, tam su sami rasisti a volici kotlebu/uhrika. Orava sa aspon drzi ludskosti skrz katolicizmus. Ale vidim, ze sa tu tak rychlo usudzuje, tak sa pridam - neznasam baby z Humenneho, take panovacne a rozmaznane baby som inde nezazila 🙂
Kysuce su horsie, tam su sami rasisti a volici kotlebu/uhrika. Orava sa aspon drzi ludskosti skrz katolicizmus. Ale vidim, ze sa tu tak rychlo usudzuje, tak sa pridam - neznasam baby z Humenneho, take panovacne a rozmaznane baby som inde nezazila 🙂
@julish dovolím ti oponovať .. Kysuce sú sami Ficovolič
@anonym_autor mne prídu zvláštni ľudia z Bratislavy a celkovo z väčších miest západného SK. A to celý život na záp. SK žijem.
@anonym_autor bože,to je diskusia.Nie,nie je to pravda.Moja celá rodina žije na Orave,a sú to empaticki,srdeční,velmi dobrí ľudia...A nie sú jednoduchsi,sú to normálni inteligentní ľudia.
@anonym_autor bože,to je diskusia.Nie,nie je to pravda.Moja celá rodina žije na Orave,a sú to empaticki,srdeční,velmi dobrí ľudia...A nie sú jednoduchsi,sú to normálni inteligentní ľudia.
@anonym_6e4014 ja som nepovedala, že uplne všetci !! Ale 90% Oravcov su za mňa taki ako som opísala, nedovolila by som si tvrdiť keby som nežila s nimi, nepracovala s nimi,..atd
@anonym_6e4014 ja som nepovedala, že uplne všetci !! Ale 90% Oravcov su za mňa taki ako som opísala, nedovolila by som si tvrdiť keby som nežila s nimi, nepracovala s nimi,..atd
@anonym_autor teraz sa tu budú všetky z Oravy brániť, že to tak nie je. A majú pravdu, veď oni sú k svojim rodinám naozaj láskaví, ale k zvyšku okolia už nie vždy. Najhoršie je, keď susedovi narastie zelenšia tráva.
@anonym_autor ja hovorím svoj názor,nehovorím,ze si nieco povedala alebo nepovedala.ale zakladať takéto témy,to je načo dobre.ludia su rôzni,aj dobrí aj zlí.to nie je o tom,kde žijem.
@anonym_autor teraz sa tu budú všetky z Oravy brániť, že to tak nie je. A majú pravdu, veď oni sú k svojim rodinám naozaj láskaví, ale k zvyšku okolia už nie vždy. Najhoršie je, keď susedovi narastie zelenšia tráva.
@anonym_f0ff75 tak tak
@anonym_autor ja hovorím svoj názor,nehovorím,ze si nieco povedala alebo nepovedala.ale zakladať takéto témy,to je načo dobre.ludia su rôzni,aj dobrí aj zlí.to nie je o tom,kde žijem.
@anonym_6e4014 lebo som chcela vedieť ci iba mne to tak pripadá alebo to vidia aj ostatni, pre teba možno nepodstatná téma a pre mňa velmi dôležitá téma
Mala som na vyske spoluziacky z oravy. Aj z Dk. Aj namestovo. A boli-stale to su super baby.
Muz ma najlepsieho kolegu z oravy.
Ono to bude vzdy o ludoch. Nie o regione ako takom.
Ked sme boli na kysuciach mala som pocit ze som v inej dimenzii ☹
Vsade sa ale najdu aj normalni aj divni ludia...
@anonym_6441e3 na Orave praca nie je. Chodili do Ostravy do bani, do huti. Teraz robia inde. A alo pracovnh prilazitosti sa netyka len Oravy ale aj Kysuc, celeho vychodneho a juzneho Slovenska aj Horehronia, Zamaguria
@viestta smelo povedz, že okrem Bratislavy a Trnavy celého Slovenska.

to su zase dristy...kysucanov nejdeme rozoberat?
@krajinka tiež mali tvrdé podmienky na život. tiež sú čudáci.