icon

Sú ľudia z Oravy naozaj takí zvláštni?

8. feb 2026

Ja neviem či si to všímate aj ostatni, ale ja si to všímam niekoľko rokov, mam priatela z Oravy, robim v Oravskej firme, stretávam sa z ľuďmi z Oravy a mne tí ludia prídu ako z inej dimenzie, oni akoby nemali empatiu, nevedia sa vcítiť do druhých a len zazeraju alebo su tvrdí, ženy doma s XY deťmi samé lebo cháp v zahraničí alebo niekde preč. Clovek sa s nimi chce len rozprávat, ake tie odpovede su tak moc jednoduché a nemaju ani hlbší význam. Ich nič netrápi ako sa može asi druhý clovek cítiť, pre nich svet Gombička bič neriešia iba seba a do seba su zahľadení a na nikoho nemyslia. Ja tu nikoho Neodsudzujem určite sa nájdu aj normálni ľudia z Oravy o tom niet pochýb, ale chcem vedieť aj názory iných ľudí.

autor
Včera o 16:33
@patriciah1

@anonym_autor pekný trapas poohovarať frajera s celou jeho rodinou na modrom koňovi 😅 načo s ním potom chodíš? Mne príde skôr tvoje správanie dosť divné. 🤔🤷

@alenka58
@aurora33
@patriciah1 Nikde som nepísala, že niekto je zlý človek. Písala som o svojich skúsenostiach a o vzorci správania, ktorý som si všimla, a chcela som vedieť, či ho vidia aj iní. To, že niekto má inú skúsenosť, je úplne v poriadku.. to je presne dôvod, prečo som tú tému založila. Diskusia nie je útok, je to výmena pohľadov. A ak to nechápete milé dámy tak skôr nez začnete skákať do útoku si to premyslite.

aurora33
Včera o 16:37
@anonym_bcf619

@aurora33 si stihla zmenit Tvrdosin na Bratislavu ...preco sa skryvas Oravčanka😀 si velmi jedovata osoba vsade len rýpes

@anonym_bcf619 nič som nemenila omg 😀

aurora33
Včera o 16:38
@anonym_bcf619

@aurora33 si stihla zmenit Tvrdosin na Bratislavu ...preco sa skryvas Oravčanka😀 si velmi jedovata osoba vsade len rýpes

@anonym_bcf619 a ty sa čo skrýváš, anonym?

aurora33
Včera o 16:50
@anonym_autor

@alenka58
@aurora33
@patriciah1 Nikde som nepísala, že niekto je zlý človek. Písala som o svojich skúsenostiach a o vzorci správania, ktorý som si všimla, a chcela som vedieť, či ho vidia aj iní. To, že niekto má inú skúsenosť, je úplne v poriadku.. to je presne dôvod, prečo som tú tému založila. Diskusia nie je útok, je to výmena pohľadov. A ak to nechápete milé dámy tak skôr nez začnete skákať do útoku si to premyslite.

@anonym_autor stále nerozumiem kde vidis útok. Nik na teba neútočí. Len ty tu rýpeš.

anonym_046e89
Včera o 17:17
@aurora33

@anonym_0eddf1 aspon nekritizujem ako anonym. Autorka je podla teba v pohode že Sáru anonymne naváža do Oravcov a keď jej dám jednoduchú otázku tak neodpovie? A k tej žene, tak ktorá normálna žena ostáva s chlapom, ktorý je zlý? A nie, nie som protivná.

@aurora33 veľmi tu prudíš, ako zvyčajne. Rešpektuj zmysel diskusie, slušne písané názory na mentalitu regiónu. Ak máš iný názor, vyjadrí ho slušne a hlavne nie je to diskusia o firme kde autorka pracuje. Ak máš názor na ľudí z iného regiónu - porovnanie, napíš, ale meitoč ako zmija.

aurora33
Včera o 17:23
@anonym_046e89

@aurora33 veľmi tu prudíš, ako zvyčajne. Rešpektuj zmysel diskusie, slušne písané názory na mentalitu regiónu. Ak máš iný názor, vyjadrí ho slušne a hlavne nie je to diskusia o firme kde autorka pracuje. Ak máš názor na ľudí z iného regiónu - porovnanie, napíš, ale meitoč ako zmija.

@anonym_046e89 ďalšia zmija? Toto je slušná diskusia?
Tak ok, za mňa je problém v autorke, pretože na základe prace v jednej firme, kde je 50 (vraj) rovnakých ľudí, sa nedá jednoznacne popísať mentalita regiónu. Pani autorka by si mala v prvom rade poriešiť seba, svoje sebavedomie, ďalej nefunkčný vzťah a mozno aj zmeniť prácu. A nemala by útočiť na oravcov ako zmija.

777januska777
Včera o 17:33
@anonym_046e89

@anonym_046e89 diskusia o regióne a jeho mentalite sa da vies uplne inak a tak, ze to aj skutočne obohatí. Toto nie je diskusia o regióne, toto je útok. Pozri napriklad ak by som povedala, ze tvoja rodina alebo tvoje deti su take jednoduchšie a ze je to asi vdaka podmienkam a životu aky doma mate. Brala by si to v pohode? Ved je to predsa zaujímavá a podnetna diskusia. To ze tu sa bavíme o regióne na veci nic nemení, princíp a otazky su predsa rovnaké.

777januska777
Včera o 17:41
@anonym_autor

@alenka58
@aurora33

@anonym_autor je to utok autorka. Ja viem, ze je velmi tazke si to priznat. Ale kazde zovseobecnovanie a hádzanie do jedného vreca je útok. To ze to zaobališ do toho ze je to diskusia a len rozdielnost pohladov na veci nic nemení, lebo tu sa bavíme o ľudských bytostiach. O niekom kto sa nemoze branit a ani ti odporovať. Ty mas svoj pohlad na veci a to je v poriadku, ale nie je v poriadku zovseobecňovať a hľadať nejaky vzorec, ktory nie je. Diskusia o mentalite a povahe sa da vies uplne inak. Ak si nechcela utoky, mala si sa jasne ohradit uz pri prvých zovseobecnovaniach a nadávkach na ludi. Ty si autor diskusie a ty sama si zodpovedná za konflikty.

anonym_046e89
Včera o 17:48
@anonym_27f7f8

@anonym_autor moja suseda má muža z Oravy a povedala,že keď boli deti malé a bývali u svokrovcov prvoradé bolo pole a robota robota.Ziadne mile slovo úsmev pre vnúčatá.Inak nepovie len, že boli chladni a tvrdí a ženy ako muzi.Ale jej muž to dotiahol ďaleko je úspešný, ale odišiel z toho kraja.Su to už starši ľudia po 60 tke.
Iný kraj iný mrav.

@anonym_27f7f8 toto presne spomína aj moja svokra. Svokor bol lesník, celé dni na nohách po rajóne a keď prišiel domov, tak tvrdá matka ho naháňala do driny na gazdovstve. Svokra (z Myjavy)bola deptaná až tak hnusne, že po pár rokoch bola ako troska a doslova odtiaľ utiekli. Celá dedina / resp. čo poznali komunitu všetko bolo tvrdí ľudia. Svokrovci sú stará generácia, 85+ a to naozaj zažili tvrdý život, tak aj ľudia boli tvrdí. Už sa to však vplyvom zlepšenia životnej úrovne zmierňuje.

anonym_10ec71
Včera o 17:51

@anonym_autor
Čo mi hlava neberie, tak keď sú Oravci tak zlí, prečo máš od tiaľ priateľa?! Však si nájdi nejakého iného a nie “ hlúpeho “ Oravca 🤦‍♀️

anonym_2fc642
Včera o 17:51
@anonym_a97440

Viem, o com pises.
Ano ludia z Oravy su uplne naj ... sikovnejsi, vedia manualne zmajstrovat neuveritelne veci aj zeny aj muzi, velmi pracoviti, a su aj velmi empaticki a pohostinni a tak dalej ALE POZOR iba ku vlastnym. Ano vedia za kratky cas zozbierat kopec penazi pre inu rodinu v nudzi, Ale iba ak ta rodina pochadza z Oravy.
Ak si "pristahovalec", tak toto nefunguje. Bodka, ziadna vynimka.
Inac, tiez by ma zaujimala ta firma. Nie je to nahodou firma na konci Niznej ako zacina Tvrdosin? Staci ano, nie. Robila som tam asi 5 rokov ale uz som 10 rokov mimo Oravy. Hoci pravdu povediac, tie leta, myslim najma zbieranie cucoriedok, hribov a pod. boli jedinecne. Nikde na Slovensku podla mna tak krasne nie je, ako v rozpravke. A skocit si priamo k bacovi za Srnacim po korbace, zincicu. Velmi vela sme si vedeli dochovat vypestovat, nazbierat svojpomocne. Ale pokial odtial nepochadzas, holt smola, nepohnes nimi, ani sa o to nesnaz.

@anonym_a97440 ja inak som pristahovalec a mna prijali, ako trvalo ale prijali 😊

autor
Včera o 17:53
@aurora33

@anonym_046e89 ďalšia zmija? Toto je slušná diskusia?
Tak ok, za mňa je problém v autorke, pretože na základe prace v jednej firme, kde je 50 (vraj) rovnakých ľudí, sa nedá jednoznacne popísať mentalita regiónu. Pani autorka by si mala v prvom rade poriešiť seba, svoje sebavedomie, ďalej nefunkčný vzťah a mozno aj zmeniť prácu. A nemala by útočiť na oravcov ako zmija.

@777januska777
@aurora33 inak velmi Vám dvom chcem poďakovať za skvelý živý príklad ako stotožňujete správanie na základe, ktoreho bola úrobena diskusia lebo do neho skvele zapadate.
Otázka = kritika
Iny názor = útok
Diskusia = konflikt
Vysvetľovanie = ponižovanie

👏🏼👏🏼👏🏼

aurora33
Včera o 17:55
@anonym_autor

@777januska777
@aurora33 inak velmi Vám dvom chcem poďakovať za skvelý živý príklad ako stotožňujete správanie na základe, ktoreho bola úrobena diskusia lebo do neho skvele zapadate.
Otázka = kritika
Iny názor = útok
Diskusia = konflikt

👏🏼👏🏼👏🏼

@anonym_autor kde vidis útok? 😃 podla mňa ty si taký typ že v každej jednoduchej otázke vidis útok. Ok, ja mám otázku. Ako je možné že v jednej firme pracuje 50 rovnakých ľudí?

autor
Včera o 17:59
@aurora33

@anonym_autor kde vidis útok? 😃 podla mňa ty si taký typ že v každej jednoduchej otázke vidis útok. Ok, ja mám otázku. Ako je možné že v jednej firme pracuje 50 rovnakých ľudí?

@aurora33 no toto ma tiež velmi fascinovalo na začiatku, že ako je možné, že všetci 50ti su rovnakí 😄 ja som najprv bola v tom, že okej títo su taki inaksi a hádam tí vedla budu viac pohode, ale ako tam robim dlhsie a dlhsie tak vidím to správanie a to reagovanie

777januska777
Včera o 18:02
@anonym_autor

@777januska777
Otázka = kritika
Iny názor = útok
Diskusia = konflikt

👏🏼👏🏼👏🏼

@anonym_autor vidis a zas. Ja nechapem ci to nečitaš co ti pisem alebo ako. Ja som ta v diskusii vážne neurazila. Snazila som sa ti vysvetlit nejake veci a to ako to ludia vnímajú. Ale ty si moj iny nazor a komentar k tvojej diskusii zobrala ako útok. Pritom v diskusii je toto normalne. Mam iny nazor a myslim si, ze útočiš a ty vdaka jednému nesúhlasu zo mna urobíš názorný príklad Oravca akym pohrdaš. Ak vychádzam z prvého nazoru (ake tie odpovede su tak moc jednoduché a nemaju ani hlbší význam). Tak dakujem pekne autorka.
Ja sama si to o tebe toto nemyslim, ale ty si to zvládla zhodnotit zo mna z par riadkov pritom ma absolutne nepoznáš. Si si uplne ista, ze si sa chcela len zmysluplne rozprávať alebo si hľadala potvrdenie, ze ludia akych poznáš a nerozumieš si s nimi su v skutocnosti od narodenia zli? Podla mna je za tym u teba nieco ovela hlbšie a to nejake vlastne prijatie v prostredí akom žiješ. A vzdy je lahsie odsúdiť druhych okolo nas ako vnimat samu seba.

autor
Včera o 18:08
@777januska777

@anonym_autor vidis a zas. Ja nechapem ci to nečitaš co ti pisem alebo ako. Ja som ta v diskusii vážne neurazila. Snazila som sa ti vysvetlit nejake veci a to ako to ludia vnímajú. Ale ty si moj iny nazor a komentar k tvojej diskusii zobrala ako útok. Pritom v diskusii je toto normalne. Mam iny nazor a myslim si, ze útočiš a ty vdaka jednému nesúhlasu zo mna urobíš názorný príklad Oravca akym pohrdaš. Ak vychádzam z prvého nazoru (ake tie odpovede su tak moc jednoduché a nemaju ani hlbší význam). Tak dakujem pekne autorka.
Ja sama si to o tebe toto nemyslim, ale ty si to zvládla zhodnotit zo mna z par riadkov pritom ma absolutne nepoznáš. Si si uplne ista, ze si sa chcela len zmysluplne rozprávať alebo si hľadala potvrdenie, ze ludia akych poznáš a nerozumieš si s nimi su v skutocnosti od narodenia zli? Podla mna je za tym u teba nieco ovela hlbšie a to nejake vlastne prijatie v prostredí akom žiješ. A vzdy je lahsie odsúdiť druhych okolo nas ako vnimat samu seba.

@777januska777 Ja uz naozaj neviem Janka ako viac ti to mam vysvetliť prečo som založila tuto diskusiu, ja som to tam opísala vyššie, vysvetlila a stale akoby si mala klapky na očiach a nevidela to a isla si svoje a stale bum bum najprv do mňa rýpeš za názor a za diskusiu a ked to otocim tak už zrazu si ty ta do ktorej ja rypem

autor
Včera o 18:10
@777januska777

@777januska777 Nikde som nepísala, že niekto je zlý človek. Písala som o svojich skúsenostiach a o vzorci správania, ktorý som si všimla, a chcela som vedieť, či ho vidia aj iní. To, že niekto má inú skúsenosť, je úplne v poriadku.. to je presne dôvod, prečo som tú tému založila. Diskusia nie je útok, je to výmena pohľadov.

anonym_ffd21d
Včera o 18:14

@anonym_autor 😁😁 dovoľte sa mi zasmiať.
Ked na Orave sú takí ľudia, tak neviem ako opísať KE a okolie. Nič pozitívne.

papaya308
Včera o 18:16

Veru autorka pravdu máš.
Ale ešte nik nespomenul ako tam ľúbia vypiť🤣

mandarinka555
Včera o 18:18
777januska777
Včera o 18:21
@anonym_autor

@777januska777 Ja uz naozaj neviem Janka ako viac ti to mam vysvetliť prečo som založila tuto diskusiu, ja som to tam opísala vyššie, vysvetlila a stale akoby si mala klapky na očiach a nevidela to a isla si svoje a stale bum bum najprv do mňa rýpeš za názor a za diskusiu a ked to otocim tak už zrazu si ty ta do ktorej ja rypem

@anonym_autor výmena pohladov by bola ako som vravela, ak by diskusia bola vedená inak. Precitaj si este raz tie prve prispevky v danej diskusii. To su jasne utoky. Baby sa vyhýbajú oravcom, len preto, ze su z oravci.
Spytam sa ta ak ja napriklad napisem, ze mam zle skúsenosti napriklad s Rómami, založím diskusiu o tom, ze ake mate vy skúsenosti. A vela ludi mi napise, ze mali zle skusenosti, niekto napise ja sa Rómom vyhýbam, lebo su to taki a taki a ja som poznala jedného co smrdel a co bol hlúpy a isto su vsetci taki atd. Cela diskusia sa bude niesť v tomto duchu, mozno par ludi bude co bude mat iny nazor.
A teraz sa zamysli. Myslis, ze taka diskusia by bola v poriadku? Presne toto je taka diskusia.

autor
Včera o 18:22
@papaya308

Veru autorka pravdu máš.
Ale ešte nik nespomenul ako tam ľúbia vypiť🤣

@papaya308 fuha to je už o inom 🤣🤣

autor
Včera o 18:27
@777januska777

@anonym_autor výmena pohladov by bola ako som vravela, ak by diskusia bola vedená inak. Precitaj si este raz tie prve prispevky v danej diskusii. To su jasne utoky. Baby sa vyhýbajú oravcom, len preto, ze su z oravci.
Spytam sa ta ak ja napriklad napisem, ze mam zle skúsenosti napriklad s Rómami, založím diskusiu o tom, ze ake mate vy skúsenosti. A vela ludi mi napise, ze mali zle skusenosti, niekto napise ja sa Rómom vyhýbam, lebo su to taki a taki a ja som poznala jedného co smrdel a co bol hlúpy a isto su vsetci taki atd. Cela diskusia sa bude niesť v tomto duchu, mozno par ludi bude co bude mat iny nazor.
A teraz sa zamysli. Myslis, ze taka diskusia by bola v poriadku? Presne toto je taka diskusia.

@777januska777 ale to su pohľady iných ľudí, prečo so mnou rozoberáš ich pohľady len skrz toho, že som založila tuto diskusiu? Ako vidím si žena čo si ide za svojim aj cez hory to je super, ale použi to v živote a nie na nejakej diskusii, ja sa tu naozaj nechcem s tebou ani s nikým iným hádať ani doťahovať

aurora33
Včera o 18:31
@anonym_autor

@aurora33 no toto ma tiež velmi fascinovalo na začiatku, že ako je možné, že všetci 50ti su rovnakí 😄 ja som najprv bola v tom, že okej títo su taki inaksi a hádam tí vedla budu viac pohode, ale ako tam robim dlhsie a dlhsie tak vidím to správanie a to reagovanie

@anonym_autor ešte že ty si pani dokonala čo 😀

777januska777
Včera o 18:36
@anonym_autor

@777januska777 ale to su pohľady iných ľudí, prečo so mnou rozoberáš ich pohľady len skrz toho, že som založila tuto diskusiu? Ako vidím si žena čo si ide za svojim aj cez hory to je super, ale použi to v živote a nie na nejakej diskusii, ja sa tu naozaj nechcem s tebou ani s nikým iným hádať ani doťahovať

@anonym_autor lebo ty ako autor diskusie vieš diskusiu smerovať, hlavne na zaklade tvojich reakcii. Ide o to ako budes reagovať ty a ake otazky budes davat, na základe toho sa budu vyjadrovať aj ini. A nie ja si nejdem za svojim. O tom je predsa diskusia. Plodná diskusia je vzdy vtedy ak su rozdielne pohlady a ak tie pohlady maju logicky zaklad. Z dobrej diskusie kde maju ludia rozdielne nazory si človek odnesie nový pohľad na veci. Mat jeden nazor cely život nie je správna cesta.

aurora33
Včera o 18:43
@777januska777

@777januska777 tak jediný kto tu má klapky na očiach je autorka. Ona si ide stále svoje. Toto nie je diskusia toto je cielene zhadzovanie oravcov. Už len logicky tak vo firme je 50 ,,rovnakých ľudí” partner je na dve veci a jeho rodina tiež. A autorka? Tá je jediná normálna 😀

777januska777
Včera o 18:48
@aurora33

@777januska777 tak jediný kto tu má klapky na očiach je autorka. Ona si ide stále svoje. Toto nie je diskusia toto je cielene zhadzovanie oravcov. Už len logicky tak vo firme je 50 ,,rovnakých ľudí” partner je na dve veci a jeho rodina tiež. A autorka? Tá je jediná normálna 😀

@aurora33 ja chapem autorku, je smutna zo sveta v akom žije a s kym žije a človek v takom smutku ma tendenciu hladat poriadok a nejake jasne znaky vo veciach okolo seba. Ja ked som smutna, tak rovnako mam takú tendenciu veci zovšeobecnovať a hladat v nich poriadok a system. To je normalne ľudské správanie. Nie je to spravne, ale je to ľudské.

ines274
Včera o 18:53
@anonym_a97440

Viem, o com pises.
Ano ludia z Oravy su uplne naj ... sikovnejsi, vedia manualne zmajstrovat neuveritelne veci aj zeny aj muzi, velmi pracoviti, a su aj velmi empaticki a pohostinni a tak dalej ALE POZOR iba ku vlastnym. Ano vedia za kratky cas zozbierat kopec penazi pre inu rodinu v nudzi, Ale iba ak ta rodina pochadza z Oravy.
Ak si "pristahovalec", tak toto nefunguje. Bodka, ziadna vynimka.
Inac, tiez by ma zaujimala ta firma. Nie je to nahodou firma na konci Niznej ako zacina Tvrdosin? Staci ano, nie. Robila som tam asi 5 rokov ale uz som 10 rokov mimo Oravy. Hoci pravdu povediac, tie leta, myslim najma zbieranie cucoriedok, hribov a pod. boli jedinecne. Nikde na Slovensku podla mna tak krasne nie je, ako v rozpravke. A skocit si priamo k bacovi za Srnacim po korbace, zincicu. Velmi vela sme si vedeli dochovat vypestovat, nazbierat svojpomocne. Ale pokial odtial nepochadzas, holt smola, nepohnes nimi, ani sa o to nesnaz.

@anonym_a97440 úplne súhlasím..

aurora33
Včera o 18:54
@777januska777

@aurora33 ja chapem autorku, je smutna zo sveta v akom žije a s kym žije a človek v takom smutku ma tendenciu hladat poriadok a nejake jasne znaky vo veciach okolo seba. Ja ked som smutna, tak rovnako mam takú tendenciu veci zovšeobecnovať a hladat v nich poriadok a system. To je normalne ľudské správanie. Nie je to spravne, ale je to ľudské.

@777januska777 ved ja som to písala, čo človek vyžaruje, to priťahuje.

autor
Včera o 18:59
@777januska777

@777januska777 áno som smutná zo správania kolegov, že ignorujú zákazníkov, neviem sa na nich spoľahnúť, systém kolabuje kebo to maju na háku, každý tam každého ohovára, neriešia to čo maju v praci riešiť, ked chce clovek pomôcť to ani za nič…priateľ ma svoj svet, nezaujíma ho nikto iba on sam seba, rozprávať sa nechce o nicom iba o svojich témach, jeho rodina sa na každej oslave a stretnutí len doťahuje kto čo ma a kto je lepší a každý každého ohovára a o alkohole už nevravim ten je na každodennej báze, svokrovci maju svoj svet ktorý už nechápu ani ich deti. Idem do jednoty na Orave na nákup a predavačky iba zazeraju, že ako som si dovolila kupit iba rožky, ked sa usmejem na niekoho tak iba zazru, to iste aj moja svorka na začiatku ja jej kyvam a usmejem sa na ňu a ona nič ma na háku iba zazrie, v obchode to iste, na ulici tiež, kdezto ked prídem domov do iného regiónu tak všetci milí úsmev na tvári, prihovoria sa…ja som až moc živá až moc výrečná a to na Orave neexistuje nieco take aspon to čo som ja zažila. A preto som dostala nápad, že otvorím diskusiu, aby som zistila ci preháňam to čo cítim alebo to vidia aj iny. Nič iné v tom nehladaj prosím ta, ja na nikoho neutocim.