icon

Sú ľudia z Oravy naozaj takí zvláštni?

8. feb 2026

Ja neviem či si to všímate aj ostatni, ale ja si to všímam niekoľko rokov, mam priatela z Oravy, robim v Oravskej firme, stretávam sa z ľuďmi z Oravy a mne tí ludia prídu ako z inej dimenzie, oni akoby nemali empatiu, nevedia sa vcítiť do druhých a len zazeraju alebo su tvrdí, ženy doma s XY deťmi samé lebo cháp v zahraničí alebo niekde preč. Clovek sa s nimi chce len rozprávat, ake tie odpovede su tak moc jednoduché a nemaju ani hlbší význam. Ich nič netrápi ako sa može asi druhý clovek cítiť, pre nich svet Gombička bič neriešia iba seba a do seba su zahľadení a na nikoho nemyslia. Ja tu nikoho Neodsudzujem určite sa nájdu aj normálni ľudia z Oravy o tom niet pochýb, ale chcem vedieť aj názory iných ľudí.

Strana
z7
aurora33
Včera o 19:03
@anonym_autor

@777januska777 áno som smutná zo správania kolegov, že ignorujú zákazníkov, neviem sa na nich spoľahnúť, systém kolabuje kebo to maju na háku, každý tam každého ohovára, neriešia to čo maju v praci riešiť, ked chce clovek pomôcť to ani za nič…priateľ ma svoj svet, nezaujíma ho nikto iba on sam seba, rozprávať sa nechce o nicom iba o svojich témach, jeho rodina sa na každej oslave a stretnutí len doťahuje kto čo ma a kto je lepší a každý každého ohovára a o alkohole už nevravim ten je na každodennej báze, svokrovci maju svoj svet ktorý už nechápu ani ich deti. Idem do jednoty na Orave na nákup a predavačky iba zazeraju, že ako som si dovolila kupit iba rožky, ked sa usmejem na niekoho tak iba zazru, to iste aj moja svorka na začiatku ja jej kyvam a usmejem sa na ňu a ona nič ma na háku iba zazrie, v obchode to iste, na ulici tiež, kdezto ked prídem domov do iného regiónu tak všetci milí úsmev na tvári, prihovoria sa…ja som až moc živá až moc výrečná a to na Orave neexistuje nieco take aspon to čo som ja zažila. A preto som dostala nápad, že otvorím diskusiu, aby som zistila ci preháňam to čo cítim alebo to vidia aj iny. Nič iné v tom nehladaj prosím ta, ja na nikoho neutocim.

@anonym_autor ked máš priateľa tak nemáš svokru.

autor
Včera o 19:04
@aurora33

@anonym_autor ked máš priateľa tak nemáš svokru.

@aurora33 ty sa naozaj úplne všetkého chytíš že 🤣

aurora33
Včera o 19:14
@anonym_autor

@aurora33 ty sa naozaj úplne všetkého chytíš že 🤣

@anonym_autor len ťa opravujem. Ani to nemôžem?

anonym_bde6ef
Včera o 19:25

Poznám jedného z Oravy, ktorý žije roky na východe. Egocentricky, hrdý, povýšenecky, k cudzím bezohľadný, podnikateľ- špekulant. Pochádza z typicky oravskej rodiny- tvrdí katolíci, veľa detí, polia, kravy. Oravu opisuje ako výnimočnú zem, ten spôsob života prezentuje to ako najväčšiu cnosť a v takomto duchu vychoval aj deti.

777januska777
Včera o 19:34
@anonym_autor

@777januska777 áno som smutná zo správania kolegov, že ignorujú zákazníkov, neviem sa na nich spoľahnúť, systém kolabuje kebo to maju na háku, každý tam každého ohovára, neriešia to čo maju v praci riešiť, ked chce clovek pomôcť to ani za nič…priateľ ma svoj svet, nezaujíma ho nikto iba on sam seba, rozprávať sa nechce o nicom iba o svojich témach, jeho rodina sa na každej oslave a stretnutí len doťahuje kto čo ma a kto je lepší a každý každého ohovára a o alkohole už nevravim ten je na každodennej báze, svokrovci maju svoj svet ktorý už nechápu ani ich deti. Idem do jednoty na Orave na nákup a predavačky iba zazeraju, že ako som si dovolila kupit iba rožky, ked sa usmejem na niekoho tak iba zazru, to iste aj moja svorka na začiatku ja jej kyvam a usmejem sa na ňu a ona nič ma na háku iba zazrie, v obchode to iste, na ulici tiež, kdezto ked prídem domov do iného regiónu tak všetci milí úsmev na tvári, prihovoria sa…ja som až moc živá až moc výrečná a to na Orave neexistuje nieco take aspon to čo som ja zažila. A preto som dostala nápad, že otvorím diskusiu, aby som zistila ci preháňam to čo cítim alebo to vidia aj iny. Nič iné v tom nehladaj prosím ta, ja na nikoho neutocim.

@anonym_autor to nie je tym, ze si taka. Ja som tiez výrečná a niekedy az prehnane. A verim tomu, ze som tiez nie pre kazdeho príjemná, ale inak nezaživam nic z toho. Ako som sama so sebou spokojná a mam okolo seba ludi co ma maju radi a zvykli si na moju povahu, tak to nevnímam. Toto je mozno ten problem, ze ty nemáš okolo seba ludi co ta maju radi, takú aka si, vidia na tebe chyby a ty uz sama pred sebou si pripadaš zle. Mozno by som byt na tvojom mieste porozmyslala ci ludia, ktorých mas okolo teba su tak dôležití pre tvoje psychické zdravie a ze ci nema zmysel hladat dalej a hladat niekoho kto ta bude mat rad. Ved predsa kazdy z nas sme svojom sposobom divni, dolezite je najst niekoho pre koho sme divní menej.

anonym_e5524a
Včera o 19:49

Skapem druhýkrát keď to čítam 😆😆😆 fakt si niekto mylsi že sa tu žije ako za opicami 😆😆ten komentár že autobusy nechodia .. akože nájde sa tu pár dedín 4-5 na celej Orave , ktoré sú ako sa povie panu bohu za chrbtom 😆 ale teda všetko tu fici , teraz síce moc autobusom nechodím ale keď som pred 10r chodila častejšie či už škola alebo za priateľom tak nebol najmenší problém 😆 a som z hornej Oravy , a teda vôbec to neplatí tak že žena doma s deťmi a chlap preč 😆 akože čo sa ja zamýšľam tak zo všetkých mojich známych a rodiny poznám 2 take rodiny, ale to jeden je vo svedsku už dlhé roky ešte skôr ako mal priateľku a druhý akonáhle sa im narodilo druhé , vrátil sa 😆

bjnr
Včera o 19:56

pripájam tento podcast na pochopenie histórie tohto regiónu (nenechajte sa zmiasť názvom, rozhovor je podaný trošku zdravotnícko-historicky, ale veľmi výstižne vysvetľuje myslenie ľudí):

https://www.youtube.com/watch?v=OLRP4SAYe30
autor
Včera o 19:59
@777januska777

@anonym_autor to nie je tym, ze si taka. Ja som tiez výrečná a niekedy az prehnane. A verim tomu, ze som tiez nie pre kazdeho príjemná, ale inak nezaživam nic z toho. Ako som sama so sebou spokojná a mam okolo seba ludi co ma maju radi a zvykli si na moju povahu, tak to nevnímam. Toto je mozno ten problem, ze ty nemáš okolo seba ludi co ta maju radi, takú aka si, vidia na tebe chyby a ty uz sama pred sebou si pripadaš zle. Mozno by som byt na tvojom mieste porozmyslala ci ludia, ktorých mas okolo teba su tak dôležití pre tvoje psychické zdravie a ze ci nema zmysel hladat dalej a hladat niekoho kto ta bude mat rad. Ved predsa kazdy z nas sme svojom sposobom divni, dolezite je najst niekoho pre koho sme divní menej.

@777januska777 ale ja mam práveže veľa ľudí dobrých okolo seba len jediný s kým je to takto ťažké su tí ludia na Orave inak mam známych a aj zákazníkov z každého kúta zeme najviac západ a to je uplne o niecom inom s nimi sa rozprávať tak príjemní ludia, preto som touto diskusiou chcela zistit ci iba ja to tak vnímam a zistit pohľady iných ľudí

autor
Včera o 20:01
@aurora33

@anonym_autor len ťa opravujem. Ani to nemôžem?

@aurora33 si svojprávna predsa

sendyle
Včera o 20:01

@anonym_autor ja mam zase opacny nazor 😀

777januska777
Včera o 20:48
@anonym_autor

@777januska777 ale ja mam práveže veľa ľudí dobrých okolo seba len jediný s kým je to takto ťažké su tí ludia na Orave inak mam známych a aj zákazníkov z každého kúta zeme najviac západ a to je uplne o niecom inom s nimi sa rozprávať tak príjemní ludia, preto som touto diskusiou chcela zistit ci iba ja to tak vnímam a zistit pohľady iných ľudí

@anonym_autor neviem čím to je, nepoznam ta, takze nedokazem ohodnotit a nepoznam ani ludi okolo teba. Ja poznam ludi z rôznych kútov slovenska a za seba poviem, ze kym som nebola so sebou spokojná, tak som sa nedokázala pozerat rôzne na inych, iba cez nejaky moj filter hodnotenia. Teraz vidim rozdiely v ludoch a tu individualitu. Ano mentalita je rôzna a kraje maju nejake spolocne znaky, ale individualita v ludoch je obrovská. Preto môžeš najst spoločne znaky vo zvykoch napriklad. Ale aj ten daný zvyk nie je to iste u každého človeka. Napriklad ja sama som zažila chladných ludi aj u nas na Orave, ale ten chlad bol z toho, ze oni sami nevedeli reagovať na mna a tak si držali odstup a to bola rodina. To bol ich prejav, ktori mali navonok a nikdy som ho nerozbila, ale zas nejako som sa ani nesnazila. Mozno ty sama vzbudzuješ v tvojich znamych na orave toto, ze neviedia ako maju reagovať a tak sa prepnu do masky.

anonym_a1544d
Včera o 22:36

@anonym_autor Je to tvrdymi podmienkami. Na Kysuciach podobne, v niecom je to este horsie. Napr. v schopnosti sudit sa o majetky. Polovica mojej rodiny je z Kysuc, ja s nimi nedokazem komunikovat. Moja babka v mladosti realne hladovala, zeny a deti byvali mlatene az do krvi alebo zlomeniny.

anonym_94642f
Včera o 23:33
@anonym_autor

@anonym_autor z akého kraja pochádzaš autorka? Je mi ľúto, že máš také zlé skúsenosti, ale naozaj to môže vychádzať aj z teba. My si bežne zakrývame aj sa usmejeme si známimy. Firemná klíma je mikrosvet, ktorý ovplyvňuje zamestnávateľ (predpokladám zahraničná firma?). Ak ten nastolí toxickú atmosféru, tak to ide celé v zlom tóne. Prečo si s tým priateľom, s jeho rodinou ktorá ťa neprijala, v práci ktorá ťa emočne vyčerpáva, v prostredí ktoré ti vôbec nesadlo? Inak a predavačky v jednote sú občas samostatná kapitola ;).

nikoletta1712
Včera o 23:47
@anonym_94642f

@anonym_autor z akého kraja pochádzaš autorka? Je mi ľúto, že máš také zlé skúsenosti, ale naozaj to môže vychádzať aj z teba. My si bežne zakrývame aj sa usmejeme si známimy. Firemná klíma je mikrosvet, ktorý ovplyvňuje zamestnávateľ (predpokladám zahraničná firma?). Ak ten nastolí toxickú atmosféru, tak to ide celé v zlom tóne. Prečo si s tým priateľom, s jeho rodinou ktorá ťa neprijala, v práci ktorá ťa emočne vyčerpáva, v prostredí ktoré ti vôbec nesadlo? Inak a predavačky v jednote sú občas samostatná kapitola ;).

@anonym_94642f Presne!
U nás v Jednote jedna pani predavačka - masaker!!

Strana
z7