icon

Vyrastal niekto z vás v chudobe a má „narušený” vzťah k peniazom?

7. júl 2026

Ahojte,

je tu niekto, kto ako dieťa vyrastal chudobne? Zanechalo to na vás nejaké následky? Hlavne, čo sa týka vzťahu k peniazom. Ja sa priznám, že som vyrastala veľmi skromne, chudobne, dnes už som osamostatnená, pracujem niečo vyše roka, zarábam celkom slušne, každý mesiac si peniaze aj odkladám, ale stále mám strach z toho, že mám málo. Vždy, keď si niečo kupujem, aj 3x zvažujem, či si to fakt kúpim a niekedy mám potom výčitky, aj keď viem, že som tú danú kúpenú vec potrebovala a jednoducho nerozhadzujem na zbytočnosti. Už ma to hnevá, akoby mám dve osobnosti v tomto - jednu, racionálnu, ktorá mi hovorí, že je všetko v poriadku a druhú, ktorá si v hlave vytvára rôzne scenáre a obáva sa nedostatku peňazí..

Ak ste si týmto niekto prešli, čo vám pomohlo sa z toho dostať?

Strana
z2
anonym_3e0dcc
7. júl 2026

My ako deti sme žili v chudobe a niekedy sme nemohli ísť do školy lebo nebolo si čo zobrať na jedenie . Oblečenie tiež ťažko . Školské pomôcky ledva na chvíľu.Ja mám už deti a im doprajem ale sebe veľakrát odopriem aby nezažili to čo ja v detstve

anonym_00cdf6
8. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_b227a6 ďakujem, presne to si vždy hovorím, že veď mám odložené a nie málo, keby dostanem výpoveď, prežijem tých 6 mesiacov bez príjmu.. ale aj tak tu tie myšlienky sú. Doslova to už neznášam, narúša to moje fungovanie. Som schopná zrušiť dovolenku, na miesto, kam som vždy chcela veľmi ísť, keď uvidím cenu🙈, pritom si to dovoliť môžem.. Je to hrozné. Ak sa to časom neupraví, asi aj ja budem potrebovať psychológa.

@anonym_autor vola sa to spending anxiety teda " úzkosť z míňania".je to svojim sposobom prejav traumy sposobenej nedostatkom financii
Viebto.narobit velke skody v prezivani aj vztahoch. Dobra cesta s tym popracovat je psychoterapia.akokolvek sa ti tu smeju,asi nevedia co to je presne za stav
Ja som si svoje vytrpela a este s tym musim dalej pracovat ale uz som si vedoma toho preco...najtazsie je ze moji rodicia ktori toto sposobili dalej ziju v tomto chorom nastaveni a je pre mna takmer nemozne s nimi fungovat

anonym_00cdf6
8. júl 2026

@anonym_autor a teda,jedna z veci ktore mne pomaha je NEVIEST ziadne tabulky prijmov a vydavkov.mam zhruba prehlad kolko mozem minut a hlavne pravidlo je zdravy rozum..lebo aj prilisna kontrola,prepocitavanie prijmov a vydavkov su na mozog a zhorsuju uzkost

Strana
z2