Vyrastal niekto z vás v chudobe a má „narušený” vzťah k peniazom?
Ahojte,
je tu niekto, kto ako dieťa vyrastal chudobne? Zanechalo to na vás nejaké následky? Hlavne, čo sa týka vzťahu k peniazom. Ja sa priznám, že som vyrastala veľmi skromne, chudobne, dnes už som osamostatnená, pracujem niečo vyše roka, zarábam celkom slušne, každý mesiac si peniaze aj odkladám, ale stále mám strach z toho, že mám málo. Vždy, keď si niečo kupujem, aj 3x zvažujem, či si to fakt kúpim a niekedy mám potom výčitky, aj keď viem, že som tú danú kúpenú vec potrebovala a jednoducho nerozhadzujem na zbytočnosti. Už ma to hnevá, akoby mám dve osobnosti v tomto - jednu, racionálnu, ktorá mi hovorí, že je všetko v poriadku a druhú, ktorá si v hlave vytvára rôzne scenáre a obáva sa nedostatku peňazí..
Ak ste si týmto niekto prešli, čo vám pomohlo sa z toho dostať?
Ja som s tým pracovala, aj navštevovala dvoch psychológov a aj sa učila od jedného SK mentora. Trvalo mi to tak cca 2 roky si celé prenastaviť na čistý smer a musím si nazoaj povedať, že odvtedy sa nám otvorili "brány hojnosti" do života v domácnosti výrazne viac a spoznali sme aj veľa bohatších ľudí
@gabrielkamajeckka prosim, a čo také ťa učili tie 2 roky? Ja si to totižto ani neviem predstavit.. že ako sa dá toto vôbec napraviť..
mam kamosku, ktora tvrdi, ze boli chudobni, a teraz zije v pomernej velkom bohatstve, a na nu to zrejme malo opacny vplyv ako na teba, lebo ona nakupuje bez toho, ze by vobec pozerala na ceny, niekedy uplne nezmyselne
myslim, ze tvoj pripad je ten lepsi, odkladaj si aj nadalej, ale dopraj si aj bez vycitiek, vzdy si povedz, ze ved si aj odkladam
@anonym_autor v principe mas zdravy vztah k peniazom... predstav si, ze sa stane "nieco najhorsie" a poloz si otazku, ako dlho vydrzis s usporami / poistkou apod... takze za mna je to vpodstate ok...
Ok to prestane byt, ak by si setrila na hygiene, obleceni (v zmysle ciste / vynosene / roztrhane)... alebo na jedle v zmysle nezdrave, superlacne spracovane polotovary a pod... ale normalne zvazovanie co kupit je dnes uz skoro vytratene "normalne spravanie" sa k peniazom...
mam kamosku, ktora tvrdi, ze boli chudobni, a teraz zije v pomernej velkom bohatstve, a na nu to zrejme malo opacny vplyv ako na teba, lebo ona nakupuje bez toho, ze by vobec pozerala na ceny, niekedy uplne nezmyselne
myslim, ze tvoj pripad je ten lepsi, odkladaj si aj nadalej, ale dopraj si aj bez vycitiek, vzdy si povedz, ze ved si aj odkladam
@anonym_b227a6 ďakujem, presne to si vždy hovorím, že veď mám odložené a nie málo, keby dostanem výpoveď, prežijem tých 6 mesiacov bez príjmu.. ale aj tak tu tie myšlienky sú. Doslova to už neznášam, narúša to moje fungovanie. Som schopná zrušiť dovolenku, na miesto, kam som vždy chcela veľmi ísť, keď uvidím cenu🙈, pritom si to dovoliť môžem.. Je to hrozné. Ak sa to časom neupraví, asi aj ja budem potrebovať psychológa.
Sú takí co rozhadzujú a takí co sú moc opatrní
Keď nemáš z toho stres a úzkosť,tak je to v pohode
A také pocity majú aj ľudia čo majú kopec peňazí, že či majú dosť alebo nemajú málo,preto chcú viac
Lenže nieje všetko o peniazoch
Zazila si si, že aj na rozkoch sa dá prežiť,niekto ma stres pri predstave, že kvalitný steak by si nevedel dopriať každý deň
Takže neviem či je to narušený vzťah zo skúseností alebo iba racio ti hovorí, že nie všetko čo chceme aj naozaj potrebujeme
Celkovo v tomto svete treba mať balans a síce peniaze sú všade ale nie všetko
Ja som za vela minala, az po rokoch som sa naucila setrit a odkladat aj to teraz sa musim krotit
Nam akodetom vzdy vraveli, ze si kupime ked budeme zarabat. Takze asi nejaky podvedomy vzorec, ze ked som zarabala som si kupovala extremne
@anonym_b227a6 ďakujem, presne to si vždy hovorím, že veď mám odložené a nie málo, keby dostanem výpoveď, prežijem tých 6 mesiacov bez príjmu.. ale aj tak tu tie myšlienky sú. Doslova to už neznášam, narúša to moje fungovanie. Som schopná zrušiť dovolenku, na miesto, kam som vždy chcela veľmi ísť, keď uvidím cenu🙈, pritom si to dovoliť môžem.. Je to hrozné. Ak sa to časom neupraví, asi aj ja budem potrebovať psychológa.
@anonym_autor nestrasim, ale teraz je (v BA) taka situacia, ze poznam nezavyslych 3 ludi, co si hladali praci vyse roka a potom vzali "co prislo" (bavime sa o korporatnikoch, ale aj tak... dva jazyky, financie atd)...
@anonym_autor nestrasim, ale teraz je (v BA) taka situacia, ze poznam nezavyslych 3 ludi, co si hladali praci vyse roka a potom vzali "co prislo" (bavime sa o korporatnikoch, ale aj tak... dva jazyky, financie atd)...
@anonym_cbe990 toho sa úprimne vôbec nebojím, vzdelanie mám viac než dobré, uplatnenie v odbore tiež.
A chcem ešte pripomenúť, že ľudia čo zili v lepšom štandarde to maju niekedy fakt horšie
Lebo Zrazu si uvedomia, že nieje to tak lahke zarobiť na to všetko čo boli zvyknutí,aby náhodou neboli o triedu nižšie na hanbu a práve preto sa aj uchyľujú k tomu, že spravia hocičo len aby boli tam,kde su zvyknutí a to tiež je stres a tlak a obrovský
Ja to mam resp. mala som opacne, nekontrolovatelne som minala a "dopriala si", kompenzovala som si vsetko co mi kedysi chybalo a zrazu, ked som mohla, som minula takmer vsetko co som zarobila, neskor sa to unormalnilo a dnes myslim to mam pod kontrolou ale stale si doprajem, vycitky nemam 🙂
Poznam to opačne, ze si dopraje nadštandard. Nezdravé miňanie peňazí, hedonizmus. Samozrejme za pôžičky.
@anonym_autor ja to mám naopak. Nikdy sme nemali veľa peňazí, teraz si musím hneď po výplate odložiť na sporiaci účet aspoň 1000€, zaplatiť nájom a všetky poplatky, inak som schopná za meisac minúť aj 3-4 tisíc€ za iblečenie, drahú kozmetiku, vlasy, estetické procedúry, topánky, členstvá vo fitku, tréner, výživový poradca, proste mám to úplne opačne
Tiez skor nakupujem viac ako je potrebne, lebo peniaze proste su... kedysi doma veru neboli, vsetko som si financovala brigadami, teraz je to inak - ano zarobim si sama, bez dlhov, bez "kreditky" manzela, kedze zarabame rovnako... neodopriem ani sebe, ani detom, viem, ze by to chcelo zdravsi pristup, ale ten pocit "dopriat si" je silny.
My sme nemali nikdy “veľa”, chcela som si to nahradiť na mojom “jednom” dieťati… raz sme boli dolu, raz hore, nikdy to nie je ideálne. Potom nás život skúšal prostredníctvom zdravia dcéry. Tam som si uvedomila, že riešiť peniaze je zbytočnosť, keď ti nepomôžu uzdraviť vlastne dieťa. Zdravie je na prvom mieste, peniaze vždy boli, sú, budú…. Ale zdravie je ošemetné!
@anonym_autor nebuď márnivá, márnotratná, značkový snob, kupuj si veci/služby s dobrým/výborným pomerom hodota+trvanlivosť/cena, z vecí kupuj len to, čo naozaj potrebuješ a budeš používať. Skôr si dopraj zážitky, príjemné služby, regeneráciu, výlety, kultúru, šetriče času - ten je zo všetkého najvzácnejší. A neinšpiruj sa sociálnymi sieťami, buď svoja.
Som sice jedinacik ale zo skromnych pomerov. Skor teraz si uvedomujem, ze nasi na dochodku su na tom celkom fajn, zdaleka sme tak dobre neboli ked som chodila do skoly. Vsetko limitovane nikam sme nechodili. Moje deti ani nechapu ze sa auto nevytiahlo z garaze aj mesiace. Ja som tiez taka zdvojena osobnost... na jednej strane by som minala hlava nehlava lebo mozem ale na druhej strane stale nieco usetrime, investujeme, zbytocne nenakupujeme, lebo aj tak si neviem dat na seba 75.tricko, resp. nepotrebujeme 2 auta, skor investujeme detom do vzdelania, v podstate mame fakt vsetko co sme kedy chceli a predsa uvazujem nad 70E stolickou - klakackou... ci ju fakt tak velmi potrebujem.
pracuješ ešte iba rok. a zarábaš celkom slušne. už aj našetrené máš. pomaly môžeš zvoľniť…
Ja som nastavená tak, že čokoľvek sa stane prežijem.
Celý život sa snažím zlepšovať v zručnostiach, kľudne možem ísť na námestie maľovať portréty, vymaľovať niekomu byt, ušiť svadobné šaty atď.
Prešla som si márnivým obdobím a honom materiálnych vecí, dnes som na tom tak, že ak niečo kúpim, musím niečo predať a dostať aspoň časť peňazí naspať.
Neobklopujem sa už vecami, ktoré nepotrebujem a vlastne som zistila že veľa toho nepotrebujem vobec a som za to rada.
Ako si nastavená je za mňa fajn, horšie by to bolo opačne, ver mi, prešla som si tým.
Ale dovolenku si dopraj🫶 mám kamarátku čo v 35r dostala infarkt a až potom sa jej ovorili oči, že už s obmedzeniami si život neužije a už ani nedobehne, lebo sa len naháňala za peniazmi a majetkami.
Takže si ver, že si šikovná a dovolenka v destinácii po ktorej túžiš je nutnosť, lebo žiješ len raz a na reparát keď budeš mať ešte viac nemusí prísť.
som presne ako ty, od 15-tich som odkladala kazde euro, aby som sa raz mala dobre, ked budem "velka"... a myslim, ze tento zvyk mi ostal dodnes.. sice som si ako velmi mlada kupila byt bez hypoteky, ale radsej by som dnes mala hypoteku a dopriala si castejsie vlasy, masaz, nechty, viac vyletov... stale mi je na tieto veci dat peniaze luto...
jeden cas som si vyclenila nejaku sumu, ze tu POVINNE miniem na tieto veci, ale nikdy sa mi to nepodarilo dodrzat.. 🙈
ale teda musim povedat, ze na hygiene, zdravom jedle, novom obleceni zas nesetrim... len na tych veciach "extra"
Moja skúsenosť je taká, že keď chudobní prišli k peniazom, vačšinou to nezvládli a všetky tie peniaze mínali ako o život. Predpokladám, že si tým riešili nejaké komplexy, kde na niečo nemali, odriekali si a teraz to zrazu môžu. Veľa krát ako utrhnutý z reťaze a mínali na hlúposti a zbytočnosti. Aj preto tvdím, že chudobný by nemal mať peniaze, lebo s nimi nevie narábať. Je to ako keď dáte do rúk dieťata zápalky, tiež s nimi nevie narábať.
Moja skúsenosť je taká, že keď chudobní prišli k peniazom, vačšinou to nezvládli a všetky tie peniaze mínali ako o život. Predpokladám, že si tým riešili nejaké komplexy, kde na niečo nemali, odriekali si a teraz to zrazu môžu. Veľa krát ako utrhnutý z reťaze a mínali na hlúposti a zbytočnosti. Aj preto tvdím, že chudobný by nemal mať peniaze, lebo s nimi nevie narábať. Je to ako keď dáte do rúk dieťata zápalky, tiež s nimi nevie narábať.
@anonym_761e80 toto skor podla mna plati, ked prisli k peniazom rychlo a velakrat "bez prace" (alebo lahko)... pri vydretych to podla mna az tak neplati... ale samozrejme vynimky potvrdzuju pravidlo
je dobre mat rezervu, povedzme na tych 6 mesiacov, ale, o tych 6 mesiacov uz mozes byt 2 metre pod zemou, a tam si peniaze nevezmes...zijes len raz, treba si aj dopriat
@anonym_autor Mal som to podobne.Otec bol alkoholik a okrem iných oblastí to škrípalo u nás aj potom u mňa vo financiách.Do toho sa mi ešte zamotal dedinský náboženský folklór, že peniaze sú zlé, nečisté a neviem ešte aké.
Čiže kúpiť niečo sebe, som mal sprevádzané výčitkami.A tieto výčitky rokmi vymizli paradoxne skrze Biblické prednášky v " živom" kresťanskom Biblia hovorí, že všetko čo máme ( aj peniaze, ktoré si zarobíme) je dar od milujúceho Boha Otca. A my máme byť dobrí správcovia a máme rozumne s peniazmi nakladať.TO TY ROBÍŠ. Peniaze máme nie len pre naše potreby,ale aby sme nimi vedeli urobiť RADOSŤ SEBE,aj svojím blízkym.
Biblia hovorí , že máme uskutočňovať "kráľovský zákon" milovať blížneho AKO SEBA.Nie viac.Ako seba,To stačí.
A milovať znamená niečo pre druhého,alebo pre SEBA urobiť - napríklad niečo pekné si kúpiť aj len tak pre radosť.
Je to proces, naučiť sa zdravo milovať a mať rada samu seba.Ale je to nesmierne oslobodzujúce.Či už pôjdeš cez psychológa,alebo cez kvalitné biblické prednášky, cieľ je rovnaký: objaviť svoju obrovskú hodnotu a prijať samu seba so všetkými silnými stránkami aj slabostami.
PS: rozdiel medzi dedinskym náboženským folklórom a kvalitou biblickou prednáškou je ako rozdiel medzi šupami od zemiakov a dobrými čerstvo pečenými zemiakmi.
Držím ti palce,nech objavis svoju seba hodnotu, či tak alebo onak.Je to dlhší proces, preto skús byť trpezlivá a sucitná k sebe samej.
@anonym_761e80 toto skor podla mna plati, ked prisli k peniazom rychlo a velakrat "bez prace" (alebo lahko)... pri vydretych to podla mna az tak neplati... ale samozrejme vynimky potvrdzuju pravidlo
@anonym_cbe990 Áno, poznal som dva také prípady kde chudobní ľudia zdedili majetok a ten za pár rokov rozflákali. A boli zase chudobní.
@anonym_autor ano, u nas bolo malo penazi, ked som bola dieta. No vzdy sme mali co jest, kde byvat, co si obliect aj ked to bolo zdedene. Teraz si mozno aj kvoli tomu uvedomujem, ze sa mame velmi dobre - mame elektrinu, tecucu vodu, kupelnu.
Doteraz mam problem nieco si kupit alebo dopriat si pre seba. S detmi to tak nemam ani s manzelom. Ide len o mna. Pocit, ze nebudeme mat dost penazi u mna casom zoslabol, aj ked stale to mam. Mam polrocnu rezervu "keby daco" o ktorej nik nevie. Hypo uz mame nastastie splatenu.
Ja ani neviem, ci s tym chcem nieco robit, ci sa s tym vobec da nieco urobit. Nevnimam to ako nejaky zasadny problem. Z detstva si nesiem so sebou omnoho narocnejsie veci. Nedostatok penazi bol ten "mensi problem".
@anonym_autor Moj tatko alkoholik,mama gemblovala ale na pocudovanie,nikdy sme netrpeli nedostatkom.Aj oblecenie,vylety skolske,lyziarsky,no proste cokolvek-to bolo.V rodicovskom byte v tej dobe to vyzeralo ako u vsetkych ostatnych.Rodicia mali zavislosti ale riadne pracovali.No a teraz?22 rokov som osamostatnena a tak neak zdravo hospodarim.Cize aj si usetrim,aj si doprajem.Mysli nato,ze zijes len raz.A na byvanie si aj tak nenasetris,budes musiet vziat hypo....No a nemam ziadnu zavislost,ani len kavu,ani cokoladu,ani tipos a ani alkohol a tym padom vzdy budem mat peniaze,aj keby mam minimalku...
My sme nemali nikdy “veľa”, chcela som si to nahradiť na mojom “jednom” dieťati… raz sme boli dolu, raz hore, nikdy to nie je ideálne. Potom nás život skúšal prostredníctvom zdravia dcéry. Tam som si uvedomila, že riešiť peniaze je zbytočnosť, keď ti nepomôžu uzdraviť vlastne dieťa. Zdravie je na prvom mieste, peniaze vždy boli, sú, budú…. Ale zdravie je ošemetné!
@anonym_645df0 peniaze Ti pomôžu zaplatiť sukromnych lekarov a otvárajú dvere aj tam, kde by si inak cakala dlhé týždne na termín.
Nas bolo vela detí, nemali sme ani šunku na chlieb ani zeleninu nic. Terz si môžem kúpiť co chcem, ale stale je vo mne ten pocit "šetrenia"
My sme na tom boli tiez velmi zle. Keby niet susedov, castokrat by sme nemali co jest. Oblecenie podedene, malicky mam takmer bez nechtov z malych topanok. Na vyske som brigadovala, ale casto som musela finacne pomahat mamine, lebo otec vsetko prepil, urobil dlzoby. Niekedy som mala na intraku 5€ na vsetko od pondelka do stvrtku. Lebo mi ostalo 15€ na tyzden, ale 10 bola cesta. Naozaj neviem, ako som to obdobie prezila. Zaciatok pracovneho zivota bol tiez narocnejsi, nedarilo sa mi najst pracu v obore, zarabala som 600€ a splacala pozicku. Stretla sa s manzelom, bolo lepsie obdobie, ale tiez sa stala jedna vec a ocitli sme sa na dne 2 mesiace pred narodenim nasho syna. Syn ma teraz 8 rokov, mame aj druhe dieta, ja zarobim 2200 v cistom, manzel 2600.
Na seba mam problem minut. Aj 5 krat vlozim do kosika a vymazem. Vacsiny veci mam od manzela. Lebo sama si nekupim. Ale detom a muzovi doprajem. Hlavne nemam problem minat na kvalitne potraviny a kruzky pre deti. Dieta rado maluje, kresli. Chodilo na vytvarny kruzok za 40€ mesacne, kde im v podstate rozdali farbicky, pastelky a kreslite, ale po povyseni sme si mohli dovolit lepsi za 80€, kde sa naozaj ucia rozne techniky. Mozu chodit do dobrej jazykovej skoly, na plavanie, ale ja rozmyslam, ci si kupim tie slapky za 14€.
Aj ked kazdy mesiac odlozime viac, ako som si predstavovala, ze niekedy zarobim, stale sa musim premahat minat aj na seba.
@anonym_autor ked je to az take silne a kbmedzujuce, tak psycholog vie pomoct.
Moj manzel zili velmi skromne, na vianoce ovocie miesto darcekov. Traumu z toho nema, ani nezdravy vztah k peniazom. Ale nerozhadzuje peniaze, lebo ich tazko zaraba, co sa da, tak opravi a nekupuje nove...niekedy ma to trochu hneva. Ale v pohode aj dovolenka atd. Vidi, ze deti maju vela hraciek a nevazia si ich potom, takze nesplnime im vsetko a na svoje "hluposti" si platia zo svojich, snazime sa ich naucit, ze peniaze nepadaju zo stromu, ale stoja namahu.

Ja som s tým pracovala, aj navštevovala dvoch psychológov a aj sa učila od jedného SK mentora. Trvalo mi to tak cca 2 roky si celé prenastaviť na čistý smer a musím si nazoaj povedať, že odvtedy sa nám otvorili "brány hojnosti" do života v domácnosti výrazne viac a spoznali sme aj veľa bohatších ľudí