Vyskúšajte si život v inej dobe: Ktorú by ste vybrali?
Predstavte si, že si môžete vyskúšať žiť v akomkoľvek roku a storočí, či už v minulosti alebo budúcnosti. Aké obdobie by ste si vybrali? Ktoré vás zaujíma? Ja sa často zamýšľam nad tým, aké to bolo žiť napr v stredoveku. Neexistovali žiadne lieky, anestéza,technológie, ženy nemali práva ako dnes, celkovo ten život bol úplne iný. V tej dobe ľudí ani len nenapadlo ako sa bude žiť dnes a aké vymoženosti budeme mať. A premýšľam aj nad budúcnosťou, čo bude napr o cca 100 rokov a viac? Keď už dnes máme také možnosti aké máme.
Vyskúšať žiť asi nikdy inokedy, ale len tak nahliadnuť úplne všade, keby som mala vybrať len jedno, tak asi staroveký Rím
Tak nejak som rozmyslala nad cambriom, ale myslim, ze len v termalnom obleku, s kyslikom a len nachvilku, kedze to bolo este hodne aktivne, horuce a (pre nas) nedychatelne obdobie.
A tazko naplanovat, kde by som sa tam presne mala zjavit, lebo aj iba tak v dakom drone vo vzduchu by mohol byt problem.
Neustale erupcie a tak. Mohla by som sa zhmotnit presne v nejakej a bolo by vymalovane.
no, asi záleží, akú pozíciu by som v tej dobe mala😀 lebo byť nejakou otrokyňou by sa mi nechcelo byť.
v podstate by som chcela na vlastnej kozi zazit kazde obdobie, ale tak, aby ma nevideli. alebo potom obdobie medzi svetovymi vojnami, paci sa mi moda z tohto obdobia
No mohlo by byt fajn byt biely bohaty aristokrat v Europe v podstate asi kedykolvek. A mozno aj clen slachty na inych kontinentoch, kto vie. Ale klucovym slovom je byt muz. Zeny to mali vzdy tazke, len posledne storocie sa situacia zmenila a aj tie dosiahnute zmeny su v mnohych krajinach ohrozene.
No mohlo by byt fajn byt biely bohaty aristokrat v Europe v podstate asi kedykolvek. A mozno aj clen slachty na inych kontinentoch, kto vie. Ale klucovym slovom je byt muz. Zeny to mali vzdy tazke, len posledne storocie sa situacia zmenila a aj tie dosiahnute zmeny su v mnohych krajinach ohrozene.
@simsalabim vidis, ja by som nechcela byt ani bohaty chlap😂, vobec sa s tym nestotozñujem, chcela by som to zazit ako zena-vladkyña😁
Ja by som si veľmi rada vyskúšala a zažila život ako mladá 18 ročná žena v období hippies 🙂,nebolo to síce dávno, no to obdobie slobody, aj oblečenie super. Musela to byť parádna veľká párty....ten život 🤣✌️
@sissy27 presne tak, ak by som bola kralovnou Tahiti pred 500 rokmi alebo Cleopatra v starovekom Egypte, tak by to mohlo byt zaujimave....
@tenerifka s tou Kleopatrou... zalezi asi v ktorej faze jej zivota, nie? 🙂 🙂 🙂... aby to nebolo ako v tom vtipe, ze "chcel by som sa zobudit ako vladar velkej rise, s manzelkou...
Bum, rano chlapika zobudza zena "Ferdinad, vstavaj, ideme do Sarajeva"... 🙂 🙂 🙂
@simsalabim vidis, ja by som nechcela byt ani bohaty chlap😂, vobec sa s tym nestotozñujem, chcela by som to zazit ako zena-vladkyña😁
@tenerifka tak statisticky je vyhodnejsie v minulosti byt muzom a aj zeny vladkyne boli v podstate ovladane muzmi. A ked si k tomu pridam realne rizko, vyplyvajuce z tehotentiev a porodov v tej dobe... A navyse, muzi sa netrapia s menzesom a menopauzou 😂
Staroveký rím, jednoznačne. Mali moderné technológie od vody v domoch, boilere, lekárov ktorí robili operácie s ochranou proti infekciám, obrovské knižnice s veľa stratenými textami ktoré by som si rád prečítal, jednoduché cestovanie, špičkové umenie, divadlá, poštové služby a 7 divov sveta, výlety by stáli za to.
@sissy27 presne tak, ak by som bola kralovnou Tahiti pred 500 rokmi alebo Cleopatra v starovekom Egypte, tak by to mohlo byt zaujimave....
@tenerifka Ja viem ktorú myslíš ale ak ešte nevieš ako to bolo v ich dynastii tak si vygoogli, čistá sodoma gomora, kleopatier bolo zo 7 a čo sa tam dialo v tom čase je riadny bordel, načase že to Rimania ukončili 🤣
Zaujímavé by bolo zažiť antickú Babyloniu.
Absolutne ziadnu kde nepoznali sprchy, splachovacie zachody, deodoranty, ockovanie a volebne pravo pre zeny.
Ja by som chcela zažiť detstvo a dospievanie v 70,80,90,00,rokoch max do 2005 by som chcela byt dospelá ..
Ja by som chcela zažiť detstvo a dospievanie v 70,80,90,00,rokoch max do 2005 by som chcela byt dospelá ..
@anonym_488048 Zažil som a teda jediné čo mi to dalo bolo vážiť si málo lebo nič nebolo a poslúchať autority. Ak ti tieto vlastnosti tak chýbajú tak by to malo význam.
@anonym_488048 Zažil som a teda jediné čo mi to dalo bolo vážiť si málo lebo nič nebolo a poslúchať autority. Ak ti tieto vlastnosti tak chýbajú tak by to malo význam.
@hiro ja zas mam na detstvo v 70. a 80. rokoch pekne spomienky. Vela kamaratov, stale sme sa hrali vonku, mali sme velku slobodu robit, si co sme chceli. Ak bol problem, dalo sa hocijakeho dospeleho poziadat o pomoc, dospeli aj sami zasiahli, ak sa nieco stalo (napr kamoska si na preliezke zlomila ruku). Ziadne socialne siete, ktore ukazovali pokrivenu realitu, ziadne casopisy, ktore nastavovali absolutny ideal krasy ako dnes. Cesty a ulice sa mi zdali bezpecne - mama ma uz ako skolkarku pustala samu na ihrisko - bolo treba prejst cez jednu cestu, pozerala na mna z balkona, ci som ziva presla. Na ucitelov v skole som mozno mala stastie - nemam na nich vobec zle spomienky. V triede sme mali velmi dobre vztahy, o com svedci aj to, ze na stretavke sa pravidelne stretneme takmer vsetci. Mam uzasne zazitky z brannych cviceni, branneho pobytu, lyziarskych zajazdov, vyletov... ano, aj tieto boli, podobne, ako ucebnice, presytene ideologiou, ale na tej sme sa naucili chichotat ucitelom poza chrbat ( a kto vie, ako tu ideologiu vnimali oni). Cekove mam pocit, ze vztahy, hlavne medzi detmi a mladymi, boli lepsie, uprimnejsie, zalozene na osobnom kontakte. Dnes sedis v kaviarni a vidis mladych sediet spolu a kazdy ma nos v mobile.... Ano, ta doba mala svoje negativa - ktora ich nema? - ale celkove si myslim, ze bolo lepsie vyrastat v tej dobe ako v tejto a to mi vravia aj moje 3 deti. Hovorim ciste o detstve ako takom, nie o obchodoch, prilezitostiach cestovat ci studovat a podobne.
Ja by som chcela zit v tejto dobe, tak, ze by som bola teraz mlada. Mam 47 a chcela by som mat teraz 20. Mladi maju ine moznosti ako sme mali my, ucia sa na skole jazyky, nie rustinu. Maju moznost cestovat a hlavne pracovat a zit v zahranici, co sme my nemali. Rakusko a Nemecko nam velmi dlho neotvorilo svoj pracovny trh, ked som ja bola mlada, pracovat sme tam nemohli. Aj zarobky maju mladi ovela vyssie, mozu si z vyplaty viac dovolit. Ja som mala prvu vyplatu 6000 korun hrubeho a nevyslo mi ani na elektricenku, ani na nejaky casopis. Polovicu som davala mame za najom, kupila si stravu a bolo po peniazoch. Chcela som si kupit casopis za par drobnych, nemohla som si ho dovolit. To dnesni mladi nepoznaju.
@tenerifka s tou Kleopatrou... zalezi asi v ktorej faze jej zivota, nie? 🙂 🙂 🙂... aby to nebolo ako v tom vtipe, ze "chcel by som sa zobudit ako vladar velkej rise, s manzelkou...
Bum, rano chlapika zobudza zena "Ferdinad, vstavaj, ideme do Sarajeva"... 🙂 🙂 🙂
@anonym_3ceef6 jasne ze nie v poslednej faze, skor vtedy, ked bola mlada, krasna, mocna a ziadana, radsej to nebudem dalej rozvadzat, aby som niekoho nepohorsila😁
Ja by som chcela zit v tejto dobe, tak, ze by som bola teraz mlada. Mam 47 a chcela by som mat teraz 20. Mladi maju ine moznosti ako sme mali my, ucia sa na skole jazyky, nie rustinu. Maju moznost cestovat a hlavne pracovat a zit v zahranici, co sme my nemali. Rakusko a Nemecko nam velmi dlho neotvorilo svoj pracovny trh, ked som ja bola mlada, pracovat sme tam nemohli. Aj zarobky maju mladi ovela vyssie, mozu si z vyplaty viac dovolit. Ja som mala prvu vyplatu 6000 korun hrubeho a nevyslo mi ani na elektricenku, ani na nejaky casopis. Polovicu som davala mame za najom, kupila si stravu a bolo po peniazoch. Chcela som si kupit casopis za par drobnych, nemohla som si ho dovolit. To dnesni mladi nepoznaju.
@catherin4 no a ti co robia za minimalku alebo aj menej cca 600,700 eur.U nas v okrese je ich veru dost.Su na tom teda podobne ako ty volakedy.Mozno este horsie co to poplatia a ostatne im na slanu vodu akurat tak.Nie kazdy ma dobry plat v Ba.Aj na toto treba mysliet ze su aj taketo prace v mensich mestach alebo aj vacsich ale so slabsim platom
@catherin4 som staršia od teba o 4 roky a už v 19. som robila v Anglicku au-pair, takže keď ty si mala 20, tak sa už dalo cestovať kdekoľvek, Európa vrátane Anglicka bola vtedy ešte ok, nebola tak premnožená imigrantmi, ti Slováci čo si mákli a v tom čase robili v zahraničí, čo i len brigádnicky si doniesli domov pekné peniaze…
@hiro mne chýba hlavne to že som by som mohla vyjsť na ulicu porozprávať sa s hocikým ísť si uzivat život cez prázdniny ..nemala som žiadne detstvo s kamaratkami áni s kamošmi ani pubertu nemala som sa kde zoznámiť :(
@anonym_autor Ja som rada, ze zijem teraz. Nechcela by som zit v dobach, ked zeny nemali volebne pravo a pomyslat mohli jedine na karieru matky a manzelky, pripadne mnisky. A este ovela menej by som chcela zit v dobe, kde casto zomierali deti.
Ale ist sa nepozorovane pozriet ako turista, tak na to by som si kludne aj roky setrila, ak by to bolo mozne. Isla by som napriklad do doby, ked sa hovorilo praindoeuropskym jazykom, vypocut si, ako znel. Alebo aj ine stare jazyky ako zneli. Tiez by som rada nazerala do kuchyn, co, kedy a ako sa varilo. A take bezne rozhovory ludi by som si vypocula, co riesili, ako sa spolu bavili.
@hiro mne chýba hlavne to že som by som mohla vyjsť na ulicu porozprávať sa s hocikým ísť si uzivat život cez prázdniny ..nemala som žiadne detstvo s kamaratkami áni s kamošmi ani pubertu nemala som sa kde zoznámiť :(
@anonym_488048 To je pekná teória. Bez telefónov som sa nevedel stretnúť ani s kamarátmi. Pol dňa som chodil po bytovkách, zvonil či sú doma a potom blúdil po miestach kde by mohli byť. No a dať sa do reči s inou bandou? To by som skorej niečo utŕžil. To nebolo tak že si ideš za niekým náhodne. Oblasti na sídlisku boli rozdelené pre rôzne skupinky tam nesmel ísť ten kto tam nepatril.

@anonym_autor no, ako chlap vo viacerych obdobiach to je akceptovatelne ako pre zenu... pre zenu vela tych "lepsich" obdobi asi nebude (ak nejake)