Zažili ste ponižovanie od Čechov?
Donrý večer. Zaujímalo by ma, či máte takú skúsenosť, že Česi mali nejaké nepríjemné reči, keď zistili, že ste zo Slovenska?
Ja mám. Nedávno som bola v Prahe s kamarátom, išli sme MHD-čkou a keď začuli kamaráta hovoriť po Slovensky, tak povedali, že my Slovenskí kkti máme ísť tam, odkiaľ sme prišli.
Na jednej strane viem, že Pražáci sú dosť povýšeneckí, ale zas som si myslela, že pri toľkých cudzincoch, čo tam sú, si už zvykli.
Zazila som ale v lisabone - blbi cesi sa rozpavali o tom ako je vela slovakov v praze a preco by mali rikat, ze je to slovenka - narazali na to, ze to je zdrobnenina, som mala chut povedat, ze ty si taka blba čechura, ale zdrzala som sa komentarov
Joj, pravdaže. Žila som v Brne a išli sme na nákup. Môj manžel je Talian a poprosil kuracie prsia, no nevie povedať české r (môj slovník nepodporuje r s makcenom) a mäsiar sa pýtal do vtedy, že nerozumie, kým nepovedal kureci. Potom sa mi stalo to, že som volala s realitackou a povedala som, zavolám neskôr a ona na mňa vybehla, že ona nevie co znamená neskôr. Ale inac vo väčšine som nemala zlu skúsenosť. Ale nájdu sa. Najviac mi tam išli na nervy Slováci co sa snažili mluvit česky a to bolo tak hnusne počuť, az mne to bolo nepríjemné
@staromodna A to bych zase řekla, že Češi víc ocení Slováka, který tu pracuje (třeba jako prodavač) a snaží se mluvit Česky (i když s přízvukem) než že je mu to jedno a bez snahy mluví Slovensky... Jako ve skutečnosti je to jedno, ale pokud dojde k nějakému třeba konfliktu, tak mu to Češi dají najevo, že je Slovák a přistěhovalec...
inak ma tak napadlo, že slovaci sa ovela sprostejšie a horšie spravaju k ukrajincom aj vo väčšej miere - to som zažila neskutočne vela raz, nie raz som sa zastala a voči detom to bolo fakt cez .. - za to v čechách takuto nevraživost nie,v takom meritku ani voči uk ani voči sk
ak mi niekto nerozumel nerobila som z toho vedu, povedala som české slovičko , šlo sa dalej .. rozhodne mi nik nepovedal v čechách po česky ...kdežto tu často trvame na - na slovensku po slovensky .. a tu som to počula častejšie
Joj, pravdaže. Žila som v Brne a išli sme na nákup. Môj manžel je Talian a poprosil kuracie prsia, no nevie povedať české r (môj slovník nepodporuje r s makcenom) a mäsiar sa pýtal do vtedy, že nerozumie, kým nepovedal kureci. Potom sa mi stalo to, že som volala s realitackou a povedala som, zavolám neskôr a ona na mňa vybehla, že ona nevie co znamená neskôr. Ale inac vo väčšine som nemala zlu skúsenosť. Ale nájdu sa. Najviac mi tam išli na nervy Slováci co sa snažili mluvit česky a to bolo tak hnusne počuť, az mne to bolo nepríjemné
@staromodna že niekto nechyta spravny prizvuk nerobila by som z toho vedu aj tu rozpravaju čisto ale ten ukrajinsky prizvuk je tam , no a čo
vietnamci čo tu roky žiju mrlnlu u nás tak že im človek nerozumie a dobre je
@anonym_autor zažila a nebolo to vôbec príjemné. Boli sme v Čechách bicyklivať a nepoznali sme tie trasy ale chceli sme ich vyskúšať viac, a tak manžel čítal niečo na mobile o tých jednotlivých tratiach. Kúsok stáli česi a počuli nás a jeden kričí: tá čo teraz zvažujete je fakt náročná. A druhý mu skočil do reči - ale to zvládnete, nie je to zas nič hrozné. A tak sme šli. Hneď na začiatku som zosadla a že to nedám. Že idem naspäť. Tá trať bola kúsok pod cestou a keď som šla naspäť tak som počula ako sa bavia - prečo si ho tam s tou holkou poslal? A on - sú to Slováci, nech sa zabijú... Tak asi toľko.
Ale toto sa mi stalo raz v živote, a to chodíme do čiech za rodinou veľmi často.
Žila som 12 rokov v Prahe a nestretla som sa s priamym osočovaním Slovákov. Ale rôzne vtipné situácie sa vyskytli. Čo sa týka nepríjemných situácií, stretla som sa s tým, že nadriadený mne ako žene nechcel dať rovnaký plat ako dal mesiac predo mnou kolegovi v rovnakom veku ako ja a s rovnakou praxou. Zastala sa ma kolegyňa, nakoniec som dostala rovnako. No túto situáciu by ma nenapadlo vztiahnúť na všetkých Čechov, bol to proste náhodný blbec a takých je aj u nás dosť. Na Slovensku som bohužiaľ zažila tiež všeličo. Bývame teraz v Bratislave, boli sme na strednom Slovensku sčasti na výlet, sčasti upratovať v dome po starých rodičoch. Moja dcérka sa bojí psov. U susedov behal poza plot veľký vlčiak a brechal, takže sa tam bála čo i len priblížiť. Spoza plota vykúkalo dievčatko, možno päťročné. Toto susedeje dievčatko sa spýtalo mamy, že prečo sa s ňou nechce moja dcérka hrať a mama jej odpovedala, že preto, lebo sme namyslení z Bratislavy a s deťmi z dediny sa nebavíme. Počula to moja dcérka, hrala sa schovaná za rohom, nevideli ju. Bežala mi to potom povedať, mne normálne spadla sánka. Otrasná výchova, malú už od malička navykajú, že tí z Bratislavy sú namyslení blbci. Neuveriteľné. Pritom moji rodičia pochádzajú zo stredného Slovenska a ja som tam ako dieťa zvykla tráviť polku prázdnin. Nechápem tú nevraživost. Ale že absolútne.
@anonym_5d9fac debilní ľudia, fakt....
@anonym_autor nikdy a polovica rodiny mi tam zije.
@anonym_autor zažila a nebolo to vôbec príjemné. Boli sme v Čechách bicyklivať a nepoznali sme tie trasy ale chceli sme ich vyskúšať viac, a tak manžel čítal niečo na mobile o tých jednotlivých tratiach. Kúsok stáli česi a počuli nás a jeden kričí: tá čo teraz zvažujete je fakt náročná. A druhý mu skočil do reči - ale to zvládnete, nie je to zas nič hrozné. A tak sme šli. Hneď na začiatku som zosadla a že to nedám. Že idem naspäť. Tá trať bola kúsok pod cestou a keď som šla naspäť tak som počula ako sa bavia - prečo si ho tam s tou holkou poslal? A on - sú to Slováci, nech sa zabijú... Tak asi toľko.
Ale toto sa mi stalo raz v živote, a to chodíme do čiech za rodinou veľmi často.
@sisamisaaa Tak to je už komplet na hlavu. Dúfam, že sa ten človek dal liečiť.
Ja mám väčšinu neutrálnych, ale aj pozitívne, aj negatívne. V zahraničí pozitívne - tam keď nás počuli hovoriť po slovensky niekoľko krat sa nám prihovorili Česi, dokonca aj v Nemecku na recepcii, keď videla mená v našich pasoch, tak skúsila recepčná prihovoriť sa po česky. Niektorí sa radi tvária, že nerozumejú, tak letisko, hotel, požičovňa áut v Čechách radšej po anglicky. A zatiaľ mám len 1 negativnu z pražskej reštaurácie. Veľmi arogantná čašníčka, kým nezačula syna hovoriť s nami po anglicky, asi zavetrila možný tringelt, tak úplne otočila a zrazu milučká…
Áno.. počas prípravy na prijímačky na medicínu som sa viackrát stretla s osočovaním od Čechov, vraj či v tom našom, citujem, „K*k*tove” nemáme dosť škôl, že sa trepeme na tie ich a zaberáme im tam miesta.. že nie je normálne, aby mal v krúžku samých Slovákov na českej škole a podobne.. Bolo to extrémne nepríjemne, zvlášť od budúceho lekára.. Po týchto útokoch, hoc i len verbálnych a vo virtuálnom svete, u mňa Česi veľmi upadli..
Áno.. počas prípravy na prijímačky na medicínu som sa viackrát stretla s osočovaním od Čechov, vraj či v tom našom, citujem, „K*k*tove” nemáme dosť škôl, že sa trepeme na tie ich a zaberáme im tam miesta.. že nie je normálne, aby mal v krúžku samých Slovákov na českej škole a podobne.. Bolo to extrémne nepríjemne, zvlášť od budúceho lekára.. Po týchto útokoch, hoc i len verbálnych a vo virtuálnom svete, u mňa Česi veľmi upadli..
@anonym_21fe20 prosím ťa, to v ktorom meste sú takíto "priateľskí"? Zaujíma ma to, lebo aj moje dieťa sa zaujíma o štúdium medicíny v ČR... :(
@anonym_21fe20 Tohle osočování je strašné.(( Je ale pravda, že na českých vysokých školách studuje velké množství studentů ze Slovenska.
@anonym_21fe20 prosím ťa, to v ktorom meste sú takíto "priateľskí"? Zaujíma ma to, lebo aj moje dieťa sa zaujíma o štúdium medicíny v ČR... :(
@anonym_9912e6 Brno… ale takéto búrlivé reakcie boli aj na Plzeň, totižto zaviedla nové podmienky k prijímaniu, ktoré znevýhodňujú Slovákov - zjednodušene, uchádzač musí mať C1 češtinu, aby mohol byť úspešny. Ak ju nemá (maturita/certifikát), má smolu. No to bolo škodoradosti vtedy… človek by ani neveril, že toto dokážu vyprodukovať mladí ľudia s ambíciou byť lekárom..
Ale keď chce byť dcéra lekárka, nech sa pripravuje aj na takýchto primitívov… že ich ešte za živots stretne.. a netreba sa nechať zlomiť od takých.
@anonym_9912e6 Brno… ale takéto búrlivé reakcie boli aj na Plzeň, totižto zaviedla nové podmienky k prijímaniu, ktoré znevýhodňujú Slovákov - zjednodušene, uchádzač musí mať C1 češtinu, aby mohol byť úspešny. Ak ju nemá (maturita/certifikát), má smolu. No to bolo škodoradosti vtedy… človek by ani neveril, že toto dokážu vyprodukovať mladí ľudia s ambíciou byť lekárom..
Ale keď chce byť dcéra lekárka, nech sa pripravuje aj na takýchto primitívov… že ich ešte za živots stretne.. a netreba sa nechať zlomiť od takých.
@anonym_21fe20 uf, smutno mi je z toho, že si mám dieťa pustiť do takého nevraživého prostredia :( A s tou C1 z češtiny to je evidentne mierené na zníženie počtu Slovákov na univerzitách :(
"Najlepšie" je, že českí študenti môžu byť prijatí aj na základe priemeru vysvedčení, takže majú obrovskú výhodu oproti cudzincom. Nuž a tí cudzinci, čo napíšu prijímačky lepšie než Češi? Tak za tých by mohli byť vďační, veď väčšinou aj tak ostanú po štúdiách v ČR...
Chápala by som, keby sme sa bavili o nejakých príživníkoch, čo špekulujú so sociálnymi dávkami, ale tu hovoríme o inteligencii, ktorá bude roky pracovať v ČR a prispievať k rozvoju krajiny :(
@anonym_21fe20 uf, smutno mi je z toho, že si mám dieťa pustiť do takého nevraživého prostredia :( A s tou C1 z češtiny to je evidentne mierené na zníženie počtu Slovákov na univerzitách :(
"Najlepšie" je, že českí študenti môžu byť prijatí aj na základe priemeru vysvedčení, takže majú obrovskú výhodu oproti cudzincom. Nuž a tí cudzinci, čo napíšu prijímačky lepšie než Češi? Tak za tých by mohli byť vďační, veď väčšinou aj tak ostanú po štúdiách v ČR...
Chápala by som, keby sme sa bavili o nejakých príživníkoch, čo špekulujú so sociálnymi dávkami, ale tu hovoríme o inteligencii, ktorá bude roky pracovať v ČR a prispievať k rozvoju krajiny :(
@anonym_9912e6 A proč tvé dítě nechce studovat lékařskou fakultu na Slovensku? Mi to přijde logické, že by měl student medicíny zvládnout komunikovat a tedy i případně složit zkoušku na úrovni maturity z jazyka, ve kterém má studovat.
@anonym_9912e6 slovenske lekarske fakulty su horsie? Aj tu by bolo fajn mat dobrych lekarov.
@anonym_9912e6 A proč tvé dítě nechce studovat lékařskou fakultu na Slovensku? Mi to přijde logické, že by měl student medicíny zvládnout komunikovat a tedy i případně složit zkoušku na úrovni maturity z jazyka, ve kterém má studovat.
@dahliaa V podstate máš pravdu a nebránime sa jazykovej skúške z češtiny. Len mne ako osobe to príde zvláštne, ja som vyrastala ešte v spoločnom štáte Čechov a Slovákov a myslím, že naše jazyky sú nadštandardne blízke, neporovnateľne so žiadnymi inými jazykmi. Ale zrejme to vnímam asi len príliš osobne :(
@anonym_9912e6 ale veď nemusíš pustiť dieťa do takého nevraživého prostredia. Medicína sa dá študovať aj na Slovensku.
@anonym_9912e6 a že má český student výhodu proti "cudzincom"? To je myslím v pořádku. Myslíš, že slovenské vysoké školy by ste nezachovali stejně, kdyby to bylo naopak?
@anonym_9912e6 a že má český student výhodu proti "cudzincom"? To je myslím v pořádku. Myslíš, že slovenské vysoké školy by ste nezachovali stejně, kdyby to bylo naopak?
@mateson2004 Však to je úplne v poriadku, že uprednostňujete šikovné české deti, veď tie jednotky na vysvedčení snáď nemajú zadarmo. Ide o to, že tí "menej" šikovní (bez urážky) idú na prijímačky a s nimi súťažia aj Slováci. Je podľa mňa spravodlivé, že v tejto "súťaži" vyhrá, kto je šikovnejší. Však takto je to aj v iných krajinách. Približne 1/5 vašich medikov odchádza ďalej na západ, takže Slováci vám len dopĺňajú počet, ktorý vám odišiel preč. To isté sa deje na Slovensku, naši medici často končia v ČR, preto je fajn, že k nám zase prichádzajú ukrajinskí lekári. Určite nehrozí, že by českí lekári nemali prácu kvôli prichádzajúcim Slovákom.
@anonym_autor pracujem pre cz spolocnost a zazivam to kazdy den...maju v sebe zakorenene ze su nieco viac. Ale zas to je nieco take ako my a ukrajinci, tiez sa na nich vela ludi pozera cez prsty. Samozrejme neda sa globalne povedat,ze vsetci su proti nam, ale citim tu nadradenost voci nam.
a ešte som raz zažila zvláštnu a v podstate milú príhodu . Keďže pol rodiny mám na Morave , tak som vychádzala z Hustopeč, večer tma, no zle som odbočila z diaľnice a zahnalo ma to do takých dediniek , navigáciu som nemala . Tak som vystúpila pri prvej krčme a spýtala som sa jedného Moraváka či sa týmto dostanem do Slavkova u Brna a ten vykríkol do tmy , hele kluci , je tady Slověna a stratila se. Na čo a pozdvíhali ostatní a obkolesili ma a vysvetľovali kde odbočiť a na akú dedinku . Ani som sa nenazdala v aute som mala demižón vína aby som si doma dala, lebo na Slovensku také nemáme. Takže ja keď niekde počujem slovíčko Slověna , tak sa mi vynorí v mysli táto príhoda.
@staromodna že niekto nechyta spravny prizvuk nerobila by som z toho vedu aj tu rozpravaju čisto ale ten ukrajinsky prizvuk je tam , no a čo
vietnamci čo tu roky žiju mrlnlu u nás tak že im človek nerozumie a dobre je
@sara07 OK, beriem. Asi som to zle vnímala, aj ja som mala prízvuk, ale s Čechmi som sa snažila mluvit stále, bola som na ich území predsa, avšak čo som počula v saline bolo, že sa medzi rozprávali 2 Slováci po česky a pekne nahlas, aby to každý počul
To bol Fialovy volic,nahnevany,ze vyhral Slovak Babis.Takto dal najavo svoju frustraciu z prehry.
Tiez som zila v Zline a ano kolegynam sa tiez lubila moja slovencina aj zakaznici boli velmi mili,ked tam poculi slovencinu a to som pracovala v 1 lidli,hned na zaciatku Zlina.Takze za smenu kopu ludi.
@anonym_autor ano, v Prahe bežne. Dokonca aj nedávna skúsenosť z pred roka. Ja radšej rozprávam v Prahe anglicky, lebo som zistila, že moja hovorená čeština nie je nič moc… a pri slovenčine schytávam hejty. A deje sa mi to kontinuálne od 18 rokov (vtedy som bola v Prahe prvýkrát).
Jeden cas sme zili v Prahe. Jeden casnik odmietol doniest kolegovi kura, kym spravne nevyslovi kuře. A potom jeden den asi 4x sme narazili na nejakych debilov, co mali poznamky. Ale nase peniaze sa im nehnusili, za tovar co sme kupili.
Inak v pohode.
A este raz sme isli s kamosmi, pani je Turkyna, ziju viac ako 10 rokov v CR. Isi sme s detmi na atrakciu, a pani pytala listky. 4 dospele a 3 detske. Sama som jej nerozumela ci povedala tri ci styri detske, ale pani za okienkom nemala snahu ani prsty vystrcit ci spravne rozumela. Len zduta jej podala kopu listkov a predala jej 4 detske listky.
Mne sa stalo na juznej morave v jednej malej dedinke, uplna prdel sveta, ze sme sli po chodniku a moj maly syn zadrel dost nahlas nejake vychodniarske slovo, uz si nepamatam ake. A zrazu sa zbehli pri nas ludia a "pani, a vy skadzi? My z Humennoho."
Treba si otvoriť oči, áno deje sa to! Aj v Česku je veľa dezolátov (síce menej ako na Slovensku, ale stále dosť).
A ono to primárne nie je nenávisť ako taká, ale strašne veľa Čechov vníma Slovákov ako niečo menejcenných, menej vyspelých (politika a krajina ako taká naozaj sme, ale ľudia rozhodne nie !)
Nestalo a to som pár krát v Čechách žila. Myslím že im vadí viac iná národnosť teraz ako Slováci.