AI a tragické následky: Sú chatboti bezpeční?
Marec 2026: Google čelí žalobe pre samovraždu, ku ktorej muža údajne naviedol chatbot Gemini
https://hnonline.sk/style/tech/96268549-google-...
Žena použila ChatGPT na prípravu dvojitej vraždy: V záznamoch našla polícia detailný návod, ako niekoho otráviť
https://vosveteit.zoznam.sk/zena-pouzila-chatgp...
Dlhodobo komunikoval s chatbotom, potom zabil seba aj matku. Pozostalí žalujú OpenAI zo spoluúčasti na vražde
https://www.ta3.com/clanok/1024519/dlhodobo-kom...
Rodičia tínedžera žalujú OpenAI, že jej četbot ChatGPT podnietil ich syna k samovražde
https://dennikn.sk/minuta/4816214/
Dívka si s ChatGPT dopisovala o střelbě, firma to nenahlásila. Zabila osm lidí
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-d...
@anonym_autor a co tým chceš naznačiť? Myslím si, že je to o charaktere človeka, nie o nejakom robotovy ... čo musí mať človek v sebe, aby dokázal písať a vôbec rozmýšlať o vražde? Alebo, aby sa utiahol bez pomoci rodiny do depresie a spáchal samlvražu? Chorý sú ľudia, nie AI
Tak ideme zakazat AI, lebo par ludi si s nou pisalo pred kriminalnym cinom? Asi by mali na zaciatku napisat, ze pouzivate na vlastne nebezpecie a ze rady AI nie su 100% a treba ich overovat. No oni to vlastne pisu ...
@anonym_autor pred rokmi ľudia rôzne zomierali, lebo zbierali pokémonov po meste, neskôr lebo behali s VRkom na ksichte. Sú na chybe technológie alebo ľudia? Rovnaký prípad je to s AI.
uz to tu raz bolo. pomerne nedavno. mas OECD? ci?
vies kolko ludi sa zadusilo korkou z chleba alebo hraskom? co zrusime to? ziaden chleba? umrelo na neho viac ludi ako na AI
Využívanie umelej inteligencie má svoje riziká a aj mínusy ako možnosti zneužitia, či environmentálna záťaž a je to veľmi náročná téma, o ktorej sa dá dikutovať veľmi veľa, ale netreba ju zas démonizovať, skôr v tejto téme ľudí vzdelávať, nie strašiť a hlavne pozrieť sa aj na druhú stránku a to jej prínosy, ktoré sú nepopierateľné... áno, OpenAI má naozaj pochybné niektoré praktiky, kvôli ktorým som aj ja prešla ku konkurencii po podpísaní zmluvy s vládou USA, ale celé je to omnoho komplexnejšie ako len nejaký chatGPT
ludia si za svoju sprostost mozu samy a nie zhadzovat to na AI.. pred nou tu bol google, ludia si dokazali zhotovit podla navodu v knizkach vybusniny,zbrane.... z filmov sa inspirovali na vrazdy .... proste za vsetkym vzdy hladaj ludsku sprostost ...
V kolkych pripadoch vrazd alebo samovrazd to aj pred ChatGPT a AI dana osoba naznacila, dokonca povedala rodine, priatelom, znamym...a nik s tym nic nespravil a potom sa len cudovali a nik ich nezaloval, tak teraz to "povedali" AI a zrazu...hm preco je to len tak.
@anonym_autor To mozes povedat o vsetkom. Kolko ludi sa upilo na smrt a alkohol sa predava. Kolko ludi sa zabilo v aute a auta sa predavaju. To nemozes tak brat, ze vsetko od AI je zle a nebezpecne. Uplne kazda vec ta moze znicit/zabit ak s nou nenarabas spravne. Take lieky su uplna topka.
Urobili by to, aj keby si s AI nepísali? Podľa mňa áno. AI je len prostriedok, ktorý sa dá rovnako využiť ako zneužiť. Ostáva na ľuďoch, ako ho použijú. Ak sa niekto chce zabiť, alebo niekoho zavraždiť, spôsob si nájde aj bez AI.
@anonym_autor To mozes povedat o vsetkom. Kolko ludi sa upilo na smrt a alkohol sa predava. Kolko ludi sa zabilo v aute a auta sa predavaju. To nemozes tak brat, ze vsetko od AI je zle a nebezpecne. Uplne kazda vec ta moze znicit/zabit ak s nou nenarabas spravne. Take lieky su uplna topka.
@beata_k prestat vyrábať nie, ale podľa tohto by asi producentov alkoholu, automobilov, liekov mali zažalovať.
Aké absurdne, že? Ale zažalovať AI to už akosi nevadí.
Ešte dobre že pred AI sa nikto nikdy nezabil.
A neviem aká je pointa, veď s každou verziou tam dávajú nové a nové obmedzenia.
@anonym_autor už dávno odborníci tvrdili,že AI je veľmi nebezpečné, dokonca viacerí kvôli tomu boli zavraždení, keď to otvorene kritizovali...
ono to záleží ako to využívaš a použivaš je to dobrý sluha ale zlý pán ako aj všetko.A ja mám naopak práveže dobré skúsenosti mne pomohla aj skrz prácu ale ja tieto novinky využívam s rozumom plus čo som si všimla tak aj dosť vystríhaju ak chceš spraviť nejaku chobotovinu takže ja neviem akými oklukami na to ludia idu ked im poradi AI bludy a nebodaj nejaku samovraždu..to tieto velke overene? nejak tomu neverim.Ale tak ja mám pre AI vždy rozumnu otázku a nie pripravu k samovražde.Nejako sa tu tieto témy rozmnožili
@anonym_4a649f Chces povedat ze ludia zsluzuju elektrarne, ze prud niekoho zabil? Asi nie, ze?
@anonym_bfffda áno? kde, kto, koho, kedy? či mas tiez len záľubu v šírení famov?
@beata_k Však podľa tej logiky v článku, najmä ak niekto spáchal vraždu/samovrazdu s použitím prúdu, by mohli. Tak vieš, Amerika bola vždy v tomto popredu 🫣🤣
@anonym_autor inak bolo by zaujímavé citat, koľkým ľudom AI pomohla, odhovorila ich od takého činu, zachránila. Škoda, že taká štatistika sa nevedie.. to už by asi nebolo také šokantné
@anonym_bfffda áno? kde, kto, koho, kedy? či mas tiez len záľubu v šírení famov?
@beata_k Však podľa tej logiky v článku, najmä ak niekto spáchal vraždu/samovrazdu s použitím prúdu, by mohli. Tak vieš, Amerika bola vždy v tomto popredu 🫣🤣
@anonym_autor inak bolo by zaujímavé citat, koľkým ľudom AI pomohla, odhovorila ich od takého činu, zachránila. Škoda, že taká štatistika sa nevedie.. to už by asi nebolo také šokantné
@anonym_4a649f slkujuce informacie su vzdy atraktivnejsie, pretoze maju hlbsi dopad na psychiku.
V podstate je to to iste, co pred dvoma milionmi rokov bola info, ked nasli roztrhane pozostatky clena tlupy, ze do tej casti krajiny sa nesmie nechodit, je to teritorium predatora schopneho zabit i nas.
Slo o prezitie.
Takze preto i dnes sme viac celi vzruseni zo zlych sprav, ako z dobrych.
@anonym_4a649f slkujuce informacie su vzdy atraktivnejsie, pretoze maju hlbsi dopad na psychiku.
V podstate je to to iste, co pred dvoma milionmi rokov bola info, ked nasli roztrhane pozostatky clena tlupy, ze do tej casti krajiny sa nesmie nechodit, je to teritorium predatora schopneho zabit i nas.
Slo o prezitie.
Takze preto i dnes sme viac celi vzruseni zo zlych sprav, ako z dobrych.
@moonlight1210 to je síce pravda, no určite si zdieľali aj informácie, kde sú najurodnejsie pastviny, v ktorých častiach krajiny sa oplatí loviť. Bez toho by sa tým tlupam tak nedarilo. Potrebovali spolupracovať, a informovať sa o zdrojoch prežitia nielen hrozieb navzájom. Akurát tie správy vyvolávali celkom iné pocity 🙃
@anonym_autor už dávno odborníci tvrdili,že AI je veľmi nebezpečné, dokonca viacerí kvôli tomu boli zavraždení, keď to otvorene kritizovali...
@anonym_bfffda 😂😂😂😂😂😂 a ten zavrazdeny je teraz s tebou v miestnosti?
@moonlight1210 to je síce pravda, no určite si zdieľali aj informácie, kde sú najurodnejsie pastviny, v ktorých častiach krajiny sa oplatí loviť. Bez toho by sa tým tlupam tak nedarilo. Potrebovali spolupracovať, a informovať sa o zdrojoch prežitia nielen hrozieb navzájom. Akurát tie správy vyvolávali celkom iné pocity 🙃
@anonym_4a649f ospravedlnujem sa, v mobile sa strasne zle na koniku pise.
Neustale vyskakujuce reklamy, co prekryju vsetko, zablokuju okno, text, niekdy sa stranka snazi nacitat na pozadi znova kvoli reklame, a vtedy spravu nejde odoslat. Treba ju skopirovat, stranku znova manualne nacitat a spravu znova vlozit, a tak odoslat.
Ide to tu fakt dole z kopca, bez ohladu na to, kolko inych noviniek zavedu.
Je to ako tato vlada, co ludom vezme 100€ bonus na deti (pohidlie bez reklam) a da energodotacie vo vyske 5€ (moznost davat aj srdiecka okrem palcekov).
Tak, uz som kludna. Aj ked mi kvoli kopirovaniu chyba povodny zaciatok odpovede.
Tak len v skratke.
Suvisi to s nasim hormonalnym systemom. Co sa ti do krvi vyplavi pri zlej a co pri dobrej sprave.
Zle spravy vyvolaju totiz okamzitu odozvu v adrenaline a spol. Vytvoria ti napatie. Aj pocit akcie. Si v pozore. Mozog sa snazi zaznamenavat, aby v pripade potreby lahsie vyhodnotil nebezpecie a uchranil sa. Mal informacie po ruke.
Aj si zle (ci sokujuce) veci preto lepsie a dlhsie zapamatas.
Dobre spravy su ako pomaly rozjazd, ale potom zase pretrvavaju. Relaxuju ta.
Ale dlhsi relax vytvara potom pocit stagnacie, otupenosti, nic sa zdanlivo nedeje, vsetko len plynie. Takze preto dobre spravy (ak sa netykaju nas osobne) - teda iba pozitivne titulky v novinach napriklad - su pre nas ovela menej zaujimave, ako tie titulky, co nam navodia pocit stresu.
A ovela viac klikov maju titulky, co ta vystresuju (prebudia v tebe odozvu obavy).
My napriklad teraz neriesime uz prezitie ako take, kdesi v prirode, otvorenej savane, ale spolahlivo toto v nasom mozgu stale funguje.
A to i ked uz je to pouzivane dokonca proti nam napriklad mediami, aby si zvysovali citanost. Politikmi, aby sme im doverovali (vytvoria hypotezu zlej situacie a ponuknu vopred vykalkulovane riesenie ako spasitelia). A pod.
Defacto fungujeme ako cvicene opice. Aj ked z tohto pohladu sa to isto mnohym nepaci, ale je to tak.
Nevieme si pomoct a zla sprava nasu pozornost spolahlivo pritiahne, i ked by sa nas uplne netykala. Lebo co ked? (minimalne si chceme aspon vydychnut, ze my sme z obliga, v bezpeci).
@anonym_bfffda 😂😂😂😂😂😂 a ten zavrazdeny je teraz s tebou v miestnosti?
@anonym_6771ea
https://www.youtube.com/watch?v=Kev_-HyuI9Y@anonym_4a649f ospravedlnujem sa, v mobile sa strasne zle na koniku pise.
Neustale vyskakujuce reklamy, co prekryju vsetko, zablokuju okno, text, niekdy sa stranka snazi nacitat na pozadi znova kvoli reklame, a vtedy spravu nejde odoslat. Treba ju skopirovat, stranku znova manualne nacitat a spravu znova vlozit, a tak odoslat.
Ide to tu fakt dole z kopca, bez ohladu na to, kolko inych noviniek zavedu.
Je to ako tato vlada, co ludom vezme 100€ bonus na deti (pohidlie bez reklam) a da energodotacie vo vyske 5€ (moznost davat aj srdiecka okrem palcekov).
Tak, uz som kludna. Aj ked mi kvoli kopirovaniu chyba povodny zaciatok odpovede.
Tak len v skratke.
Suvisi to s nasim hormonalnym systemom. Co sa ti do krvi vyplavi pri zlej a co pri dobrej sprave.
Zle spravy vyvolaju totiz okamzitu odozvu v adrenaline a spol. Vytvoria ti napatie. Aj pocit akcie. Si v pozore. Mozog sa snazi zaznamenavat, aby v pripade potreby lahsie vyhodnotil nebezpecie a uchranil sa. Mal informacie po ruke.
Aj si zle (ci sokujuce) veci preto lepsie a dlhsie zapamatas.
Dobre spravy su ako pomaly rozjazd, ale potom zase pretrvavaju. Relaxuju ta.
Ale dlhsi relax vytvara potom pocit stagnacie, otupenosti, nic sa zdanlivo nedeje, vsetko len plynie. Takze preto dobre spravy (ak sa netykaju nas osobne) - teda iba pozitivne titulky v novinach napriklad - su pre nas ovela menej zaujimave, ako tie titulky, co nam navodia pocit stresu.
A ovela viac klikov maju titulky, co ta vystresuju (prebudia v tebe odozvu obavy).
My napriklad teraz neriesime uz prezitie ako take, kdesi v prirode, otvorenej savane, ale spolahlivo toto v nasom mozgu stale funguje.
A to i ked uz je to pouzivane dokonca proti nam napriklad mediami, aby si zvysovali citanost. Politikmi, aby sme im doverovali (vytvoria hypotezu zlej situacie a ponuknu vopred vykalkulovane riesenie ako spasitelia). A pod.
Defacto fungujeme ako cvicene opice. Aj ked z tohto pohladu sa to isto mnohym nepaci, ale je to tak.
Nevieme si pomoct a zla sprava nasu pozornost spolahlivo pritiahne, i ked by sa nas uplne netykala. Lebo co ked? (minimalne si chceme aspon vydychnut, ze my sme z obliga, v bezpeci).
@moonlight1210 s tým načítanim stránky to mám pravidelne, vkuse označujem, kopírujem, načítavam, znovu odpovedám… ach
Presne to mi inak behalo mysľou, že dôvodom rôznej intenzity reakcii v mozgu je ta časová bezprostrednosť. Že získavať zdroje, pomôcť si máme relatívne čas, môžeme voliť stratégie, plánovať. Pokiaľ teda nemelieme z posledného a jednalo by sa napr. o posledný kúsok potravy, vody, vzduchu..
No pri ohrození sme nútení vyhodnotiť riziko hneď, vždy je ten čas reakcie naň kratší, včasnosť informácie dôležitejšia, lebo inak môže byt neskoro.
Bola tu nedavno podobna diskusia a ja som bola sokovana.
Robili vyskum ako daleko ich AI necha zajst ked zacnu s nou debatovat o pedofilii. Zistili ze ovela dalej ako by bolo vhodne. Problem je v tom ze je to nastavene s tebou suhlasit aby ta to navnadilo na dalsiu a dalsiu debatu. Nema to poriade nastavenia kedy ta to stopne. A v tomto je to tak velmi nebezpecne pre ludi so sklonom k samovrazde. Ta AI im to odobri. A to je snad jasne ze kazdy clovek co ma psychycke problemy ide na internet ako prve. Zdoverit sa rodine, alebo lekarovi chce nesmierne vela odvahy.

no a čo ?