Ako sa podvodníci dostali k môjmu menu?
dnes mi prisla sms o doplatku za balik. link som neotvarala, vyzeralo to podvodne.
co ma ale zarazilo, v sprave bolo moje meno aj priezvisko. odkial toto vobec beru?
Veľmi jednoducho, porozmýšľaj kam všade tieto údaje zadávaš... pri registráciach na rôznych stránkach, rôznych aplikáciách, online nákupoch atď atď, vznikajú tak databázy ľudí, ktoré potom niekto hackne, predá
@anonym_autor stačí ak sa napr na fb prihlásiš číslom, prip. ho tam máš (aj keď skryté).
Vsetci ti tu spravne pisu, ze to je z nejakej uniknutej databazy. Da sa to ale zistit aj konkretnejsie. Na haveibeenpwned.com zadas svoj mail a vypise ti, v ktorych unikoch sa tvoje udaje uz ocitli. Podla telefonneho cisla sa tam uz hladat neda, tu moznost zrusili a zostala len pre vyvojarov, takze to skusaj cez mail. Aspon vies, kde mas zmenit heslo ako prve.
Este jedna vec, ktora tu nepadla. To, co ti v SMS svieti ako odosielatel, nedokazuje nic. Take spravy chodia cez zahranicne SMS brany, kde sa nazov odosielatela da prepisat na hocico. Operator pri sprave z cudzej siete nevie overit, ci na ten nazov ma odosielatel pravo, a doruci ju. Ministerstvo vnutra to takto samo opisalo, ked varovalo pred SMS o pokutach posielanych pod jeho hlavickou.
A preco tam to tvoje meno vobec je. Nie je to ciel, je to priprava. Po takejto vlne casto pride telefonat a clovek, ktory ta oslovi menom a vie, ze cakas balik, znie uplne inak nez cudzie cislo. A vtedy plati jedno: banka ani kurier po telefone nikdy nepytaju kod z SMS ani heslo do internetbankingu.
Na tu spravu neodpisuj ani slovo. Aj odpoved typu STOP im potvrdi, ze cislo je zive a ze si to citala.

z databáz rôznych firiem, kde si dala telefonne číslo, telefonny zoznam na nete, Google možností je viac ako dosť