icon

Je zverejnenie ŠPZ auta na Facebooku porušením GDPR?

Dnes o 05:00

Ahojte, potrebujem poradiť, lebo som z toho trochu nervózna 😅

V jednej miestnej FB skupine som pridala fotku auta, ktoré stálo úplne cez chodník, nedalo sa prejsť ani s kočíkom. Na fotke bolo vidno ŠPZ aj mesto na značke a teraz mi jeden pán píše, že som porušila GDPR a že môžem mať problém.

Úprimne som to vôbec neriešila, len ma to nahnevalo a chcela som upozorniť na to parkovanie. Teraz ale neviem, či som fakt spravila nejaký problém.

Máte niekto predstavu, ako to je? Je zverejnenie ŠPZ na FB porušenie GDPR alebo sa tým len straší?

anonym_998bbb
Dnes o 05:10

Google - hneď prvý článok

Zverejnenie fotografie so zle zaparkovaným autom nie je porušenie ochrany osobných údajov, pretože evidenčné číslo ani vzhľad automobilu nie sú osobné údaje.

Na druhej strane platí, že ten, kto si chce vynútiť zmazanie fotky jeho auta zo stránky, môže vec posunúť právnikovi, ktorý nepochybne nájde niekoľko paragrafov na vyhrážanie sa správcovi stránky. Je však nanajvýš otázne, ako by rozhodol sudca v občianskom súdnom konaní, pretože zle zaparkované auto je predsa na očiach verejnosti bez ohľadu na to, či bolo odfotené alebo nie.

billy_jean
Dnes o 05:13

Nie, samotná ŠPZ nie je osobný údaj. Trošku iná situácia by bola ak by si pridala meno majiteľa auta, adresu/ulicu a prípadne vyzývala na útoky alebo človeka verejne urážala. Ak chceš mať pokoj, môžeš fotku upraviť a ŠPZ rozmazať. Ale to, že ti niekto píše o veľkom porušení GDPR a problémoch, je vo väčšine takýchto prípadov skôr zastrašovanie.

autor
Dnes o 05:13
@anonym_998bbb

Google - hneď prvý článok

Zverejnenie fotografie so zle zaparkovaným autom nie je porušenie ochrany osobných údajov, pretože evidenčné číslo ani vzhľad automobilu nie sú osobné údaje.

Na druhej strane platí, že ten, kto si chce vynútiť zmazanie fotky jeho auta zo stránky, môže vec posunúť právnikovi, ktorý nepochybne nájde niekoľko paragrafov na vyhrážanie sa správcovi stránky. Je však nanajvýš otázne, ako by rozhodol sudca v občianskom súdnom konaní, pretože zle zaparkované auto je predsa na očiach verejnosti bez ohľadu na to, či bolo odfotené alebo nie.

@anonym_998bbb Ďakujem 🙂 Presne takéto niečo som našla aj ja, len keď mi začal písať, tak som si zrazu nebola istá, či som si tým zbytočne nespravila problém 😅 Fotku som nedávala kvôli človeku, ale kvôli tomu parkovaniu, lebo sa tadiaľ fakt nedalo prejsť s kočíkom.

autor
Dnes o 05:14
@billy_jean

Nie, samotná ŠPZ nie je osobný údaj. Trošku iná situácia by bola ak by si pridala meno majiteľa auta, adresu/ulicu a prípadne vyzývala na útoky alebo človeka verejne urážala. Ak chceš mať pokoj, môžeš fotku upraviť a ŠPZ rozmazať. Ale to, že ti niekto píše o veľkom porušení GDPR a problémoch, je vo väčšine takýchto prípadov skôr zastrašovanie.

@billy_jean Ďakujem 🙂 Presne toho som sa zľakla, keď mi začal vypisovať o GDPR a problémoch 😅 Ja som nikoho neurážala ani nehľadala majiteľa, len ma nahnevalo, že sa cez ten chodník nedalo normálne prejsť. Asi pre pokoj duše tú ŠPZ radšej rozmažem 🙂

hulica
Dnes o 05:15

@anonym_autor takych expertov, co tak "paradne" parkuju je dost vela a treba na to upozornovat, lebo oni si myslia ze iba oni existuju. a ako ti tu uz pisali, nie je to porusenie

anonym_a23181
Dnes o 05:15

Ja by som pri takychto ignorantoch zakonne povolila presne taketo zverejnovanie (neviem ako sa to berie teraz a ci to moze byt problem) pretoze ti ludia sa inak nespamataju asi, len ked sa najdu na “tabuli hanby”. Este aby sa clovek musel pozastavovat kvoli nejakemu gdpr. Stoja na verejnosti a este blbo, smola 🤷‍♀️ a rovno by ho mala riesit policia a toto je dokaz

maca1984
Dnes o 05:19

Žiadny problém z toho nebude. Na fb je aj skupina Parkujem ako chuj , či tak nejako.

cutespider
Dnes o 05:26

Podľa značky sa dá identifikovať majiteľ, čo by malo spĺňať podmienku osobného údaju. Vieš o tom, že existuje číslo 159, na ktoré môžeš zavolať a oni prinesú majiteľovi papuču?

anonym_9211be
Dnes o 05:28
@cutespider

Podľa značky sa dá identifikovať majiteľ, čo by malo spĺňať podmienku osobného údaju. Vieš o tom, že existuje číslo 159, na ktoré môžeš zavolať a oni prinesú majiteľovi papuču?

@cutespider ako sa da identifikovat majitel podla znacky?

anonym_965bf6
Dnes o 05:31
@cutespider

@cutespider prístup k databáze má polícia, iba polícia vie identifikovať majiteľa podľa značky
EČV nie je osobný údaj, bežne máš v inzerátoch na predaj odfotené auto s EČV a nevieš z toho zistiť meno ani adresu majiteľa

billy_jean
Dnes o 05:31
@cutespider

@cutespider ŠPZ nie je osobný údaj podľa GDPR pre bežného človeka na Facebooku. Bežný človek si z nej nevie legálne zistiť majiteľa auta.

anonym_965bf6
Dnes o 05:36
@anonym_9211be

@cutespider ako sa da identifikovat majitel podla znacky?

@anonym_9211be dá sa to len podvodom cez spolupracujúci súd, ten kontaktuje políciu na stotožnenie, potom nazrieš do spisu kto to je a stiahneš žalobu
takto fungujú pokuty z Maďarska cez SK právnickú kancelária ktorá podáva na súd vymyslené žaloby, ktoré po stotožnení políciou sťahuje a rozosiela majiteľom listy s pokutami

cutespider
Dnes o 05:54

Ak stretneš majiteľa niekde inde, keď bude šoférovať, budeš vedieť, že to je on. Nie som právnik, ale myslím si, že z čísla sa dajú zistiť aj ďalšie údaje, človek môže mať napr. niekde vyhradené parkovacie miesto a záznam v katastri. Ak by to nebol problém, nerozmazávali by sa značky na videách, Google mapách a pod. Podľa vás nie je osobný údaj napr. fotka, alebo odtlačok prsta človeka? Keď sa pozriem na fotku, tiež neviem zistiť meno, často ani polícia, keď prosia o pomoc ľudí.

anonym_be1600
Dnes o 06:38

To nie, ale dosť nechápem ako mnohí dávajú rovno fotky osôb z kamier. A že sa neboja takto zverejňovať cudzie osoby, aj keď im niečo ukradli. Lebo to už sa nesmie kvôli ochrane osobnosti

moonlight1210
Dnes o 07:16
@anonym_autor

@anonym_998bbb Ďakujem 🙂 Presne takéto niečo som našla aj ja, len keď mi začal písať, tak som si zrazu nebola istá, či som si tým zbytočne nespravila problém 😅 Fotku som nedávala kvôli človeku, ale kvôli tomu parkovaniu, lebo sa tadiaľ fakt nedalo prejsť s kočíkom.

@anonym_autor teoreticky, ten kto majitela pozna, moze povedat, ze presne vie, o koho ide a uz su to identifikacne osobne udaje.

Tak fotku zmaz a daj ju tam este raz s prekrytym SPZ. A je to.

ivett1
Dnes o 08:57

@anonym_autor tu je to dobre vysvetlené...https://www.autoviny.sk/magazin/2740533/mozu-na...

simca06022011
Dnes o 18:26

Nie

simca06022011
Dnes o 18:30

A panovi by aom povedala, nech sa nauci parkovat, inak nabuduce kludne ty zavolas policiu, miesto fotocky. Mne osobne idu na nervy tieto stazovacky sa vsade a fotocky, alr taka je dnes doba. A treba na to vwdiet normalne reagovat a nie sa nebodaj ohanat gdpr