icon

Podvod cez WhatsApp: Ako ochrániť rodičov pred podvodníkmi

Dnes o 15:03

Dnes sa moja mama nechala nachytať cez whatsapp, poslala peniaze podvodníkom vyše tisíc eur, písali v mojom mene…
Sto krát sme už riešili podvody. Ešte si aj “so mnou” písala 😰.
Nech osobne s vami komunikujú, nech sa nedajú dotlačiť, že je to súrne…
Rozum sa mi zastavuje, že takú sumu poslala len tak, v živote som od nej takýmto spôsobom a takúto veľkú sumu nepožičiavala.

anonym_df4c66
•
Dnes o 15:15

@anonym_autor kolko rokov ma mama a je nutne aby mala whatsapp? ja som to mojej odinstalovala, netreba jej ho , ked nieco zavola mi

anonym_9aa609
•
Dnes o 15:24

Zrusit internet. Mali sme takeho v rodine. 80-nik, sedel pri nete a stale vyrabal prusery. Az sa jeho syn nastval, zrusil zmluvu s providerom a bol klud.
Btw, na toto treba dochodcom tie 13.dochodky? 🙃

autor
•
Dnes o 15:27

Presne, ma 83 rokov 😭. Ona sa velmi tesi z whatsappu vypisuje posiela fotky 😢. Ale vsimla som si ze aj obycajne sms chodia podvodne. Ona si dokonca vie objednat cez internet tovar a ma tam georga a ine appky z bánk, ona ma lepsi mobil nez ja 🙈

anonym_5479a1
•
Dnes o 15:28
@anonym_9aa609

Zrusit internet. Mali sme takeho v rodine. 80-nik, sedel pri nete a stale vyrabal prusery. Az sa jeho syn nastval, zrusil zmluvu s providerom a bol klud.
Btw, na toto treba dochodcom tie 13.dochodky? 🙃

@anonym_9aa609 a sme pri tom, ci maju mat ludia nad 80 volebne pravo.

autor
•
Dnes o 15:39
@anonym_5479a1

@anonym_9aa609 a sme pri tom, ci maju mat ludia nad 80 volebne pravo.

@anonym_5479a1 na policii ju “utesili” ze aj ovela mladsi naleteli. Ja by som jej dala najradsej naspat tlacitkovy.

autor
•
Dnes o 15:41

Myslite, ze ma sancu dostat tie peniaze? Prisla na to asi dve hodiny po odoslani penazi. Nejako jej to docvaklo. Hned sme volali do banky.

mullerova46
•
Dnes o 15:58

Kamoška 40 ročná takto posielala

namornicka
•
Dnes o 16:06
@anonym_autor

Myslite, ze ma sancu dostat tie peniaze? Prisla na to asi dve hodiny po odoslani penazi. Nejako jej to docvaklo. Hned sme volali do banky.

@anonym_autor podla mna sa teraz poucila na vlastnej chybe a uz bude opatrna. A musela si jej tu sumu dorovnat?

anonym_b1ad29
•
Dnes o 16:25
@anonym_autor

@anonym_autor ak to bola 3DS platba tak sancu nema ziadnu na vratenie

autor
•
Dnes o 16:27
@namornicka

@anonym_autor podla mna sa teraz poucila na vlastnej chybe a uz bude opatrna. A musela si jej tu sumu dorovnat?

@namornicka ako myslis dorovnat?

biba_18
•
Dnes o 16:59
@anonym_autor

@anonym_autor a musí mať prístup na internetbanking??

anonym_df4c66
•
Dnes o 17:03
@anonym_autor

@anonym_autor nie nema ak to poslala ona. Ak by sa jej naburali a vybrali peniaze to je ine

namornicka
•
Dnes o 17:04
@anonym_autor

@anonym_autor ci potrebuje aby si jej tie peniaze dala, ci to bol jej mesacny rozpocet a nema teraz.

autor
•
Dnes o 17:10
@namornicka

@anonym_autor ci potrebuje aby si jej tie peniaze dala, ci to bol jej mesacny rozpocet a nema teraz.

@namornicka nastastie jej tam este nejake peniaze ostali, chudera spori kolko moze a potom toto.

autor
•
Dnes o 17:12
@biba_18

@anonym_autor a musí mať prístup na internetbanking??

@biba_18 bola by som rada keby nemala, ale ona je inac inteligentna zena, este je dobre na tom v tomto veku, zakazat jej ho nemozem 😢

jimmyy128
•
Dnes o 17:14

Ked ste volali do banky hned, este si od nich overte, ci naozaj poslali ziadost o vratenie platby do banky prijemcu. Ak to bol prevod na ucet, da sa to skusit, ale vrati sa to len ak tam peniaze este su a nestihli ich presunut dalej. Sanca je skor mala, nie nulova. Banka si casto pyta aj cislo zaznamu z policie, tak ho majte po ruke.

Do buducna by som nespoliehal len na to, ze uz bude opatrnejsia. Pri starsich ludoch daju zmysel dve veci: v internetbankingu znizit denny limit na prevody na malu sumu, nech sa tisic eur neda poslat z mobilu za minutu, a dohodnut si pravidlo, ze ked pride sprava o peniaze z noveho cisla, mama najprv zavola na vase stare cislo. Vo WhatsAppe sa da este zapnut stlmenie hovorov od neznamych cisel.

autor
•
Dnes o 17:15

A viete co je najotrasnejsie? Ze pridete na policiu spisu zapisnicu a dovidenia. Tieto podvody sa deju roky a oni nedokazu nabehnut rychlo do banky a poziadat o okamzite zablokovanie podvodneho uctu (je to ucet v 365ke). Zatial si zlodeji uplne spokojne poprevadzaju peniaze dalej.
Jej banka jedine spisala ziadost o vratenie platby

alex49
•
Dnes o 17:21

Ak niekto dobrovoľne niekde pošle peniaze, tak ich ťažko vymoze naspäť.

pinkgirl
•
Dnes o 18:08

Je mi to ľúto, peniaze už neuvidíte. Bola to pekne drahá lekcia😥.
Do budúcna ostáva asi len prevziať vyššiu kontrolu nad jej financiami - vziať jej bankomatovú kartu, odstrániť jej IB z mobilu. Nech si veci na nete objednáva na dobierku. Ty jej vždy vyberieš a donesieš domov hotovosť. Samozrejme ak si z rovnakého mesta alebo sa pravidelne navštevujete.
S nimi treba mať pravidlá ako s malými deťmi...😉

anonym_20b81d
•
Dnes o 19:10

Nastaviť denný limit max. 100-200
tel.číslo zaregistrovať tu https://nevyziadanevolania.sk/

anonym_f84786
•
Dnes o 20:02
@pinkgirl

Je mi to ľúto, peniaze už neuvidíte. Bola to pekne drahá lekcia😥.
Do budúcna ostáva asi len prevziať vyššiu kontrolu nad jej financiami - vziať jej bankomatovú kartu, odstrániť jej IB z mobilu. Nech si veci na nete objednáva na dobierku. Ty jej vždy vyberieš a donesieš domov hotovosť. Samozrejme ak si z rovnakého mesta alebo sa pravidelne navštevujete.
S nimi treba mať pravidlá ako s malými deťmi...😉

@pinkgirl Ty si inak v poriadku? Autorka píše, že mama je inteligentná žena. Takže pre jeden omyl, i keď drahý, uznávam, ju má pomaly zbaviť svojprávnosti? Že zobrať jej kartu, zrušiť, zakázať, rozkazat..myslíš, že mladším sa to nestane?

autor
•
Dnes o 20:05
@anonym_f84786

@pinkgirl Ty si inak v poriadku? Autorka píše, že mama je inteligentná žena. Takže pre jeden omyl, i keď drahý, uznávam, ju má pomaly zbaviť svojprávnosti? Že zobrať jej kartu, zrušiť, zakázať, rozkazat..myslíš, že mladším sa to nestane?

@anonym_f84786 akoze v prvom momente v hneve som to mala chut urobit. Ale velmi by ju to zlomilo. Robi jej velku radost ze vie robit na mobile a ze komunikuje s okolim. Mala tazky zivot.

anonym_f84786
•
Dnes o 20:25
@anonym_autor

@anonym_f84786 akoze v prvom momente v hneve som to mala chut urobit. Ale velmi by ju to zlomilo. Robi jej velku radost ze vie robit na mobile a ze komunikuje s okolim. Mala tazky zivot.

@anonym_autor Veď toto..nedávno tu bola debata o senioroch a internete..IB a tak a mnohé písali, že omnoho mladší rodičia nezvládajú ani ten OB,nehovoriac o iných veciach. Tvoja mama je šikovná a viem si predstaviť, ako ju to mrzí a dlho mrzieť bude. Dokonca si myslím, že sa aj hanbí pred tebou. A teraz si predstav, že by si naštvaná na ňu nabehla a všetko jej zobrala, zrušila. 1000€je veľa peňazí, ale za pokazený vzťah nestoja.

anonym_f84786
•
Dnes o 20:38
@anonym_f84786

@anonym_autor Veď toto..nedávno tu bola debata o senioroch a internete..IB a tak a mnohé písali, že omnoho mladší rodičia nezvládajú ani ten OB,nehovoriac o iných veciach. Tvoja mama je šikovná a viem si predstaviť, ako ju to mrzí a dlho mrzieť bude. Dokonca si myslím, že sa aj hanbí pred tebou. A teraz si predstav, že by si naštvaná na ňu nabehla a všetko jej zobrala, zrušila. 1000€je veľa peňazí, ale za pokazený vzťah nestoja.

@anonym_f84786 .. ešte mi napadlo, keď ju tí podvodníci oslovili akože v tvojom mene, mama bez váhania, okamžite bola pripravená pomôcť ti. Možno, keby to bolo inak, keby si v tom nebola ty zainteresovaná, tak by sa to nestalo. Vidno, že by ti dala aj posledné, akurát, že to zle dopadlo

anonym_7f16f5
•
Dnes o 21:19

Dnes si môžeš pred prevodom overiť meno príjemcu, banka ho buď potvrdí, alebo upozorní že meno nesedí. Keby to varovanie neignorovala, prišla by na to, že ten účet nie je tvoj.

zuzanka.zuzu
•
Dnes o 21:31

ak sa dožijem, trochu sa desím toho že moje dieťa mi bude chcieť niečo zakazovať a rušiť 😀 vy ste normálne? 🙈 a nad tým "prevziať kontrolu nad financiami" som sa len zasmiala, veľmi rýchlo by som si svoje 40 ročné dieťa upratala 😜 môže mi pomôcť, môže mi poradiť, môže ma poľutovať, toto je asi tak všetko čo môže

anonym_e16c79
•
Dnes o 21:47
@zuzanka.zuzu

ak sa dožijem, trochu sa desím toho že moje dieťa mi bude chcieť niečo zakazovať a rušiť 😀 vy ste normálne? 🙈 a nad tým "prevziať kontrolu nad financiami" som sa len zasmiala, veľmi rýchlo by som si svoje 40 ročné dieťa upratala 😜 môže mi pomôcť, môže mi poradiť, môže ma poľutovať, toto je asi tak všetko čo môže

@zuzanka.zuzu sama nevieš, ako budeš na tom mentálne vo vyššom veku. Takže zbytočne sa desiš.