icon

Hromadné očkovania a prehliadky v školách: Spomienky

8. apr 2026

Pamätáte si na hromadné očkovania a prehliadky v školách.
Vybavujú sa mi dve akcie, ktoré sme vtedy povinne absolvovali. Najskôr v 8. ročníku na ZŠ to bolo v roku 1991, nejaký výskum, kde nás hromadne merali a kontrolovali podkožný tuk tými „kliešťami“. Výskumníčky boli v školskej zubnej ambulancii, vyzliekalo sa v čakárni.
O rok neskôr, už ako prváčky na SŠ, nás zasa poslali  hromadné RTG pľúc a tuberkulínový test do predlaktia
Fungovalo to tam ako na bežiacom páse – striedali sme sa v kabínkach a na nejaké súkromie sa vtedy vôbec nehľadelo. Pamätáte si na to tiež?

Strana
z2
autor
8. apr 2026

Očkovanie v triede sme brali asi tak, že je to povinné, nič sa s tým nedá robiť.
Najhorší zážitok mám na ten výskum, bol to školský rok 1990/91 a v tom roku sa konal Celoštátny arntropologický výskum mládeže. Naša škola mala tú česť že nás vybrali. Bola som.8čka merala nás od hlavy po päty , druhá skúmala našu pubertu. Triedna sa nám vyhrážala riaditeľom lebo sme sa nechceli vyzliecť proste šok.

anonym_6986ec
8. apr 2026
@sara07

@anonym_6986ec čo sa ti taží ist s dietatom k lekarovi alebo zubarovi ?

@sara07 len kvôli očkovaniu zbytočne.

sisaka
8. apr 2026
@lusyyy36

U nas v AT sa ockuje stale v skolach, ale samozrejme len so suhlasom rodica. A taktiez maju aj prehliadku u skolskeho lekara

@lusyyy36 u nás v Kande sa tiež očkuje v školách. Dopredu musíš podpísať tlačivá so súhlasom, inak samozrejme nezaočkujú.
Za socializmu asi rátali s tým, že všetci automaticky súhlasia

sara07
8. apr 2026
@anonym_6986ec

@anonym_6986ec aj teraz po očkovaní sa doporučuje ostat 30 min ešte v čakarni alebo blizkosti mudr , niektoré veci mám radšej pod dohladom
ak si myslíš že žiadny pruser a nežiaduce učinky za sociku neboli , no boli , len sa musela držat huba a krok + nebol net ...
povinne bolo všetko v poriadku .....

sara07
8. apr 2026
@sisaka

@lusyyy36 u nás v Kande sa tiež očkuje v školách. Dopredu musíš podpísať tlačivá so súhlasom, inak samozrejme nezaočkujú.
Za socializmu asi rátali s tým, že všetci automaticky súhlasia

@sisaka za socializmu sa ta nikto na nič nepytal , nikoho v ničom jedno v akej sfere alebo čokovek sa ta nepytali na tvoj nazor, postoj alebo .. proste strana to vedela najlepšie a bolo vybavené ak nie , tak uranove bane ti to vysvetlili ...
farbu auta si si nevyberala, teda len pol. špička a papalaši bežny občan si počkal na auto aj dva roky + farbu aka zrovna bola alebo za uplatok ...

beronsche
8. apr 2026
@anonym_6986ec

@anonym_6986ec zbytočne? To ťa naozaj vážne tak obťažuje dohliadať na zdravotný stav vlastného dieťaťa?

katkazatka
8. apr 2026

Pamätám si na to obdobie, niekedy na to spomíname. Všetci vyzlečení v rade- chlapci,dievčatá -všetko jedno. Očkovali nás, nikto sme netušili, čo nam píchli a o nejakom súhlase od rodičov ani nikto nechyroval. V lepšom prípade sme dostali oznámenie do zrkadielka, že sme boli preockovani. Nikto sa nás nepýtal. Nikto si neskusil stazovat, nebodaj protestovat. A paradoxne su najvacsi nostalgici za socializmom antivaxeri.

simsalabim
8. apr 2026
@sara07

@simsalabim ty si mala iného zubara ako školského ? to prvy raz čitam že to šlo skutočne
viem čo sa naši nahladali náhradneho aby sme mohli chodit inam
a žial pediatričku sme tiež mali smolu, ani uplatok nepomohol,
nebolo to ako teraz že zmeníš hladaš alebo ideš niekam inam , si pamätám ako plakala mama u docenta aby babku poslali do blavy na vyšetrenie a to niesla ešte flašu z tuzexu dost velku .. to si pamätám dost dobre lebo mi kupili vtedy žuvačku 😂
niečo užasne jednu žuvačku 😖

@sara07 ano, tak, kde chodili rodicia. Ale tiez nebol ziadna vyhra, vtedy sa slo bez umrtvenia.

maryetta
8. apr 2026

Aj si pamatam len toho zubara a ockovanie.

kristina2412
8. apr 2026

Naša školská zubárka nám vždy len ledabolo pozrela do úst, zázračne nikto z celej triedy nemal 7 rokov žiaden kaz. Odišla zo školy , vystriedala ju iná mäsiarka, tá zistila, že každý má niekoľko kazov , miesto anestézy vtedy používala jablko, strčila ho dieťaťu pri vŕtaní do rúk a keď ho to bolelo, malo zaťať do neho nechty . Samozrejme pokriky "nerev , veď to nebolí", nemohli chýbať.... Očkovanie si nepamätám. Len raz boli zisťovať protilátky na tuberkulózu. Následne až očkovali. Ja som protilátky mala, takže som sa tomu vyhla. Nemám na tieto hromadné akcie dobré spomienky, často boli bez rešpektu a naozaj by som nechcela, aby sa niekto takto správal k mojim deťom....

ria_sprout
Dnes o 09:43

Akurát včera som najstaršiemu synovi vravela akú hroznú zubarku sme mali. Bol totiž akútne u zubára, pretože mu vyliezla osmička, tak ďasno sa mu zapálilo. Pani zubárka ani raz nebola nervózna a on návštevu vôbec nerozporoval. Zato ako to bolo v škole v mojom detstve? Keď prišla sestra pre prvu skupinu detí na prehliadku, v triede sa strhla panika. Nikdy sme nevedeli kedy to príde. Prišla, všetci začali fnukat. Pamätám si spolužiačku, ktorá dostala úplnú paniku. A nie že by ju niekto ukludnoval, ešte po nej hučali že keby si umývala riadne zuby, tak nemusí tak vrieskať. Všetci sme čakali za kreslom na ošetrenie a každý z nás si vypočul krik ostatných detí, ktorým pravidelne vŕtali zuby bez akejkoľvek anestézy či empatii k bolesti. Bolelo to šialene. Pamätám si že raz mi vytrhla viac zubov naraz, aj zdravé aj trvalé, aj mliečne . Len tak. čo mi neskôr normálna zubarka vysvetlila že práve to mohlo za môj krivý chrup, pretože mliecne zuby čo boli vytrhnuté tam mali byť aby sa chrup vedel pripraviť na trvalé. 4rku trvalu hore mi vytrhla asi len tak z pasie, že mala rada detský krik. Podľa mňa bola psychopatka, inak si to neviem vysvetliť.

Čo sa týka očkovania, to som brala normálne, nikdy ma to ani nebolelo. Ale zo zubarku som mala hrôzu a v dospelosti som dlho otalala kým som začala opäť chodiť bez strachu. Našťastie mám úžasnú zubarku.

anonym_f05f3a
Dnes o 09:54

Ale ved zubara mozte mat aj teraz hrozneho a aj super, to iste dalsie veci. Vzdy je to o pristupe, ludoch. Vobec to nie je o o tom ci sa ockuje hormadne v skole alebo si kazdy rodic riesi svoje dieta individualne. Ved ked rodic da suhlas tak aky problem. Akurat je to logisticky jednooduchsie, usetris 1pragraf (ak mas viac deti tak viac paragrafov) a nemusis sa s dietatom na povinne ockovanie k dr. trepat Ty.

ria_sprout
Dnes o 14:28
@anonym_f05f3a

Ale ved zubara mozte mat aj teraz hrozneho a aj super, to iste dalsie veci. Vzdy je to o pristupe, ludoch. Vobec to nie je o o tom ci sa ockuje hormadne v skole alebo si kazdy rodic riesi svoje dieta individualne. Ved ked rodic da suhlas tak aky problem. Akurat je to logisticky jednooduchsie, usetris 1pragraf (ak mas viac deti tak viac paragrafov) a nemusis sa s dietatom na povinne ockovanie k dr. trepat Ty.

@anonym_f05f3a myslíš, že sa vtedy riešili nejaké súhlasy rodicov? Ani náhodou, na rodičov každý prdel, respektíve, tých ani nenapadlo, že majú nejaké práva. Nerev, vydrz - to bolo heslo vtedajších rodičov, lebo čokoľvek iné bolo divné.

sara07
Dnes o 15:41
@anonym_f05f3a

@anonym_f05f3a čo z toho robíte vedu
však väčšinou sa očkuje v rámci preventivnej prehliadky , ktora rozhodne je ina ako čo sme my mali, to sa prehliadkou rozhodne nedalo nazvat v tom tempe a množstve
ideš s dietatom do poradne, preventívku a zároven sa zaočkuje ..

anonym_c58c82
Dnes o 15:50

@anonym_f5020e môj spolužiak zo ZŠ sa bál ihiel a očkovania...bol schopný vrešťať aj hodinu v kuse. Jeho mama pracovala pár metrov od školy, stačil 1 telefonát, praskla mu 2 spakruky a musel čušať. Boli štyria súrodenci, chalani, tak ich ich mama držala na krátko...a neuškodilo im to, vyrástli z nich super chlapi.

Strana
z2