Je toto podľa vás v poriadku?
@bublinka1426 osobne co? Zivot homosexuala v casoch ked to bolo tabu? Nie, to som nevyskusala, ale poznam ludi, ktori ho zili a je mi ich luto za to co prezivali.
@bublinka1426 to máš tak, v minulosti napr nebolo toľko rozvodov, bolo ich minimálne, lebo cirkev, hanba rodiny, ale myslíš ze manželstva boli šťastnejsie? Alebo nebolo toľko psychicky chorých, tiež kvôli stigmatizacii, ale tí ľudia reálne chori boli. A tak isto to bolo s týmito ľuďmi, radšej proste nič nepovedali, lebo hanba, odsúdenie. Predsa len sa to zmýšľanie spoločnosti v mnohom posunulo a už tu nie je toľko odsúdenia (samozrejme nie u kazdeho)
@bublinka1426 kym som dopisala tak si doplnila svoju odpoved. Aj zeny prezili storocia bez volebneho prava a prisla revolta a uz mozme ist volit. Zeny prezili storocia bez toho aby sa mohli vzdelavat. A prisla revolta a zeny uz mozu byt aj lekarky, aj inzinierky, aj profesorky a aj prezidentky. Myslim si, ze teraz priel cas aby aj oni mali rovnake prava ako ti ostatni.
@viestta OK
a preco dokazali prezit starocia?
aj ked to bolo tabu?
ideme sa hrat na Diabla Boha?
@hortenziaj OK kazdy nech si ide ssvojou cestou.
umelo sa posledne 10rocia nieco pretlacuje co sa mohlo davno
ideme tak lebo je to diktovane.
a kazdy sa hrajte na samaritana
@bublinka1426 pozri sa, ja nerisim to ako prezili, pre mna je dolezite aby mali rovnake prava ako kazdy iny obcan. Ked maju rovnake povinnosti, nemaju im byt upierane prava len kvoli tomu, ze sa narodili ako homosexuali. Homosexualita nie je ich volba, tak ako nie je nikoho volba aku farbu maju jeho oci. Tak preco by sme diskriminovali homosexualov? Budeme diskriminovat aj zelenookych?
@bublinka1426 keby si bola lgbt, zilo by sa ti dobre v spolocnosti, kde by ta povazovali za psychiatrickeho pacienta, pliagu, nenavideli ta, dokonca by tvoje city boli ilegalne, liezli ti slovne do postele, kazali ti schovavat sa,…?
Alebo sa posunieme konecne mentalne vpred a budeme brat lgbt ludi za rovnocennych? So vsetkymi povinnostami a pravami…
@viestta preco prezili doteraz a preco ICH ZRAZU PRETLACUJU?
OOCH ZRAZU CO TO, PRECO TO
HOM PLESK
REVOLUCIAAAAA
@bublinka1426 prezit neznamena mat stastny a spokojny zivot…to by ti snad mohlo byt jasne. A hovoris aj o mojom dietati, tak prosim, aby si sa spravala slusne.
@bublinka1426 nerozumiem ake pretlacanie mas na mysli… akoze to, aby mali konecne rovnake prava ako ostatni? Ehm, no, nezijeme v stredoveku, aby sme tu upalovali carodejnice…snad sme od vtedy dost pokrocili…
@bublinka1426 preco zrazu po prvej svetovej vojne zacalo feministicke hnutie? Vsak zenam bolo bez vzdelania, volebneho prava tak dobre... Vsak prezivali tisicky rokov ako prislusenstvo maternice, ktore vykonavalo aj domace prace a prezili.
(a zbytocne pouzivas capslock, tym silu svojich argumentov nezvysis)
Pisem ti to nie preto, ze o tom mas vediet od svojej gule, ale preto, ze to su konkretni a realni normalni ludia, ktorych si tu beries do huby…nie su to ziadne imaginarne postavy
Ja si myslim, ze táto kniha je nevhodna pre školkara, ked mozu detom citat taketo knihy, tak kludne im mozu dat aj sexualnu vychovu v školke.
Nemam problem s touto knihou, len vekova kategoria sa mi nepaci, pre ktoru to urcili.
Nech to daju ziakom ZŠ, do 8.-9.rocnika!
Do škôlky to nepatri!!!
@viestta vascina muzov boli totalne ubiti vojnou, zdrogovani aby vedeli zabijat a nevladali fungovat normlane.a toboz prezit...,,chaoem ze sa niekde stretnu spriaznene duse inde, ale preco to tlacit ked sme dokazali roky rokuce bez toho zit.
@bublinka1426 s tebou som skoncila diskusiu. Skoncim skor ako aj mna urazis ako si urazila @guudy
@viestta OK
myslim ze som bola vulgarnejsia a priznavam.
ale vlastne naco diskusia na MIK ked aj tak nic nezmenime.
@bublinka1426 roky rokuce sme dokazali zit aj bez toho aby my zeny mozeme riadne studovat, pracovat, volit.. roky rokuce sme dokazali zit aj bez toho, aby clovek s psychickou chorobou mal moznost liecby, ci psychoterapie.. neviem veru naco sme to menili.. mali sme zostat majetkom muža pri detoch bez moznosti, ktore mame teraz.. a vobec, nechapem naco sme zmenili pravo vydat sa za muza, ktoreho lubime.. mali sme si brat takeho ktoreho nam vybrali.. roky rokuce sme tak zili, naco zmena 🤷♀️
ja neviem zazilla som teplych v zahranici a nejak netrpeli ( mozno len pri adopciii) na dieta. ale bozkavali sa predomnou muzi aj zeny,..na diskotekach pub OK
len sa pytam ze preco ZRAZU sa to tak pretlaca?
nemala som pocit ze dako trpia...
( chapem pri schvalovani kvoli dietatu mozno...)
@walentina7 hlupakom drotiky v hlave nepoprepajas, to mas pravdu. Mozeme zmenit len to aby boli v civilnom prave rovnopravni ako ti ostatni. Aby mohli cerpat OCR na partnera ak ochorie, aby mohli po nom dedit, aby boli infromovani o partnerovom zdravotnom stave. Ani jedna vec z tych co som vymenovala neovplyvni zivot tych, ktori si o nich myslia, ze su vadni. Ale vyrazne zmeni ich vlastne zivoty a na to maju pravo. V celom tomto nejde o to aby sa mohli dvaja chlapi vodit za rucicku po meste, ak si niekto mysli, ze ide prave o to, tak je len zadubeny. Ide o to aby aj oni mali rovnaku pravnu istotu ako ti ostatni. A registrovane partnerstva nie su len pre ludi rovnakeho pohlavia, su aj pre nezosobasene heterosexualne pary. To tiez tym ochrancom "tradicnej rodiny" akosi nedochadza.
@walentina7 no a co je na tom, ze sa niektore pary chcu drzat za ruky na verejnosti? Ty brdo, ked som mala 20, tiez sme sa s muzom drzali za ruky vonku. A? Po 25 rokoch sa obcas drzime a obcas nie. A? Komu tym ublizujeme? Mame sa tiez schovavat? Ci co tym chces povedat? Pises, ako keby sa IBA lgbt pary drzali za ruky a hetero pary nikdy. Zamysli sa nad svojimi myslienkovymi pochodmi, lebo nedavas zmysel.
Vaz prosim slova, uz som ti pisala, ze sa vyjadrujes aj o mojom dietati.
Prijala ci neprijala spolocnost napr volebne pravo zien? Moj nazor je, ze civilizovana spolocnost neriesi lgbt prava, pretoze nie je co riesit. Maju rovnake prava a povinnosti ako hociktory iny obcan.
@bublinka1426 nechce sa mi tu rozpisovat kvoli comu vsetkemu napr. homosexualni ludia trpia. Verim, ze rozumne zmyslajuci dospely clovek to vie aj sam, prip. to tu mozno rozpise niekto iny. Napisem len tolko, ze je casty jav, ze skupina ludi s vacsimi pravami si nemysli, ze skupina s mensimi az tak trpi. Aj pri pravach zien to tak bolo 😉 a prikladam link na studiu ako sa zije LGBTQ+ ludom v česku (u nas to nebude nejaky velky rozdiel resp. u nas oproti cesku ani len to registr. partnerstvo nie je povolene)
https://lgbt-zdravi.cz/studie-lgbtq-2022/

@viestta bolo
poznas osobne?
mne nejde o odvod dani tu je rec o inom...
zase ruku na srdce prezili 100rocia a boli a teraz preto ta revolta?