icon

Môže rétorika ovplyvniť verejnú mienku online?

Včera o 09:20

Ahojte, mám trochu netradičnú otázku na zamyslenie. Myslíte si, že dokážete v online priestore výrazne ovplyvniť verejnú mienku a správanie väčšej skupiny ľudí výlučne prostredníctvom rétoriky, argumentácie a intelektu, bez peňazí, reklamy, autority či akéhokoľvek formálneho vplyvu? Napríklad.. keby ste mali za cieľ postupne zmeniť spôsob, akým určitá komunita žien (koník) premýšľa o konkrétnej spoločenskej, alebo kontroverznej téme, dokázali by ste to dosiahnuť iba tým, čo a ako píšete? Nie tým, že by ste ľuďom hovorili, čo si majú myslieť, ale tým, že by ste dokázali vytvoriť taképríspevky, otázky, argumenty a myšlienkové rámce, že by k určitému záveru začali dochádzať samy.
Ako by ste k tomu pristúpili vy? Tvorili by ste dlhodobo mienkotvorné príspevky, ktoré by ľudí nútili prehodnocovať vlastné presvedčenia? Pracovali by ste skôr s otázkami než s tvrdeniami? Snažili by ste sa identifikovať slepé miesta v kolektívnom uvažovaní? Alebo by podľa vás samotná inteligencia a rétorická zdatnosť na ovplyvnenie davu vôbec nestačili?
A ešte zaujímavejšia otázka.. Kde podľa vás končí legitímne presviedčanie a začína manipulácia? Zaujíma ma skôr psychologická a intelektuálna stránka veci než konkrétna téma. Keby ste mali možnosť pozorovať, ako sa postupne mení názor celej online komunity, čo by podľa vás bolo najsilnejším nástrojom?

anonym_4c492c
Včera o 09:27

Myslim, ze nie. Ludia podla svojho vzdelania a povahy sa orientuju na nejaku socialnu skupinu, do ktorej chcu patrit. Liberali, rusofili, antivaxeri,.. Zvysok dokoncia vyhladavace a socialne siete, ked ti zacnu podla algoritmu navrhovat rovnako zmyslajuce prispevky, az ten clovek nadobudne dojem, ze "tolko" ludi sa nemoze mylit a jeho to utvrdi v jeho pravde.

martinmmartin
Včera o 09:32
@anonym_4c492c

Myslim, ze nie. Ludia podla svojho vzdelania a povahy sa orientuju na nejaku socialnu skupinu, do ktorej chcu patrit. Liberali, rusofili, antivaxeri,.. Zvysok dokoncia vyhladavace a socialne siete, ked ti zacnu podla algoritmu navrhovat rovnako zmyslajuce prispevky, az ten clovek nadobudne dojem, ze "tolko" ludi sa nemoze mylit a jeho to utvrdi v jeho pravde.

@anonym_4c492c to hej ale naoriklad nesuvisiaca tema dokaze zmazat tieto hranice.
Moj osobny favorit - Outlet Shopping
Je to legalny podvod kde si ludia kupuju tovar vyrobeny iba pre outlet s rozpravkou o zlave a nepredanej konekcii a pribalia im k tomu krasny pocit ze "vyhrali nad systemom". Vsetko jeden balicek co sa v outlete predava za plnu cenu a aj tie nalepky ze bomba zlava su v tom zaratane

To je moj "pet hejt" - vec co milujem nenavidiet a pri kazdej prilezitosti tomu budem robit evanielium- len tak lebo si myslim ze to musi prestat ta kolektivna halucinacia

autor
Včera o 09:39
@anonym_4c492c

@anonym_4c492c A čo tak po prečítaní dvoch -troch príspevkov o neviazaných vzťahoch, kde sa zdôrazňujú výhody, ktoré prezentujú bežné ženy z davu, začala by si uvažovať tiež o niečom takom? Otvorila by si dvere tejto myšlienke?

anonym_b00a79
Včera o 09:39
@martinmmartin

@anonym_4c492c to hej ale naoriklad nesuvisiaca tema dokaze zmazat tieto hranice.
Moj osobny favorit - Outlet Shopping
Je to legalny podvod kde si ludia kupuju tovar vyrobeny iba pre outlet s rozpravkou o zlave a nepredanej konekcii a pribalia im k tomu krasny pocit ze "vyhrali nad systemom". Vsetko jeden balicek co sa v outlete predava za plnu cenu a aj tie nalepky ze bomba zlava su v tom zaratane

To je moj "pet hejt" - vec co milujem nenavidiet a pri kazdej prilezitosti tomu budem robit evanielium- len tak lebo si myslim ze to musi prestat ta kolektivna halucinacia

@martinmmartin no, len asi ide o to, ze sice budes sirit osvetu, ale ak je niekto "tvrdy zastanca", tak ci ho presvedcis (alebo ci si on/ona vzdy najdu vyhovorku)... asi o to slo v otazke?

bloger
Včera o 09:41

Nie podľa mňa sa to nedá.

anonym_b00a79
Včera o 09:41
@anonym_autor

@anonym_4c492c A čo tak po prečítaní dvoch -troch príspevkov o neviazaných vzťahoch, kde sa zdôrazňujú výhody, ktoré prezentujú bežné ženy z davu, začala by si uvažovať tiež o niečom takom? Otvorila by si dvere tejto myšlienke?

@anonym_autor ale to akoze ci presvedci niekoho anonym so svojim nazorom, duplovane ak niekto stoji na opacnom konci nazoroveho spektra? To si neviem predstavit... nepresvedci tvrdy katolik tvrdeho liberala a naopak... tvrdy antivaxer sa neda presvedcit faktami...
Ak sa niekto opyta, ci je lepsia umyvacka elektrolux alebo AEG, tak mozno ano...

martinmmartin
Včera o 09:42
@anonym_b00a79

@anonym_autor ale to akoze ci presvedci niekoho anonym so svojim nazorom, duplovane ak niekto stoji na opacnom konci nazoroveho spektra? To si neviem predstavit... nepresvedci tvrdy katolik tvrdeho liberala a naopak... tvrdy antivaxer sa neda presvedcit faktami...
Ak sa niekto opyta, ci je lepsia umyvacka elektrolux alebo AEG, tak mozno ano...

@anonym_b00a79 tak tak. Nemozme nechat fakty stat v ceste spravodlivemu rozhorceniu

anonym_17068d
Včera o 09:47

@anonym_autor nemá to význam. Som na MK mnoho rokov. Zažila som xy duskusií a žien, ktoré rozumne a skutočne argumentovali, vysvetľovali do bezvedomia. A fakt mali pravdu. Dávno tu nie sú. Pár rozumných tu je. A tie osprostené prekvitajú 🤷‍♀️ Stačí prečítať pár diskusií a veľmi rýchlo pochopíš aký sme sprostý a obmedzený národ. A nielen na MK, stačí si vypočuť rozhovor v električke, u lekára, postoj mnohých profesií.

anonym_179f82
Včera o 09:47

Prvá vec je, že absolútne by som nemala záujem niečo také spraviť, netužím ovládať davy ani nikoho o ničom presviedčať... ale veľmi teoreticky, aj rétoricky a argumentačne výborne napísaný príspevok musí najprv niekto čítať, brať jeho autora vážne, takže bez publika a dobrého dosahu môže človek rozbehnúť možno zaujímavú diskusiu s pár jedincami, ale predstava, že len silou argumentov, aj keď opakovane, postupne „preprogramuje“ celú online komunitu, mi príde dosť nadsadená... navyše na každého človeka vníma množstvo vplyvov a v dnešnej dobe rýchleho šírenia informácií a zdieľania názorov na internete je toho ešte viac, z každej strany niečo iné a často úplne protichodné...

Medzi presviedčaním a manipuláciou je podľa mňa rozdiel v tom, či nechávam človeku reálnu možnosť rozmýšľať nad témou a prípadne aj nesúhlasiť alebo cielene používam slabé miesta, emócie a taktiky na to, aby som ho dostal tam kam chcem...

madeincssr
Včera o 09:49

Tu ide o kontrast dvoch faktorov - ludia sa nemenia prakticky od pocatia, maju svoju "pravdu". Na druhej strane rozumny, otvoreny clovek, by mal nacuvat inym a vediet prehodnotit na zaklade faktov a skusenosti inych niektore svoje postoje, sebavzdelavat sa. Ale kolko je nas takych, vsakze?
Malokto sa dokaze ucit na cudzich chybach. Kazdy ma neodnatelne pravo nabit si svoju vlastnu hubu.

anonym_108daa
Včera o 10:02

Vzdy sa to zvrhne na presviedcanie jednej alebo druhej strany.Presne tak ako v parlamente koalicia vr opozicia a pritom patria vsetci bez rozdielu do basy.
Takze nepresvedcis ani jednu,ani druhu stranu,a ani tu tretiu.

tilly
Včera o 11:09

Ja osobne to nedokážem, ale myslím si, že sú ľudia a su aj tu, ktorí majú také vystupovanie a takú rétoriku a argumenty, že ťa minimálne donútia sa zamyslieť nad tým, čo píšu.

anonym_9be51b
Včera o 11:54

Jasné, že sa to dá. Politika je toho jasným dôkazom.

tiezjedna
Včera o 12:03

@anonym_autor spýtaj sa seba, či by ťa takto dokázal niekto ovplyvniť. Mňa napríklad nie. Už len preto, že koník pre mňa nie je platforma, ktorá by mala potenciál akokoľvek formovať moje názory. Dajme tomu, že sa zamyslím nad dobrým receptom, ale čo sa týka skutočne dôležitých vecí, tak určite nie. Na to potrebujem viac.

anonym_69e4fb
Včera o 12:05

určite sa to dá, ako sa píše vyššie politika je dôkazom. Čím hlasnejší, tým väčšia pravda. Bohužiaľ je doba, kedy fakty nič neznamenajú. Ľudia potrebujú emóciu, stotožniť sa s niekým v hneve, nenávisti alebo aj v súcite, pomoci. Prekrúcanie faktov a rôzne neoverené bludy sú uveriteľnejšie ak sú predostreté so zápalom. Celé to už funguje štýlom nájsť nepriateľa/problém a naoko riešenie problému. (Vieš ako problém lgbt, "nie je to normálne, zaplavia krajinu, budú sa nám tu množit" - riešenie "nepovolíme registrované partnerstvá" wtf Všetko len sprosté kydy, ľuďom stačí. Takže ak chceš rétoriku, tak potom takú, aby ťa pochopili aj ľudia s iq 90, pretože pre tých treba len jednoducho a emocionálne. Ľudia s vyšším iq sa zamyslia, premyslia, sami si vyhľadajú info a zaujmú postoj. Im rétorika stačiť nebude.

hiro
Včera o 12:20

Ja neviem, podľa mňa je úplne jedno akú blbosť a akým prejavom to spravíš. Masívne publikum získaš aj na úplne najšialenejšie veci. Jedine čo si všímam tak každá z nich pracuje na vyvolaní strachu z niečoho a už to ide.
https://www.vesmirni-lide.cz/

anonym_179f82
Včera o 20:40
@anonym_9be51b

Jasné, že sa to dá. Politika je toho jasným dôkazom.

@anonym_9be51b politici ale majú k dispozícii verejný priestor na vyjadrenie, reklamu, peniaze a aj ten formálny vplyv... nie je to len písaním príspevkov na sociálne siete, malé strany, ktoré nemajú také publikum, vplyv a možnosť investovať do reklamy sa zväčša neuchytia...