Súhlasíte so zmýšľaním influencerky Natálie Pažickej?
Nedávno som natrafila na FB Natália pazicka a čo si myslíte o jej zmýšľaní. Myslím že v niečom má pravdu ale v niečom dosť preháňa 😱
Mne sa sice nepaci jej prejav, ale hovori bohuzial pravdu. Zijeme v extremnom nadbytku ale nici nam to planetu. Raz tym, ze veci musia byt vyprodukovane a druhykrat tym, ze nepotrebne veci vytvoria odpad. Problem je, ze v dnesnej dobe sa da kupit tricko za 2-3e. Je to tricko, na ktore bol minuty material, ktory niekto vypestoval, potom to tricko niekto usil, nasledne sa prepravilo na Slovensko, tu sa predava a pokial sa nepreda, tak leti zase do chudobnych krajin, kde skonci na skladke. Nie je normalne, ze taketo tricko stoji 2e, co je podobne ako napriklad Magnum alebo pivo v krcme. Tym, ze je to oblecenie take lacne, tak si ho ludia nevazia a nakupuju v mnozstvach ake ani nepotrebuju. Cca pred 20 rokmi som mala jedny tenisky do skoly a jedny na telesnu. A nosila som ich do zodratia. O tom kolko mam tenisiek teraz, radsej pomlcim. Dala som si zavazok, ze dalsie si kupim az ked sa mi znicia terajsie. Znackove tenisky v dnesnej dobe stoja 30-80e, co pre vacsinu ludi nie je prekazka a ked sa im nejake tenisky pacia, tak si ich proste kupia. Odhlasila som si odbery, co mi chodili do mailu. Vkuse nejake zlavy a clovek to kupuje len preto, ze to je lacne. A nie je to len o obleceni samozrejme. Ludia kupuju extremne vela veci, lebo su lacne, je to vidiet aj tu v roznych skupinach. Takze to skratim, nemusis kupovat v slow fashion, snaz sa kupovat veci, ktore naozaj potrebujes a ktore vyuzijes a ked si uz nebudes potrebovat, tak ich nevyhadzuj, ale snaz sa ich niekomu darovat. Tu pripajam dokument o obleceni, snad bude fungovat. Ak ta tema zaujima a chces vediet viac, tak tu su asi najlepsie zhrnute informacie https://dokumenty.tv/skutocna-cena-the-true-cos...
Pokial by tie Barbi veci ludia nosili XY rokov, tak je to v poriadku. Problem je, ze vacsina (dospelych) ludi si ich kupila prave kvoli filmu Barbie, oblecie si ich do kina a mozno este niekedy a potom to prestane nosit. A tym padom sa zase vytvoril zbytocny odpad. A tie zeny, ktore nenakupuju nie su v obchodoch, tam vidis tie, ktore nakupuju... A dalsie nakupuju z domu cez internet, lebo vacsina obchodov ma dorucenie a vratenie zadarmo. A aj tak maju pocit, ze si nemaju co obliect... Proste sme si zvykli na to, ze toho potrebujeme vela, chceme to hned a lacno.
@komaria Super len,ja napr.veci,co kupim synovi,uz dcere nedam. Nehovoriac o tom,ze oni si na oblecenie pozor nedaju. Minule isli na prechadzku do mesta zo skoly, hovorim si,vsak kde uz si tam moze veci znicit. Tak dostala uplne nove leginy. Neuveris,ale prisla s rotrhanym kolenom,ze sa niekde liepala po plote a natrhla ich🙈 A to 9 z 10 razov,co ma nieco nove a ciste,tak to je poznacene. Syn ani nehovorim. Pred 3 mesiacmi kupene 3 mikiny su uz suce len na ihrisko - vsetky mozne flaky maju. Pritom material by vydrzal. Takze ano,ked ratas s tym,ze si dieta dava mega pozor na to,co ma na sebe a dalsie zdedi alebo predas,tak to vyznam ma. Ja radsej investujem do stravy,ako oblecenia.
Však si nemusíš kupovať slovenské, handier máš isto plnú skriňu, takže to nos aspoň ešte 15 rokov a nemusíš riešiť kupovanie slovenského aj tvoja uhlíková stopa sa dosť vyrovná.
@iwesska
S týmto mám tiež problém, staršia dcéra veľmi derie legíny. Ale vyriešila som to džegínsami a riflami, tie veru tak rýchlo nezoderie, lebo legíny by som kupovala každý týždeň. Zvykla si a ak aj urobila dieru na kolene, ešte nosila na von a ešte si pripadala cool, kdežto s deravými legínami to také super nebolo. Samozrejme, že dcére nedáš veci po synovi, skôr sú problém ľudia, ktorí plytvajú a nakupujú lebo je to lacné, tak prečo by nemali šatník natrieskaný na prasknutie. Nech každý robí aspoň niečo pre túto Zem a začne tam, kde mu to vyhovuje. Návyky sú veľmi dôležité. Tiež som začínala maličkosťami a vždy keď som si nejakú osvojila, prešla som na ďalšiu. Prišlo mi to úplne prirodzené.
@jana121212 niektorí kupujú trepnem z Pepca za 4€ a na nete predávajú za 10€
@laurita285 nehovorím že kupujem stále nové. Veci nosím do potrhania aj to potom ešte použijem ... Len by ma zaujímalo že čo ona oblieka. Niekoľkokrát tam padla taká otázka a neodpovedala

Vysvetlí mi niekto kde sú tie ženy, ktoré nenakupujú keď stále v HM alebo Pepco je plno? Ona trepe niečo o Barbie pritom tie veci ľudia môžu nosiť XY rokov 😁pre ňu nie lebo za dva týždne je to out apropo, niekto kúpi tam a predáva na bazariku za dvojnásobok 🫣 dnes by každý chcel len všetko zadarmo ideálne aj pred dom aby mu to dotyčný doniesol