Ako sa efektívne chrániť pred online podvodmi?
Ahojte, ako sa chránite pred online podvodmi? pribúda ich čoraz viac, z každej strany niečo, falošné sms, falošné maily, falošné dobierky ktoré si človek neobjednal, strach že sa niekto nejak dostane k údajom...máte nejaké tipy na prevenciu?
Vlastný rozum je tá naj prevencia.
@anonym_autor ...a v poslednom case falosne hovory (volaju z realne existujuceho, u mna napr. CZ cisla). Ked mam takyto zmeskany hovor a zavolam spat na to cislo, dotycny netusi a hovori, ze on mi nevolal.
Alebo mi pride SMS z CR, ze ci som potreboval (o co jde), ze momentalne nemoze telefonovat. Pritom ja som nikam nevolal.
Niekde kradnu mobilnu identitu (realne telefonne cisla) a vedia maskovat identifikaciu volajuceho tym ukradnutym cislom.
Najlepšia prevencia je neveriť každej kravine, pozriem odkiaľ mi píšu, volajú a keď to vyzerá podozrivo tak to aj podozrivé je.
Je to stale horsie, vreckari boli oproti tomuto slaby odvar. Vreckar ti ukradne par eur, co mas pri sebe, ale hacker ti moze ukradnut celozivotne uspory, a ruku na srdce, je nas velmi malo, co sme v tychto veciach zbehli a vieme sa naozaj ochranit, vacsina dospelej a starsej populacie nema sajnu....
Ja som živnostník, ja musím dvíhať neznáme čísla, lebo to môže byt potenciálny zákazník. Akonáhle ale počujem nejaku nahrávku, dokonca v angličtine tak zložím . To iste emaily, sú čím ďalej tým viac prepracovanejšie… ale v zásade požiadavky o bankové, alebo iné súkromne informácie žiadne seriózne firmy či štátne inštitúcie nežiadajú cez email, alebo telefón
@anonym_autor platím kartou revolt na ktorej mám minimum peňazí vzdy si radšej prevediem na ňu ešte mám tam aj minimalny limit iba ten čo práve potrebujem. Na žiadne sms emaily nereagujem a nepripajam sa na app banky keď som na verejnej wifi. len pravda je že pred pár rokmi mojej mame zmyzli peniaze z účtu aj keď žiadnu app nevyužívala a ani nikde nič nezadavala pri výbere si pin zakrývala rukov iba vyberala proste sa tam ti hackeri nejak dostali. Takže nemusi to byť len zlyhanie klienta .... A inak tam banka mala viac tých prípadov skôr ma zaráža že nepodali TO ani nič, a celkovo že nieje na takýchto dosah.
Vzdelávanie najbližšej rodiny o rôznych druhoch aktuálnych podvodov.
Vycvičenie seniorov, ak niečomu nerozumejú radšej ukážu mail/sms pred tým než niečo urobia.
Nastavenie limitov na platobných kartách, geografické blokovanie a blokovanie určitých druhov transakcií (magnetickým prúžkom, MOTO platby, bez 3D secure, DCC, s poplatkom za bankomat).
Na internetové platby používam jednorázovú Revolut kartu, alebo na pravidelné virtuálnu s malým mesačným limitom.
A základné zásady
Mať nastavené notifikácie o pohyboch na účte ak sa niečo deje nech hneď vie reagovať.
Namiesto SMS kódov kde človek môže prehliadnuť čo potvrdzuje, potvrdzovať platby aplikáciou kde riadne vidí sumu, alebo dôvod čo ide potvrdiť.
Ak je niečo príliš lákavé na to aby to bola pravda zvyčajne to nie je pravda.
Ak niekto telefonuje nikdy si nevieš overiť kto naozaj je na druhej strane tak nedôverovať.
Ignorovanie reklám a súťaží na sociálnych sieťach.
Na IB som seniorovi nastavil záložku cez ktorú otvára, nikdy nepoužívať vyhľadávač na otvorenie banky.
Pri platbe kartou si skontrolovať URL adresu čo je to za doména, kde dávam údaje z karty, ak ju nepoznám tak najprv preveriť či je dôveryhodná.
Pár vecí som napísal tu https://www.modrykonik.sk/blog/maranco/article/nedajte-sa-okradnut-bankou-3cl7hi/
@anonym_autor platím kartou revolt na ktorej mám minimum peňazí vzdy si radšej prevediem na ňu ešte mám tam aj minimalny limit iba ten čo práve potrebujem. Na žiadne sms emaily nereagujem a nepripajam sa na app banky keď som na verejnej wifi. len pravda je že pred pár rokmi mojej mame zmyzli peniaze z účtu aj keď žiadnu app nevyužívala a ani nikde nič nezadavala pri výbere si pin zakrývala rukov iba vyberala proste sa tam ti hackeri nejak dostali. Takže nemusi to byť len zlyhanie klienta .... A inak tam banka mala viac tých prípadov skôr ma zaráža že nepodali TO ani nič, a celkovo že nieje na takýchto dosah.
@ivka21 to zmiznutie peňazí z účtu bola to platba kartou, alebo prevod na účet?
@maranco to vyzeralo asi ako platba kartou bolo to na online hry. Skúšali menšie sumy a potom ich banka blokla. Inak kartou online nikdy neplatila.
@ivka21 a podala reklamáciu na tie platby kartou že ich ona nerobila? aká to bola banka?
ak nikdy nedávala číslo karty na internet, stačí že sa je niekto hrabal v peňaženke a si údaje odfotil, potom môže nakupovať/platiť na nete
ak nepoužíva platby kartou na internete treba si to vypnúť, alebo nastaviť veľmi nízky limit pre internetové platby
@ivka21 a podala reklamáciu na tie platby kartou že ich ona nerobila? aká to bola banka?
ak nikdy nedávala číslo karty na internet, stačí že sa je niekto hrabal v peňaženke a si údaje odfotil, potom môže nakupovať/platiť na nete
ak nepoužíva platby kartou na internete treba si to vypnúť, alebo nastaviť veľmi nízky limit pre internetové platby
@maranco nevieme o tom žeby sa jej dakto hrabal v peňaženke. Volali nám z banky po 5 raze sa im zdali platby podozrivé, dali sme reklamáciu a vratili nám peniaze

@anonym_autor nerobim nic, nezdviham cudzie cisla (zahranicne), neodpisujem na sms, maily.. proste netreba robit nic