Ako si zachovať individualitu v online svete?
Ako sledujem vývoj , s ľuďmi sa manipuluje vo verejnom online priestore čím ďalej , tým viac . Niektorí sami už ani nerozmýšľajú , chcú sa podobať na influencerov , youtuberov , .... Kto sú tzv. sledovatelia ? Majú vôbec na život vlastný názor , či iba idú ako také teliatka , za svojimi vzormi a idolmi ? Veď to je chorá doba , svet sa úplne zbláznil , kam sa podel obyčajný zdravý sedliacky rozum ? Tak , a teraz ma môžete ukameňovať , lebo som vyjadril svoj názor . Budem mať tiež sledovateľov ? Pekný deň do verejného priestoru ....🙂
@dora281 tak ja sledujem iba profily, ktore ma niecim obohatia. Velmi ma zaujima psychologia, vztahy, rodinne zazemie. Ale mozem priznat a ani sa za to nehanbim, ze niekedy si vypocujem aj nejake podcasty, ktoré mi moc nedaju, ale mam chut na nieco nenarocne. A myslim si, ze doba technologii ide stale vopred a vycitat to niekomu, mi pride zvlastne. A ani si nemyslim, ze ludia su ovce. Mozno nejaka mala skupinka je velmi lahko zmanipulovatelna, ale urcite to nie je vacsina a svet sa nezblaznil. Pre niekoho je strata casu prispievať od rana do vecera politicke debaty, hejtovat vsetko a vsetkych naokolo, ako tu je na Slovensku zle a bla, bla. Pre ineho je strata casu zas pozerat videa na tiktoku. Pre ineho zas je strata casu pozerat tv. Svet je roznorody a nemoze nik ocakavat, ze kazdy bude milovat filozofovanie a politicke debaty pri kavicke na terase. Mne je absolutne jedno, co robia ini ludia so svojim volnym casom. Ja sa sústredím na seba a svoju rodinu. Pre nas je dôležity sport, aktivita, spoznavanie, ale radi si aj pozrieme pre niekoho trapny film. Ale ked niekomu vyhovuje viest len inteligentné debaty, neustale sa vzdelavat, stretavat sa len s ludmi na ich rovine, tak nech to robi. Mna sa to nijako nedotyka 🙂 len nech on tiez necha na pokoji mna, ako aj ja jeho nechavam 🙂
Úplne súhlasím. Chorá doba. Ja sa snažím všetkému max.vyhýbať. Dokonca už zo 4 roky ani TV nepozerám. Už ma všetko unavuje. Digit., virtuálny nereálny aj materialist. svet vrátane showbiz. Vysáva to zo mňa energiu.
Mne na take veci nezostava cas... ale vseobecne - kedysi cumeli babky cez plot a drby chodili kavickovat a rozpravat jedna druhej, teraz to maju len ulahcene...
@dora281 Ako si predstavujes to ukamenovanie? Ci si len viackrat tento pojem na nete videl a chytil si sa ho? Zaklad je nesledovat trapne videa, ale mat a zit svoj zivot. Najst si konicka a tomu sa venovat. Samozrejme, ovela lahsie je rozvalit sa na gauci a sledovat somariny. Takze zaklad je nebyt lenivy.
Suhlasim s tebou, ale staci zit si svoj vlastny zivot aktivne a naplno, bez socialnych sieti. Tiez takych ludi nechapem, ale uvedomujem si, ze je taka doba.
@dora281 A preco nie aj pod prve dve vety? Ved su to otazky.
nemám instagram, tik tok a ani iné somariny, neviem meno ani jedného influ...čo? 😂 a ani youtube nepozerám...radšej pôjdem do prírody...do lesa si zatrtkať 😂😂😂
Neviem, ale podla mna existuje takych ludi viac, nez si myslis. Bohuzial, je to ale taka mlciaca mensina. Taky clovek totiz nepotrebuje kricat do sveta a upozornovat na seba. Plati nepisane pravidlo, ze cim vacsi hlupak, tym je ho viac vidiet.
@dora281 ano, pojem je to stary, ale pouzivat ho v suvislosti so soc. sietami je pomerne trapne, zato hodne caste.
Neviem, ale podla mna existuje takych ludi viac, nez si myslis. Bohuzial, je to ale taka mlciaca mensina. Taky clovek totiz nepotrebuje kricat do sveta a upozornovat na seba. Plati nepisane pravidlo, ze cim vacsi hlupak, tym je ho viac vidiet.
@diewcatqoo presne tak, hlupakov nie je viac ako kedysi, len su hlucnejsi.
Za komunistov bol "všetko vie, všade bol, múdry jak rádio", dnes je to influencer.
Bez počítača a internetu nepoužiteľný na trhu práce.
Ja sa bojím o deti. V tejto dobe stádovitosti a "influenSEROV" je im ťažké vysvetliť, že vrchol sebavedomia je nechcieť sa opičiť po nikom a byť autentickou osobnosťou akou chcem byť ja a nie ostatní.
Ale no taaaaaaaak. Treba otvorit oci. Vzdy tu boli influenceri. Len sa to inak volalo.
Vzdy bol niekto vzorom pre cele davy. Na kralovskych dvoroch, spomenme na doby elvisa, beatles, jamesa deana a inych. Vsetci chceli byt ako oni. Herci spevaci politici kralovne princezny starej aj modernej doby. Kazda jedna doba mala svoje hviezdy ci uz pozitivne alebo negativne
Babky umierali od strachu ked sa objavil svojho casu merilin manson alebo ozzy osbourne. A kvanta mladych ich sledovali a stotoznovali sa s nimi. Kazdy mal svoje vzory umerne dobe. Kazda generacia si mysli ze ta predosla bola zabrzdena a mimo a ta nasledujuca je skazena a neschopna. Len ta jeho je super. Dzizs. Furt dokola to tu je. V mode hudbe filmoch knihach dovolenkach napriec vsetkym sa vedu tieto hikacky.
Kazdy si vybera podla seba s kym sa stotozni. Nuz v 1945 sa masy stotoznovali aj s adolfom aj musolinym atd. Nie nejde o influencerov dnesnej doby. Ludia sa nemenia. Len sa menia prostriedky. Keby zili ludia z minulosti dnes boli by rovnaki ako dnesni.
A nekamenujem. Len nemam rada toto klapkovite videnie sveta. Akoze predomnou tma za mnou tma
Ja mám potom ten zdravý sedliacky rozum, nemám žiadne sociálne siete, len MK, nikoho nesledujem ani na ulici, idem si svoje😅
Neverím ani AI🤭 a už som sa aj pohádala s kamoškou za to, vždy bola zvedavá na moj názor a dnes sa poradí s AI, ktorý o tom tak prd môže vedieť😁
@dora281 vzdelávaj sa, nájdi si koníčky a na nejaké filozofovanie nad životmi iných nebudeš mať čas.
Ja mám potom ten zdravý sedliacky rozum, nemám žiadne sociálne siete, len MK, nikoho nesledujem ani na ulici, idem si svoje😅
Neverím ani AI🤭 a už som sa aj pohádala s kamoškou za to, vždy bola zvedavá na moj názor a dnes sa poradí s AI, ktorý o tom tak prd môže vedieť😁
@macatt preco neveris AI? Za mna je AI neskutocna pecka a ano, velakrat lepsie poradi, ako clovek :D ja ju teda vyuzivam kazdy den a miesto toho, aby som nieco hladala po webe 30 minut, mi to ona vypluje za desat sekund. Ja napriklad zas nechapem ludi, ktori to beru ako nieco hrozne a davaju od nej ruky prec. Mne to pride take zastarale, ze miesto toho, aby som si zjednodusovala cinnosti, tak sa striktne radsej drzim starych postupov. Ako ked som rodicom kupila roboticky vysavac, kavovar. Oni to nepotrebuju tieto techniky a teraz? Uz nic ine nevyuzivaju :D
@macatt preco neveris AI? Za mna je AI neskutocna pecka a ano, velakrat lepsie poradi, ako clovek :D ja ju teda vyuzivam kazdy den a miesto toho, aby som nieco hladala po webe 30 minut, mi to ona vypluje za desat sekund. Ja napriklad zas nechapem ludi, ktori to beru ako nieco hrozne a davaju od nej ruky prec. Mne to pride take zastarale, ze miesto toho, aby som si zjednodusovala cinnosti, tak sa striktne radsej drzim starych postupov. Ako ked som rodicom kupila roboticky vysavac, kavovar. Oni to nepotrebuju tieto techniky a teraz? Uz nic ine nevyuzivaju :D
@romi0310 len tak pre zaujimavost ake appky vyuzivas?
@dora281 mne tlak dokazu zdvihnut len moje deti inak som absolutny flegmos. 🙂
Ano milujem hudbu a ano som v praci. Ale ked nezabudnem pustim si ju v sluchatkach po ceste z prace.
Ale to tak neber. Kazdy ma pravo na svoje videnie sveta. To ze ja nemam rada klapkovite je moj problem nie tvoj. 😉
@romi0310 nie že neverím, skôr mám pocit, že ľudia nevyužívajú vlastný mozog, používajú AI na banality, uľahčujú si život, ale otupievajú, nič si nedržia v hlave😋 to isté s influencermi, opičia sa bez rozmýšľania a zdravého úsudku skáču podľa nich.. nejde o technológie, ktoré by som nevyužívala, využívam, len na bežný život AI nepotrebujem a ani k práci..

Nastastie Ja nepoznam ani jedneho influencera ani Youtubera.