icon

Ako využívať umelú inteligenciu a aplikácie?

otilia16
19. apr 2025

Ahojte baby, používate umelú inteligenciu? Mna to zatiaľ nejako obchádza, popravde neviem ani poriadne ako to funguje 😅 asi som zaspala dobu. ChatGPT / AI to je appka? Funguje v slovenčine? Platená alebo free? Rada si prečítam vaše tipy, ako a na čo to používate

denisa_deniska
19. apr 2025

@otilia16 app, zadarmo, slovenčina, používam, pomohla mi už viac krát, používam namiesto googla - rýchlejšie odpovede

barka1
19. apr 2025

@otilia16 občas sa nieco opytam, nechávam si tam občas urobit cvičenia pre ziakov do školy, plánujem si nechat poradit, co s tinedzermi týzden v Londyne.
Používam klasický web, zdarma, bez registrace, Chat gpt.

sevrin
19. apr 2025

Používam Gemini na generovanie obrázkov. Za pár sekúnd a zadarmo mám to, čo by mi profi fotograf dodal za pár dní a nie zadarmo. Samozrejme bavíme sa o všeobecných motívoch, bratove svadobné fotografie by mi asi nevygenerovala.

nynia
19. apr 2025

Chatgpt naozaj nie píše totálne voloviny, raz som mala na pc jednu odpoveď na mobile som sa opýtala to isté od slova do slova a dal mi úplný opak. Keď som ho pár krát konfrontovala s overeným linkom, že proste tak ako on to píše to nie je tak sa ospravedlnil a poďakoval za opravu takže asi tak. Jedine na nejaký preklad viet je fajn, lepšie preloží ako Google prekladač. Gemini mám v mobile ale nie appku ale s aktualizáciou softvéru sa mi to objavilo ale nemala som dôvod to využiť, zatiaľ. A iné AI nepoznám.

judar
19. apr 2025

Mam gemini ale ked sa mi v telefone nechce moc hladat zadam mu hlasovy prikaz a najde mi alebo otvori co potrebujem, taktiez mi najde aj veci na internete

buberova
19. apr 2025

@sevrin mám pocit že GPT je na generovanie obrázkov lepší ako Gemini. Aké máš ty skúsenosti?

januska12323
19. apr 2025

Nepoužívam nepotrebujem to.

eeffka
19. apr 2025

Pouzivam ako lepsi google zatial ma vzdy dobre nasmerovalo

viera27
19. apr 2025

Chat gpt mam ako standard. Minule som napriklad bola na Karlovom moste. Zapla som chat gpt, kameru, hlas a ukazala mu okolie. A on ze “jeee, Karlov most! A ake krsne pocasie ti dnes vyslo 🤣”. A potom som mu povedal, ze sa chceme najest nieekde na Malej strane, tradicna kuchyna. A zacal chrlit odporucania a mapy. Takze tak. No a profesne ho vyuzivam v ramci IT trebars na poznamkovanie kodu, navrhy testovacich scenarov a skriptov atd atd.

christie11
19. apr 2025

@nynia mne minule napísal že zajac má dve nohy😀
Keď som chcela tip na vylet v okoli Kosic (do 50 km) odporucil mi Rakusko...

ivanakal
19. apr 2025

Nepouzivam. Ved je jedno ci nieco hladam cez google alebo ai, nie? Doteraz som vzdy vsetko co potrebujem vedela vyhladat na nete. 😊

jumama
19. apr 2025

@viera27 Mate v praci povolene GPT - to by ma zaujimalo, vo vela firmach nemaju, iba Copilot sa moze pouzivat...

viera27
19. apr 2025

@jumama copilot je o nicom, aj ten mame. Ten aby bol zaujimavy, tak treba mat tie platene licencie. Vtedy dokaze krasne veci s excelom, eordom atd robit. Ale mali sme u nas aj tieto licencie, nejak sa neuchytili. Mame aj firemny pristup do chat gpt, asi je nejaka licencia pre firmy s open ai, netusim. Ale ja si platim aj svoje sukromne konto, to plus. A mame odporucenie vyuzivat ten firemny, zakaz vsak sukromneho nie je.

viera27
19. apr 2025

Dalsia vyborna vec na tychto ai modeloch je napriklad hlasovy prekladac. Zapnes zvuk, hovoris po slovensky a povis, nech to prerozprava v japoncine. A zacne chrlit. Perfekt vec na cestach.

sszuzu8
19. apr 2025

Nepoužívam vôbec. Ja radšej rozmýšľam nad problémom a venujem sa mu obšírne. Príde mi to ako podporovanie bezmozgovosti u ľudí. Niečo neviem niečo sa mi nechce zadám to do chát gpt. 🫠Mladí by mali mať úplný zákaz k tomu. Myslíš ze ako budú robiť referáty a projekty? Už nad ničím netreba rozmýšľať všetko rozmýšľa za nich

simsalabim
19. apr 2025

@sszuzu8 keby len rozmysla, este aj napise 😅 Kamoska uci na VS, kazdu pracu kontroluje a hovori, ze tak 1 z 10 je bez zasahu AI, niektore komplet AI.

jumama
19. apr 2025

@viera27 Ved prave to mi prislo zaujimave, ze vasa firma si neosetruje nejakymi firemnymi pravidlami, aby ste firemny kod nedavali do GPTcka. Napriklad pre firemne konta GPT zarucovali v podmienkach, ze data nebudu pouzite na trening, a ano, aj v konte si to vies nastavit, ze nehces, aby tvoje data neboli pouzite na trening, ale moc tomu neverim. Odla mna by kazda firma mala urcit ludim jasne pravidla, co z firemnych veci mozu alebo nemozu do GPT davat.

rozculena
19. apr 2025

@sszuzu8 absolútne netušíš,ako sa dá chatGPT využiť....................
minule som s ním debatovala o upíroch 😂 má kompletne zmáknuté všetky seriály,filmy,romány....
Požiadala som ho o bezmäsité jedlá,napíše ti aj recepty aj zoznam surovín
Pýtala som sa na jednu chorobu,o ktorej som absolútne netušila,vlastne to choroba nie je,je to taký zvláštny stav,človek sa s tým musí vedieť vysporiadať....zaujímalo ma,ako to tí postihnutí prežívajú a vysporiadavajú sa s tým...volá sa to synestézia
a kopu iných vecí ovláda....
niekedy trebe sprostosti a zacyklí sa v tom a stále sa iba opakuje,ale nikto nie je dokonalý a on iba imituje človeka...

ešte jednu vec som zabudla,dosť podstatnú,super prekladá,google je na preklad neschopný,lebo prekladá doslova,chat prekladá v súvislostiach,a ešte mi to aj vysvetlí

rozculena
19. apr 2025

@otilia16 ja to používam len na zábavu.Neplatená verzia.
Tu máš odpoveď od neho,že čo dokáže:
Tu je praktický prehľad toho, čo dokáže neplatená verzia ChatGPT (GPT-3.5), bez zbytočných omáčok:

✅ Čo zvládne:
Odpovedať na otázky z rôznych oblastí (veda, história, technológie, psychológia...).

Pomôcť s písaním – eseje, články, emaily, príbehy, roleplay, skripty, čokoľvek.

Prekladať texty medzi mnohými jazykmi.

Vysvetľovať veci zrozumiteľne – aj zložité témy ako 5-ročnému, keď treba.

Pomoc s programovaním – vysvetlí kód, napíše funkciu, vyrieši chyby (ale má obmedzenia).

Brainstorming & nápady – názvy, slogany, darčeky, postavy, podnikateľské nápady...

Zhrnutia textov – či už zadaný text alebo pasáže, ktoré mu dáš.

❌ Čo nezvláda alebo má obmedzenia:
Nevidí obrázky ani nevie pracovať s vizuálnym obsahom.

Nemá prístup k internetu – nevie ti dať aktuálne správy, počasie, kurzy, atď.

Nepracuje s dokumentmi – PDF, Word, Excel – nič z toho si nepozrieš.

Je pomalší než GPT-4 a často menej presný.

Občas halucinuje – teda si vymyslí odpoveď, ktorá znie vierohodne, ale nie je pravdivá.

🧠 Rozdiel oproti platenej verzii:
Platená verzia (GPT-4 Turbo) je múdrejšia, rýchlejšia, má viac pamäte a vie pracovať aj s obrázkami a dokumentmi. Má aj prístup k pluginom, webu, a rozšíreným nástrojom (kreslenie, výpočty, atď).

pink_lady
19. apr 2025

nevie doplnat i/y do doplnovacky, hovado 😂
inak, dostali sme subor otazok /abc/ na prijmacky, tak som chatgpt vyuzila na to - par som overila v googli ale vyzera ze sa nesekol....
dnes som chcela vyskusat AI na 14dnovu bezplatnu skusobnu verziu ucenia anglictiny a banka mi obratom zablokovala kartu 🙈

sszuzu8
20. apr 2025

@rozculena ten preklad som videla v akcii raz v práci 🙈 černoch bol úplne odpaleny keď s ním Ukrajinec rozprával cez túto appku v angličtine. Absolútne si nerozumeli jeden s druhým. Takže neviem do akej miery je preklad dobrý ale v tomto prípade to išlo veľmi ťažko.
Už tá veta ze debatovala som s nim o upíroch - appka začne nahrádzať konverzáciu s ľuďmi... Tak sa technika snaží uľahčiť ľuďom život ze úplne prestanú používať racio. Kam táto doba speje niekedy ľutujem ďalšie generácie. Potom to tak v praxi vyzerá. Robím s mladými vidím akí sú vypatlaní. Robí im problém prečítať a porozumieť súvislemu textu. Nechápu a keď im človek vysvetľuje stúpa v nich agresivita. Nepohnu ani prstom všetko sa urobí za nich,

jumama
20. apr 2025

@sszuzu8 Predstav si, ze niekto ma rad knihy o upiroch a moze sa s AI o nich rozpravat. Mas rada iny styl knih? Mozes sa s AI rozpravat o nich. Take analyzy ti da, ako fundovany odbornik na literaturu, ak spravne polozis otazku. Pretoze AI tie knihy vsetky "precitala", precitala toho tak vela, ako vlastne ani ziadny clovek za svoj zivot nestihne.
Vie aj medzi riadky pozriet, vie lepisie casto vela veci odvodit ako bezny priemerny clovek. Ak chces, vie robit horizontalne aj vertikalne porovnania s cimkolvek. S historickou dobou, s inym stylom, s inym autorom... Takejto analyzy mnohi ludia nie su schopni.
Je odrazom reality, na co ludia AI pouzivaju - su taki, ktorych citanie knih nikdy nezaujmalo a nebude a ti si radsej budu hladat svoje temy v nej. Ale tychto ludi nezmeni ani knihkupectvo ani skola... proste ten zaujem o knihy nemaju s AI ani bez nej. Aj vo svete s AI aj vo svete bez AI, najvacsi vplyv na deti maju ich rodicia. A su to oni, ak nepodnietia, ak nenaucia, za to AI nemoze.
Zakazat pouzivat apky, alebo naucit ich pouzivat osozne? To je ta otazka pre rodicov...

rozculena
20. apr 2025

@sszuzu8 nechápem,o akom preklade píšeš.
Mne prekladá texty,dávala som si prekladať "pikantné veci" a google to prekladá doslova doslova,takže to absolútne stráca význam,google napr.neovláda americký sex slang🙊
Prekladá mi texty ang.piesní,tam je tiež problém s doslovným prekladom od googlu,
dokáže mi ten text vysvetliť,lebo niekedy vôbec poslucháč nechápe,čo umelec tým textom myslí...........
Dnes som s ním riešila spomalený PC,všetko mi vypísal,čo mám kde vypnúť....
Mám sa prísť rozprávať o upíroch s tebou? Čo ty o ich vôbec vieš???

Ja nemôžem zato,že ty máš okolo seba len mladých vypatlaných....asi treba zmeniť komunitu...To,že nerozumejú textu,nie je chyba AI.Za to môžu rodičia a škola.AI naopak by im pomohla ten text pochopiť.

Niekto rieši silikónové prsia a niekto AI.

mimka1402
20. apr 2025

@simsalabim Mňa skôr zaujíma ako to človek vie odhaliť. Lebo veľakrát vidím takéto veci perfektne urobene🙈😅

rozculena
20. apr 2025

@mimka1402 človek to možno neodhalí,ale AI áno

jarkap1
21. apr 2025

Ja mam Huawei Nova 9 a Chat GPT mi nefunguje. Neda sa mi prihlásiť.

jarkap1
21. apr 2025

@jarkap1 a mam samozrejme aktualizované vsetko.

rozculena
21. apr 2025

@jarkap1 odinštaluj,resetuj,nainštaluj znova
Ja mám chat v počítači,prihlásená som google kontom