icon

Ako zistiť poštovné cez aplikáciu Pošta?

23. feb 2025

Ahojte, neviem sa dopátrať, ako funguje ta aplikácia pošty. Ako zistím, koľko bude postovne vopred pred odoslaním? Aký je postup, keď chcem niečo poslať? Ja tam vidím možnosť zadať príjemcu a potom co s tým? Treba to niekde vytlačiť alebo ako? Postovne kde?

janai1
23. feb 2025

Všetko je v tej appke, treba sa ňou preklikať.
Vyberieš si kam to chceš doručiť, zadáš príjemcu, zvolíš si ci chceš platiť online alebo pri podaji, vyberieš hmotnosť, doplnkové služby, druh zásielky a hotovo.
Bud si vytlačíš štítok (ak si zvolila možnosť platby online tak nemusíš čakať na pošte) alebo číslo a adresy napíšeš ručne na balík a zájdeš na poštu

autor
23. feb 2025

@janai1 a kde zistím vopred aké bude postovne? Potrebujem to zistiť ešte pred zadaním adresy.

janai1
23. feb 2025

Ved tak si tam zadaj hocijakú adresu alebo si pozri cenník https://www.posta.sk/m#pricelist

autor
23. feb 2025

@janai1 ale tam je len bezne postovne. Cez aplikáciu ma byt vraj lacnejšie. Snažím sa zistiť, aké je to lacnejšie postovne.

janai1
23. feb 2025

robíš si srandu či akože vážne toto myslíš?

autor
23. feb 2025

@janai1 uz vidím, ale keď zadám fiktivnu adresu do appky a vahu do 500g, tak mi nakoniec vyjde aj tak iná suma ako ma stránke.

autor
23. feb 2025
janai1
23. feb 2025

ale prosím ťa.... úplne rovnaké sumy

autor
23. feb 2025

@janai1 no práve tá možnosť za 3,10€ v aplikácii nie je. Tak dúfam, že mi ten balík vezmu ako doporučený list.

autor
23. feb 2025

@janai1 dakujem

janai1
23. feb 2025

Ty fakt nevieš čítať? 3,10€ je balík na poštu a nie doporučený list.
Keď chceš poslať cez EPH balík na poštu tak v prvej voľbe treba zvoliť doručenie na poštu a nie na adresu

autor
23. feb 2025

@janai1 ja chcem poslat mali balik do 500g za co najmenej. Ako ho mam teda poslat? Zoberu ho ako list alebo ho treba poslat ako balik na postu?

rachel36a
23. feb 2025

Najmenej máš doporučený list za 3€, potom balik na postu za 3,10€

autor
23. feb 2025

@rachel36a dúfam, ze ak dám list, tak sa so mnou nebudú naťahovať, ze to malo ísť ako balík. Ďakujem.

rachel36a
23. feb 2025

Obyčajný list sa už poskat ak jd hrubší ako 3 cm...doporučený zatiaľ ano

refly
23. feb 2025

Ja ešte pridám... ak chcete poslať balík na poštu (nie adresu), tak tak treba zadať adresu pošty kam to má ísť. Ináč to ani nedá možnosť poslať to na poštu a automaticky to dáva na adresu, čo je drahšie.
Tea, ja používam eharok, na desktope, nie apku a tam to funguje takto. A nejakú chvíľu mi trvalo, kým som to našla, lebo je to veľmi neintuitívne... hlavne keď je človek zvyknutý vypísať papier s adresou adresáta a poslať to na poštu.

rachel36a
23. feb 2025

@refly fakt? Jz teda dosť často posielam na postu a nikdy som nedavala postu, vzdy len adresu

refly
23. feb 2025

@rachel36a :D No, cez eharok normálne cez browser to takto absolútne nejde :D Ak sa hore preklikne pošta/poštapoint/box (asi najmenšie, najmenej výrazné tlačítko, aké mohli vybrať), tak je tam nahratý zoznam pobočiek a boxov a iná adresa sa tam vložiť nedá. Už sa mi 2x stalo že som hľadala podla adresy najbližšiu pobočku, lebo som to potrebovala poslať a kupujúci mi ostal nezvestný. Musím si vtĺcť do hlavy, že sa treba pýtať na poštu, ak niekto niečo chce ako balík na poštu.
Teraz nedávno ma ešte poslali domov s plyšákom zabaleným vo vreci, že to nie je kocka/kváder a tým pádom je to neskladný balík (hneď takmer 11€ poštovné), pritom som v minulosti pár vecí takto posielala.

autor
23. feb 2025

@refly presne o toto mi ide. Ako balik neni v krabici, ale napr. je zabaleny v sacku, tak mi ho vezmu ako doporuceny list?

refly
23. feb 2025

Ak to nie je absurdne veľké, tak áno.
Lebo pri listoch vôbec nemajú možnosť "neskladné", takže tam asi tvar nehrá moc rolu. Majú to aj v podmienkach:

doporučený list nepravidelných tvarov
min.: vzdialenosť dvoch najvzdialenejších okrajových bodov zásielky je minimálne 14 cm,
max.: vzdialenosť dvoch najvzdialenejších okrajových bodov zásielky je maximálne 60 cm.

Skrátka list je fakt iba list - placka
doporučený list - akýkoľvek netvor, ak to nepresahuje 60cm
balík na poštu/adresu - kocka, kváder a nič iné. ináč je to neskladné a to by mi museli priniesť na zlatom podnose, aby tá služba mala hodnotu, koľko si za to pýtajú.

autor
23. feb 2025

@refly Dakujem, presne takto by to mali mat napisane na stranke.

patka06
23. feb 2025

Presne tak to je na stránke napísané - preklinkeš jedným klikom v cenníku na Viac info
https://www.posta.sk/sluzby/doporucena-zasielka

refly
23. feb 2025

Majú, len sa tam treba trocha hrabať... rozkliknúť spôsob dopravy a dať "viac o službe".

palomka
23. feb 2025

Myslím,že do 2kg môže ísť ako list. Akurát treba dodržať rozmer.