icon

Ako postupovať pri podvode na lindex-eu.com?

oblivian
31. dec 2023

Ahojte. Včera večer mi vyskočila reklama na lindex, 74% koncoročné výpredaj. Ešte som od nich online neobjednávala, stránka vyzerala úplne seriózne. Vybrala som si veci, ale uz bol vecer, tak som to nechala a si vravim, ze po polnoci, ked kazdy zaspi, dokoncim objednavku. Tak som aj urobila, zaplatila kartou a...následne zistila, ze to bol scam...podvod...
Stastne sa mi začína nový rok.
Pomôžte, čo mám robiť? Zatiaľ mi peniaze z účtu neodišli, nie sú ani blokované...nikde sa nič nepíše v CSOB aplikácii. Ale ja som zadala číslo karty, platnosť a kód z druhej strany karty. K tomu dneska je 1.1., čiže sviatok, v banke nepracujú... Co mam robiť? :(

zuzanaete
1. jan 2024

@jarmilaj Vzdy platim kartou. Mne sa zase nechce riesit dobierka. Ale ak objednavam z noveho eshopu, tak kontrolujem udaje o firme a obchodne podmienky.

hariet
1. jan 2024

Inak aj mne ta reklama na lindex nabehla na facebooku, ale tie ceny (2€ za body, atd.) boli velmi podozrivo nizke. Treba si davat pozor, ja som skoro naletela na podvod s predajom albi pera a knih, tiez na fb stranke pre mamicky predavala nejaka “pani”.

hiro
1. jan 2024

@oblivian "hladala som, ale nenasla som takú možnosť- aspoň nie v appke. Dá sa to? Tých akože zaplatených 100 eur som nikde nevidela"
No tak potom to asi nebola platba - ale autorizacia karty ako robis pre Google Pay ci Apple Pay atd.
Oni nepotrebuju tvojich 100€. Oni chcu uplne vsetko - do tla vytiahnut kolko to pojde.

egonsk
1. jan 2024

ked si kartu zablokovala, ziadna platba uz neprebehne.Ten podvodny web mohol zbierat iba udaje, aby neskor boli zneuzite a nie okamzite. Vacsinou je to o par dni, tyzden az dva. Ale na zrusenej karte im uz nic neprebehne.

ibrunova
1. jan 2024

Im nešlo o tých pár € akože za nákup, ale o údaje ku karte.

tundra
1. jan 2024

@egonsk ako som pisal vyssie,dcera mala kartu zablokovanu a po mesiaci odisli prachy z uctu.Ako to spravili,neviem...

katka533
1. jan 2024

@oblivian na infolinke banky sa da mozno zablokovať

egonsk
1. jan 2024

@tundra to mi je zvlastne, lebo iba keby bola predautorizacia (tam sa zjavi blokovana suma) by sa tak mohlo udiat.

janulik2008
1. jan 2024

Nám sa niečo podobné stalo. Mama mi volala že vysávač za 2€ len treba číslo karty atď. Mne nedocvaklo ale poslala som jej číslo karty atď a neviem prečo jednoducho som zabudla odkliknut platbu mToken, keďže máme SLSP. Potom volali z domu že sa im podarilo až o štvrtej poobede všetkým zablokovali kartu, keď volali na infolinku tak že SLSP blokla karty keďže to bola podozrivá platba niekde na sri lanku či kde 🥴🥴🥴

larvuska
1. jan 2024

@oblivian aj ja som nakúpila za 60 eur.Uz ich neuvidím,ani tovar.Stranka sa mi zdala ok,bolo tam plno pozit.komentrov…preto som si vravela,že to bude ok.

zuzanaete
1. jan 2024

@larvuska Nie je nic jednoduchsie, ako dat pozitivne hodnotenia na podvodnu stranku. Treba pozerat kontakty, obchodne podmienky a to na tejto stranke nie je ok.

oblivian
autor
1. jan 2024

@ibrunova zadala som číslo účtu, platnosť karty a číslo zo zadnej strany karty. Niekoľko hodín na to mi prišlo asi 5 mailov z fake adresy, že platba sa nezrealizovala, treba ju zopakovať. Tak som to ignorovala. Mala by som šťastie, ak ta povodna platba fakt neprešla. Zatiaľ v appke nemám čakajúce platby ani tych 100 eur nemam stiahnutych... Kartu som zablokovala cez appku. Zajtra pôjdem do banky, aby sa mi na to pozreli... Ďakujem každému za rady!

oblivian
autor
1. jan 2024

@mima1608 presne som si aj ja mala všimnúť všetky veci, co nesedelo: napr ze majú všetky cisla a ze zľava je veľmi výhodná...len zase napr som už nakupovala aj v Next a tam je tiež na oficiálnej stranke zle preložený text a fajn zľavy, tak mi to nedošlo... a k tomu ešte dobre vymysleli, že sa človek musí ponáhľať, lebo je to koncoročné výpredaj a veci sú akože rezervovane v kosi iba niekoľko minút, tak som to chcela rýchlo vybaviť. Dúfam, že nakoniec to dobre dopadne.... a som sa poučila... teraz ako mi vyskakuju reklamy na facebooku na eshopy tak sa mi az žalúdok dvíha. Aspoň ma prejde chuť utrácať peniaze... :D

oblivian
autor
1. jan 2024

@hiro zablokovala som kartu. Myslíš, že to dočasne vyrieši môj problém? Kým nepôjdem do banky?... alebo mam rýchlo aspoň tých 1.500 co mam limit, preposlať niekomu z rodiny? 2.800 mam na karte...

ibrunova
1. jan 2024

@oblivian ak si niekde zadávala číslo účtu, neviem síce kde a načo, ale píšeš, že áno, tak si v IB a v apke pomeň heslá.

ibrunova
1. jan 2024

@oblivian a tieto podvody fungujú tak, že stiahne ti smiešnu sumu a potom po istom čase zrazu zmizne väčšia suma. Kamoške zrazu prišla správa, že jej niekto previedol peniaze zo sporiaceho účtu na normálny a do minúty boli preč.

stanislavicenka
1. jan 2024

@oblivian okamzite v aplikacii zablokuj Platobnu kartu, to je prvy krok, ak si to este neurobila. Nasledne sa vyber do banky hned zajtra, zistit, co sa da, zmenit si pristupive hesla do ELB, a poziadat o novu Platobnu kartu

bets
1. jan 2024

Ešte si môžeš zmeniť limity na platby kartou. Daj si minimálny limit, nastav si notifikácie, aby pri každom pohybe ti prišla sprava/email. A chvíľu to takto sleduj.
Ja v apke TB používam jednorazovú platobnú kartu pri online nakupoch, kartou platím už len v kamennom obchode.

tundra
1. jan 2024

@oblivian ja osobne by som vybral vsetko,ak sa da a mesiac pockal...

viera27
1. jan 2024

Pocujte,zeny. Virtualnu kartu pouzivajte,ked si nie ste iste. Vygenerujes si v apke svojej banky kartu,ktora plati trebars len par minut a tou zaplatis. Potom prestane existovat bud sama,alebo ju zrusis. Vsetko zadarmo.

milanemila
1. jan 2024

@oblivian v CSOB si normalne zablokuj kartu cez internet banking. Nehnevaj sa, ale na prvy pohlad bolo vidno, ze to je podvod 🤦🏼‍♀️ aj mne to vybehlo na FB.
A nemas 2800 “na karte” ale na svojom ucte ku kt sa bez tej karty nemaju ako dostat, takze staci zablokovat kartu a dat si prevydat novu.

izabela333
1. jan 2024

aj mne sa to stalo. Tiez mam ucet v csob, hned som isla do banky kde mi povedali ze sa uz neda nic robit, peniaze odisli na druhy den a aj som reklamovala a nic som nevyriesila.

ibrunova
1. jan 2024

@milanemila ale písala, že niekde zadávala číslo účtu, ktovie, snáď heslo nie.

milanemila
1. jan 2024

@ibrunova podla mna to domotala s cislom karty. Cislo uctu nie je udaj na zaklade kt ti niekto “vybieli ucet”, ale teda ak zadas cislo karty CVC kod a expiraciu, tak je to mozne. Aj ked platby by mali byt potvrdene dvojstupnovo aj cez CSOB token, ale bezne sa stava ze na niektorych eshopoch mi to potvrdenie v tejto appke ani nepyta 🤷🏼‍♀️

ibrunova
1. jan 2024

@milanemila ak by zadala číslo účtu a aj heslo, tak by sa jej dostali do IB a mohli by zmeniť overovanie cez SMS na iné číslo a už by bol problém. Ale snáď myslela len číslo karty.

login1234
3. jan 2024

@oblivian dobry, tiez som urobila rovnaku chybu. Objednala som.za 100eur, nedavno mi dokonca prišiel mail, ze to doručujú, poslali odkaz na kurier spolocnost, cislo zásielky. Prislo to aj vam?

egonsk
3. jan 2024

@login1234 a dufam, ze si ako spravna rybka sa nechala ulovit a klikla si na ten odkaz a vyplnila pre urychlenie dodania vsetky platobne informacie z platobnej karty ! ... Je priam neskutocne, ze ludia dokazu verit kadecomu a este aj pri tom spolupracovat.

Rada nielen tebe: Vzdy si pozriet realneho odosielatela emailu (nie to co vidite, ale aka je tam skutocna adresa - kliknutim na detail spravy, alebo odosielatela.. ak to nedokazete, niekedy je jednoduche zvolit moznost "odpovedat", kedy sa ukaze ta nezmyselna emailova adresa odosielatela (resp. podvrh)). (Ale odpoved samozrejme nepisat a neodosielat!)
Dalsia rada je, ze na linky, ktore su v emaile neklikat, ale len ist kurzorom ponad odkaz a pozriet v status riadku aka adresa sa tam zobrazi (zalezi od pouziteho prehliadaca), ak je tam kadejaka pofiderna domena s priponou .mx, .ly, .info, .to , .cn, atd.. tak ani netreba venovat viac casu, je to falosne, lebo take domeny dorucovacie firmy u nas nepouzivaju.
Dalsia rada - ak sa v emaile nezobrazili obrazky, nepovolovat v nom zobrazenie obrazkov, lebo tym potvrdzujete funkcnost vasho emailu a spamov a phishingov vam bude chodit stale viac a viac.
Posledna rada - to, ze si myslis, ze ta nikto nesleduje este neznamena, ze sa tak nedeje. Preto treba byt obozretny a vzdy pouzivat rozum - na weboch si pozriet zakladne znaky pravosti (obchodne podmienky, dodacie podmienky, gdpr, kontakt na soi, dokument alebo vzor o odstupeni od zmluvy, komu su udaje o browsovani (cookies) dalej poskytovane), ci je domena zmysluplneho nazvu, pri platobnych moznostiach ci ide o znamu platobnu branu alebo cudziu v inom state)

login1234
3. jan 2024

@egonsk haha, prvy odsek velmi vtipny😆😆😆

tundra
4. jan 2024

@oblivian Ahoj,ako si dopadla?Bola si v banke?

oblivian
autor
12. jan 2024

@tundra zablokovala som si kartu cez aplikáciu a nasledne som volala na infolinku banky, zrušili mi kartu a požiadala som o vydanie novej karty. Zatiaľ je všetko v poriadku, nestiahli mi nič, ani tých pôvodných 100 eur, ktoré som pri objednávke akože zaplatila. Chodili mi maily z nezmyselnej adresy, že som nedokončila objednávku, posielajú mi zlavovy kod a mam objednávku dokončiť. Tak som ich ignorovala, na nič neklikala.