Ako postupovať pri podvode na lindex-eu.com?
Ahojte. Včera večer mi vyskočila reklama na lindex, 74% koncoročné výpredaj. Ešte som od nich online neobjednávala, stránka vyzerala úplne seriózne. Vybrala som si veci, ale uz bol vecer, tak som to nechala a si vravim, ze po polnoci, ked kazdy zaspi, dokoncim objednavku. Tak som aj urobila, zaplatila kartou a...následne zistila, ze to bol scam...podvod...
Stastne sa mi začína nový rok.
Pomôžte, čo mám robiť? Zatiaľ mi peniaze z účtu neodišli, nie sú ani blokované...nikde sa nič nepíše v CSOB aplikácii. Ale ja som zadala číslo karty, platnosť a kód z druhej strany karty. K tomu dneska je 1.1., čiže sviatok, v banke nepracujú... Co mam robiť? :(
Inak aj mne ta reklama na lindex nabehla na facebooku, ale tie ceny (2€ za body, atd.) boli velmi podozrivo nizke. Treba si davat pozor, ja som skoro naletela na podvod s predajom albi pera a knih, tiez na fb stranke pre mamicky predavala nejaka “pani”.
@oblivian "hladala som, ale nenasla som takú možnosť- aspoň nie v appke. Dá sa to? Tých akože zaplatených 100 eur som nikde nevidela"
No tak potom to asi nebola platba - ale autorizacia karty ako robis pre Google Pay ci Apple Pay atd.
Oni nepotrebuju tvojich 100€. Oni chcu uplne vsetko - do tla vytiahnut kolko to pojde.
ked si kartu zablokovala, ziadna platba uz neprebehne.Ten podvodny web mohol zbierat iba udaje, aby neskor boli zneuzite a nie okamzite. Vacsinou je to o par dni, tyzden az dva. Ale na zrusenej karte im uz nic neprebehne.
Im nešlo o tých pár € akože za nákup, ale o údaje ku karte.
Nám sa niečo podobné stalo. Mama mi volala že vysávač za 2€ len treba číslo karty atď. Mne nedocvaklo ale poslala som jej číslo karty atď a neviem prečo jednoducho som zabudla odkliknut platbu mToken, keďže máme SLSP. Potom volali z domu že sa im podarilo až o štvrtej poobede všetkým zablokovali kartu, keď volali na infolinku tak že SLSP blokla karty keďže to bola podozrivá platba niekde na sri lanku či kde 🥴🥴🥴
@ibrunova zadala som číslo účtu, platnosť karty a číslo zo zadnej strany karty. Niekoľko hodín na to mi prišlo asi 5 mailov z fake adresy, že platba sa nezrealizovala, treba ju zopakovať. Tak som to ignorovala. Mala by som šťastie, ak ta povodna platba fakt neprešla. Zatiaľ v appke nemám čakajúce platby ani tych 100 eur nemam stiahnutych... Kartu som zablokovala cez appku. Zajtra pôjdem do banky, aby sa mi na to pozreli... Ďakujem každému za rady!
@mima1608 presne som si aj ja mala všimnúť všetky veci, co nesedelo: napr ze majú všetky cisla a ze zľava je veľmi výhodná...len zase napr som už nakupovala aj v Next a tam je tiež na oficiálnej stranke zle preložený text a fajn zľavy, tak mi to nedošlo... a k tomu ešte dobre vymysleli, že sa človek musí ponáhľať, lebo je to koncoročné výpredaj a veci sú akože rezervovane v kosi iba niekoľko minút, tak som to chcela rýchlo vybaviť. Dúfam, že nakoniec to dobre dopadne.... a som sa poučila... teraz ako mi vyskakuju reklamy na facebooku na eshopy tak sa mi az žalúdok dvíha. Aspoň ma prejde chuť utrácať peniaze... :D
@oblivian okamzite v aplikacii zablokuj Platobnu kartu, to je prvy krok, ak si to este neurobila. Nasledne sa vyber do banky hned zajtra, zistit, co sa da, zmenit si pristupive hesla do ELB, a poziadat o novu Platobnu kartu
Ešte si môžeš zmeniť limity na platby kartou. Daj si minimálny limit, nastav si notifikácie, aby pri každom pohybe ti prišla sprava/email. A chvíľu to takto sleduj.
Ja v apke TB používam jednorazovú platobnú kartu pri online nakupoch, kartou platím už len v kamennom obchode.
Pocujte,zeny. Virtualnu kartu pouzivajte,ked si nie ste iste. Vygenerujes si v apke svojej banky kartu,ktora plati trebars len par minut a tou zaplatis. Potom prestane existovat bud sama,alebo ju zrusis. Vsetko zadarmo.
@oblivian v CSOB si normalne zablokuj kartu cez internet banking. Nehnevaj sa, ale na prvy pohlad bolo vidno, ze to je podvod 🤦🏼♀️ aj mne to vybehlo na FB.
A nemas 2800 “na karte” ale na svojom ucte ku kt sa bez tej karty nemaju ako dostat, takze staci zablokovat kartu a dat si prevydat novu.
aj mne sa to stalo. Tiez mam ucet v csob, hned som isla do banky kde mi povedali ze sa uz neda nic robit, peniaze odisli na druhy den a aj som reklamovala a nic som nevyriesila.
@milanemila ale písala, že niekde zadávala číslo účtu, ktovie, snáď heslo nie.
@ibrunova podla mna to domotala s cislom karty. Cislo uctu nie je udaj na zaklade kt ti niekto “vybieli ucet”, ale teda ak zadas cislo karty CVC kod a expiraciu, tak je to mozne. Aj ked platby by mali byt potvrdene dvojstupnovo aj cez CSOB token, ale bezne sa stava ze na niektorych eshopoch mi to potvrdenie v tejto appke ani nepyta 🤷🏼♀️
@milanemila ak by zadala číslo účtu a aj heslo, tak by sa jej dostali do IB a mohli by zmeniť overovanie cez SMS na iné číslo a už by bol problém. Ale snáď myslela len číslo karty.
@login1234 a dufam, ze si ako spravna rybka sa nechala ulovit a klikla si na ten odkaz a vyplnila pre urychlenie dodania vsetky platobne informacie z platobnej karty ! ... Je priam neskutocne, ze ludia dokazu verit kadecomu a este aj pri tom spolupracovat.
Rada nielen tebe: Vzdy si pozriet realneho odosielatela emailu (nie to co vidite, ale aka je tam skutocna adresa - kliknutim na detail spravy, alebo odosielatela.. ak to nedokazete, niekedy je jednoduche zvolit moznost "odpovedat", kedy sa ukaze ta nezmyselna emailova adresa odosielatela (resp. podvrh)). (Ale odpoved samozrejme nepisat a neodosielat!)
Dalsia rada je, ze na linky, ktore su v emaile neklikat, ale len ist kurzorom ponad odkaz a pozriet v status riadku aka adresa sa tam zobrazi (zalezi od pouziteho prehliadaca), ak je tam kadejaka pofiderna domena s priponou .mx, .ly, .info, .to , .cn, atd.. tak ani netreba venovat viac casu, je to falosne, lebo take domeny dorucovacie firmy u nas nepouzivaju.
Dalsia rada - ak sa v emaile nezobrazili obrazky, nepovolovat v nom zobrazenie obrazkov, lebo tym potvrdzujete funkcnost vasho emailu a spamov a phishingov vam bude chodit stale viac a viac.
Posledna rada - to, ze si myslis, ze ta nikto nesleduje este neznamena, ze sa tak nedeje. Preto treba byt obozretny a vzdy pouzivat rozum - na weboch si pozriet zakladne znaky pravosti (obchodne podmienky, dodacie podmienky, gdpr, kontakt na soi, dokument alebo vzor o odstupeni od zmluvy, komu su udaje o browsovani (cookies) dalej poskytovane), ci je domena zmysluplneho nazvu, pri platobnych moznostiach ci ide o znamu platobnu branu alebo cudziu v inom state)
@tundra zablokovala som si kartu cez aplikáciu a nasledne som volala na infolinku banky, zrušili mi kartu a požiadala som o vydanie novej karty. Zatiaľ je všetko v poriadku, nestiahli mi nič, ani tých pôvodných 100 eur, ktoré som pri objednávke akože zaplatila. Chodili mi maily z nezmyselnej adresy, že som nedokončila objednávku, posielajú mi zlavovy kod a mam objednávku dokončiť. Tak som ich ignorovala, na nič neklikala.

@jarmilaj Vzdy platim kartou. Mne sa zase nechce riesit dobierka. Ale ak objednavam z noveho eshopu, tak kontrolujem udaje o firme a obchodne podmienky.