icon

Odkiaľ pochádzajú byliny predávané v eshope?

23. feb 2025

Prepáčte taka úvaha, som mini zberateľ, zbieram byliny v rámci záhrady doma, na chalupe, na výlete v čistej oblasti. Keď nemám, tak si objednám...ALE čo mi nejde do hlavy, odkiaľ sú byliny ktoré sa predávajú v eschope?

Taky priklad, kopala som koren z pupavy, kopali sme dvaja, kopali sme 2-3 hodiny, vykopali, vyčistili, ususili, dám to na váhu 30g. V eschope 100g balíčky, niekde aj 500 g., nie je problém objednať aj 5 kilo.

Preto sa zamýšľam nad tým, že odkiaľ majú predajcovia také množstva bylin. Objednávajú byliny z iných krajín na kila a u nás na SK len rozpredavaju na váhu?

Co si o tom myslite?

autor
23. feb 2025

To isté tinktúry?

rozculena
23. feb 2025

veď to sa pestuje bežne ako obilie alebo kukurica,čo si myslíš,že predajca chodí po lúke alebo lese a vykopáva korienky?
Akože čo ako tinktúry? nevieš,ako sa robia tinktúry? Naloží sa bylina do liehu a potom sa výluh zriedi.

autor
23. feb 2025

@rozculena no to som nevedela ze sa sadia polia s liečivými bylinkami. S tymi tinkturami som to myslela tak ze ci to eshop sám vyrába alebo zo zahraničia objednáva hotové.

Ja som sa pýtala toho e shopu , z akej oblasti sú tie byliny a bolo mi povedané ze boli zbierane v tatranskej oblasti..nie ze vysiate a skosene na poli.

Ja som sa nad tým zamyslela, že teda ako to funguje, ci e shop musí uvádzať kde k bylinami prisiel, ake ma zdroje, lebo mňa zaujíma pôvod bylin..kde sa k tomu dopátram

taktotedanie
23. feb 2025

Ale prosim ta a co ti mali napisat, ze to doviezli v kontajneroch z ciny? Jasne ze ti napisu ze to bolo zbierane na tatranskych poliach
A nie nevyrabaju ich, maximalne ich mozu na skladoch este poriedit aby im vyslo viac flasticiek

rozculena
23. feb 2025

prečo by eshop mal vyrábať tinktúry? Ani tie byliny predsa nepestuje.
Tinktúru si urob doma,nie je nič jednoduchšie,iba naložíš byliny do alkoholu

hanaluteranova
23. feb 2025

Tak s tim pestovanim to neni az tak jednoduche, kombajn na sklizeň většinou neexistuje, jen na některé druhy a spíše na nadzemni části 🙂 ale ano, jsou firmy, které pěstují byliny v monokulturách na polích, např. loni jsme jeli kolem pole jitrocele někde za st. Lubovnou, jsou tam lany rakytniku, atd....

janage
23. feb 2025

Pozri Agrokarpaty Plavnica, oni napr.pestuju

rozculena
23. feb 2025

@janage pestujú pre seba,nepredávajú byliny ako také

autor
24. feb 2025

@rozculena pretože na tej tinkture je ich etiketa s ich značkou, tak som si myslela ze si to sami vyrábajú, alé keďže Boh vie aký je pôvod bylin( lebo som videla predávať aj na ebay) tak s tinkturami to bude asi podobne. A prečo by mal eshop vyrábať tinktúry? Ja som sa vlastne chcela dozvedieť pôvod bylin a pôvod tinktur..pretože som si myslela ze si sami zbierajú a aj sami vyrábajú, ale keďže mam osobnú skúsenosť s konaním koreňa.. tak som začala pochybovať.

Dúfam že ťa to nerozculilo...

autor
24. feb 2025

@taktotedanie mňa prekvapuje ako e shop nemusí udávat pôvod bylin, čo je pre mňa dôležitá info cize zacinam byt nedoverciva a nechapem nasu legislativu. Sama chodím zbierať do čistých oblasti ..

taktotedanie
24. feb 2025

🤷🏻‍♀️ to sa stava bezne

zafir01
24. feb 2025

Napr okres pb .v susedstve mám dedinu ,kde bylinky pestujú .a pri meste Rajec je výkup bylín. Babky si chodia privyrábať . zbierajú bylinky a potom to odpredaju danej firme z Rajca . Ale ceny výkupu mizerné majú

zafir01
24. feb 2025

https://www.leros.cz/sk/kde-najdete-nase-vykupne
Napr ..pár km odomna vykupujú byliny do čajov leros

autor
24. feb 2025

@zafir01 super ďakujem za informaciu

hanaluteranova
24. feb 2025

Tak kdyz ani eshopy se zdravou vyzivou nemusi uvádět ani puvod, ani datum spotřeby, u bylinek je to nejinak...

autor
24. feb 2025

@hanaluteranova ale na etikete väčšinou je písaný výrobca napr.na takých spaldovych vlockach, ale byliny mi z eshopu pridu len v sáčku a etiketa praslicka rolna a nič viac k tomu.

rozculena
24. feb 2025

ak má výrobca svoj eshop,tak je na tinktúre ich značka,to ale nič neznamená,môžu byť výrobcovia aj nemusia,to sa bežne robí s rôznym tovarom,že si to dáš vyrobiť niekomu a oni ti to vyrobia,zabalia do tvojich obalov s tvojou nálepkou,robí sa to s oblečením,kozmetikou....s hocičím...
Inak ja by som sa nijako nebála kupovať bylinky od výrobcov bylinných čajov,ono istotu máš len pri tom,čo si sama nazbieraš
https://www.carpathiaherbarium.com/tajomstvo-by...

janage
24. feb 2025

@rozculena tak byliny sypané vo vrecúškach papierovych som kupovala napr. aj medvedí cesnak, nie len čajové. Ak nie sú nimi vypestované mali krajinu pôvodu. Tuším rooibos tak mal. Či ako to myslíš, že pre seba pestujú. Vypestujú, spracuju a možno si kúpiť cez ich eshop.
A liečivé byliny niektoré pestujú.
Oni sú pestovateľ aj spracovateľ.
Mala som datelinu, levandulu, salviu...

margotka17
25. feb 2025

Viem, že v susednej dedine bola taká biofarma, kde pestovali rôzne bylinky do lekární. No zrejme to nebolo rentabilne,tak už je to zrušené tuším. Šla som raz okolo a práve kvitol nechtík, aj levanduľu tam mali, harmanček... Dokonca ťa biofarma bola ocenená.

findomatej
27. feb 2025

Ahoj, tiež zbieram bylinky, aj väčšie množstvá a presne toto ma tiež zaujímalo. Hľadala som všemožne všade..... Minule ukazovali reportáž, zo skladu s bylinkami, plné regále papierových vriec s bylinkami. Nepamätám si, kde som to videla. Ukazovali aj polia celé vysiate. Chcela by som vidieť, ako to tam zbierajú - keď sa odporúča za slnečného dňa na poludnie. Kto to tam v tých horúčavách v lete zbiera 😉.
A presne tak, ako píšeš - zbieraš/vykopávaš hodiny , potom sušíš a na váhe pár gramov.