icon

Púštny kvet - som zhnusená

18. apr 2021

Prepacte vopred za vylev ja viem ze tymto nepomozem nikomu a asi si aj poviete ze kde som zila doteraz ze to nie je novinka. Spominany film som dnes videla prvy x a som totalne zhnusena. Pozrela a precitala som si o tomto viac aj vypovede zien ktore si tym presli. Ako really v tejto dobe taketo nieco stale musi zazivat xy zien denne? To kde sme ty kokos. Pre nejake sproste a uchylne presvedcenia a pre chlapov? Ty vole ja som nasrata. Taketo hovada chce este eu podporovat? Mne keby dali zbran do ruk tal tych zvrhlikov bez lutosti poslem na onen svet. Viete si vobec predstavit kolko zivotov zien je pokaslanych od maleho dietatka kedy su najzranitelnejsie a musia si prezit takuto ohavnost? Ja grcam z ludi coho su schopni. A vraj tito neviem ako ich nazvat nemaju pochopenie pre materializmus a egoizmus co prevlada v ,,nasom svete" a oni pre svoje potesenie a chore hlavy mrzacia vlastne deti

vevesh
19. apr 2021

@ktochytavzite ano, ti muzi si mozu dovolit "valat gulky"....vies preco? Lebo ako kolvek bude zena namakana, fyzicky sa chlapovi nevyrovna. Zena je vzdy zranitelnejsia skrz potomstvo a viac emotivnejsia ako chlap. A aj ked nic nerobia, vlastnu zenu/rodinu si pred ostatnymi chlapmi ochrania (a teda pred znasilnenim a co.).
To mi pripomenulo ten vtip o zenach a veceri - hovori anglicanka: tak, chlapovi som dnes nenavarila a co vidim, pozval ma do restauracie na veceru. Francuzska na to: chlapovi som odmietla navarit a co nevidim, navaril veceru sam.....a slovenka: odmietla som muzovi navarit....a uz trochu polepsie vidim aspon na jedno oko🥴🥴🥴
A ako aj historia u nas ukazala, najvacsia prednost v boji voci chlapom a ich fyzickej prevahe je zenska mudrost a um- preto je dolezite vzdelavat hlavne zeny, lebo tym im dokazu "nakopat zadok". A ziadnymi silackymi recami naucenymi od bielych europaniek, ktorych sa dana tematika absolutne netyka....

autor
19. apr 2021

@nistika no prepac ze som si dovolila odist ztadeto na chvilu a uz utocis. Tak toto je ta empatia podla teba? Za mna co mozem spravit aktualne podavat dalej info posuvat to nejako k ludom ktori sa tomu venuju dlhodobejsie boli tam zazili a vedia ako by sa dali veci pohnut. Ale aj medzi obycajnymi ludmi informovat ked kopec ludi o tomto ani sainu nema napr. Vsak napr samotna Warris aj ine zeny ktore si tym presli a nasli odvahu hovorit o tom chcu aby to vedelo co najviac ludi a nezamlcovalo sa to. Cize informovanost. Dalsia vec ktoru ja urcite spravim podporit nadacie ktore sa tomu venuju (financnym prispevkom) zatial viem o tej jednej ktoru som spomenula. Toto robim aj tu ohladom inych problemov trosku a myslim aj ked viem je to len mala kvapka v mori ale ze aj to sa rata lebo kvapka ku kvapke

bluka2
19. apr 2021

Mas fakt trochu mylné predstavy, až sa čudujem, ľudia tam aj pracujú a majú príjem, aj keď často z takých aktivít ako pouličný predaj. Svoj malý business s niečím tam má každý druhý človek, aj deti predávajú všelijaké koláče po ulici, proste rodiny robia, čo môžu, aby zarobili. Dopestuju v záhradke, predaju. Samozrejme sú tam aj normalne povolania, z ktorých sa platia dane. Nechápem prečo si myslíš, že sa tam netocia peniaze. Myslíš, že tam stále platia kamienkami?

bluka2
19. apr 2021

Pripomenila si mi tými peniazmi také zhruba 8 ročne dievča, čo sa ma po tom, ako zistilo, že sme žili v Afrike spýtalo, že ako sa žije v džungli. Na jej prekvapenie sme žili v meste a nie v džungli...

moonlight1210
19. apr 2021

Ja odporucam si nastudovat vsetky dostupne info o oblasti, kde to chcete ist robit. (Kultura je tam velmi roznoroda, takze ta jedna oblast bude bohato stacit).

Pochopit ich styl myslenia (vychadza vzdy z historie a kultury) a vsetky info, ktore im chcete odovzdat na toto naviazat.
Ako ked napr. vysvetlujeme dietatu a snazime sa dostat na jeho uroven chapania, aby si to lahsie osvojilo. Alebo komukolvek.

Naviazat to cez ich cinnosti a hodnoty. Aby to vedeli zaradit.

Sustredit sa na zeny, lebo aj keby prijali len malo z toho, pri vychove posunu o kusok chapanie dalsej generacie. Ktora zas bude pripravena absorbovat z toho, co sa ich snazite naucit, viac. A posunut to na dalsie generacie. Zmena myslenia pride pozvolna (zvnutra) a bude viac akceptovana.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
bluka2
19. apr 2021

Ja by som práve povedala sústrediť sa na deti v školách. Tie majú ešte najviac flexibilnú myseľ, čím sme starší, tým sa z pravidla viac musíme premáhať, aby sme prijali nové obzory. Väčšinou sa robia nejaké podujatia so spevom, atď, lokálnymi stars, niekým z rádia a medzi to sa dávajú debaty na túto tému. Aj tak sa to tak v praxi robí pokiaľ viem, aspoň v témach ako sú svadby pred dosiahnutím dospelosti

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
vevesh
19. apr 2021

@zazvorka87 to hej🙈🙈to bolo len na znazornenie "europskej zenskej presily"...teda tej slovenskej😒

autor
19. apr 2021

@bluka2 nie ale bavime sa tu o tom ze daju deti obrezat aby ich vydali za ,,bohateho" cava ktlry im da nejaku kravku alebo tavu to je v niektorych kmenoch takze pri nich ma zaujima kde beru na ten nechutny akt peniaze

bluka2
19. apr 2021

Ešte ohľadom peňazí, veľká časť je aj príjem, čo im posiela rodina zo zahraničia (ti migranti). Drvivá väčšina z nich šetrí a posiela domov rodine. A skoro každý v nejakom meste má bratranca, strýka a pod. v nejakej ich bývalej kolónii. Na obriezku peňazí vždy dosť, keď sa chce

vevesh
19. apr 2021

@bluka2 tak tema sobas deti, zvacsa staci, ze sa spolocnost ekonomicky a vzdelanostne pozdvihne (myslim tym nielen dostupnost, ale aj moznost financne ist do skoly) a automaticky stupa vek vydaja. U takych moslimiek sa zvysil na 26r-28r., kedze vela zien chce najprv vysku dostudovat..

bluka2
19. apr 2021

@vevesh so vzdelaním takmer všetko ide správnym smerom, upúšťa sa od logiky, že čím viac detí tým lepšie, lebo možno jeden z nich sa stane doktorom/inžinierom a nás vytrhne z biedy, ale sústredia sa na to, aby tým menej deťom dali lepšie podmienky

ktochytavzite
19. apr 2021

@vevesh ano,no nvm kto ma lepsie svaly ci ten darmozrac ood stromom alebo ta africanka,nemyslim si ze mas oravdu aj nazurena zena vie pouzit noz,moj nazor je tam ti muzi su skratka len lenivi a zeny im to toleruju z nejakeho prapodivnwhi dovodu,ale ak su cely zivot vedene v style ze zena je menej ako muz,tak sa ani necudujem.

vevesh
19. apr 2021

@ktochytavzite a preco ze sme nozami u nas pred 100 rokmi muzov nezapichli? Tiez si tu akurat tak od krcmy do krcmy chodili a tiez tu zena nemala cenu, teda akurat na vymenu dobytka ci par grosov. To, co popisujes, je akurat tak ulet fantauie ci namet na nejaky Tarantinov film, ale od reality to ma velmi daleko....len taka uvaha, vyzabijaju si chlapov a co potom, vyvrazdia aj tych v tom susednom kmeni, co pridu na najazd? A deti odkial budu mat? Ci si zmenia spolocnost na matriarchalnu uprostred zbrani a dalsich muzskych eg tuziacich po moci a beztrestnej ulave?

bluka2
19. apr 2021

@ktochytavzite možno ten prapodivny dôvod, prečo nepoužije nožík je, že málokto chce skončiť v africkom lochu, kde keď ti daka rodina nenosí jedlo, si v ******

autor
19. apr 2021

https://www.google.com/amp/s/amp.theguardian.co...
Hlavne pre rypalky empaticke zastankyne a tie ktore tvrdia ze sa ich to netyka odporucam precitat a tymto by som to s vami asi aj cele uzavrela pre tento moment.

prasiatko30
19. apr 2021

Zenska circuncision je trestna - dokonca vo vacsine eu statoch, kde ziju pristahovalci z africkych statov kde je tato praktika zauzivana, su tito kontrolovani svojim pediatrom a socialnymi sluzbami - ak je podozrenie na to, zeby mohli tuto praktiku vyhladavat a praktikovat na svojich dcerach tak sa im brani aj vo vycestovani do rodnej krajiny, a ak by sa nahodou vratili a svoje dieta by nechali circumsidar tak mozu byt odsudeni a odobrata im custodia. Zvycajne ale zeny v europe uz nechcu aby ich dcery toto podstupili. Ale vsetko sa moze stat.

Ale je pravda, ze priamo u nich, v ich kulture to musi ist cestou pomalej osvety a vplyvania prave na zeny - a myslim si, ze to sa aj pomaly deje. Ale je pravda, ze my sa na ich zvyky nemozeme. Ja by som ti odporucila precitat si zo par knih od autorov z africkych krajin - napr velmi zaujimavy je roman od chinua achebe -things fall apart - nigerijsky autor, ktory opisuje zvyky a kulturu africkych kmenov - teda jedneho alebo dvoch z toho mnozstva, ktore v afrike existuju, este pred prichodom bielych kolonizatorov. Ich uctu k prirode, ktora ich obklopuje, ako rozumeju oni spoluzitie a co robili preto aby prezili. Chimamanda ngozi adichie - tiez pise skvele knihy o problematike africkeho kontinentu - polovicne zlte slnko - velmi zaujimavy pribeh o nigerii z nedavnej minulosti - roky 60-70.

prasiatko30
19. apr 2021

Oprava - my sa na ich zvyky nemozeme -som to nechala nedopisane napoly zmazane - my ich zvykom nerozumieme lebo su uplne mimo nasho zivotneho kontextu - clovek si nedokaze predstavit to, ze zenanema ziadne prava a jej zivot stoji menej ako zivot kozy. 🤷‍♀️

bluka2
19. apr 2021

Tak nič s tým vzdelávaním, každý deň treba zistiť, ako nič neviem:

autor
20. apr 2021

@prasiatko30 dakujem za odporucania na knihy urcite ich zaradim na zoznam 🙂 ano urcite by som nechcela aby ti ludia uplne zmenili zvyky tradicie ktore maju a pretransformovali sa napr na nas obraz to zdaleka nie. Ale nepride mi ako tradicia tyrat takto vlastne deti aj ked oni to beru inak. O tom pise aj samotna warris napr ze tp nema nic s tymto a je to len sadizmus a tyranie aj preto zalozila nadaciu. Vecer som si pozerala viac o jej cinnosti a ako pisala baba vyssie aj ona je toho nazoru ze hlavne vzdelavanie v tomto moze pomoct najviac. Robi aj zbierky na skolske balicky pre tie deti napr. A taktiez ppvedala ze vela zien si mysli ze sa ich to netyka hlavne tie v eu kedze ona zije aktualne v Pl predtym Vieden ale ze to je uplne mylne. A cim viac ludi o tomto bude vediet tym skor mozu pomoct. Ze napr v 90tych rokoch to tuna a inde ludi jezaujimalo nikto to neriesil a preto im tam nemal kto pomoct. Preto si myslim ze nazory ako my sa nemame do nich starat su mylne. Nikto nechce aby uplne zmenili svoje zivoty ale aby sa mali aj oni lepsie aspon co sa tohto tyka.

777januska777
20. apr 2021

Neviem odkiaľ máš to autorka, ze sa do nich nemáme starať, ani jedna baba ti to tu nepovedala, všetky sme ti len vraveli, že to staranie sa musí byť s pochopením ich a ich kultúry, bez odsudzovania. Pozri najskôr sa nauc čítať s porozumením a potom niečo rob.

lenkakravcova
20. apr 2021

@vevesh Hej no, toto som sa ja strašne čudovala keď som čítala o tvrdeniach že ženy zo Saudskej Arábie sa vydávajú ako dievčatka.. A potom som si pozrela štatistiky a tam priemerný vek výdaja ženy 27rokov. Ja, čo som sa vydávala v 22r by som pre nich bola asi blbá že ako skoro... 😂 😂 😂
Už len tie mega chudobné krajiny preferujú skorý vek výdaja (nejaká tá Kambodža, Somálsko..). Všetko sa mení. Doba ide dopredu.

ktochytavzite
20. apr 2021

@vevesh u nas co?U nas nic take co popisujes nebolo,mam z teba skor pocit ze skor ospravedlnujes tu muzsku orevahu,pises o Adrike ako keby si tak zila,ale tiez sa len domievas a osoravedlnujes alebo chces realne vysvetlit ako funguje muzska prevha ,ano je to tak ale netreba to isoravedlnivat alebo hladat dovody oreco to tak je a oreco to treba tak nechat.
Fakt je ze ti ich muzi su extra povtsine lenivi

22patricia22
20. apr 2021

Je to všetko o kultúre a myslím si, že to tak funguje len vo fakt zaostalých krajinách alebo skôr v kmeňoch, pre nás niečo nepredstaviteľné, no oni zas nič iného nepoznajú. KEdysi som ten film videla a veľa som si pri ňom aj poplakala

autor
20. apr 2021

@777januska777 snazis sa to len racionalizovat ale za tymto aktom ziadny rozumny ani normalny dovod nemozno hladat. A o kulture mozeme polemizovat tak im to niekto nahovara roky aby to brali ako svoju sucast. Ale podla mna to je len vymysel nejakej chorej hlavy najskor potupeneho muza. Lebo tam co chlap povie to zena musi. Tak to hovori aj Warris. Toto nema s hladanim pochopenia nic spolocne. A mozes mudrovat dalej ja som teba a tebe podobne tu o rady neziadala tak to pochop. Ja si stojim za svojim respektujem tvoj pohlad na vec ale suhlasit s tebou nemozem

vevesh
20. apr 2021

@ktochytavzite prepac, zatvaras oci pred historiou. Staci si precitat slovensky realizmus, ktory bol ako povinne citanie. Normalne sa davali vena za zeny, zeny nemali co kecat do vyberu partnera, chlapi vo velkom sa ozierali v krcmach a mlatili zeny ako zito, vela krat s nasledkami....taka "romantika" pred 120 rokmi u nas. Tiez zeny nebrali noze na chlapov, ale ztrpeli to, dokym zacali chodit do skol a zacalo sa to v spolocnosti menit...i ked dodnes to nie je u nas idealne...

autor
20. apr 2021

@22patricia22 praveze to nie je len v tych kmenoch a to je na tom najhorsie. Veru pri tom filme si asi kazda zena poplace

vevesh
20. apr 2021

@bluka2 primary school- to je 6rocka. To je podla mna uboho malo, akurat co sa naucia poriadne citat a pisat.... Treba aspon nejakych 10-12 rokov, aby sa to pohlo...

ktochytavzite
20. apr 2021

@vevesh no ale sa to neda porovnvat s ibriezkou,plus muzi aspon robili a neseseli pod bananovnikmi.
Ale zaujimalo by ma ci kedysi ored x rokmi aj nasi oredkovia robili ibruezku,preco orave tito tam to robili,oni asi fakt su viacej sexualne naruzivi okus na male dievcata,inak si to neviem vysvetlit.