icon

Púštny kvet - som zhnusená

18. apr 2021

Prepacte vopred za vylev ja viem ze tymto nepomozem nikomu a asi si aj poviete ze kde som zila doteraz ze to nie je novinka. Spominany film som dnes videla prvy x a som totalne zhnusena. Pozrela a precitala som si o tomto viac aj vypovede zien ktore si tym presli. Ako really v tejto dobe taketo nieco stale musi zazivat xy zien denne? To kde sme ty kokos. Pre nejake sproste a uchylne presvedcenia a pre chlapov? Ty vole ja som nasrata. Taketo hovada chce este eu podporovat? Mne keby dali zbran do ruk tal tych zvrhlikov bez lutosti poslem na onen svet. Viete si vobec predstavit kolko zivotov zien je pokaslanych od maleho dietatka kedy su najzranitelnejsie a musia si prezit takuto ohavnost? Ja grcam z ludi coho su schopni. A vraj tito neviem ako ich nazvat nemaju pochopenie pre materializmus a egoizmus co prevlada v ,,nasom svete" a oni pre svoje potesenie a chore hlavy mrzacia vlastne deti

ktochytavzite
20. apr 2021

@nistika asi by tak potŕebivali vzdelavat viacej ale hlavne chlapov,na ic sa predovsetkym zamerat lebo ak to oni nepochopia ako orvi,tak sa nic nepohne.Alebo mozno by tak mal Gates darovat nejake zrni modifikovane tak aby branilo muzskej naruzivisti,inak to je dobry napad.

vevesh
20. apr 2021

@ktochytavzite tak o tom robeni by sa dalo polemizovat, tiez vela zien obrabalo polia a statok, zatial co chlapi sa hajdakali kade-tade. U nas lezali chlapi na sene a v krcme, u nich pod bananovnikmi-tie kulturne malickosti🙈🙉🙊muzska obriezka sa robila uz odjakziva ako riesenie pri fimoze. Zenska je kulturna zalezitost africkeho kontinentu. Obe praktiky maju okolo 2-3 tisicrocia na konte. Zakazat zensku obriezku a zmenit sucasny stav jednym dnom (kedy sa vyda zakon) ci mesiacom je nerealna predstava. Zakaz budu ludia obchadzat. Treba, aby same zeny pochopili, ake skodlive to je a o co prichadzaju respektive ake pozitiva ziskaju, ak sa takemuto zakroku vyhnu...

derdia
20. apr 2021

Je to des... Nemalo by to tak byt...je to dohonestujuce....zenu Boh stvoril taku aka je...a toto je nieco slco nejaky blazon vymyslel... Castokrat chory, lebo on moze mat aj 12rocne dieta za zenu...

autor
20. apr 2021

@ktochytavzite zapojim sa aj ja ak ti nevadi. Neviem ci nasi predkovia ale ich podla mna urcite. Uz v egypte robili rozne brutality. A su dokazy z mumifikovanych tiel o obriezke cize ro je medzi ludmi uz davno. Vsak ak kedysi zaziva mucili ludi to bolo chore nechapem ako to mohli dovolit ale cakala by som ze nieco take sa dnes bude co najviac eliminovat. Nejake tradicie vraj uff. A tiez myslim ze to mozno ked uz tak chcem hladat padny dovod robia napr otcovia lebo si myslia ze uchrania dcery pred znasilnenim. Povedzme ze aj z tohto dovodu. Ale preco by mala trpiet zena ze chlap je nadrzane hovado na male dieta? Potom nech to riesia teda akor u chlapov lebo je to primarne ich problem ze sa nevedia udrzat na uzde

nistika
20. apr 2021

tak sa ti ospravedlnujem, bola to unahlena reakcia a vzhladom na to co som do teraz videla na konikovi, nemala som potrebu ju skresat. ak ti nevadi ten koment zmazem. ale som rada, ze tu tolko navrhov na riesenie problemu padlo.
tak teraz otazka na teba autorka, co si myslis o tych komentoch, ktory z nich sa ti ako riesenie pozdava najviac?

autor
20. apr 2021

@nistika vzdelavanie osveta aj financa pomoc ludom ktori toto mozu a vedia praktizovat..infodmovanost ludi aj u nas uz len preto aby sa viaceri mozno zamysleli co mozeme aj my zmenit nasim sposobom zivota aby sme nepodporovali dranvcovaniev tychto oblasti a v neposlednom rade aby si aj ludia uvedomili ze sa mame moc fajn a zmenili svoj postoj k zivotu napr ked uz nemozu pomoct im aspon sebe uvedomit si iste veci

habibim
20. apr 2021

K autorke.. "vzdelavanie osveta aj financa pomoc ludom ktori toto mozu a vedia praktizovať" - tu sa nadiela otázka, či tie financie, ktoré sa ako tak po svete zbierajú na charity atď.idu aj tam kde majú?! Toto sa obyčajný človek len veľmi ťažko dozvie.. Ďalej, sa pamätám, keď sme ako hliadky chodili do rómskych osád na východnom svk, lebo sme robili "garde" delegaciam z EU, za ľudské práva, a keď išli robiť osvetu do dedín s "bielymi", aby ich nejako naučili, že treba pomôcť atď.. Väčšinou sa bieli ohradzovali tým, že nech si ich EÚ vezme, a nech ich sama prevychova, lebo to je ich kultúra a povaha taka a toto sa zmeniť nemôže... No, a prešlo pár rokov a stále sú tam, kde sú, a názory sú také isté aké boli aj vtedy... Čiže, len veľmi ťažko osvetou zo svk urobíš dieru do Afrického zmýšľania... Ak sa ti to podarí, tak všetka česť.. Ale 90% ľudí tejto planéty inak rozmýšľa, a starajú sa len o seba, lebo pochopili, že ani im nik nepomôže, ak by boli v problémoch... Čiže najprv treba sebeckost ľudí na celej planéte premeniť, aby sa pohli kultúrne a tradičné zmeny v nejakej tisícmi rokmi zaostalej "Africkej džungli"...

nistika
20. apr 2021

super. vidis nejaky rozdiel v tomto tvojom poslednom prispevku a v prvom? mam pocit ze tvoj pohlad na situaciu sa istym sposobom zmenil 🙂
ako by si mohla ty sama podporit to co si si vybrala?

autor
20. apr 2021

@habibim ja na to upozornujem stale a tiez si myslim ze sebeckost je stale velka ale predsa sa nakde par ludi ktorym to nie je jedno a mozes si aj overit ci dana organizacia naozaj pomaha. Co sa tyka financii nemas uplnu zaruku hlavne pri platbach do zahranicia. Ale tu u nas napr viem o zdruzeniach ktore naozaj pomahaju a robia pre to vsetko. A vela veci sa vdaka nim pohlo vpred. Talych ludi ja s radostou podporim a pomozem im ked mozem. Uz len pre jedno zachranene dieta to zmysel ma

autor
20. apr 2021

@nistika momentalne mozem robit to ze sa budem aj s inymi ludmi rozpravat a diskutovat na tieto temy. Mozno aj tie zeny napr co ziju v eu sa takto hanbia a boja o tom rozpravat casto ale keby vedeli ze ludia o to prejavuju zaujem a nie je im to jedno nabrali by odvahu sirit ich pribehy dalej aj pre vystrahu. Takze informovanost a financna pomoc momentalne toto mozem spravit. U nas to v inych temach funguje ja viem ze sa to porovnavat neda ale aj maly krok je viac ako nic

nistika
20. apr 2021

rozpravat o tychto temach by sa urcite malo suhlasim. napriek tomu ze existuju horsie veci na svete, nemalo by sa zabudat na ostatne a mali by sa vniest do povedomia ludi - je tu potom urcite vyssia sanca, ze sa najde niekto kto ma moznost a chut to riesit.
dakujem autorka. takto sa pamaly riesia svetove problemy a som si ista ze istou kvapkou do oceana mozes teraz prispiet aj ty.

habibim
20. apr 2021

Autorke... Aj u nás v dedine je cirkevná oragizacia, ktorá zbiera šatstvo, deky, kompót, šaláty, všelijaké zavaraniny, a iné pre ľudí z Afriky.... Ale to je tak všetko, čo môžu urobiť... Osveta je niečo úplne iné, a ty ako jednotlivec s tým neurobíš nic..ako ženy písali, ako som aj ja pisala, pokiaľ tam nezjes dlhodobo, a nerozprávas s tými ženami, a ne snažíš sa im normálnou cestou vysvetliť veci, ktoré nie sú správne (podľa teba), tak my europanky s tým nič neurobíme.... Kultúra a tradícia sú silné veci, do ktorých svet len veľmi ťažko môže zasiahnuť... Pokiaľ to jednotlivec, ktorého sa to týka, tak nechce... A najmä, ak je niečo storočiami zaužívané...

simca06022011
20. apr 2021

@habibim no ja som kedysi citala, ze napr. velmi znama "nadacia" pre pomoc, ma minimalen 60% administrativne naklady, cize realne sa dostane malicka cast k ludom pre ktorych je to urcene, pomina sa to na "administrativu" (co napriklad u nas v neziskovkach su platy/odmeny, prdpokladam, ze vo svete to inak nebude :D ale tak ano napr. doprava a pod. tiez ) . Preto ja do takychto organizacii uz nedavam peniaze... bohuzial nepodarilo sa mi to vyhrabat na nete teraz

A ja sa na to pozeram inak, afrike z vonku nik nepomoze. TO je ako liat peniaze nejakym darmozracom /zvelicujem/ u nas, budu natahovat ruku a v konecnom dosledku im to nepomoze, iba budu pytat viac. Tam treba naucit ludi pracovat, ekonomiku riadit. Cielom je aby oni si tam zacali produkovat svoje veci, svoje potraviny (podla mozností), aby vyuzili to bohatstvo co maju a nie nechali inych nech im to riadi, vykupil za par centov produkciu a draho predal, a im dal kanister vody a vrece muky a takto donekonecna. Afrika napr. produkuje bavlnu rucne, casto je to zivobytie celej rodiny a dostanu za to par eur, pretoze ceny stiahli producenti ako USA... kde sa bavlna zbiera a pestuje pomocou inej techniky a tomu sa neda konkurovat. Deto zname bane, hrdlacia tam na zahranicnych papalasov, jediny kto tam ma z toho nieco je par vyvolenych... je tam neskutocna korupcia, kradne sa.. VEcne dary su zbytocne, organizacie tam ktore za nieco stoja podla mna, riesia to, aby kupili produkty ich, vlastne doma... AKo mne bolo povedane, kopa z poslanych veci sa ani nedostane tam kde sa ma, proste sa po ceste "strati" plus financne je to take narocne, ved ta doprava aj nieco stoji, naozaj je lepsie konkretne pomahat nejkaej osobe, financne, ak sa neda, tak radsej riesit "domace" problemy, ktore to ovplyvnuju. Nuz ale ako.. ? :D je jedno kolko sme ochotny dat za tricko, kakao, naftu, pretoze vacsinu z tej ceny, aj to co by sem uhradili navyse nedostane pracovnik v afrike, ale cela "distribucia" cestou ku nam, az po dane v nasich statoch...
ked som hladala infosky o financnej pomoci, nenasla som to ale nasla som zaujimavy clanok a mozem povedat, ze sa s nim stotoznujem. https://bubo.sk/blog/pomahat-afrike Nam 20EUR co posleme do afriky pomoze so "Svedomim" mozno.. ze "nieco robime". Ale veru pomoc to nie je. JA som ochotna prispievat jedine detom na skolu a pomoc ich rodine napr. s jedlom, aj to ide o konkretnemu dietatu. Nie niekde na ucet nejakej obrovskej "nadacii" (ja netvrdim, teda ze kazda je zla, jasne ze pomoc s liekmi, ockovanim, potravinami a neposledom rade lekarmi je zla - ak sa dostanu kam maju, pocula som aj o tom ze afrika funguje ako smetisko veci, napr. lieciv po spotrebe... ).

habibim
20. apr 2021

@simca06022011 tu Afriku a tie problémy v nej to podľa mňa narobila Europa sama, keď kolonizovala..
Mam známu v Bosne, ktorá má 3 deti, na najstaršiu dcéru jej jedna rodina z Nemecka posiela okolo 70€ mesacne, aj sa k nej dostanú.. Ale to je len malé zrniecko... Po vojne v Juhoslávii najväčšia baňa na zlato Deatonskou zmluvou bola zatvorena na 100 rokov... Ubehlo 28rokov len... Ak by tie bane boli otvorené, tak Bosna by mala svoju ekonomiku na inej úrovni ako teraz... Ale tým, že to riadi niekto zvonka, sa nemôžu pohnúť z miesta... A tak je aj celá Afrika po rozdeľovania medzi štáty EÚ a Ameriku atd.. Jednoducho nemôžu sami so sebou robiť nic.. A preto je podľa mňa smiešne meniť tie ich tradície a zvyklosti... To je len zrniecko z kopy vymlatenej pšenice... A co tie ostatne veci... Jednoducho nedá sa to.. A už vôbec nie tu na MK..
Ale paci sa mi, že autorkyno pohoršenie na začiatku začalo trosku inak meniť smer.. Tak kludnejsie

autor
20. apr 2021

@simca06022011 no ja si myslim ze ma zmysel pouvazovat nad znizenim konzumneho standardu aspon a zacat to menit pomaly. Dokym sa aj u nas budu podporovat pre priklad velke zahranicne retazce situacia sa menit nezacne co sa tyka potravin. Takto podporujeme prave tych ktori vykoristuju tieto chudobne oblasti. Teraz nemyslim len potravinove retazce ale aj ine. Ak si vsimas veci viac zaujimas sa je ti jasne kam toto cele speje. Porovnat co sme tu mali napr pred 10 rokmi a teraz sme uplne inde. Kto uz chova doma prasa ci kravu ved vsetko je dostupne v pbchodoch. Toto by bolo na dalsiu diskusiu nechcem to moc zase rozvadzat ale v podstate akoby sa aj u nas snazili o podobny scenar. Iba v inom obale. Co najviac znizit samostatnost ludi a dotovat ich odpadom zo zahranicia. Spravit si zo slovakov lacnu pracovnu silu aj ked toto sa fakt neda porovnavat my sa tu mame ako v bavlnke oproti nim ale robi sa to iste. Pozemky orne pody lesy sa skupuju vo velkom pre zahranicnych investorov. Vyrastu nam tu fabriky kde budi ludia dret za par penazi. Mali podnikatelia kvoli pandemii krachuju a kto skupi ich podniky a prevadzky? Ktovie ako to bude aj u nas o par rokov 🙂 takze kazdy sa moze aspon takto zamysliet a spravit nieco preto aby to nepodporoval pripadne menej ako doteraz atd atd..

vevesh
20. apr 2021

@simca06022011 presne, my tak okrem darov pre mesitu, ktora rozdava chudobnym, mame aj par syrskych rodin, ktore podporujeme -su to zvacsa same matky s dcerami/detmi do 10r., ktore prisli o synov a muzov a su ako azylanti v kurdistane. Normalne dame jedlo, osatenie, financie ku sviatkom a ti ludia su nesmierne vdacni-vsetky dcery studuju a nemusia sa vydavat v mladom veku, aby rodina vedela vyjst. Kedze priamo viem tiez, ze pomoc sa nedostane tam, kde ma (rodina si presla par vojnami...), tak podporujeme takto priamo...

ktochytavzite
20. apr 2021

@vevesh tam smir treba muziv vzdelavat,nie zeny,to je pidla mna cesta alebo im posielt vakciny,gmo potraviny uoravivane tak aby mali co najmensiu chut na sex,inak asi tazko sa daco zmeni,
A k tej ibriezke este no zvlastne ze mali ti ich oredkovia riesit zenaku obriezku,ze co chlipnici to vymysleli,tuto v europe nasi oredkovia mozno amli ine divne zvyky ale rezat deti ich chvalabohu nenaoadlo

ktochytavzite
20. apr 2021

ved to treba in tm posielat potraviny zamerane na znizenie chuti na sex u muzov alebo ich ickovat vakcinami,kde vedlajsi ucinok je znizenie naruzivosti,ked to robili v indiid ci cine ,som kdesi davno citala teda ak to nebol hoax ze uz ribili take vakciny kde vedlajsi ucinok bola neplodnost u zien,tie nemohli donisit dieta ale boli to bud inda alwbo cina nepamatam si
Tak teda preco nie teraz afrika a africki muzi?Im by sim to dopriala ked si nevedia ustrazit vtakov

vevesh
20. apr 2021

@ktochytavzite no tak by som sa neohanala europskou kulturou- taki kelti a vikingovia s germanmi boli inac krvilacne narody. Nebol problem nechat dieta vonku zmrznut ci obetovat alebo sexualne zneuzit detskych otrokov a ine pikosky😨😨😨 len taka viktorianska doba aka bola zvrhla, ze slachta mohla vsetko (take lamanie kosti za ziva na kolese ci roztrhanie tahajucimi konmi do 4 sv.stran je tiez fasa vymysel...).
A obriezka s frekvenciou sexu nema nic spolocne- ak uz mam ist do detailov, je vedecky preskumane, ze cernosi su ovela lepsie vybaveny ako ostatne narody (a tym cernosske zeny maju ovela vacsie vaginy) a kedze na postavenie sa odkrvi mozog, tak pri urcitych dlzkach to dlho trva a nestava sa to casto, kedze cernosi nemaju viac krvi v obehu ako ostatni muzi, takze frekvencia je vysoko individualna a povedala by som, ze urcite nie taka casta, ako si my predstavujeme....a mozno preto si tam zeny striedaju tak casto partnerov po svadbe, ze chlapi nemozu tak casto, akoby zeny chceli😝- tam naozaj ide iba o ten ritual prvej noci v manzelstve.

nistika
20. apr 2021

@ktochytavzite podla tohto prispevku by si bola asi ochotna porusit uplne vsetky ludske prava a prava na zivot....nevedome ockovanie ludi niecim aby sa nemohli mnozit sa vola genocída. pretoze sme zase pri otazke ktora rasa ma vacsie pravo sa mnozit...nieco podobne tu uz skusal Hitler a nemal dobre ohlasy.

ktochytavzite
20. apr 2021

@vevesh ved kelti,germani,tusim po keltich uz neostal nik a slovania co,ti mali ake zvrhlisti vies???
Inak s tymi afr zenami ,veris tym milencim aj?Ked su tam dole zmrzacene,myslis ze maju chut striedat chlapov?J tomu mic neverim.

ktochytavzite
20. apr 2021

@nistika a?aky mas s tym oroblem ty?A oravo mrzacit deti ti nevadi?Ja by sim volila skor mensie zlo,to neublizi tym muzim a mozno 2-3gwnerqcie dalsieho hl muzskeho vzdelavania a bolo by po obriezke.

nistika
20. apr 2021

@ktochytavzite toto nemyslis vazne....11 stran tu o tom a ty sa spytas aky mam problem s porusovanim ludskych prav....11 stran o otazke kultury o tom ze nic o tom nevieme, nevieme co je mensie zlo a ty by si volila mensie zlo.....niekedy sa pytam ci ludia naozaj nechapu alebo nechcu pochopit ale oboje je smutne.

habibim
20. apr 2021

@ktochytavzite Slovania = právo prvej noci... V 18.-19.storoci dokonca mal to právo svokor, alebo zemepan... To je tiež zvrhle... Tu vtedy žena nič nemohla.. A to nie sme ani v Afrike, ani tak davno

ktochytavzite
20. apr 2021

@nistika preco si tak zhrozena?povedz mi ako tym ublizis muzim?Nijako akurat ze budu menej sexovat a to je vsetko,ale darmo to tebe vysvetlivat ked ty nechces vidiet rozdiel medzi nastrelenou nausnicou a obriezkou.Samozrejme zeby som bola na strane tych malych deti bezihladne aku by to malo cenu,nechcem od nikoho holokaust alebo co si tu spominala akurat sa sexualne zdrziavat,ve to tiez nieje nic nove pod slnkom,napr taki knazi a mnisi,akurat tym africanim by sa menej dopomohlo.

ktochytavzite
20. apr 2021

@habibim idem si to orecitat,

ktochytavzite
20. apr 2021

@habibim ale zasa takw hrozne to nebolo ,nix take ze by som grcala z toho,ako nemozes to porovnavat s dnesnou Adrikou alebo moslimskym svetom,ci Keltmi alebo Gemanmi,toto co si poslala dost slaby odvar.;)

nistika
20. apr 2021

@ktochytavzite genocida. pravo na zivot aky si kto zvoli a zariadi. pravo mat deti - kolko deti chcem.....ok niesom odbornik ale poviem ti z fleku dosledky ktore ma napadaju: muzi budu mat menej chuti na sex, zeny tym padom budu mat este viac milencov - tym padom sa pravdepodobne rozsiri HIV este viac. 2. africania zistia, ze im europania davaju v ockovani pod zasterkou ochrany pred chorobami toto svinstvo. v idealnom pripade ich vyhostia nenechaju si uz povedat od nich nic ani pomoct, alebo rozputas rovno svetovu vojnu s afrikou. treti dosledok: muzi sa zacnu citit sexualne menejcenny, co sa moze preniest do obrovskej ziarlivosti na zeny a miesto obriezky vymyslia este nieco lepsie. toto su len tri ktore manapadli teraz, ale vedz ze ich bude podstatne viac.

ktochytavzite
20. apr 2021

@nistika ja nechaoem ci mate s tymi milencami,vies si oredstavit ze si tak dole zmrzacena a ta vswtko tam boli,len pri malej potrebe ,kazdy sex si musis vytrpiet ale nient sí este milencov budes hladat.
Pisala sim ze nie na dlhidibo,mozno by to trvalo oar generacii len kym sa ibriezka by vytratila ,muzi oivzdelavali atd .
Lebo mna nic ine nenaoads podla mn tam mozes ist robit osvetu ale to je le malo a tie deti stale trpia,nielen na obriezku,sex zneuzitia ale aj hlad.Hrozny zivot vdaka ich muzim maju,ozaj,mne by nebolo vibec luto im takto znizit ich chut,ved nik ich nechce kastrovat i ked;)(to bol zart)