Bolestivé podbruško a diastáza po cisárskom reze
Ahojte,
mám pár otázok (zaujímajú ma hlavne skúsenosti žien, ktoré ste rodili sekciou).
Ako dlho po pôrode vás bolelo podbruško na dotyk?
Ako dlho trvalo, kým sa podbruško “stiahlo nazad” a nebolo vypuklé?
Pomohla vám fyzioterapia na diastázu? Ak áno, za akú dobu sa stiahla?
Som 5 mesiacov po pôrode a diagnostikovali mi diastázu (zhruba na dva prsty, takže nič strašné ale treba s tým samozrejme niečo robiť). Trápi ma vypuklé a bolestivé podbruško, aj na dotyk. Na kontrole po šestonedelí bolo všetko v poriadku, jazva sa hojí krásne z vonkajšej aj vnútornej strany. Už som však zúfalá z každodennej bolesti, ktorá nie a nie odísť. Čaká ma aj fyzioterapia.
Ak máte rady a tipy čo s tým, budem za ne vďačná.
Necitlivé môže byt dlhodobo (u mňa zatiaľ 17 mesiacov, môže to byť roky kľudne), citlivé na dotyk som mala asi len prvých pár dní. Nemala som žiadne bolesti prakticky, ale to je tiež individuálne. Diastaza neviem, to isto treba riešiť s fyzioterapeutom.
Ja som 4 mesiace po porode a na dotyk už neboli
2 mesiace trvalo kym bolelo. Akoby svalovica.
Ja som 4 mesiace po a tiež ma to stále bolí a niektorú časť brucha mám dokonca akoby necitlivú.. idem za mesiac k fyzio (kvôli inej veci), ale dám si pozrieť aj to brucho ..
@andaluzia12 @andaluzia12 necitlivosť spôsobujú “preťaté” nervy, časom sa obnovia. Brucho si daj isto skontrolovať, prípadne skús, či sa ti pri dvíhaní nôh v ľahu na chrbte urobí “strieška”. Zaujímavé je, že gynekológ mi na prehliadke brucho neprehmatal. Bolesť je vraj podľa neho normálna, som po operácií. 🙈
Necitlivé môže byt dlhodobo (u mňa zatiaľ 17 mesiacov, môže to byť roky kľudne), citlivé na dotyk som mala asi len prvých pár dní. Nemala som žiadne bolesti prakticky, ale to je tiež individuálne. Diastaza neviem, to isto treba riešiť s fyzioterapeutom.
@malaopicka a necitlivé to máš okolo jazvy alebo celkovo v podbrušku?
Ja som 4 mesiace po porode a na dotyk už neboli
@kikusenka1 a ako dlho ťa to zhruba bolelo? Odišlo to samé alebo si pre to niečo robila?
2 mesiace trvalo kym bolelo. Akoby svalovica.
@snowflakenel áno, taký pocit mám aj ja. Taká horšia svalovica, ktorá prechádza do bolesti. Hlavne ráno po zobudení, kým sa rozhýbem.
Iba tesne okolo jazvy aj to len čiastočne. Treba jazvu masírovať, B nemocnici mi dali aj brožúrku k tomu, fyzioterapeutka ťa tiež nasmeruje.
Ano, rano najhorsie. Ale com viac som sa hybala,,tym to bolo lepsie
A potom zo dna na den prestalo
Iba tesne okolo jazvy aj to len čiastočne. Treba jazvu masírovať, B nemocnici mi dali aj brožúrku k tomu, fyzioterapeutka ťa tiež nasmeruje.
@malaopicka brožúrku dali aj mne, len som sa ku tomu ešte nedopracovala. 🥲 Ak by to však malo pomôcť, tak si ten čas nájdem… ty si si ju masírovala denne?
Ano, rano najhorsie. Ale com viac som sa hybala,,tym to bolo lepsie
A potom zo dna na den prestalo
@snowflakenel pohybu mám dosť, tak v tom to asi nebude. Ale každopádne ďakujem za skúsenosti, snáď to už rýchlo odíde aj mne.
Dám vedieť, či mi niečo pomohlo, možno to bude užitočné aj pre ďalšie mamičky.

Ja som 4 mesiace po a tiež ma to stále bolí a niektorú časť brucha mám dokonca akoby necitlivú.. idem za mesiac k fyzio (kvôli inej veci), ale dám si pozrieť aj to brucho ..