Neviem zaspať po narodení bábätka. Čo robiť?
Ahojte, píšem s veľkou zufalostou pretože mam problém so spánkom a neviem čo ďalej. Mám aktuálne 10 týždňovú dcérku pomerne dobre spi budi sa na mlieko z flasky max 2 x za noc (nekojim) Bohužiaľ od kedy sa narodila vyspala som sa možno 7 dni dokopy mam pocit. Niektoré dni taham aj 3 alebo snáď 5 dni bez vôbec hodinoveho spánku. Väčšinu noci mam zatvorené oči snažím sa zaspať ale cely čas o sebe viem. Užívala som dokopy10 tbl zolpidem dala som si asi každý 3 deň jednu keď už som nevedela ako inak ale tým že si nechcem navyknut viac ks nemám a ani nechcem viac užiť. Dávam si magnezium a melatonin.
Mám pocit že týmto tempom naozaj dlho nevydržím fungovať mam pocit že všetko mi pred ocami odchadza každú noc ležím v strachu že sa nedokážem bez spánku starať o dcérku cez deň takto cítim to na sebe. Mám pocit že cez deň niekedy už naozaj nemôžem a ani nevladzem a vždy si poviem nejako to vydrž možno tuto moc sa vyspis. Svokra mi 3 noci v týždni chodi pomáhať že zoberie malu na noc vedľa do izby aby som sa vyspala a ja aj tak nespím. Každý deň sa bojím kedy príde noc a čas spánku a ja budem zas bojovať aby som len zaspala. Mám na nočnom stolíku od psychiatra Gerodorm pre prípad núdze ale odmietam si to dať ako vravím nechcem aby toto bola moja cesta. Skúšala som už všetko zaspavam s bielym šumom snažím sa meditovať. Som zúfalá naozaj veľmi.Niekedy prejdú aj 4 hodín ja mam zatvorené oči a potom pozriem na telefón a vidím že 4 hodiny alebo viac už bojujem. Neviem čo mam robiť. Takto to ďalej nejde. Chcem byt schopná sa starať o dcérku ja na 100% a nie musieť vyhľadávať nonstop pomoc lebo ja som nevládna.
@anonym_f0977a len to nie, radiť k tomuto pohár vína je najlepšia cesta ku psychickej závislosti oveľa horšej, ako branie antidepresív.
@any_soj vidiš, že by som niekde povedala nech zapíja lieky vínom? Alebo čo, ty piješ matchu po večeroch? Podľa mňa pohár vína raz za čas dobre padne. Nikde nepíšem nech pije fľašu každý večer kým nezaspí
@marianarem liekov sa bojím že mi nejakú dobu bude ešte horšie pri malej kým zaúčinkuje alebo mam predstavu že sa stanem nejako zavisla na nich a už nikdy nebudem vedieť bez nich fungovať..
@carolina37 Ale to nie, skus Trittico alebo Mirzaten, budes spat od prvej noci. Podla mna je to poporodny vykyv a normalne casom vysadis.
@any_soj vidiš, že by som niekde povedala nech zapíja lieky vínom? Alebo čo, ty piješ matchu po večeroch? Podľa mňa pohár vína raz za čas dobre padne. Nikde nepíšem nech pije fľašu každý večer kým nezaspí
@anonym_f0977a v istom zmysle si to spojila aj s liekmi (Daj si masáž, daj si kinedril/dithiaden a choď sa vyspať. Prípadne si daj večer pohár vína (ak môžeš). Nehovorím, že každú noc, ale aspoň tak, aby ťa ťahalo spať..), ale o tom som nepísala. Písala som o tom, že navyknut si v krízovom období, že alkohol ma uvoľní, pomôže mi cítiť sa dobre, pomôže mi k tomu, čo potrebujem, je rozhodne rizikovejšie, než lekárom predpísané a kontrolované lieky.
@anonym_0aade7 Ako dlho ho prosím uzivas ? A každú noc? Vieš zaspať aj bez neho? Ako často myslíš že si ho môžem dať ja dnešným psychiatrom fakt ani neverím lebo nikto mi nevysvetlil ani žiadne dávkovanie ani nič ako často si môžem dať len predpísal a že o mesiac ďalšie stretnutie…Ďakujem za odpoved
@carolina37 nevysvetlil ti dávkovanie liekov? To je úplne rôzne, každý pacient má inú potrebu.. A napríklad sertralin sa dáva postupne, aby neboli vedľajšie účinky z hneď cieľovej dávky, ale to ti nevysvetlil? Každopádne čím skôr začneš, tým lepšie. Antidepresíva nabiehajú pomaly, niekoľko tyzdnov. a úplne bežne sa stáva, že nezaberie prvé - a to nie je chýba lekára. Sú rôzne antidepresíva, ktoré fungujú na rôznych princípoch, a doktor zatiaľ nemá ako vedieť vopred, ktorý zaberie na tvoju formu ťažkostí. Ale čím neskôr zacnes, tým väčšie riziko, že kým liečba zaberie, už ti bude fakt veľmi zle.
@carolina37 daj si tie lieky, žena, lebo zle skončíš. Ak ti nevyhovuje prístup psychiatra (nechce sa mi veriť, že by ti nevysvetlil dávkovanie liekov) tak ho zmeň ale toto bez liekov už neporiešiš. Ak budeš z najhoršieho vonku, potom môžeš riešiť ďalšie veci. Naštuduj si predspankovu rutinu. Ale základ na tento stav sú lieky. Neboj sa ich, ešte budeš ľutovať že si to odkladala a trápila sa. Mala som podobne ťažkosti s nespavosťou a pomohli mi AD a na noc Prothazin. Ale pod dohľadom lekára. A teda konečne som po rokoch zažila ten pocit nebyť na smrť unavená. Na nezaplatenie.
@anonym_f0977a v istom zmysle si to spojila aj s liekmi (Daj si masáž, daj si kinedril/dithiaden a choď sa vyspať. Prípadne si daj večer pohár vína (ak môžeš). Nehovorím, že každú noc, ale aspoň tak, aby ťa ťahalo spať..), ale o tom som nepísala. Písala som o tom, že navyknut si v krízovom období, že alkohol ma uvoľní, pomôže mi cítiť sa dobre, pomôže mi k tomu, čo potrebujem, je rozhodne rizikovejšie, než lekárom predpísané a kontrolované lieky.
@any_soj nauc sa citat s porozumenim. Napisala som nech si da kinedril a ide spat ALEBO (pripadne) NECH SI DA POHAR VINA AK MOZE.. Nekazem jej nech to miesa s liekmi. Ona sama zrejme vie co si moze dovolit a co nie
@carolina37 najlepsie co mozes spravit je zavolat lekarovi, jeho sa pytat co dalej, narovinu mu povedat o tvojom strachu z liekov. Ak je to velmi zle, tak pohotovost.
Pribalove letaky radsej necitat - pytat sa lekara.
Vie rodina ako si na tom ?
Mas niekoho, kto moze ist s tebou, kto ti vie vybavit termin ?
Ak mu nedoverujes hladat ineho (ano, viem ake narocne je najst dobreho psychiatra s terminom skor ako za tri mesiace)
Ja som bola na tom podobne pri prvom dieťati ale aj preto že som bola na ňu vkuse sama lebo muž v zahraničí.Ja som sa aj bála zaspať lebo čo ak dačo a ak sa mi podarilo zadriemat tak stačilo že mala sa mykla a už som bola hore .Proste v kuse v pohotovosti.Som tak doteraz aj pri druhom .Síce zaspím ale akonahle zvuk alebo niečo som hore
ak nechceš tie lieky od psychiatra, tak si daj dithiaden alebo kinedril. pokiaľ viem, bežne sa používajú pri cestovaní a majú utlmujúci účinok. Neviem ako to máte doma, ale keď ti môže na hodinku-dve niekto postrážiť malú, choď na masáž, urob niečo pre seba a svoje telo. Podľa mňa si v konštantnom strese a kvôli tomu nevieš zaspať. Predpokladám, že máš monitor dychu aj malú pri sebe. Ak by si si dala lieky, tak sa ti uľaví, vypne ťa. Mama/svokra/muž budú s malou zatiaľ a ty sa vyspíš. Keď nie je hlava v poriadku, nebude ani telo. Alebo choď na kozmetiku. Nejde o to, aby si sa skrášlila, ale aby si si ľahla len tak na hodinku a mala zatvorené oči. Pri masáži sa ti uvoľní telo. Možno si ani neuvedomuješ, že máš zatnutú sánku, stuhnuté ramená a telo sa nevie celkovo uvoľniť a je v kŕči z toho, že zas príde večer a nebudeš vedieť spať.
Daj si masáž, daj si kinedril/dithiaden a choď sa vyspať. Prípadne si daj večer pohár vína (ak môžeš). Nehovorím, že každú noc, ale aspoň tak, aby ťa ťahalo spať
@anonym_f0977a NIKDY nepi alkohol ako pomocku s nejakym problemom, NIKDY. A prosim nikdy to ludom nerad. Je to nesmierne nebezpecne. Zacne to jednym poharik sem-tam ale velmi lahko to skonci alkoholizmom.
@carolina37 Takze nespavost zacala po porode? Pred porodom si nikdy nemala problemy zaspat?
Ja by som hladal pricinu a potom pracovala na jej odstraneni. Ci uz hormony, alebo mentalne nastavenie. Mam pocit ze si nastavena sa pre dceru uplne obetovat.
Tvoj najvacsi strach co si tu opisala bol ze ci sa dokazes o dceru postarat ked takto nespis. Ty by si sa mala v prvom rade bat o svoje zdravie a az potom o to ci budes dobra mama. Drzim palce. Ja ked nemozem spat, vravim si ze je na to dovod a on skutocne aj je, lebo vtedy potrebujem nad niecim rozmyslat a nieco si ujasnit. Ale ja nejdem do takychto extremo, tak sa mi lahko prijmaju taketo zavery.
@any_soj nauc sa citat s porozumenim. Napisala som nech si da kinedril a ide spat ALEBO (pripadne) NECH SI DA POHAR VINA AK MOZE.. Nekazem jej nech to miesa s liekmi. Ona sama zrejme vie co si moze dovolit a co nie
@anonym_f0977a slovo prípadne je nejednoznačné. Podľa kontextu môže znamenať alebo, ale tiež aj. V tomto kontexte mohla nejednoznačnost spôsobiť problémy, preto som na to upozornila. Každopádne ale v každom tvojom komentári riešiš slovný detail, hoci ja som písala o inom - o poháriku vína na pomoc s čímkoľvek - že to je veľmi nebezpečné, a u citlivých ľudí môže ľahko viesť k závislosti, keď sa vytvorí spojenie v hlave "je mi ťažko, pohár vína mi pomôže". Písala som, že to je potom skutočný problém, nie predpísané a kontrolované lieky. Každopádne rozumiem, že si chcela pomôcť.

@anonym_0aade7 Ako dlho ho prosím uzivas ? A každú noc? Vieš zaspať aj bez neho? Ako často myslíš že si ho môžem dať ja dnešným psychiatrom fakt ani neverím lebo nikto mi nevysvetlil ani žiadne dávkovanie ani nič ako často si môžem dať len predpísal a že o mesiac ďalšie stretnutie…Ďakujem za odpoved
@carolina37 nemalo by sa, ale asi uz 6 rokov polovicu, potrebovala som robit a uz to neslo, nefunguje ako Zolpidem, ze ta odrovna, je to starsi a slabsi liek