icon

Neviem zaspať po narodení bábätka. Čo robiť?

carolina37
Dnes o 03:40

Ahojte, píšem s veľkou zufalostou pretože mam problém so spánkom a neviem čo ďalej. Mám aktuálne 10 týždňovú dcérku pomerne dobre spi budi sa na mlieko z flasky max 2 x za noc (nekojim) Bohužiaľ od kedy sa narodila vyspala som sa možno 7 dni dokopy mam pocit. Niektoré dni taham aj 3 alebo snáď 5 dni bez vôbec hodinoveho spánku. Väčšinu noci mam zatvorené oči snažím sa zaspať ale cely čas o sebe viem. Užívala som dokopy10 tbl zolpidem dala som si asi každý 3 deň jednu keď už som nevedela ako inak ale tým že si nechcem navyknut viac ks nemám a ani nechcem viac užiť. Dávam si magnezium a melatonin.

Mám pocit že týmto tempom naozaj dlho nevydržím fungovať mam pocit že všetko mi pred ocami odchadza každú noc ležím v strachu že sa nedokážem bez spánku starať o dcérku cez deň takto cítim to na sebe. Mám pocit že cez deň niekedy už naozaj nemôžem a ani nevladzem a vždy si poviem nejako to vydrž možno tuto moc sa vyspis. Svokra mi 3 noci v týždni chodi pomáhať že zoberie malu na noc vedľa do izby aby som sa vyspala a ja aj tak nespím. Každý deň sa bojím kedy príde noc a čas spánku a ja budem zas bojovať aby som len zaspala. Mám na nočnom stolíku od psychiatra Gerodorm pre prípad núdze ale odmietam si to dať ako vravím nechcem aby toto bola moja cesta. Skúšala som už všetko zaspavam s bielym šumom snažím sa meditovať. Som zúfalá naozaj veľmi.Niekedy prejdú aj 4 hodín ja mam zatvorené oči a potom pozriem na telefón a vidím že 4 hodiny alebo viac už bojujem. Neviem čo mam robiť. Takto to ďalej nejde. Chcem byt schopná sa starať o dcérku ja na 100% a nie musieť vyhľadávať nonstop pomoc lebo ja som nevládna.

carolina37
autor
Dnes o 03:59

@carolina37 Taktiež zabudla som dodať, psychiater mi predpísal sertralin brala som v minulosti escitil. už prešiel mesiac ja som si lieky stske nenasadila cítim strašnú zodpovednosť pri dcére a ako som povedala nechcem aby lieky boli mojou cestou.

anonym_b95faf
Dnes o 04:35
@carolina37

@carolina37 Taktiež zabudla som dodať, psychiater mi predpísal sertralin brala som v minulosti escitil. už prešiel mesiac ja som si lieky stske nenasadila cítim strašnú zodpovednosť pri dcére a ako som povedala nechcem aby lieky boli mojou cestou.

@carolina37 a keď vás vypne a skončíte v nemocnici to bude lepšie ?

takacovama
Dnes o 04:49
@carolina37

@carolina37 treba brat tie tabletky, ktore vam predpisali lebo ked skoncis v nemocnici to bude pre dcerku este horsie ako toto

anonym_5b114a
Dnes o 05:24

A cez deň sa ti podarí zaspať? Ty máš z noci už taký stres, že nezaspíš. Skús si ľahnúť cez deň, či aspoň 2-3 hodiny nezdriemneš. Ak nič, tak naozaj je lepšie brať tie lieky.

anonym_16dc68
Dnes o 06:06

A preco akoze nechces brat tie lieky? Ocividne ich potrebujes. Prepac, cele noci nespis a mas riesenie na dosah a ty sa radsej dobrovolne trapis. Ja tomu nerozumiem...neviem, preco sa tomu tak branis. Ok, nikto nechce do seba pchat lieky len tak, ale u teba je to nevyhnutne. Zbytocne si stazujes sama sebe zivot.

marianarem
Dnes o 06:24

Su aj antidepresiva, ktore uspavaju, urcite by som sla do nich. Ja myslim, ze to mas nejaky docasny vykyv po porode a neskor vysadis. Tomu argumentu so zodpovednostou nerozumiem, ved prave z toho dovodu by som.si ja lieky dala, aby som vladala okolo.dietata.

akvi
Dnes o 06:40

@carolina37 si v permanentnom strese a mozes mat v nerovnovahe kortizol, preto nevies zaspat. Ak sa z toho chces "vyhrabat", musis prekopat svoj jedalnicek a celkove fungovanie.

anonym_16dc68
Dnes o 06:42
@marianarem

Su aj antidepresiva, ktore uspavaju, urcite by som sla do nich. Ja myslim, ze to mas nejaky docasny vykyv po porode a neskor vysadis. Tomu argumentu so zodpovednostou nerozumiem, ved prave z toho dovodu by som.si ja lieky dala, aby som vladala okolo.dietata.

@marianarem Tiez som to nepobrala. Zmysel to prilis nedava.

carolina37
autor
Dnes o 07:11
@marianarem

@marianarem liekov sa bojím že mi nejakú dobu bude ešte horšie pri malej kým zaúčinkuje alebo mam predstavu že sa stanem nejako zavisla na nich a už nikdy nebudem vedieť bez nich fungovať..

carolina37
autor
Dnes o 07:12
@akvi

@carolina37 si v permanentnom strese a mozes mat v nerovnovahe kortizol, preto nevies zaspat. Ak sa z toho chces "vyhrabat", musis prekopat svoj jedalnicek a celkove fungovanie.

@akvi Ako to myslíš s jedalnickom? Čo si myslíš že je správny postup? A myslíš že teraz jediný spôsob sú aj tie lieky? Ďakujem…

anonym_f0977a
Dnes o 08:21

ak nechceš tie lieky od psychiatra, tak si daj dithiaden alebo kinedril. pokiaľ viem, bežne sa používajú pri cestovaní a majú utlmujúci účinok. Neviem ako to máte doma, ale keď ti môže na hodinku-dve niekto postrážiť malú, choď na masáž, urob niečo pre seba a svoje telo. Podľa mňa si v konštantnom strese a kvôli tomu nevieš zaspať. Predpokladám, že máš monitor dychu aj malú pri sebe. Ak by si si dala lieky, tak sa ti uľaví, vypne ťa. Mama/svokra/muž budú s malou zatiaľ a ty sa vyspíš. Keď nie je hlava v poriadku, nebude ani telo. Alebo choď na kozmetiku. Nejde o to, aby si sa skrášlila, ale aby si si ľahla len tak na hodinku a mala zatvorené oči. Pri masáži sa ti uvoľní telo. Možno si ani neuvedomuješ, že máš zatnutú sánku, stuhnuté ramená a telo sa nevie celkovo uvoľniť a je v kŕči z toho, že zas príde večer a nebudeš vedieť spať.

Daj si masáž, daj si kinedril/dithiaden a choď sa vyspať. Prípadne si daj večer pohár vína (ak môžeš). Nehovorím, že každú noc, ale aspoň tak, aby ťa ťahalo spať

anonym_1f2fb4
Dnes o 08:23
@carolina37

@marianarem liekov sa bojím že mi nejakú dobu bude ešte horšie pri malej kým zaúčinkuje alebo mam predstavu že sa stanem nejako zavisla na nich a už nikdy nebudem vedieť bez nich fungovať..

@carolina37 mne pomohlo mat blizko prirazenu postielku a rukou sa dotykat malej, az potom sa mi podarilo zaspavat, telo malo pocit, ze vnima babatko. Trvalo to tiez dlhsie, kym som sa upokojila.

anonym_0aade7
Dnes o 08:25

sama si neporadis, ja som mala na male s kolapsom, spavala som 1-2 hodiny, niekedy cele noci prebdene a do prace na 7:00 sa sustredit a robit s ludmi, permanentne na zamdletie az som si tie lieky vzala

katulkagajdos
Dnes o 08:39

@carolina37 keby si mala vysoký krvný tlak napr. tiež by si si povedala, že nebudeš brat lieky? Ja stále nerozumiem tomu strachu zobrať nejaký liek na duševne zdravie… je rovnako dôležité byt v pohode fyzicky ako aj duševne- predpokladám, že je to 1. dieťa. Ja som mala rovnaký problém, lekár mi predpísal niečo na noc- uz si nepametam, čo to bolo- za tri týždne som bola v pohode a keby nie, tak by som určite siahla aj po iných liekoch, ktoré by mi pomohli. To materstvo nemáš pretrpieť, dá sa to aj inak. Dnes našťastie uz duševne zdravie nie je taká tabu téma- a nie si žiadny narušený jedinec len preto, ze budeš brat AD alebo iné lieky.

anonym_5c96c7
Dnes o 08:46

tam uz sa pridava aj psychika, ze sa sustredis na to ze nebudes spat a to ta este viac stresuje. vyskusaj tie lieky, budes spat ako babatko a cez den mozes normalne fungovat

carolina37
autor
Dnes o 09:03
@anonym_0aade7

sama si neporadis, ja som mala na male s kolapsom, spavala som 1-2 hodiny, niekedy cele noci prebdene a do prace na 7:00 sa sustredit a robit s ludmi, permanentne na zamdletie az som si tie lieky vzala

@anonym_0aade7 Prosím ako si to riešila ty? Ďakujem

simca06022011
Dnes o 09:14

psychika, bud si zariad terapiu ak sa da, pomoc... ten strs ze lezis a nespis je este horsi. Trochu psychohygiena, ritualy, a proste ak sa neda spat tak z tej postele vylez. Mavala som obdobia, za mna je najrhosie ostat v posteli a cakat na spanok. Pridat sport, prechadzky a klud. mas stastie ze ti drobec spi... ak to nepojde, tak nie je cesta platat to sem tam tbl a vymyslanim s /podla mna/ cukrikmi ako melatinin a magnezium..ak nemas stres, ako mne osobne nikdy na spanok nepmohli. Mg jedine injekcneked mi dali, tak ma to uspalo. ak nepomozu opatrenia rezimove, nomralne s lekarom najdi vhodnu cestu s liekmi... a klud, ked budes unavena zaspis, co by sa horsie mohlo stat? hlavne sa nenervovat... napr ked sa mne dcera narodila, bolo dostat goodnight drink :DDD to som sem tam ked som mala na prasknutie nervicky, a neviem ako ale fungovalo to (bol to antienergy drink :DD).

akvi
Dnes o 10:02
@carolina37

@akvi Ako to myslíš s jedalnickom? Čo si myslíš že je správny postup? A myslíš že teraz jediný spôsob sú aj tie lieky? Ďakujem…

@carolina37 k liekom je tazke sa vyjadrovat, ja ta chapem, ze ich odmietas, tiez som mala v zivote situacie, kedy som sa rozhodovala.. Ja som brala lieky na uzkosti, ale tiez som sa v istej chvili rozhodla, ze ich brat nechcem a idem hladat a riesit pricinu. Mne pomohla terapia.. Mala som aj obdobia nespavosti, viem, co to je, nespat 5 noci vkuse a popritom fungovat.. Siahala som po liekoch vtedy, ked uz to ozaj bolo neunosne, ale asi sama dobre vies, ze po liekoch na spanie, to nie je aj tak taky ten spanok, po ktorom sa citis dobre. Teda aspon ja som sa nikdy po liekoch na spanie nebudila svieza, ale skor taka oblbnuta.., to iste po akychkolvek liekoch od psychiatra, proste som zila akoby v hmle cely cas, ked som ich brala.. Pomohlo to od toho cisteho zufalstva, ze ok, nebdiem celu noc..ale inak to fakt nie je riesenie..
Ten kortizol si vies spravit aj rozne testy, ale potrebovala by si ich konzultovat s niekym,kto tomu naozaj rozumie, ja ti velmi neporadim, som len laik, co sa zaujima o celostnu medicinu..Viem ti posunut kontakt na cloveka, co sa tomu venuje, tak mi napis spravu, ak chces.. Co vies spravit aj sama, tak zacni sa dopovat omega 3-mastnymi kyselinami, magneziom a zaved si vecerny ritual - minimalne hodina pred spanim bez obrazoviek - modre svetlo ovplyvnuje cirkadianny rytmus, dalej daj si bylinkovy caj z medovky, valeriany, levandule. Obmedz cukor - aj vo forme ryze, cestovin a pod.. pretoze vykyvy hladiny cukru maju tiez vplyv na kortizol.. Podla mna mas celkovo rozhodene telo po porode, hormony su uplne zblbnute a potrebovala by si fakt celkovu analyzu toho, ako fungujes, co jes, co ti chyba v strave, co vies doplnit doplnkami, otestovat nejake veci by si potrebovala. A to sa neda takto na MK v rychlosti. Tvoj problem sa neda vyriesit instatne.. Mozeme tu len hadat, co ti je a co by mohlo pomoct..

any_soj
Dnes o 10:04

@carolina37 takýto nedostatok spánku je spúšťac pre psychické poruchy, byť tebou radšej lieky, ako niečo si v tele pokaslat bez nich. A hej, popritom riešiť a hľadať ďalej, čím to je... Možno popôrodná psychóza - manická epizóda? Neviem, triafam naslepo.
Melatonín aj v spreji si skúšala? Na eeg ťa neposlali?

any_soj
Dnes o 10:09
@carolina37

@carolina37 teraz čítam, že aj antidepresíva ti dal a ty nič. Spamätaj sa žena! Keby si mala cukrovku, tiež by si si nedávala inzulín, lebo nechceš, aby boli lieky tvoja cesta? O samovraždách matiek v depresii si nepočula? Antidepresíva nie sú návykové lieky mimochodom. Že telo si nevytvára rezistenciu a nepotrebuje stále vyššiu dávku. A tie, čo si mala ani tie, čo ti predpísal, ani neutlmuju. Escitionsom brala, moc mi nesadol, s Alventou som na tom lepšie. Sertralin berie manžel.

januska12323
Dnes o 10:11

Nie je tvoja vina, že nevieš zaspať ale že neberieš lieky, ktoré máš predpísané. Keď ťa švihne o zem keď budeš sama doma bude ti lepšie?

any_soj
Dnes o 10:12
@anonym_f0977a

ak nechceš tie lieky od psychiatra, tak si daj dithiaden alebo kinedril. pokiaľ viem, bežne sa používajú pri cestovaní a majú utlmujúci účinok. Neviem ako to máte doma, ale keď ti môže na hodinku-dve niekto postrážiť malú, choď na masáž, urob niečo pre seba a svoje telo. Podľa mňa si v konštantnom strese a kvôli tomu nevieš zaspať. Predpokladám, že máš monitor dychu aj malú pri sebe. Ak by si si dala lieky, tak sa ti uľaví, vypne ťa. Mama/svokra/muž budú s malou zatiaľ a ty sa vyspíš. Keď nie je hlava v poriadku, nebude ani telo. Alebo choď na kozmetiku. Nejde o to, aby si sa skrášlila, ale aby si si ľahla len tak na hodinku a mala zatvorené oči. Pri masáži sa ti uvoľní telo. Možno si ani neuvedomuješ, že máš zatnutú sánku, stuhnuté ramená a telo sa nevie celkovo uvoľniť a je v kŕči z toho, že zas príde večer a nebudeš vedieť spať.

Daj si masáž, daj si kinedril/dithiaden a choď sa vyspať. Prípadne si daj večer pohár vína (ak môžeš). Nehovorím, že každú noc, ale aspoň tak, aby ťa ťahalo spať

@anonym_f0977a len to nie, radiť k tomuto pohár vína je najlepšia cesta ku psychickej závislosti oveľa horšej, ako branie antidepresív.

anonym_58c829
Dnes o 10:47

@carolina37 ty sa musis hlavne liecit a posluchat psychiatra. Antidepresiva by Ta nemali utlmovat, to skor uz potom tie lieky na spanie, ukludnovaky. Spanok je zaklad. Bez apanku skolabuje cele telo, najprv psychika, potom zvysok tela.

anonym_58c829
Dnes o 10:50
@katulkagajdos

@carolina37 keby si mala vysoký krvný tlak napr. tiež by si si povedala, že nebudeš brat lieky? Ja stále nerozumiem tomu strachu zobrať nejaký liek na duševne zdravie… je rovnako dôležité byt v pohode fyzicky ako aj duševne- predpokladám, že je to 1. dieťa. Ja som mala rovnaký problém, lekár mi predpísal niečo na noc- uz si nepametam, čo to bolo- za tri týždne som bola v pohode a keby nie, tak by som určite siahla aj po iných liekoch, ktoré by mi pomohli. To materstvo nemáš pretrpieť, dá sa to aj inak. Dnes našťastie uz duševne zdravie nie je taká tabu téma- a nie si žiadny narušený jedinec len preto, ze budeš brat AD alebo iné lieky.

@katulkagajdos no presne. Ja som sice lieky na tlak odmietala s tym, ze som si merala stale tlak, mala som aj hypertyreozu a na nu som lieky musela brat, ale ked sa stitna zlaza skludnila, tak aj lieky na tlak nebolo treba. To bolo pri 3.dietati a pri stvrtom uz som po porode musela nabehnut na lieky a dieta je v priadku, aj som kojila. Tato pani ani nedojci a to teda vobec nechapem, ze sa boji liekov, ktore jej predpisal lekar. Neordinuje si ich sama predsa 🫣.

anonym_391bb5
Dnes o 11:01
@carolina37

@carolina37 ja som tento stav zažila cez skúškové obdobie na VŠ, po jednej skúške ktorá ale dopadla na výbornú úplne bez problémov som nemohla zaspať. Tento stav trval asi mesiac. Skúšala som všetko, vtedy mi ani nenapadlo, že psychológ alebo psychiater. Po tom mesiaci cca sme boli na návšteve u svokrovcov, keď ma svokra videla, buchla po stole, dala mi inštrukcie a polku xanaxu. Večer som ľahla, tak ako kázala a konečne som sa vyspala. Ďalšia noc už bola bezproblémová. Proste ma to nejak nakoplo alebo vrátilo do rovnováhy alebo neviem ale naozaj mi to pomohlo.
Ja rozhodne neschvaľujem takéto rozdávanie liekov a užívanie hlava nehlava. Dnes by som sa na to pozerala úplne inak ale je fakt, že v tej dobe som sa nad tým nejak nezamyslela a možno aj dobre, lebo ma to vytiahlo z problémov. Tebe dal tie lieky lekár... Tak neváhaj. Čím skôr sa vrátiš do rovnováhy, tým lepšie.

anonym_16dc68
Dnes o 11:14

Toto mi pripomina vcerajsiu diskusiu o dojceni. Autorke to neslo, tak davala flasu a bola z toho na prasky. Vsetci jej vysvetlovali, ze na dojceni nezalezi a ze UM je OK. Ale ona si stale isla svoje a rucala sa dalej. Proste tunel.

arianna25
Dnes o 11:15

Na zaspatie potrebuje mozog nejakú energiu. Ty si už tak vyčerpaná, že tvoj mozog nemá energiu na zaspatie.
Liekov od psychiatra sa neboj, vyspis sa a potom to budete postupne vysadzovat. Neboj sa, nebudeš doživotne závislá na liekoch. Toto je obdobie. A ty sa musíš dať dokopy lebo si už celá rozhádzaná z toho. Máš výhodu že ti svokra v noci niekedy postráži. Tak pomalymi krokmi sa preliec, aby si nemala ešte horšie psychické alebo psychosomaticke problémy. Držím palce.

maminkadeticiek
Dnes o 11:21

Mam niekolko otazok,tieto odpovede by mohli byt dolezite skor ako vezmes lieky:
1. Ako vyzera tvoj den s dcerkou?Ako dlho ste vonku?Chodis,kocikujes,alebo skor sedis ked ste vonku?
2.O com rozmyslas v noci ked bdies?
3.Hras sa s mobilom.pred spabim alebo ked bdies?
4.Povedala by si o sebe,ze sa velmi bojis o dcerku?
5.Mas 100% doveru v cloveka,ktoryvsa stara o malu ked sa pokusas v noci zaspat?
6.Cez den sa ti podari zaspat s nou?
7.Aky tyo meditacii robis?Pustas si aj vedene meditacie?Skusala si nahravky na upokojenie napr.od Ladislava Chudika?Koho pocuvas?

anonym_0aade7
Dnes o 11:21
@carolina37

@carolina37 beriem Gerodorm, pol tbl na noc, plus som brala antidepresiva a este ma caka spankove laboratorium

carolina37
autor
Dnes o 11:34
@anonym_0aade7

@carolina37 beriem Gerodorm, pol tbl na noc, plus som brala antidepresiva a este ma caka spankove laboratorium

@anonym_0aade7 Ako dlho ho prosím uzivas ? A každú noc? Vieš zaspať aj bez neho? Ako často myslíš že si ho môžem dať ja dnešným psychiatrom fakt ani neverím lebo nikto mi nevysvetlil ani žiadne dávkovanie ani nič ako často si môžem dať len predpísal a že o mesiac ďalšie stretnutie…Ďakujem za odpoved