Aké bylinky sú najvhodnejšie na pestovanie na okne?
ahojte, ake bylinky sa vam podarilo vypestovat doma na okne? 🙂
chcela by som si doma urobit taky maly „bylinkovy kutik“, ale nie som ziadny zahradkar 😅 idealne nieco, co prezije aj bez extra starostlivosti.
co vam realne rastlo v byte? bazalka, mata, pazitka…? a mate nejaky tip, co je uplne najjednoduchsie na pestovanie?
Mne pažítka stále vykape. Inak bazalka, žerucha, tymian. Rozmarín mám vonku obrovský krík
Za oknom v lete treba strazit aby ich slnko nespalilo, v lete je bylinkam lepsie na balkone. Niektore bylinky tazko prezivaju zimu v interieri, potrebuje chladnejsie prostredie lebo v zime je malo svetla (vavrin, rozmarin). Niektore je lepsie pestovat vo viacerych kvetinacoch s tym, ze jeden sa zbera, dalsie dva sa regeneruju. To plati pre pazitku, petrzlen. A treba zohladnovat aj naroky na vodu, lebo taka bazalka, petrzlen, mata potrebuju viac vody, rozmarin, salvia, tymian, vavrin su skor suchomilne, vela vody im skodi. Oregano moze zimovat vonku, aj pazitka, mata a medovka. Bazalka musi byt cez zimu dnu, stredomorske vydrzia aj vonku ak nie su preliate ale musia byt chranene pri silnych mrazoch (pod -8).
Univerzalny navod, ktory by platil pre vsetky nie je, treba zohladnovat ich naroky, potom su spokojne.

Bylinky asi vsetky prezili bez ujmy - bazalka, oregano, tymian, rozmarin, salvia, mata, medovka, repik