icon

Prečo odsychajú stonky a odpadávajú výhonky rastliny?

Včera o 10:18

Neviete, čo môže byť zle s touto rastlinou? Ani presne neviem, ako sa volá. Na koncoch má pekné listy, ale stonka pri zemine postupne zoschne a potom odpadne celý výhonok.

Polievam ju až keď vrch zeminy preschne, tak neviem, či ju prelievam, má málo svetla alebo potrebuje presadiť. Stáva sa to niekomu?

Prečo odsychajú stonky a odpadávajú výhonky rastliny?
viestta
Včera o 10:37

Vola sa tradeskancia a je najpravdepodobnejsie, ze jej zhnili korene. Ostrihaj vyhony, daj ich zakorenit do vody a ten zvysok vyhod. Tradeskancia v pohode porastie aj vo vode, staci jej obcas pridat trosicka hnojiva

autor
Včera o 11:01
@viestta

Vola sa tradeskancia a je najpravdepodobnejsie, ze jej zhnili korene. Ostrihaj vyhony, daj ich zakorenit do vody a ten zvysok vyhod. Tradeskancia v pohode porastie aj vo vode, staci jej obcas pridat trosicka hnojiva

@viestta Mám ju dlhšie, robí mi to stále :-/ Mám ju polievať menej, ak zhnili?

viestta
Včera o 11:11
@anonym_autor

@viestta Mám ju dlhšie, robí mi to stále :-/ Mám ju polievať menej, ak zhnili?

@anonym_autor jednoznacne nema dobre podmienky, ked to robi opakovane. Ma ten kvetinac vobec odtok? Pravdepodobne nie, voda stoji pri dne a ma tam dlhodobo blato. Aj ked tradeskancia ma rada vela vody, ale v blate rast nebude. Ked uz musi byt v tom ozdobnom kvetinaci, treba ju posadit do normalneho s odtokovymi otvormi a po zalievke skontrolovat ci tam nestoji voda.

autor
Včera o 11:16
@viestta

@anonym_autor jednoznacne nema dobre podmienky, ked to robi opakovane. Ma ten kvetinac vobec odtok? Pravdepodobne nie, voda stoji pri dne a ma tam dlhodobo blato. Aj ked tradeskancia ma rada vela vody, ale v blate rast nebude. Ked uz musi byt v tom ozdobnom kvetinaci, treba ju posadit do normalneho s odtokovymi otvormi a po zalievke skontrolovat ci tam nestoji voda.

@viestta Je v plastovom, ktorý je vložený do keramického, dávam vždy na dno toho plastového kvetináča ešte kamienky, aby neboli korienky vo vode :-/

zalka
Včera o 12:47

@anonym_autor mne toto robí nadchovnik už tri mi takto skapali, a aj keď odstipnem vrch a dám do vody tak nezakoreni. To isté v zemi. Kamoške to rastie ako burina doslova, mne už tri posunula veľké kosate a všetky umreli.

autor
Včera o 12:50
@zalka

@anonym_autor mne toto robí nadchovnik už tri mi takto skapali, a aj keď odstipnem vrch a dám do vody tak nezakoreni. To isté v zemi. Kamoške to rastie ako burina doslova, mne už tri posunula veľké kosate a všetky umreli.

@zalka Mám veľa kvetov, nezomierajú bezdôvodne, vždy na ten dôvod úmrzia prídem 🙂 ale toto ... už neviem, či to napr. netreba nejako zastrihnúť, či nevadí, že sa to dotýka toho kvetináča a je to smerom nadol ťažké :-/ Lebo to má také zaujímavé lístky.

zalka
Včera o 13:02
@anonym_autor

@zalka Mám veľa kvetov, nezomierajú bezdôvodne, vždy na ten dôvod úmrzia prídem 🙂 ale toto ... už neviem, či to napr. netreba nejako zastrihnúť, či nevadí, že sa to dotýka toho kvetináča a je to smerom nadol ťažké :-/ Lebo to má také zaujímavé lístky.

@anonym_autor ja tiež plno zelene ale nadchovnik tak ten nevydrží. Kamoška hovorí, že ho nepotrebujem tak preto sa mu u mňa nedarí, a pritom on tak krásne vonia medzi prstami a aj v čaji je dobrý.

simca06022011
Včera o 13:13

@anonym_autor tradescantia toto robi inak raz za cas... a nie vsade sa jej dari.. uz ked su tie pahyle taketo polohole a dlhe, treba ju ostrihat, tie konceky strcit do vody alebo rovno do zeme a pestovat novu rastlinu. Velmi nemusi vodu na listoch, a vela starostlivosti, ani nerada vyschne. Vzdy ich raz za par rokov omladzujem, mam viac druhov. Vystrihat a znvou dat zakorenit, vsimla som si ze ked mam plny kvetinac viac sa jej dari (plny myslim listov... cize sadim viac vyhonov naraz do jedneho, nech zhustne, pravidelne zatrihovat)
Ci je preliata citis... netreba ju stale v mokrom substrate drzat, ale ako pisalo sa vyssie dari sa jej aj vo vode iba

anonym_32a245
Včera o 15:40
@zalka

@zalka asi menej vody,ja ju polievam len ked je suchá a cca 10 cm výhonky vo vode by mali zakorenit,pre mňa jedna z mála čo prežije všetko 😅

zalka
Včera o 15:51
@anonym_32a245

@zalka asi menej vody,ja ju polievam len ked je suchá a cca 10 cm výhonky vo vode by mali zakorenit,pre mňa jedna z mála čo prežije všetko 😅

@anonym_32a245 no mne vykapali, jedno z mála co sa u mňa nedarí...

cina1
Včera o 16:40

tento chce slnko, vtedy je pekny. a je to pijan, aspon u mna. zmladzujem aj 2-3 krat do roka. odstrihnem vyhonky cca 10-15 cm, necham vo vode zapustit korienky, a potom zasadim