icon

Tipy a triky pre domácnosť a starostlivosť o kvetiny

Dnes o 18:28

baby, poďme si povymienať nejaké super rady pre domácnosť a starostlivosť o kvetiny 😅👌
ja sa priznám že mi dlho trvalo kým som sa do toho dostala,bola som ultimátny vrah kvetín, potom som zistila že im treba namiešaný substrát, sledovať zalievanie, že napríklad zamio odo mňa chce len svätý pokoj ,a teraz máme v dome aj vonku džungľu,ale čím som staršia tým viac to milujem
A za domácnosť môžem za seba povedať, že kúpa robotického vysávača a poriadneho tycoveho (rowenta) pri 2 psoch a 6 mačkách je gamechanger
Aké vychytávky máte vy?

viestta
Dnes o 18:39

Za mna? Cim menej polievas, tym je im lepsie. Utopenie je pricina umrtia u vacsiny kvetov

autor
Dnes o 18:44
@viestta

Za mna? Cim menej polievas, tym je im lepsie. Utopenie je pricina umrtia u vacsiny kvetov

@viestta no teraz ich väčšinu polievam štýlom že dám ich do vane nech sa napijú koľko chcú, niektoré aj osprchujem
jediný s ktorým sa neviem skamarátiť je kavovnik,to už ani neskúšam kupovať

sisska96
Dnes o 18:45

Ja polievam keď je už teplo 2x týždenne, teraz cez zimu raz za týždeň, ale mám vlhkomilné rastliny tie častejšie, hnojím na jar potom v lete. Zásadne všetko zhora kým neuvidím vodu v podmiske okrem fialoviek

autor
Dnes o 18:47
@sisska96

Ja polievam keď je už teplo 2x týždenne, teraz cez zimu raz za týždeň, ale mám vlhkomilné rastliny tie častejšie, hnojím na jar potom v lete. Zásadne všetko zhora kým neuvidím vodu v podmiske okrem fialoviek

@sisska96 fialky ako pestovať? mala som krásnu veľkú,a jeden týždeň som ju zabudla poliať,potom som ju dala napiť sa nech si vezme koľko chce ale aj tak jej odišli postupne všetky listy,preliala som ju myslíte?

sisska96
Dnes o 19:09
@anonym_autor

@sisska96 fialky ako pestovať? mala som krásnu veľkú,a jeden týždeň som ju zabudla poliať,potom som ju dala napiť sa nech si vezme koľko chce ale aj tak jej odišli postupne všetky listy,preliala som ju myslíte?

@anonym_autor Polievam raz týždenne zospodu a postupne odstraňujem odkvitnuté časti a zle listy. V lete 2krát a majú doobedné slnko

zltalienka
Dnes o 19:32

Ja polievam dla potreby, aj fialky aj ine kvety, ani neviem ako casto. Nejak "od oka".
Vela zavisi aj od vlhosti v interieri. My mame skor sucho, takze kvetiny dostanu napit castejsie.

la_dolce_vita
Dnes o 19:40

Zboznujem kvety a mam ich plnu domacnost. Moje stalice sa drzia, polievam ich 1x tyzdenne. Mam rada okrem ineho aj orchidei, kaktusy, fialky. Teraz ma potesil novy kvet "rodinne stastie".. poznate? Mam stale aj rezane kvety vo vaze a dokonca pred bytovkou som sama iniciativne vytvorila kvetinovy zahon 🙂)

zltalienka
Dnes o 19:53
@la_dolce_vita

Zboznujem kvety a mam ich plnu domacnost. Moje stalice sa drzia, polievam ich 1x tyzdenne. Mam rada okrem ineho aj orchidei, kaktusy, fialky. Teraz ma potesil novy kvet "rodinne stastie".. poznate? Mam stale aj rezane kvety vo vaze a dokonca pred bytovkou som sama iniciativne vytvorila kvetinovy zahon 🙂)

@la_dolce_vita mam aj "rodinne stastie". Prave sa mnozi 🙂

kikusenka1
Dnes o 19:57
@anonym_autor

@viestta no teraz ich väčšinu polievam štýlom že dám ich do vane nech sa napijú koľko chcú, niektoré aj osprchujem
jediný s ktorým sa neviem skamarátiť je kavovnik,to už ani neskúšam kupovať

@anonym_autor kavovnik mam uz 5 rokov. Za mna najjednoduchšia rastlinka. Hlavne gro pri rastlinách je správna velkost kvetináča, správny substrát a správne polievanie . Každá rastlina ma rada inu vlhkosť.

la_dolce_vita
Dnes o 20:10
@zltalienka

@la_dolce_vita mam aj "rodinne stastie". Prave sa mnozi 🙂

@zltalienka prezrad ako prosim 🙂

autor
Dnes o 20:11
@la_dolce_vita

@la_dolce_vita rodinne šťastie mi ešte veľmi veľmi dávno vyschlo a ešte som nenabrala odvahu zaobstarať si ďalšie,ale raz určite

autor
Dnes o 20:12
@la_dolce_vita

@zltalienka prezrad ako prosim 🙂

@la_dolce_vita aj nejakú starostlivosť o neho, hlavne kde ho umiestniť,k oknu? od okna? napríklad som ho videla na kuchynskom stole,to by bol u nás asi 3 metre od východného okna

la_dolce_vita
Dnes o 20:22
@anonym_autor

@la_dolce_vita rodinne šťastie mi ešte veľmi veľmi dávno vyschlo a ešte som nenabrala odvahu zaobstarať si ďalšie,ale raz určite

@anonym_autor no praave aj ja ho mam teraz po dlhej dobe, tak sama neviem a uvidim ako sa mu bude darit v kuchyni na stole. Treba ho sprejovat vodou zhora mi vravela v kvetinarstve. Inak sa tesim z neho, bol problem ho pozhanat.

refly
Dnes o 20:30
@kikusenka1

@anonym_autor kavovnik mam uz 5 rokov. Za mna najjednoduchšia rastlinka. Hlavne gro pri rastlinách je správna velkost kvetináča, správny substrát a správne polievanie . Každá rastlina ma rada inu vlhkosť.

@anonym_autor Rastliny sa nevedia "napiť koľko chcú". Zemina natiahne vodu podľa svojej savosti a objemu a rastlina sa v tom buď utopí alebo nie. Presne ako píše @kikusenka1 : Veľkosť kvetináča a správny typ zeminy. Keď dám krpatú rastlinu do 5 litrov zeminy, tak to nepreschne ani za tisíc rokov a rastlina zhnije. A keď je v moc veľkom kvetináči a šprtnem tam iba trošičku vody, tak reálne namočím iba malinké percento zeme. Zbytok je suchý na kosť, korene vyschnú a skapú.

Tiež typ zeme. Taká rašelina alebo kokosové vlákno vodu drží ako špongia. Na druhej strane keramzit, veľké kusy kôry, ect udržia minimum.
Detto aj počasie, veľkosť rastliny, či akurát rastie alebo nie... Keď rastie a je veľká, tak pije viac. Na otázku ako často polievať sa jednoducho nedá odpovedať. Kuknem a vidím. Keď vidím že je zem suchá, zdvihnem kvetináč a je ľahký, tak polejem. Ak rastlina vyrastie, tak síce som na začiatku polievala cca raz za dva týždne, ale teraz je jej 3x toľko v tom kvetináči a zároveň je leto a rastie ako šialená, tak musím polievať každý druhý deň.

Kvetináč musí byť cca tak veľký, ako koreňový systém. Musí sa to tam pohodlne zmestiť, ale nesmie to byť o moc väčšie. Pri zemine je základné pravidlo že čím hrubšie korene, tým hrudkovitejšia zemina. Taká begónia má iba jemné "vlasy", tá potrebuje jemnú zem. Monstera alebo alocasia, čo má hrubé koreniská, potrebuje hrubú, hrudkovitú zem.
Pri polievaní musí byť zem rovnomerne všade vlhká, nie iba naliať polievkovú lyžicu do stredu a vybavené. Polieva sa v tedy, keď je to suché (pochytám, poťažkám) Ak to fakt neviem odhadnúť, tak sú fajn priesvitné, plastové kvetináče.

zltalienka
Dnes o 21:18
@anonym_autor

@la_dolce_vita aj nejakú starostlivosť o neho, hlavne kde ho umiestniť,k oknu? od okna? napríklad som ho videla na kuchynskom stole,to by bol u nás asi 3 metre od východného okna

@la_dolce_vita len som polozila vedla neho druhy kvetinac a visiace pramienky polozila na hlinu. Uz je citit, ze "drzia" v hline. Za chvilu budu zakorenene a bude nova rastlina.
@anonym_autor aj mne uz jedno vykapalo, lebo som z neho oddelila svokre, z korenov. Tak sa to zrejme nema robit.