Aké slová/slovné spojenia neznášate?
Čisto pre zaujímavosť ma zaujíma aké slovenské slová respektíve nejaké nárečia vám lezú na nervy🤣 ja napríklad neznášam slovné spojenie neni som, alebo nejsom
@anonym_autori namiesto idem von - neznášam, keď hovoria idem navonok, voni miesto vonia, pratat miesto upratovať, rajčiny, kamka, ne.
Práve aktuálne, admin zmenil názov témy nasledovne: "Muž mi viackrát vytkol, že nemám kamarátky." Vytknúť si môžem iba nohu.
@anos18 krátky slovník SJ to uvádza ako prípustné, s dodatkom, že vhodnejšie je vyčítať
@anonym_autor a uši mi trhá nesprávne vydanie: vy ste bola......
@anonym_autor a uši mi trhá nesprávne vydanie: vy ste bola......
@anos18 na toto mám aj básničku 😁
Kde ste bola, kde ste bol,
Tak sa pýta iba vôl.
Joj, kde len začať
Vo veľkom sa používa to "keby" - keby nemám, keby viem.. to čo je fakt 🤦
Keď niekto povie že vypeká alebo vyvára.. alebo svadbovali sme..
Nechápem "tomu" - to používate zle asi všetky
A tak ďalej
@anonym_796342 fakt? Nás slovencinarka cepovala kvôli gramatike a takto to mám zafixované, že vytknúť si môžeš iba nohu 😃
@anos18 chceš byť múdra a vôbec ti to nejde. Slov. by mala vrátiť e za nedostatočné učenie detí.
@anonym_autori namiesto idem von - neznášam, keď hovoria idem navonok, voni miesto vonia, pratat miesto upratovať, rajčiny, kamka, ne.
@magdalienka11 čo to máte s tými rajčinami? Veď rajčina je normálne spisovný výraz.
hlupotina vzniknutá doslovným prekladom z AJ "na konci dňa"
Neznášam je pristané slovo. Ale hneď mi napadne, ak niekto nesprávne vyká. Vlastne spojí vykanie a tykanie/povedala by ste mi/.
A bonus pre túto stránku - sme tehotní😂
Bývam u bytovky 😂 idem na dom...
A z takých obyčajných slovných spojení "neviem, uvidíme"
vidíte ducha? Kliknem a tam miesto ducha nejaká čiarka😂
idem na vysokú školu. Opraviť strechu?
mám vysokú školu. Vlastniť vysokú školu je výnosné.
mám na aute elektróny. Ostatní majú hliníkové disky, elektróny sú drahšie ako malé auto.
mám na aute elektronické okná. Možno ich ovláda cez aplikáciu, ostatní majú elektrické.
Bola tam rada. Aká to bola rada, čo poradili?
vidíte ducha? Kliknem a tam miesto ducha nejaká čiarka😂
mám na aute elektróny. Ostatní majú hliníkové disky, elektróny sú drahšie ako malé auto.
mám na aute elektronické okná. Možno ich ovláda cez aplikáciu, ostatní majú elektrické.
Bola tam rada. Aká to bola rada, čo poradili?
@anonym_d62cd6
Ako to povieš hovorovo ty? Opakujem, hovorovo, nie na skúške ani v televíznej debate.
Joj, kde len začať
Vo veľkom sa používa to "keby" - keby nemám, keby viem.. to čo je fakt 🤦
Keď niekto povie že vypeká alebo vyvára.. alebo svadbovali sme..
Nechápem "tomu" - to používate zle asi všetky
A tak ďalej
@bomba36 no dovoľ? Všetky? Brzdi bomba.
Ak by mi z úst alebo z pera malo vyjsť spojenie "nechápem tomu", asi by som okamžite zomrela na vnútorné krvácanie.
@anonym_d62cd6
Ako to povieš hovorovo ty? Opakujem, hovorovo, nie na skúške ani v televíznej debate.
@anonym_796342 prijali ma do vysokej školy, mám vyštudovanú vysokú školu
@anonym_d62cd6
nemáš pravdu, spisovne sa dá povedať, prijali ma na vysokú školu
pozri krátky slovník SJ
okrem toho, bežne sa vraví, prijať na strednú školu, je to úplne normálne slovné spojenie
6. vziať do nejakej inštitúcie, organizácie: p. niekoho na vysokú školu, do zamestnania, do spolku
Práve aktuálne, admin zmenil názov témy nasledovne: "Muž mi viackrát vytkol, že nemám kamarátky." Vytknúť si môžem iba nohu.
@anos18 "vytknúť" sa môže používať aj vo význame "vyčítať" - je kodifikované v spisovnej slovenčine. Sú to len odporúčania, aby sa používalo radšej alternatívne "vyčítať".
@anonym_d62cd6
nemáš pravdu, spisovne sa dá povedať, prijali ma na vysokú školu
pozri krátky slovník SJ
okrem toho, bežne sa vraví, prijať na strednú školu, je to úplne normálne slovné spojenie
6. vziať do nejakej inštitúcie, organizácie: p. niekoho na vysokú školu, do zamestnania, do spolku
@anonym_796342 predložka na / v
– v spojeniach (ísť) na súd, na obecný úrad, na poštu nemá predložka “na“ čisto miestny význam, lebo naznačuje odtienok cieľa (účelu), t. j. ísť niečo vybaviť. Práve preto sa pociťujú ako nesprávne spojenia typu (ísť) na internát, na študovňu, (byť) na internáte, na študovni namiesto správnych spojení (ísť) do internátu, do študovne; (byť, bývať) v internáte, v študovni.
– pri názvoch stredných škôl sa pripúšťa dvojakosť: (chodiť) do gymnázia, na gymnázium. Pri názvoch vysokých škôl sa ustálilo spojenie s predložkou “na“: (študovať) na univerzite, na technike, na právnickej fakulte; (chodiť) na univerzitu, na techniku, na právo, na medicínu.
neznášam pejoratívne náhrady slova gynekológ (p*čológ,kun*dológ a pod.) a čo ma naviac vytáča a desí, že to používajú hlavne a iba ženy🤦🤦🤦
to dáš, daj na to, idéééš
Dobroš a ty kokšo ☠️
@anonym_d62cd6 že prijali ma do vysokej školy 😂😂😂
@anonym_796342 predložka na / v
– v spojeniach (ísť) na súd, na obecný úrad, na poštu nemá predložka “na“ čisto miestny význam, lebo naznačuje odtienok cieľa (účelu), t. j. ísť niečo vybaviť. Práve preto sa pociťujú ako nesprávne spojenia typu (ísť) na internát, na študovňu, (byť) na internáte, na študovni namiesto správnych spojení (ísť) do internátu, do študovne; (byť, bývať) v internáte, v študovni.
– pri názvoch stredných škôl sa pripúšťa dvojakosť: (chodiť) do gymnázia, na gymnázium. Pri názvoch vysokých škôl sa ustálilo spojenie s predložkou “na“: (študovať) na univerzite, na technike, na právnickej fakulte; (chodiť) na univerzitu, na techniku, na právo, na medicínu.
@anonym_d62cd6 ano, presne tak, ist na vysoku skolu, prijat na vysoku skolu, chodit na vysoku skolu - podla teba povodne teda na strechu 🙂
cize si si to poprela, co si predtym napisala, nechapem, ale fajn, nemusim vsetkemu rozumiet
Nič ma neirituje viac ako NIAKÝ, NIJAKÝ v kontexte nejaký
Nenavidim slovo mamka, striasa ma pri tom, ano viem ze pre niekoho bezne oslovenie. Ked sa vymeni von a vonku, ked niekto ide do doktora, do svokry, do susedov, slovo rupsak 😳