Aké slová/slovné spojenia neznášate?
Čisto pre zaujímavosť ma zaujíma aké slovenské slová respektíve nejaké nárečia vám lezú na nervy🤣 ja napríklad neznášam slovné spojenie neni som, alebo nejsom
Idem mat 25 rokov/je mi 25 - toto neviem kto vymyslel
Podala som o rozvod - toto mi nedava zmysel, asi tam chyba este slovo ziadost
Bola som na nakup.. Nechápem tomu.. Chcem ist pri more.. Idem doktorke..
Kozenne, sklenenne, drevenne.. a ine hatlaniny ako nadstavit, rupsak, ladnicka, nieake
Mna to nevytaca, len vzdy pozeram 🧐🧐😁
@anonym_d62cd6 ano, presne tak, ist na vysoku skolu, prijat na vysoku skolu, chodit na vysoku skolu - podla teba povodne teda na strechu 🙂
cize si si to poprela, co si predtym napisala, nechapem, ale fajn, nemusim vsetkemu rozumiet
@anonym_796342 ustálilo sa, nie že je to správne, treba čítať pozorne. Prečo potom Vado all universita = idem do univerzity, Voy a la universidad = idem do univerzity, Go to univesity = idem do univerzity, Je vais à l'université = idem do univerzity, Ich gehe zur Universität ´= idem do univerzity...to len Slovania chodia na univerzitu
@anonym_autor peniažky, rupsak, minulého roku miesto: minulý rok, ideme do svokry, ist vonku, byt von, prísť tu…
@anonym_796342 ustálilo sa, nie že je to správne, treba čítať pozorne. Prečo potom Vado all universita = idem do univerzity, Voy a la universidad = idem do univerzity, Go to univesity = idem do univerzity, Je vais à l'université = idem do univerzity, Ich gehe zur Universität ´= idem do univerzity...to len Slovania chodia na univerzitu
@anonym_d62cd6, jasné, nikto neovláda cudzie jazyky, takže môžeš veselo trepať a ešte ti aj uveria. Španielsky a portugalsky neviem, ale go to university je doslova ísť K univerzite, zur Uni zu gehen je tiež ísť K univerzite. Vo francúzštine má predložka a význam do aj na, ale povedzme, že frantici chodia do univerzity.
To som jedina, ktoru taketo veci vobec nevytacaju a nemam ziadne slovne spojenie, ktore neznasam?
Beriem to tak, ze kazdy mame svoje narecie, vela veci si berieme z domu…vela nas ovplyvnuje region, kde zijeme… nevadi mi ani vychodoslovenske narecie, ani trnavske, ani ziadne ine. Vadia mi hlupi a naduti ludia…
@anonym_b0fad4 tak ale kto píše niaky miesto nejaký zrejme je hlúpy…
@anonym_autor nemám rada výraz v angličtine (btw, wtf) atd. Vôbec nerozum anglicky a vadí mi to. A slovo “neznášam”, príde mi odvážne a hrubé. Dá sa nahradiť slovným spojením “nemám rad”
Mamka... ked ma tak niekto nazve, vrazdila by som..
Tehu … kto to vymyslel, ako vobec prisiel na to slovo.. je problem napisat “som tehotná” ? 😀
@flatwhite tehu to mas ako hypo, lezu mi na nervy oba varianty.
@bomba36 no dovoľ? Všetky? Brzdi bomba.
Ak by mi z úst alebo z pera malo vyjsť spojenie "nechápem tomu", asi by som okamžite zomrela na vnútorné krvácanie.
@anonym_796342 nauč sa čítať, píšem asi všetky, nejaké výnimky tu snáď budú. Ale ako vždy trafená hus anonymne zagágala 😂
Mamka... ked ma tak niekto nazve, vrazdila by som..
@leuska0910 pisala som par prispevkov vyssie, och ako ja to neznasam 😂
ked niekto hovorí párka namiesto párok. je to párok, ten párok, nie tá párka joj
@anonym_b0fad4 tak ale kto píše niaky miesto nejaký zrejme je hlúpy…
@anonym_6eea09 nemyslim si… posudzovat niekoho na zaklade jedneho zle napisaneho slova mi pride zvlastne…
neznášam pejoratívne náhrady slova gynekológ (p*čológ,kun*dológ a pod.) a čo ma naviac vytáča a desí, že to používajú hlavne a iba ženy🤦🤦🤦
@because mne trha usi aj gyndoš a aj take som citala tu na koni, ze idem na gynku, ku gynke. To co je? Aka gynka?🫣
rupsak
Konsolidácia
Nechápala som keď prišla mrcha, nikto žiadnu mrchu neriešil, bolo to divné..
A teda niektoré nazývajú tak menštruáciu🙃 zasa prišla mrcha jedna.
Neznášam keď niekto nevie pouzivat slovo von. Čiže povie napríklad "boli sme von" a nie správne "boli sme vonku". Mne to hlava neberie kde to vzniklo a vídavam to už aj v článkoch a ľudia to úplne bežne používajú.
@anonym_autor lahký a nepouzivanie ľ u zapadniarov...mne to pri spoluziakoch na vyske trhalo usi 🤦♀️
A dva-dve, ktore nevie ani moj manzel a deti tiez odolavaju mojej snahe ich to naucit 😭
neznasam vyraz "srkz, skrze". namiesto "kvoli"
a potom "az" vo vyzname "nech"
naložila mu na tanier , AZ sa naje.
Mne trha oci, ked niekto napise "bola som pri doktorke/svokre/mame" namiesto u doktorky/mamy/svokry.
@anonym_autor to co je tu popisane je podla mna do velkej miery lokalne narecie, byvam na strednom slovensku a tu nikto nepovie: idem do doktrora, ale za to: ja som neni, to su neni, takô malô peknô.....
u nas sa normalne hovorilo mamka aj vonku,
mne skôr vadí ked v telke nejaky moderator, alebo redaktor, ci spravodajca ma zlu vyslovnost, sykavky, susle, vyrazne niektore hlasky.... to uz nemaju na to kriteria pri vybere? alebo ked uz, tak sa nepocuju? a preco nejdu k logopedovi?
Ja ešte spomeniem napríklad slovo krámy, aký na to máte názor lebo ja ho nedokážem proste používať, tak veľmi mi to príde zlé
"menučko"... ale inak slovne spojenie ktore ma dostane do varu je "ukludni sa" :DD
ideme vonku
dám to na mrazák
manža, mm, výplatka, tuleníčko, tehu...- všetky zdrobneniny vrátane mien detí
a materský plurál - to je mor všetkých morov!

To som jedina, ktoru taketo veci vobec nevytacaju a nemam ziadne slovne spojenie, ktore neznasam?
Beriem to tak, ze kazdy mame svoje narecie, vela veci si berieme z domu…vela nas ovplyvnuje region, kde zijeme… nevadi mi ani vychodoslovenske narecie, ani trnavske, ani ziadne ine. Vadia mi hlupi a naduti ludia…