icon

Aké slová/slovné spojenia neznášate?

Včera o 22:56

Čisto pre zaujímavosť ma zaujíma aké slovenské slová respektíve nejaké nárečia vám lezú na nervy🤣 ja napríklad neznášam slovné spojenie neni som, alebo nejsom

anonym_b0fad4
Dnes o 08:17

To som jedina, ktoru taketo veci vobec nevytacaju a nemam ziadne slovne spojenie, ktore neznasam?
Beriem to tak, ze kazdy mame svoje narecie, vela veci si berieme z domu…vela nas ovplyvnuje region, kde zijeme… nevadi mi ani vychodoslovenske narecie, ani trnavske, ani ziadne ine. Vadia mi hlupi a naduti ludia…

anonym_704402
Dnes o 08:23

Idem mat 25 rokov/je mi 25 - toto neviem kto vymyslel
Podala som o rozvod - toto mi nedava zmysel, asi tam chyba este slovo ziadost
Bola som na nakup.. Nechápem tomu.. Chcem ist pri more.. Idem doktorke..
Kozenne, sklenenne, drevenne.. a ine hatlaniny ako nadstavit, rupsak, ladnicka, nieake

Mna to nevytaca, len vzdy pozeram 🧐🧐😁

anonym_d62cd6
Dnes o 08:26
@anonym_796342

@anonym_d62cd6 ano, presne tak, ist na vysoku skolu, prijat na vysoku skolu, chodit na vysoku skolu - podla teba povodne teda na strechu 🙂

cize si si to poprela, co si predtym napisala, nechapem, ale fajn, nemusim vsetkemu rozumiet

@anonym_796342 ustálilo sa, nie že je to správne, treba čítať pozorne. Prečo potom Vado all universita = idem do univerzity, Voy a la universidad = idem do univerzity, Go to univesity = idem do univerzity, Je vais à l'université = idem do univerzity, Ich gehe zur Universität ´= idem do univerzity...to len Slovania chodia na univerzitu

anonym_6eea09
Dnes o 08:36

@anonym_autor peniažky, rupsak, minulého roku miesto: minulý rok, ideme do svokry, ist vonku, byt von, prísť tu…

vroni
Dnes o 08:37
@anonym_d62cd6

@anonym_796342 ustálilo sa, nie že je to správne, treba čítať pozorne. Prečo potom Vado all universita = idem do univerzity, Voy a la universidad = idem do univerzity, Go to univesity = idem do univerzity, Je vais à l'université = idem do univerzity, Ich gehe zur Universität ´= idem do univerzity...to len Slovania chodia na univerzitu

@anonym_d62cd6, jasné, nikto neovláda cudzie jazyky, takže môžeš veselo trepať a ešte ti aj uveria. Španielsky a portugalsky neviem, ale go to university je doslova ísť K univerzite, zur Uni zu gehen je tiež ísť K univerzite. Vo francúzštine má predložka a význam do aj na, ale povedzme, že frantici chodia do univerzity.

anonym_6eea09
Dnes o 08:38
@anonym_b0fad4

To som jedina, ktoru taketo veci vobec nevytacaju a nemam ziadne slovne spojenie, ktore neznasam?
Beriem to tak, ze kazdy mame svoje narecie, vela veci si berieme z domu…vela nas ovplyvnuje region, kde zijeme… nevadi mi ani vychodoslovenske narecie, ani trnavske, ani ziadne ine. Vadia mi hlupi a naduti ludia…

@anonym_b0fad4 tak ale kto píše niaky miesto nejaký zrejme je hlúpy…

anonym_f4c540
Dnes o 08:43

@anonym_autor nemám rada výraz v angličtine (btw, wtf) atd. Vôbec nerozum anglicky a vadí mi to. A slovo “neznášam”, príde mi odvážne a hrubé. Dá sa nahradiť slovným spojením “nemám rad”

anonym_d62cd6
Autor odpoveď zmazal
leuska0910
Dnes o 08:52

Mamka... ked ma tak niekto nazve, vrazdila by som..

anonym_534e67
Dnes o 08:53
@flatwhite

Tehu … kto to vymyslel, ako vobec prisiel na to slovo.. je problem napisat “som tehotná” ? 😀

@flatwhite tehu to mas ako hypo, lezu mi na nervy oba varianty.

bomba36
Dnes o 08:55
@anonym_796342

@bomba36 no dovoľ? Všetky? Brzdi bomba.
Ak by mi z úst alebo z pera malo vyjsť spojenie "nechápem tomu", asi by som okamžite zomrela na vnútorné krvácanie.

@anonym_796342 nauč sa čítať, píšem asi všetky, nejaké výnimky tu snáď budú. Ale ako vždy trafená hus anonymne zagágala 😂

bomba36
Dnes o 08:56
@anonym_534e67

@flatwhite tehu to mas ako hypo, lezu mi na nervy oba varianty.

@anonym_534e67 a spoko!

lusilla
Dnes o 08:57
@leuska0910

Mamka... ked ma tak niekto nazve, vrazdila by som..

@leuska0910 pisala som par prispevkov vyssie, och ako ja to neznasam 😂

babushkaem
Dnes o 09:16

ked niekto hovorí párka namiesto párok. je to párok, ten párok, nie tá párka joj

anonym_b0fad4
Dnes o 09:25
@anonym_6eea09

@anonym_b0fad4 tak ale kto píše niaky miesto nejaký zrejme je hlúpy…

@anonym_6eea09 nemyslim si… posudzovat niekoho na zaklade jedneho zle napisaneho slova mi pride zvlastne…

anos18
Dnes o 09:54
@anonym_0668b5

@anos18 chceš byť múdra a vôbec ti to nejde. Slov. by mala vrátiť e za nedostatočné učenie detí.

@anonym_0668b5 zle si sa vyspala? 😃

anonym_534e67
Dnes o 10:17
@because

neznášam pejoratívne náhrady slova gynekológ (p*čológ,kun*dológ a pod.) a čo ma naviac vytáča a desí, že to používajú hlavne a iba ženy🤦🤦🤦

@because mne trha usi aj gyndoš a aj take som citala tu na koni, ze idem na gynku, ku gynke. To co je? Aka gynka?🫣

natalka13
Dnes o 10:21

rupsak

avicii18
Dnes o 11:28

Konsolidácia

anonym_e7ef5a
Dnes o 11:38

Nechápala som keď prišla mrcha, nikto žiadnu mrchu neriešil, bolo to divné..
A teda niektoré nazývajú tak menštruáciu🙃 zasa prišla mrcha jedna.

ria_sprout
Dnes o 11:45

Neznášam keď niekto nevie pouzivat slovo von. Čiže povie napríklad "boli sme von" a nie správne "boli sme vonku". Mne to hlava neberie kde to vzniklo a vídavam to už aj v článkoch a ľudia to úplne bežne používajú.

euka210
Dnes o 14:03

@anonym_autor lahký a nepouzivanie ľ u zapadniarov...mne to pri spoluziakoch na vyske trhalo usi 🤦‍♀️
A dva-dve, ktore nevie ani moj manzel a deti tiez odolavaju mojej snahe ich to naucit 😭

negymama
Dnes o 14:21

neznasam vyraz "srkz, skrze". namiesto "kvoli"
a potom "az" vo vyzname "nech"
naložila mu na tanier , AZ sa naje.

anonym_5b04e3
Dnes o 15:15

Mne trha oci, ked niekto napise "bola som pri doktorke/svokre/mame" namiesto u doktorky/mamy/svokry.

anonym_736f75
Dnes o 15:29

@anonym_autor to co je tu popisane je podla mna do velkej miery lokalne narecie, byvam na strednom slovensku a tu nikto nepovie: idem do doktrora, ale za to: ja som neni, to su neni, takô malô peknô.....
u nas sa normalne hovorilo mamka aj vonku,
mne skôr vadí ked v telke nejaky moderator, alebo redaktor, ci spravodajca ma zlu vyslovnost, sykavky, susle, vyrazne niektore hlasky.... to uz nemaju na to kriteria pri vybere? alebo ked uz, tak sa nepocuju? a preco nejdu k logopedovi?

autor
Dnes o 16:48

Ja ešte spomeniem napríklad slovo krámy, aký na to máte názor lebo ja ho nedokážem proste používať, tak veľmi mi to príde zlé

simca06022011
Dnes o 16:54

"menučko"... ale inak slovne spojenie ktore ma dostane do varu je "ukludni sa" :DD

tiezjedna
Dnes o 16:59

ideme vonku
dám to na mrazák
manža, mm, výplatka, tuleníčko, tehu...- všetky zdrobneniny vrátane mien detí
a materský plurál - to je mor všetkých morov!

tiezjedna
Dnes o 17:01
@negymama

neznasam vyraz "srkz, skrze". namiesto "kvoli"
a potom "az" vo vyzname "nech"
naložila mu na tanier , AZ sa naje.

@negymama v CZ to majú niekde vytunené k dokonalosti a hovoria "skrze-va". To ma normálne vyzúva😂

tiezjedna
Dnes o 17:03
@anos18

@anonym_796342 fakt? Nás slovencinarka cepovala kvôli gramatike a takto to mám zafixované, že vytknúť si môžeš iba nohu 😃

@anos18 presne tak😉 Rovnako ako to, že "napadnúť ťa" môže iba koza na lavičke😉