icon

Ako sa naučiť český jazyk?

16. okt 2025

Ako sa naučiť rozprávať a písať po česky?
Má podľa vás zmysel zaplatiť si lektora?
Rozumieť rozumiem skoro všetko, ale
chcela by som vedieť komunikovať a napísať
po česky príbeh. Do Česka na výlet sa momentálne
nechystám. Ďakujem za rady.

Strana
z2
kiki68
16. okt 2025

@anonym_autor zacni v tom viac citat a pozri si ucebnice gramatiky. Pre nas jednoduche

biba_18
16. okt 2025

koľko máš rokov? rozprávať česky vieš aj cez nejaké online hry keď budeš hrať s čechmi...

jaskolka
16. okt 2025

Čítaj české knihy,pozeraj české programy. Tipujem,že si "mladý ročník"lebo pre ľudí, ktorí zažili ešte "spoločnú republiku"je to úplne jednoduché a takmer každý vie česky aj hovoriť. Napríklad ja som v živote sa cielene češtinu neučila,ale viem v nej plynule hovorit aj písať.

lucik194
16. okt 2025

vela ludi si len mysli, ze vie po cesky pisat a hovorit, no nie je to tak. pokial nepocuvas ceske radio, tv, stale budes zle skladat vety. a co je tiez problem je i/y ktore sa pise inak ako u nas.

mnohi moji kamarati presne na tomto pohoreli na skuskach v CR kvoli zmene obcianstva…., vsak po cesky viem, nemusim sa pripravovat.

pocuvaj cesky rozhlas, ziadnych YT. rozumiet je lahke, to ostatne pojde, normalbe najdi ucebnicu gramatiky a prebehni si ju, to vela pomoze

anonym_c78469
16. okt 2025
@lucik194

vela ludi si len mysli, ze vie po cesky pisat a hovorit, no nie je to tak. pokial nepocuvas ceske radio, tv, stale budes zle skladat vety. a co je tiez problem je i/y ktore sa pise inak ako u nas.

mnohi moji kamarati presne na tomto pohoreli na skuskach v CR kvoli zmene obcianstva…., vsak po cesky viem, nemusim sa pripravovat.

pocuvaj cesky rozhlas, ziadnych YT. rozumiet je lahke, to ostatne pojde, normalbe najdi ucebnicu gramatiky a prebehni si ju, to vela pomoze

@lucik194 tak jasne... cesky hovorit a pisat nie je take jednoduche, ale veta "rozumiem skoro vsetko" naozaj hovori v prospech mladsich rocnikov 🙂

alica110
16. okt 2025

Veď to je úplne jednoduché.

biba_18
16. okt 2025

@alica110 ne, to tedy není. víš kdy se píše byly a kdy byli?
ako, v podstate to ľahké je, ale češi majú proste iné pravidlá…

chrobak7
16. okt 2025
@lucik194

@lucik194 Príklad na to i/y

Slovensky: Je to tým, že sme tím.

Česky: Je to tím, že jsme tým.

biba_18
16. okt 2025

sveřepí šakali zavile vyli… 😂

guiseppinka
16. okt 2025
@anonym_c78469

@lucik194 tak jasne... cesky hovorit a pisat nie je take jednoduche, ale veta "rozumiem skoro vsetko" naozaj hovori v prospech mladsich rocnikov 🙂

Najdi gramatiku a preluskaj ju. Zatial sa mi nestalo, aby som si a cechmi nerozumela, ale teda moji znami su rocniky okolo 80 -85...
@anonym_c78469 toto ma pobavi, ked niekto povie, ze ved poliakom rozumie😅😅😅 vzdy mu poviem, ze si to len mysli, ze rozumie😂

biba_18
16. okt 2025

@guiseppinka ale čeština a polština je pre slovákov iná - vzhľadom na dostupnosť jazyka - filmy, pesničky a tak…

guiseppinka
16. okt 2025
@biba_18

@guiseppinka ale čeština a polština je pre slovákov iná - vzhľadom na dostupnosť jazyka - filmy, pesničky a tak…

@biba_18 to ano... ale aj cestina ma teda riadne slova😅😅😅 mam kamosku od plzne a teda casto je prekvapena "co to je?"😂😂 niektore slova zase pobavia mna - ked chce doniest detom vino😂😂😂

janage
16. okt 2025
@lucik194

@lucik194 presne tak používať slovom a pismom spisovnú (2x podciarkujem spisovnú) češtinu je úplne iné ako pozerať film či bežný hovorový jazyk.
A to ja teda už ani po 2 dňoch neviem povedať či som čítala knihu v češtine či slovenčine, to isté film.
Jeden čas som dokonca preferovala pri knihách češtinu, sa mi zdala taká výstižnejšia. Napr. Pampeliška je moja obľúbená. To z toho cítiš, že niečo guľaté, nadychané, teplé. Slovensky púpava, nič také vo mne neevokuje.

Jedine tie ich mesiace mi furt idú na nervy, za toho stale sa mi pletú 😁

Ale povedať, že ovládam češtinu slovom a pismom by som si netrúfla.

basska_b
16. okt 2025

Musíš veľa čítať, tam to nassaješ. A knižku kľudne napíš, ale zožeň si sakra dobrého redaktora/korektora priamo z ČR. Ja mám muža z ČR, so svokrou a švagrovcami komunikujeme po česky a teda aj písomne, ja som si musela niektoré veci ozrejmiť:
mě - 2. a 4.pád
mne alebo mně - 3. a 6.pád
Dosáhnout NĚČEHO, hrát SI (nie SA)...
vykanie samozrejme: Paní, vy jste říkala, Pane, vy jste hledal...
Oddechnout vs. odpočnout...
Děti si hrály, věci se rozkutálely...
Hrozen vs. hroznové víno...
Nevládzem = nemůžu
Hrubý = silný
Stát u někoho = pri niekom
A tak, stále sa človek učí 🙂

basska_b
16. okt 2025
@guiseppinka

@biba_18 to ano... ale aj cestina ma teda riadne slova😅😅😅 mam kamosku od plzne a teda casto je prekvapena "co to je?"😂😂 niektore slova zase pobavia mna - ked chce doniest detom vino😂😂😂

@guiseppinka Mna sa pytal 12rocny synovec tak suverénne: "Můžu si dát to víno?" Ja som zakoktala: "Ja neviem, to sa musíš rodičov opýtať" 🤣

alica110
16. okt 2025
@biba_18

@alica110 ne, to tedy není. víš kdy se píše byly a kdy byli?
ako, v podstate to ľahké je, ale češi majú proste iné pravidlá…

@biba_18 Viem, študovala som a študujem v češtine 🙂 A takisto v práci musím mať bezchybnú češtinu, písomnú.

anonym_766ba9
16. okt 2025

Tak mna vzdy pobavi ked v korespondencii napisu : pí. Nováková. Akože skratka pre : paní 😀 divne to vyzera 😝

biba_18
16. okt 2025

@alica110 ale veď slováci môžu študovať slovensky, či? teda, pokiaľ to nie je čeština 😂

biba_18
16. okt 2025

moje dieťa raz zaskočilo kamošku češku keď na ňu vybalilo nejakú vetu so slovom tuřín.. ona na mňa ty vole, co to jeee? musela volať mame do čiech 😂😂

frflos_nespokojny
16. okt 2025
@biba_18

@alica110 ale veď slováci môžu študovať slovensky, či? teda, pokiaľ to nie je čeština 😂

@biba_18 ano je to pravda, ale skutocnost je ina. asi zalezi aj od skoly.

alica110
16. okt 2025
@biba_18

@biba_18 Môj bože 🤦‍♀️

biba_18
16. okt 2025
@alica110

@biba_18 Môj bože 🤦‍♀️

@alica110 úprimne, tejto odpovedi som neporozumela..

la_dolce_vita
16. okt 2025

Som opacny pripad, moj matersky jazyk je cestina. Pomohlo mi citat kvantum sk knih a potom pomaly, postupne rozpravat s ludmi a vlastnymi detmi od malicka. Ak tam nezijes, bude to tazke. Cestina je podla mna zlozitejsia, podla rodov sa pise i/y napriklad. Ti muzi pracovali / ty zeny pracovaly. Slovencina mi pride lahsia a prekvapuje ma, ze tolko chyb nachadzam v pisomnom prejave, aj tu na MK. Tiez mi ale vadi, ze v ceskej tv sa nepouziva spisovna rec, ale ta ich prazska hantyrka. Moravaci hovoria trosku inak.

biba_18
16. okt 2025

@la_dolce_vita jeej, češka. jakí sú tí šakali? čo znamená sveřepí?

la_dolce_vita
17. okt 2025
@biba_18

@biba_18 chapem to ako divoki šakali, je to uz zastaralejsie slovo.

jana_eyre_2
17. okt 2025

Najlepšie a najjednoduchšie je čítať knihy v češtine.. treba využiť to, že rozumies.. keď čítam vela v cestine, potom mi aj v hovorovom slove ide na um český výraz.. ale teda ja som odchovana na češtine, milovala som už od puberty v nej čítať a teda dabing v češtine bol úplne bežný.. dokonca vzdy keď ma niekto chce nachytať, že určite neviem čo znamená nejaké slovo, vždy viem.. ale zase bohužiaľ je to jediný jazyk mimo slovenčiny čo ovládam..

jaskolka
17. okt 2025
@biba_18

@biba_18 sverepi -kruti, neľútostni.
Sverepe si stat za svym -tvrdo si ísť za svojím cieľom,nedať sa nijako odradiť.

jaskolka
17. okt 2025

Ja napríklad za seba viem povedať,že v živote som sa neučila gramatické pravidlá,ani v slovenčine (a mala som kvôli tomu problém v škole)lebo som za svätého nechápala,načo musím vedieť odrecitovat vybrané slová,keď ich viem písať bez chýb alebo vedieť, prečo sa "malý chlapec"píše tvrdé to a malí chlapci zase zase mäkké í. Len som skrátka vedela,že to tak má byť a hotovo.Raz som dokonca rovno tak povedala pri tabuli,keď sa ma pýtala učiteľka,ako napíšem nejaké slová. Napísala som ich,no na otázku, prečo som odpovedala,ja neviem,ale viem,že to je tak napísané správne.
A to isté bolo aj s češtinou,potom sme prišli na to,že tým,že som veľmi veľa čítala české aj slovenské knihy,sa mi tie slová vryli do pamäti. Čiže ja neovládam absolútne gramatiku v zmysle pravidiel prečo sa to tak píše či hovorí,len viem ich reálne používať

jana_eyre_2
17. okt 2025
@jaskolka

Ja napríklad za seba viem povedať,že v živote som sa neučila gramatické pravidlá,ani v slovenčine (a mala som kvôli tomu problém v škole)lebo som za svätého nechápala,načo musím vedieť odrecitovat vybrané slová,keď ich viem písať bez chýb alebo vedieť, prečo sa "malý chlapec"píše tvrdé to a malí chlapci zase zase mäkké í. Len som skrátka vedela,že to tak má byť a hotovo.Raz som dokonca rovno tak povedala pri tabuli,keď sa ma pýtala učiteľka,ako napíšem nejaké slová. Napísala som ich,no na otázku, prečo som odpovedala,ja neviem,ale viem,že to je tak napísané správne.
A to isté bolo aj s češtinou,potom sme prišli na to,že tým,že som veľmi veľa čítala české aj slovenské knihy,sa mi tie slová vryli do pamäti. Čiže ja neovládam absolútne gramatiku v zmysle pravidiel prečo sa to tak píše či hovorí,len viem ich reálne používať

@jaskolka ja som na tom podobne /teda s rozdielom že mne zo začiatku nešla/, vysvetľujem si to tým, že môj mozog musel dospieť na gramatiku.. pretože ešte prve ročníky na strednej som mala gramatiku hroznu, ale časom som si osvojila správnu gramatiku a viem ju používať.. vďaka teda deťom a učeniu s nimi viem aj pravidlo odôvodniť, ale v škole som nikdy nepísala gramaticky dobre, čo si teraz dovolím tvrdiť, že už nie je pravda.. preto vôbec neriešim ak mojim synom gramatika nejde 100% /dcéra nechápem ona má gramatiku už dlho úplne super, je 6tacka/ lebo si myslím, že vekom všetko dobehnú.. aj keď samozrejme sa učíme, upozorňujem ich ale nerucam sa z toho ako ked som bola decko ja a každý mi dal pocítiť aká som tupá.. 😒

biba_18
17. okt 2025

@jaskolka @jana_eyre_2 no ja som teda stará škola - rozumej, takmer 1/3 môjho života bola mojim hlavným mestom praha, nerozlišujem čítanie, sledovanie telky a pod., niekedy neviem či som knihu čítala v češtine alebo slovenčine… a moje dieťa vyrastalo s češtinou od mala a on keď nechce, ani nezistia že nie je čech 😏 takže to každodenné používanie jazyka naozaj veľmi pomáha…

Strana
z2