icon

Ako sa znovu naučiť nemecky po rokoch?

6. okt 2025

Prosím tip. Maturovala som na 1.Vedela som. No 25, rokov ne-komunikácie zanechalo katastrofálne následky. A teraz ju potrebujem.

Strana
z2
autumn1
6. okt 2025

Choď do nemecky hovoriacej krajiny za mňa najlepší spôsob keď si prinútená používať jazyk a inú možnosť nemáš. Ak takú možnosť nemáš tak si púšťaj nemecké pesničky a podcasty, pozeraj filmy a seriály s titulkami, píš si po nemecky denník, hovor si v hlave činnosti čo robíš aktuálne, čo budeš robiť, čo si robila, kúp si knihu... V dnešnej dobe vieš dohľadať čokoľvek vhodné na akúkoľvek úroveň jazyka.

autor
6. okt 2025
@autumn1

Choď do nemecky hovoriacej krajiny za mňa najlepší spôsob keď si prinútená používať jazyk a inú možnosť nemáš. Ak takú možnosť nemáš tak si púšťaj nemecké pesničky a podcasty, pozeraj filmy a seriály s titulkami, píš si po nemecky denník, hovor si v hlave činnosti čo robíš aktuálne, čo budeš robiť, čo si robila, kúp si knihu... V dnešnej dobe vieš dohľadať čokoľvek vhodné na akúkoľvek úroveň jazyka.

@autumn1 veď práve mám ponuky z AT a odmietam, lebo si neverím v jazyku 😔. Deptá ma to. Nie som najmladšía

autumn1
6. okt 2025
@anonym_autor

@autumn1 veď práve mám ponuky z AT a odmietam, lebo si neverím v jazyku 😔. Deptá ma to. Nie som najmladšía

@anonym_autor choď tam na nejakú dobu, aspoň víkend alebo celý deň ale ĉím dlhšie a častejšie tým lepšie a uvidíš ten posun, ja som bola mimo od NJ roky, keď som začala pravidelne chodiť do AT hneď sa to vrátilo a ešte sa aj úroveň zlepšila. Koniec koncov aj jeden deň tam ti ukáže či a ako vlastme na tom si. Nemusíš tam ísť až za prácou. Alebo potom ten zvyšok tiež pomôže, dôležité je nech je všetko nahovorené, rodennými hovoriacimi.

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
autor
6. okt 2025

Bola som v AT cca tri mesiace. Nič sa na mňa nenalepilo. Len zdravot terminológia. Dookola to isté. Asi som nemala motiváciu. Môže byť aj v tom problém? Nemala som možnosť "dýchať".Bola som akoby zacyklená v jednej problematike

tundra
6. okt 2025
@anonym_autor

Bola som v AT cca tri mesiace. Nič sa na mňa nenalepilo. Len zdravot terminológia. Dookola to isté. Asi som nemala motiváciu. Môže byť aj v tom problém? Nemala som možnosť "dýchať".Bola som akoby zacyklená v jednej problematike

@anonym_autor wie heisst du?😁Ich bin gute Lehrer😂

katkaseiner
7. okt 2025

ja som na tom podobne, teraz som si nasla lektora a ucime sa s dcerou. Ona sa vlani zacala ucit aj v skole takze ideme takym tempom aby stihala aj ona aj ja. Najhlavnejsie je aby si zacala rozmyslat po nemecky. Pre mna je to o to tazsie ze cca 20 rokov hovorim len po anglicky a slovensky, cize musim sa naucit reagovat v inom jazyku, ale mna najskor napadne všetko v anglictine

marcellka32
7. okt 2025

Treba žiť v tej krajine aspoň pol roka, ak nie...tak sa učiť s nativspeakerom, čiže nemcom, rakúšanom

staryjarec
7. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Nemajte žiadne obavy. Akonáhle budete v prostredí, kde sa bude komunikovať len v nemčine, ako zázrakom sa vám v pamäti začne všetko zobrazovať. Na začiatku budete mať menší problém s vyjadrovaním, ale môžete mi veriť, že 90% toho, čo budete počuť určite pochopíte. A zo dňa na deň sa začnete aj lepšie vyjadrovať. Ak tá ponuka stojí za to, určite ju príjmite a choďte s otvorenou mysľou do toho. Myslím, že väčšina tu na koni vám bude držať palce. Neverili by ste, čo všetko máte v pamäti ukryté a ako to krásne výjde na povrch. Verím, že sa rozhodnete správne.

staryjarec
7. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ak pracujete v zdravotníctve, je logické, že sa na vás lepí zdravotnícka terminológia. Ostatné určite príde časom.

samiramis
7. okt 2025

@anonym_autor Ahoj ja učím nemčinu, ak potrebuješ.

guiseppinka
7. okt 2025
@marcellka32

Treba žiť v tej krajine aspoň pol roka, ak nie...tak sa učiť s nativspeakerom, čiže nemcom, rakúšanom

@marcellka32 v dnesnej dobe internetu nepotrebujes ani vytiahnut paty z domu

Autorka, pozri si stranku jazykovy mentoring. Tam najdes skvele tipy. Zaclen nemcinu do zivota a uvidis ako sa to rozbehne... s mentoringom som si rozbiehala svoju nemcinu aj ja

ewellina
8. okt 2025

Ahoj, mám dlhoročné skúsenosti s vyučovaním nemeckého jazyka a veru, mám aj študentov, ktorí roky žijú v nemecky hovoriacich krajinách a majú čo zlepšovať. Tí, ktorí tam žijú, hovoria väčšinou plynule, ale často nesprávne. Takisto veľakrát sa stane, že niekto síce žije v Nemecku, ale medzi Slovákmi a takmer nič sa nenaučí. Na tvojom mieste by som určite skúsila aspoň Duolingo a potom aj buď GPT alebo kvalitného lektora. Môžeš napísať správu, poradím viac 🙂

valise
8. okt 2025

Ja som na tom podobne, ale posledne roky chodime do nemecka tak na 3-4 dni do roka a bez problemmov sa chytam, nehovorim teda plynule, ako pred 25 rokmi, ale dohovorim sa. Myslim, ze by mi stacil mesiac, aby som sa rozrozpravala

autor
9. okt 2025
@valise

Ja som na tom podobne, ale posledne roky chodime do nemecka tak na 3-4 dni do roka a bez problemmov sa chytam, nehovorim teda plynule, ako pred 25 rokmi, ale dohovorim sa. Myslim, ze by mi stacil mesiac, aby som sa rozrozpravala

autor
9. okt 2025
@valise

@valise to si šikula, keď ti stačí mesiac. Ja som asi hlúpa

valise
9. okt 2025
@anonym_autor

@valise to si šikula, keď ti stačí mesiac. Ja som asi hlúpa

@anonym_autor urcite nie, ak si hovorila plynule, tak sa ti to vrati. Len musis mat ten stimul, pocuvat rec, pozeraj nemecke programy, nabehne to

autor
9. okt 2025
@valise

@anonym_autor urcite nie, ak si hovorila plynule, tak sa ti to vrati. Len musis mat ten stimul, pocuvat rec, pozeraj nemecke programy, nabehne to

@valise ja mam extrémny blok. Ak neviem povedať gramaticky správne, radšej nijako. Viem že je to chyba. Oni asi rozumejú aj hatlanine, len ja sa hanbím. Proste mám blok, 😞

autor
9. okt 2025

Som prísna na seba a možno mi to berie šance. Neviem.

reela
9. okt 2025

Skus si kupit nejaku knizku na ucenie nemciny pre samoukov. Potom si stiahni z internetu 10000 najpouzivanejsich slov v nemcine a uc sa ich. Na konverzacie si zaplat jazykovku.

autor
9. okt 2025

Ja čo potrebujem, to sformulujem. Základy gramatiky viem, čiže viem aj že prekladač dá hlúposť 🙂. Len chcem plynule a gramaticky správne v priamej konverzácii. To je ťažko 😞. Toto teraz nedám a mám z toho depky. Proste komunikovat na nejakej úrovni. A tým asi stratím možnosť práce 😞. Ja som perfekcionista asi

autor
9. okt 2025

Kamoška mi tvrdí, že nemusím vedieť německy na 100%,že dôležitejší je prístup, empatia, proste pochopenie. Neviem ci na Rakúšanov to má vplyv

mamatroch
9. okt 2025

@anonym_autor Ono, ked si ten jazyk vedela tak, ze si zmaturovala na jednotku, tak to v tej hlave je. Ja som si teraz nasla pracu v taliancine, ktorou som nehovorila 15 rokov. Naucila som sa ju az ako dospela, urobila si certifikat na talianskej univerzite a potom zila v Taliansku 3 roky. A potom ju 15 rokov nepouzivala.
Ono je iba dolezite "rozrozpravat sa". Co odporucam, je toto:
- pozeraj v nemcine filmy / serialy - idealne take, co si uz videla v slovencine, ale hlavne take, co Ta bavia / zaujimaju
- pocuvaj podcasty v nemcine, nemecke / rakuske radio...
- rozpravaj sa sama so sebou nahlas (toto mi kedysi mega pomohlo, ked som mala nemcinu len zo skoly a potrebovala som ju zrazu realne pouzivat... po par dnoch takejto "samomluvy" sa mi v nemcine zacalo uz aj snivat, to som vedela, ze uz je to na dobrej ceste 😀 ). Idealne ked si sama doma, v aute... Nemusia to byt ziadne vysoke intelektualne monology, kludne ked si v aute, si nahlas komentuj, co vidis, kam ides, preco tam ides... akoby si niekomu vysvetlovala... Doma pred zrkadlom si rozpravaj, kto si, o sebe, rodine, praci, preco chces novu pracu a aka by sa Ti pacila, porozpravaj si o clenoch rodiny, kamaratoch, zariadeni bytu / domu... hocico, len aby si hlava uvedomila, ze jazyk je len jednoducho prostriedok ako ostatnym prezentovat to, co potrebujes.
- citaj si clanky v nemcine na temu, co Ta zaujima, to je uplne jedno, varenie, makeup, moda, vychova deti, malovanie obrazov, chov zvierat... hocico. Citaj si ich nahlas, pomaly a dbaj na spravnu vyslovnost.
- neodmietaj ponuky z AT, chod na pohovor alebo ak je online, tak ho absolvuj. Co najhorsie sa moze stat? Maximalne tak nebudes vediet odpovedat na ich otazky a prinajhorsom tu pracu nedostanes. To je vsetko. Nepridu si Ta tam natacat z televizie, ze skandal, na pohovor prisla zena, ktora nevedela odpovedat na nase ponuky v nemcine. Ked pojdes na druhy, treti... siedmy pohovor, uz budes vediet, co cakat, ktore otazky Ta zaskocili a pripravis sa na ne. Ja som mala nedavno pohovor do tejto prace, cast pohovoru bola v anglictine. Tu som sa sice ucila, ale realne som nou prvykrat hovorila tu na pohovore. Pozadovali uroven B2, ja som mala v zivotopise B1, splnala som ale ich ostatne kriteria, takze si ma na pohovor zavolali a pracu som nakoniec ziskala. Neboj sa! Ver si!
Pozri si napr. tento link, je tam aj video. Napozeraj si taketo veci a skus ich potom aj sama porozpravat.
https://www.stepstone.de/magazin/artikel/auf-di...

mamatroch
9. okt 2025

Pomoct s vyslovnostou Ti mozu aj taketo videa:

https://www.youtube.com/watch?v=wvHt5WhmFc4
mamatroch
9. okt 2025

A inak ja som v tej anglictine mala tiez blok, lebo ved ked mas len teoriu v hlave, ale nikdy si ten jazyk realne nepouzivala, jasne, ze je clovek v strese. Ale mala som cele zaskolenie v anglictine, vysvetlovali nam vsetko v nej. A bola som prekvapena, kolko som toho rozumela. Akurat som mala zozaciatku obavy sa pytat, ale potom som si povedala, kedy ked nie teraz? A som sama sebe povedala, ze sa kazdy den spytam aspon zopar otazok. Nie vzdy mi hned rozumel trener, co myslim, ale nevadi, zobrala som to ako prilezitost ucit sa a skusila som to vysvetlit inak, opisat... pomalsim tempom a niekedy som aj chvilku musela rozmyslat nad nejakym tym slovickom, ale po dvoch tyzdnoch uz som veru bola smelsia, aj ked rozhodne to bez chyb nebolo. Stale ich robim, ale zlepsujem sa. To iste Ty s nemcinou. Priprav si na pohovor otazky, pozri si stranku tej firmy vopred, vypis si na papier, co Ta na tej firme a ponuke zaujalo a skus odpovedat, kludne si to najskor napis a potom to skus slovne vyjadrit. Nevadi, ze s chybami, postupne sa budes zlepsovat.

autor
9. okt 2025

Ľudia, robila som a používala němčinu 😭. Môj osobný pocit katastrofa. Ale druhá strana - skôr pozitívne ohlasy. Ľudkovia, neviem prečo, ako. Či snáď nejako fungovala osobnosť ako taká, alebo? Mrzí ma absencia nemčiny ako takej😞vravia že mám to 'cítenie "neviem

fion22
9. okt 2025
@anonym_autor

Ľudia, robila som a používala němčinu 😭. Môj osobný pocit katastrofa. Ale druhá strana - skôr pozitívne ohlasy. Ľudkovia, neviem prečo, ako. Či snáď nejako fungovala osobnosť ako taká, alebo? Mrzí ma absencia nemčiny ako takej😞vravia že mám to 'cítenie "neviem

@anonym_autor pozeraj seriál nejaký každý deň, čo ťa bude baviť...čítaj nahlas 3 strany, nech sa sama počuješ...nauč sa naspamäť A4 textu

autor
9. okt 2025
@mamatroch

@anonym_autor Ono, ked si ten jazyk vedela tak, ze si zmaturovala na jednotku, tak to v tej hlave je. Ja som si teraz nasla pracu v taliancine, ktorou som nehovorila 15 rokov. Naucila som sa ju az ako dospela, urobila si certifikat na talianskej univerzite a potom zila v Taliansku 3 roky. A potom ju 15 rokov nepouzivala.
Ono je iba dolezite "rozrozpravat sa". Co odporucam, je toto:
- pozeraj v nemcine filmy / serialy - idealne take, co si uz videla v slovencine, ale hlavne take, co Ta bavia / zaujimaju
- pocuvaj podcasty v nemcine, nemecke / rakuske radio...
- rozpravaj sa sama so sebou nahlas (toto mi kedysi mega pomohlo, ked som mala nemcinu len zo skoly a potrebovala som ju zrazu realne pouzivat... po par dnoch takejto "samomluvy" sa mi v nemcine zacalo uz aj snivat, to som vedela, ze uz je to na dobrej ceste 😀 ). Idealne ked si sama doma, v aute... Nemusia to byt ziadne vysoke intelektualne monology, kludne ked si v aute, si nahlas komentuj, co vidis, kam ides, preco tam ides... akoby si niekomu vysvetlovala... Doma pred zrkadlom si rozpravaj, kto si, o sebe, rodine, praci, preco chces novu pracu a aka by sa Ti pacila, porozpravaj si o clenoch rodiny, kamaratoch, zariadeni bytu / domu... hocico, len aby si hlava uvedomila, ze jazyk je len jednoducho prostriedok ako ostatnym prezentovat to, co potrebujes.
- citaj si clanky v nemcine na temu, co Ta zaujima, to je uplne jedno, varenie, makeup, moda, vychova deti, malovanie obrazov, chov zvierat... hocico. Citaj si ich nahlas, pomaly a dbaj na spravnu vyslovnost.
- neodmietaj ponuky z AT, chod na pohovor alebo ak je online, tak ho absolvuj. Co najhorsie sa moze stat? Maximalne tak nebudes vediet odpovedat na ich otazky a prinajhorsom tu pracu nedostanes. To je vsetko. Nepridu si Ta tam natacat z televizie, ze skandal, na pohovor prisla zena, ktora nevedela odpovedat na nase ponuky v nemcine. Ked pojdes na druhy, treti... siedmy pohovor, uz budes vediet, co cakat, ktore otazky Ta zaskocili a pripravis sa na ne. Ja som mala nedavno pohovor do tejto prace, cast pohovoru bola v anglictine. Tu som sa sice ucila, ale realne som nou prvykrat hovorila tu na pohovore. Pozadovali uroven B2, ja som mala v zivotopise B1, splnala som ale ich ostatne kriteria, takze si ma na pohovor zavolali a pracu som nakoniec ziskala. Neboj sa! Ver si!
Pozri si napr. tento link, je tam aj video. Napozeraj si taketo veci a skus ich potom aj sama porozpravat.
https://www.stepstone.de/magazin/artikel/auf-di...

@mamatroch dakujem ❤️. Možno si to vystihla najlepšie. Nie som hlúpa, že by som nevedela dohladat, len motivácia..... Má, nemá význam. Denne rozmýšľam ako uživiť dieťa, rodinu.

guiseppinka
9. okt 2025
@anonym_autor

Kamoška mi tvrdí, že nemusím vedieť německy na 100%,že dôležitejší je prístup, empatia, proste pochopenie. Neviem ci na Rakúšanov to má vplyv

@anonym_autor jasne, ze to ma vplyv. Snahu ocenia. Ved ani rakusania nemaju gramatiku dobru. Zacni rozpravat sama so sebou. Potrebujes zaktivizovat slovnu zasobu

autor
9. okt 2025
@guiseppinka

@anonym_autor jasne, ze to ma vplyv. Snahu ocenia. Ved ani rakusania nemaju gramatiku dobru. Zacni rozpravat sama so sebou. Potrebujes zaktivizovat slovnu zasobu

@guiseppinka potrebujem teraz v sobotu. Chystám si frázy, čo ešte môžem dať? Mám slovník, v mobile aj. Je nějaká aplikacia?

Strana
z2