Ako správne skloňovať "dám predmet k dverám"?
Chcel by som sa opýtať všetkých učiteliek slovenčiny, či na základnej, alebo aj na vysokej škole. Ako sa správne skloňuje slovné spojenie "Dám [predmet] k dverám? Tak ako som napísal, alebo inak? Lebo mne je jasné, že slovo "dvere" je pomnožné podstatné meno a podľa gramatiky sa majú skloňovat datívom, čiže "k/ku dverám", ale kamarát z Trenčianskeho kraja ma silno presviedča, že podľa lokálu a nechce počuť nič iné a argumentuje to tým, že takto sa to hovorí v jeho nárečí. Ďakujem.
Správne je k dverám, v tomto prípade sa predložka k nevokalizuje.
Datív je správne, lokál určite nie o kom? o čom? tam nesedí
Hej, v urcitych regionoch sa hovori "...postav sa pri dvere". Prvykrat som sa s tym stretla, az ked som zila v zahranici a stretla som tam Slovakov z Prievidze a z Banoviec. Normalne som neverila vlastnym usiam, ako toto niekto moze povedat. Doteraz sa na tom s nimi zabavam 🙂
Jasne, ze to nie je spravne.
Hej, v urcitych regionoch sa hovori "...postav sa pri dvere". Prvykrat som sa s tym stretla, az ked som zila v zahranici a stretla som tam Slovakov z Prievidze a z Banoviec. Normalne som neverila vlastnym usiam, ako toto niekto moze povedat. Doteraz sa na tom s nimi zabavam 🙂
@anonym_6d10a4 u nás sa tak hovorí Trenčiansky kraj, stretneme sa pri Tescu a choď pri dvere
Moje oblubene je "ideme pri more" 😅 takze sa uz nicomu necucujem.. samozrejme, ze spravne je "k dveram"
Pri dvere úplne trhá uši - pád sa ani nedá určiť
Predmet polož k dverám. - Datív
Predmet je položený pri dverách - lokál
Moje oblubene je "ideme pri more" 😅 takze sa uz nicomu necucujem.. samozrejme, ze spravne je "k dveram"
@anonym_a8d63b lepšie je idem do doktora 😀
A kamarát vie vôbec, čo je lokál?
Inak som sa pobavila, čo píšeš ty
Skloňovať slovné spojenie
Skloňovať dativom
Skloňovať podľa lokalu
Jedno lepšie než druhé 😁😁😁
@vendro stretla som sa už dávno pradávno s tým, že mnoho ľudí z trenčianskeho kraja povie, presne ako to tu bolo spomínané, že: idem pri more, alebo: polož kočiar pri dvere, akože fakt. čo mi však bolo totálne divné a je mi dodnes, že všetci ako cez kopirák tvrdili, že v škole takto hovorili aj učitelia. ba aj slovenčinárky. tak toto neviem, akosi neverím tomu. pravdou je, že sú to ľudia, ktorí majú dnes 45-60 rokov, takže pred toľkými rokmi sa možno v regiónoch až tak na spisovnú slovenčinu nedbalo alebo možno to fakt vtedy tie učiteľky zvyknuté na svoju "reč", ani nevedeli 😀
Normálne som sa zamyslela, lebo síce používam spojenie "k dverám", ale aj "pri dvere" (tiež som vyrastala v trenčianskom kraji, takže niečo na tom bude) 😀
@vendro dat nieco pri dvere sa povie v nareci vo velmi širokom okoli Nitry. Ale teda nie je to lokal, ale akuzativ. Takze netusim, ci si si len pomylil nazov padu, alebo to kamarat hovori este uplne inak. V každom pripade to nie je spravne, hovori sa k dveram.
ja neznesiem spojenie: keby viem, keby poviem, keby napíšem, keby to a keby ono a žiadne pomocné sloveso, žiaden normálny tvar slovesa, nič.
Vyrastala som v TN kraji a do polky diskusie si hovorím, že kks čo sa tu rieši? 😂 Takže hej, "pri dvere" mi príde úplne normálne. Ale zaujímavé je, že "pri more" by som nepovedala nikdy, to mi fakt trhá uši.
@vendro stretla som sa už dávno pradávno s tým, že mnoho ľudí z trenčianskeho kraja povie, presne ako to tu bolo spomínané, že: idem pri more, alebo: polož kočiar pri dvere, akože fakt. čo mi však bolo totálne divné a je mi dodnes, že všetci ako cez kopirák tvrdili, že v škole takto hovorili aj učitelia. ba aj slovenčinárky. tak toto neviem, akosi neverím tomu. pravdou je, že sú to ľudia, ktorí majú dnes 45-60 rokov, takže pred toľkými rokmi sa možno v regiónoch až tak na spisovnú slovenčinu nedbalo alebo možno to fakt vtedy tie učiteľky zvyknuté na svoju "reč", ani nevedeli 😀
@doux Som z toho kraja aj z tej vekovej skupiny.Nie,u nás sa tak nehovorilo.Možno na dedinách,ale v mojom meste nie.
ja neznesiem spojenie: keby viem, keby poviem, keby napíšem, keby to a keby ono a žiadne pomocné sloveso, žiaden normálny tvar slovesa, nič.
@doux Och,ide ma rozdrapiť,keď to počujem od nejakého redaktora v TV alebo rozhlase.Inak veľmi bežne to používajú influenceri aj neinfluenceri vo videách na IG😨
@anonym_6d10a4 u nás sa tak hovorí Trenčiansky kraj, stretneme sa pri Tescu a choď pri dvere
@anonym_2a812d tak stretneme sa pri Tescu je snad ok, nie?
Ja som do mojich cca 20 rokov naozaj nevedela, ze slovne spojenie "daj to pri okno" nie je spisovne. Az na vyske v BB ma vyviedli z omylu. A to som mala zo SJ vzdy same jednotky. Som z okolia PN 😁
Ja som do mojich cca 20 rokov naozaj nevedela, ze slovne spojenie "daj to pri okno" nie je spisovne. Az na vyske v BB ma vyviedli z omylu. A to som mala zo SJ vzdy same jednotky. Som z okolia PN 😁
@anonym_3da2d3 v BB mám tiež rada "idem byť chorá " 😀😀
Som od Trenčína, ale teda pri dvere a pri more nepoužíva nikto, koho poznám.
Áno, aj u nás v okrese PD sa to hovorí, a tiež mi to po dlhých rokoch, čo žijem inde, trhá uši. Sestru vždy opravujem, keď prídem. A ako je spomínané vyššie, je to až po Nitru, čiže vlastne Ponitrie a teda asi výbežky smerom k TN 🙂
Vyrastala som v TN kraji a do polky diskusie si hovorím, že kks čo sa tu rieši? 😂 Takže hej, "pri dvere" mi príde úplne normálne. Ale zaujímavé je, že "pri more" by som nepovedala nikdy, to mi fakt trhá uši.
@wolf_ rovnako 🙏🏽😂 až teraz som sa zamyslela nad tým. Ale áno- “pri dvere” a “pri more” je u nás bežne 😀 TN kraj
Pochádzam priamo z Prievidze a veru ,,polož to pri dvere” sa u nás bežne používalo a vôbec mo to nebolo divné, no ,,ideme pri more” trhá uši aj mne a takto sme to nehovorili veru nikdy.
@anonym_6d10a4 a my pouzivame "pri dvere..."
Pri mna,pri umyvadlo....
😆😅🤣
Ale presne-to je narecove.
Nie spisovne!
Spravne je k dveram
@vendro kamarát ti zle hovorí. Pri Trenčíne hovoria Dám pri dvere. Dám pri okno. Polož pri výťah😃😃😃
Akože, toto som nikdy nepochopila 🙈
@anonym_3da2d3 to vás takto učila slovenčinarka ze "daj to pri okno"? To bola co za učiteľku?
@anonym_3da2d3 to vás takto učila slovenčinarka ze "daj to pri okno"? To bola co za učiteľku?
@doux
@anonym_d6fd28 cudovali by ste sa. V Bratislave je samy vychodnar a tie ich narecove usi trhajuce skvosty... Dcera ma ucitelku slovenciny vychodnarku a takto brepce hocikedy. Ideme vonku. Sme von a podobne. Aj ludia, co tu ziju povedzme 20 rokov, ale taketo hrozostrasnosti pouzivaju bezne.

@vendro akoze dam ku dverach? 🤯 Ps Nie som slovencinarka.