icon

Ako správne skloňovať "dám predmet k dverám"?

vendro
1. sep 2026

Chcel by som sa opýtať všetkých učiteliek slovenčiny, či na základnej, alebo aj na vysokej škole. Ako sa správne skloňuje slovné spojenie "Dám [predmet] k dverám? Tak ako som napísal, alebo inak? Lebo mne je jasné, že slovo "dvere" je pomnožné podstatné meno a podľa gramatiky sa majú skloňovat datívom, čiže "k/ku dverám", ale kamarát z Trenčianskeho kraja ma silno presviedča, že podľa lokálu a nechce počuť nič iné a argumentuje to tým, že takto sa to hovorí v jeho nárečí. Ďakujem.

Strana
z2
simsalabim
1. sep 2026

@vendro akoze dam ku dverach? 🤯 Ps Nie som slovencinarka.

anonym_2ec4e5
1. sep 2026

Správne je k dverám, v tomto prípade sa predložka k nevokalizuje.
Datív je správne, lokál určite nie o kom? o čom? tam nesedí

lukbe
1. sep 2026

K dverám.

anonym_6d10a4
1. sep 2026

Hej, v urcitych regionoch sa hovori "...postav sa pri dvere". Prvykrat som sa s tym stretla, az ked som zila v zahranici a stretla som tam Slovakov z Prievidze a z Banoviec. Normalne som neverila vlastnym usiam, ako toto niekto moze povedat. Doteraz sa na tom s nimi zabavam 🙂
Jasne, ze to nie je spravne.

anonym_2a812d
1. sep 2026
@anonym_6d10a4

Hej, v urcitych regionoch sa hovori "...postav sa pri dvere". Prvykrat som sa s tym stretla, az ked som zila v zahranici a stretla som tam Slovakov z Prievidze a z Banoviec. Normalne som neverila vlastnym usiam, ako toto niekto moze povedat. Doteraz sa na tom s nimi zabavam 🙂

@anonym_6d10a4 u nás sa tak hovorí Trenčiansky kraj, stretneme sa pri Tescu a choď pri dvere

orisker
1. sep 2026

Kamarátovi povedz, že dialekt Trenčianskeho kraja nie je spisovná slovenčina!

anonym_a8d63b
1. sep 2026

Moje oblubene je "ideme pri more" 😅 takze sa uz nicomu necucujem.. samozrejme, ze spravne je "k dveram"

anonym_2ec4e5
1. sep 2026

Pri dvere úplne trhá uši - pád sa ani nedá určiť
Predmet polož k dverám. - Datív
Predmet je položený pri dverách - lokál

anonym_3c4131
1. sep 2026
@anonym_a8d63b

Moje oblubene je "ideme pri more" 😅 takze sa uz nicomu necucujem.. samozrejme, ze spravne je "k dveram"

@anonym_a8d63b lepšie je idem do doktora 😀

anonym_166c4f
1. sep 2026

A kamarát vie vôbec, čo je lokál?

Inak som sa pobavila, čo píšeš ty

Skloňovať slovné spojenie
Skloňovať dativom
Skloňovať podľa lokalu

Jedno lepšie než druhé 😁😁😁

anonym_3ddb0d
1. sep 2026

@vendro nepoužívaj cudzie slová,keď im nerozumieš

doux
1. sep 2026

@vendro stretla som sa už dávno pradávno s tým, že mnoho ľudí z trenčianskeho kraja povie, presne ako to tu bolo spomínané, že: idem pri more, alebo: polož kočiar pri dvere, akože fakt. čo mi však bolo totálne divné a je mi dodnes, že všetci ako cez kopirák tvrdili, že v škole takto hovorili aj učitelia. ba aj slovenčinárky. tak toto neviem, akosi neverím tomu. pravdou je, že sú to ľudia, ktorí majú dnes 45-60 rokov, takže pred toľkými rokmi sa možno v regiónoch až tak na spisovnú slovenčinu nedbalo alebo možno to fakt vtedy tie učiteľky zvyknuté na svoju "reč", ani nevedeli 😀

unicornlady
1. sep 2026

Normálne som sa zamyslela, lebo síce používam spojenie "k dverám", ale aj "pri dvere" (tiež som vyrastala v trenčianskom kraji, takže niečo na tom bude) 😀

eleanor2510
1. sep 2026

@vendro dat nieco pri dvere sa povie v nareci vo velmi širokom okoli Nitry. Ale teda nie je to lokal, ale akuzativ. Takze netusim, ci si si len pomylil nazov padu, alebo to kamarat hovori este uplne inak. V každom pripade to nie je spravne, hovori sa k dveram.

doux
1. sep 2026

ja neznesiem spojenie: keby viem, keby poviem, keby napíšem, keby to a keby ono a žiadne pomocné sloveso, žiaden normálny tvar slovesa, nič.

wolf_
1. sep 2026

Vyrastala som v TN kraji a do polky diskusie si hovorím, že kks čo sa tu rieši? 😂 Takže hej, "pri dvere" mi príde úplne normálne. Ale zaujímavé je, že "pri more" by som nepovedala nikdy, to mi fakt trhá uši.

anonym_3ddb0d
1. sep 2026
@doux

@vendro stretla som sa už dávno pradávno s tým, že mnoho ľudí z trenčianskeho kraja povie, presne ako to tu bolo spomínané, že: idem pri more, alebo: polož kočiar pri dvere, akože fakt. čo mi však bolo totálne divné a je mi dodnes, že všetci ako cez kopirák tvrdili, že v škole takto hovorili aj učitelia. ba aj slovenčinárky. tak toto neviem, akosi neverím tomu. pravdou je, že sú to ľudia, ktorí majú dnes 45-60 rokov, takže pred toľkými rokmi sa možno v regiónoch až tak na spisovnú slovenčinu nedbalo alebo možno to fakt vtedy tie učiteľky zvyknuté na svoju "reč", ani nevedeli 😀

@doux Som z toho kraja aj z tej vekovej skupiny.Nie,u nás sa tak nehovorilo.Možno na dedinách,ale v mojom meste nie.

anonym_3ddb0d
1. sep 2026
@doux

ja neznesiem spojenie: keby viem, keby poviem, keby napíšem, keby to a keby ono a žiadne pomocné sloveso, žiaden normálny tvar slovesa, nič.

@doux Och,ide ma rozdrapiť,keď to počujem od nejakého redaktora v TV alebo rozhlase.Inak veľmi bežne to používajú influenceri aj neinfluenceri vo videách na IG😨

anonym_c6b147
1. sep 2026
@anonym_2a812d

@anonym_6d10a4 u nás sa tak hovorí Trenčiansky kraj, stretneme sa pri Tescu a choď pri dvere

@anonym_2a812d tak stretneme sa pri Tescu je snad ok, nie?

anonym_3da2d3
1. sep 2026

Ja som do mojich cca 20 rokov naozaj nevedela, ze slovne spojenie "daj to pri okno" nie je spisovne. Az na vyske v BB ma vyviedli z omylu. A to som mala zo SJ vzdy same jednotky. Som z okolia PN 😁

anonym_2a812d
1. sep 2026
@anonym_3da2d3

Ja som do mojich cca 20 rokov naozaj nevedela, ze slovne spojenie "daj to pri okno" nie je spisovne. Az na vyske v BB ma vyviedli z omylu. A to som mala zo SJ vzdy same jednotky. Som z okolia PN 😁

@anonym_3da2d3 v BB mám tiež rada "idem byť chorá " 😀😀

anonym_695238
1. sep 2026

Som od Trenčína, ale teda pri dvere a pri more nepoužíva nikto, koho poznám.

euka210
1. sep 2026

@vendro vidim, ze nie len my vychodniari mame svoje smakocinky ako dva eura 😀🤦‍♀️

anonym_19599f
1. sep 2026

Áno, aj u nás v okrese PD sa to hovorí, a tiež mi to po dlhých rokoch, čo žijem inde, trhá uši. Sestru vždy opravujem, keď prídem. A ako je spomínané vyššie, je to až po Nitru, čiže vlastne Ponitrie a teda asi výbežky smerom k TN 🙂

vela02
1. sep 2026
@wolf_

Vyrastala som v TN kraji a do polky diskusie si hovorím, že kks čo sa tu rieši? 😂 Takže hej, "pri dvere" mi príde úplne normálne. Ale zaujímavé je, že "pri more" by som nepovedala nikdy, to mi fakt trhá uši.

@wolf_ rovnako 🙏🏽😂 až teraz som sa zamyslela nad tým. Ale áno- “pri dvere” a “pri more” je u nás bežne 😀 TN kraj

anonym_a05369
1. sep 2026

Pochádzam priamo z Prievidze a veru ,,polož to pri dvere” sa u nás bežne používalo a vôbec mo to nebolo divné, no ,,ideme pri more” trhá uši aj mne a takto sme to nehovorili veru nikdy.

osky
1. sep 2026
@anonym_6d10a4

@anonym_6d10a4 a my pouzivame "pri dvere..."
Pri mna,pri umyvadlo....
😆😅🤣

Ale presne-to je narecove.
Nie spisovne!
Spravne je k dveram

anonym_b0f3f6
1. sep 2026

@vendro kamarát ti zle hovorí. Pri Trenčíne hovoria Dám pri dvere. Dám pri okno. Polož pri výťah😃😃😃
Akože, toto som nikdy nepochopila 🙈

anonym_d6fd28
2. sep 2026
@anonym_3da2d3

@anonym_3da2d3 to vás takto učila slovenčinarka ze "daj to pri okno"? To bola co za učiteľku?

anonym_630597
2. sep 2026
@anonym_d6fd28

@anonym_3da2d3 to vás takto učila slovenčinarka ze "daj to pri okno"? To bola co za učiteľku?

@doux
@anonym_d6fd28 cudovali by ste sa. V Bratislave je samy vychodnar a tie ich narecove usi trhajuce skvosty... Dcera ma ucitelku slovenciny vychodnarku a takto brepce hocikedy. Ideme vonku. Sme von a podobne. Aj ludia, co tu ziju povedzme 20 rokov, ale taketo hrozostrasnosti pouzivaju bezne.

Strana
z2