icon

Ako si vybrať predmety na právnickej fakulte?

oriel
22. jún 2026

Ahojte, viem že to sem úplne nepatrí, ale budem veľmi vďačná za každú radu 😊

Rozmýšľam nad výberom predmetov na vysokú školu a úprimne si nie som istá, čo by pre mňa bolo najvhodnejšie. Uvedomujem si náročnosť štúdia na vysokej škole a beriem to reálne, len sa v tom snažím zorientovať a získať viac pohľadov od ľudí so skúsenosťami.

Ak má niekto skúsenosti alebo by vedel poradiť, ktoré predmety sa dajú zvládnuť a sú realisticky „v pohode“, budem rada za každú skúsenosť alebo tip.

Ďakujem vopred všetkým, ktorí si nájdu čas odpovedať 🙏

anonym_c55518
Autor odpoveď zmazal
anonym_66372d
Včera o 04:41

Povinné predmety aj povinne voliteľné si musíš zapísať - len si pozri, v ktorom semestri sa otvárajú: Z = zimný semester, L= letný semester. Čo sa týka výberových predmetov, ty musíš vedieť, ktorý cudzí jazyk ovládaš natoľko, aby si mohla študovať jeho slovnú zásobu pre právnikov, prípadne či uprednostníš telesnú výchovu alebo Opus Tripartitum... Netuším, aké ťažké sú tieto predmety, právo som neštudovala, vyjadrujem sa k formálnej stránke (PP, PVP a VP).

anonym_66372d
Včera o 04:51

Odsleduj si tiež minimálne počty kreditov za každú skupinu predmetov a radšej si pridaj nejaký navyše, lebo nikde nie je napísané, že každý predmet urobíš, tak nech máš dosť kreditov na postup do ďalšieho ročníka. Predmety si rozumne rozlož na oba semestre. Na nete si pozri infolisty k predmetom - anotáciu, sylaby, podmienky na získanie kreditov a podľa toho sa rozhodni (pri povinne voliteľných a výberových predmetoch).

aperolcek
Včera o 04:54

Prvý ročník sa dosť zameriava na dejiny. Čiže z povinne voliteľných predmetov by som si asi vybrala niečo praktickejšie, nie ďalšie dejiny.

dorizzz
Včera o 04:59

To je tazko poradit. Dcera studovala pravo a ona mala rada ine predmety, jej spoluziaci zase ine. Kazdy clovek je iny, nieco mu sadne viac, nieco menej, nieco sadne uplne, nieco zase vobec. Ona napriklad excelovala aj z rimskeho prava, a niektori si to prenasali aj do tretieho rocnika. Podla toho ako poznam svoju dceru, urcite by si z povinne volitelnych vybral svetove dejiny statu a prava, zaklady antidiskriminacneho prava, ludske prava a zakladne slobody, dejiny cirkevneho prava. Z volitelnych latincinu, anglictinu. Sport urcite nie, ale ak si sportovy typ, tak si vyber sportove aktivity.

barrilla
Včera o 05:20

My sme také nemali. Keby mám možnosť, tak si vyberiem retoriku alebo managament

aperolcek
Včera o 05:25
@dorizzz

To je tazko poradit. Dcera studovala pravo a ona mala rada ine predmety, jej spoluziaci zase ine. Kazdy clovek je iny, nieco mu sadne viac, nieco menej, nieco sadne uplne, nieco zase vobec. Ona napriklad excelovala aj z rimskeho prava, a niektori si to prenasali aj do tretieho rocnika. Podla toho ako poznam svoju dceru, urcite by si z povinne volitelnych vybral svetove dejiny statu a prava, zaklady antidiskriminacneho prava, ludske prava a zakladne slobody, dejiny cirkevneho prava. Z volitelnych latincinu, anglictinu. Sport urcite nie, ale ak si sportovy typ, tak si vyber sportove aktivity.

@dorizzz Riman je srdcovka. ❤️ Najlepší predmet. Pozdravujem dcéru.

blondiee83
Včera o 08:02

Dejiny cirkevneho prava, dejiny trestneho prava, mozno zaklady managementu, prip.retoriku.
Z volitelnych, 2 kreditovych, ktorekolvek. To boli predmety, ktore zvacsa kazdy spravil, ak to aspon videl pred skuskou. A ako pisali vyssie, daj si radsej viac predmetov, nech mas viac kreditov.

anonym_360f8d
Včera o 09:19

Vyber si to, co ta bude zaujimat, precitaj si k predmerom informacne listy. Ak k niecomu vztah nebudes mat budes sa trapit a je uplne jedno, ze niekto iny tie presmety dal na Acko lavou zadnou. Ja som na prave z tych predmetov mala Ludske prava a zakladne slobody, retoriku, zaklady ustavy, anglicky jazyk 1,2, sportove aktivity 1,2. Ani s jednym predmetom som nemala problem pretoze ma naozaj zaujimal a nevybrala som si ho len pretoze musim alebo lebo vsetci hovoria, ze je lahky.

zuzanka.zuzu
Včera o 09:26

výberové všetky 😀 po prvé pravdepodobne ich všetky urobíš už za účasť. a po druhé nemusíš ich vlastne robiť vôbec. takže ja som si vždy zapísala všetky a absolvovala podľa toho ako som mala iné skúšky a ako sa mi chcelo prísť 😀

a ešte si samozrejme vyberaj podľa toho kto to učí 😁

oriel
autor
Dnes o 22:11

Ďakujem vám všetkým veľmi pekne za rady a skúsenosti. 😊

Úprimne, je to pre mňa momentálne celkom chaos, pretože je to niečo úplne nové. Nie je to ako na strednej, keď sme si v treťom ročníku vyberali predmety na maturitu,tam som už približne vedela, čo od jednotlivých predmetov čakať a ako mi idú. Tu sa v tom ešte len snažím zorientovať.
Pozerala som si aj osnovy a informácie k jednotlivým predmetom na stránke školy, ale pravdupovediac mi to veľmi nepomohlo zbaviť sa toho počiatočného zmätku. 😅 Zaujala ma napríklad rétorika alebo dejiny trestného práva.
Má niekto skúsenosti aj so športovými predmetmi? Jazykové predmety sú pre mňa úprimne nočná mora, cudzie jazyky mi nikdy veľmi nešli. 😄
Samozrejme, nehľadám ľahkú cestu. Uvedomujem si náročnosť štúdia práva a beriem to vážne. Skôr ma zaujímajú vaše osobné skúsenosti, ktoré z týchto predmetov ste vnímali ako zaujímavé, prínosné alebo jednoducho „v pohode“ zvládnuteľné.

Ešte raz vám všetkým veľmi pekne ďakujem za ochotu poradiť. Priznám sa, že v niektorých iných skupinách ma skôr vysmiali za to, že sa vôbec pýtam, a automaticky z toho usúdili, že hľadám jednoduchú cestu. Pritom mi išlo len o to vypočuť si názory ľudí, ktorí si tým už prešli. 😊