Kam miznú predložky z príspevkov? Zaujímavý jazykový fenomén
Všimli ste sa aj vy, že v príspevkoch a komentároch čoraz častejšie chýbajú predložky ako "v" a "k"?
Napr. "mám ísť lekárovi" , "bola som obchode",...
Práve som za posledných 5 minút prečítala 3 komentáre, kde tieto predložky vo vete neboli použité. A v poslednej dobe si to všímam veľmi často. To je nejaká novinka, že sa predložky už nepoužívajú? 😁 Nepamätám si, že by som to v minulosti tak často videla.
@sisaka guilty pleasure používa aj moja generácia cca 40nikov +-5 rokov a už dobrých 5 rokov, aspoň v mojej bubline v BA... čiže nie je to nové a nie je to od influ 🤷
@zuzanka.zuzu ja som si to všimla len nedávno tu na koňovi. V Bratislave vám došli slovenské výrazy?
Vyše 20 rokov žijem v anglicky hovoriacej krajine a guilty pleasure počujem tak maximálne raz do roka, ak vôbec. Tu sa to začalo objavovať len nedávno, asi to trvalo, kým to došlo zo sofistikovanej Bratislavy do dedín 🤪
Treba si uvedomiť, že nie každá prispievateľka mala v škole zo Sj 1, či 2. Sú tu baby rôzneho vzdelania a intelektu, ale aj bez. Patrične k tomu vyzerajú ich príspevky. Už som si zvykla. Ale chýbajú mi " kraťase", ide leto, možno sa opäť vyskytnú 😅
@anonym_58da6f to je pravda, ale všimla som si neschopnosť skloňovať, časovať a používať spisovnú slovenčinu aj u ľudí, ktorí sa vyjadrujú inteligentne a majú údajne VŠ.
Výrazy ako on sa hraje, je tu horko (rozumej horúco), kúpila som si nové boty, od pekných chlapoch, chceme ísť pri more, jedli ste tieto kekse a kopec iných skvostov
@anonym_58da6f to je pravda, ale všimla som si neschopnosť skloňovať, časovať a používať spisovnú slovenčinu aj u ľudí, ktorí sa vyjadrujú inteligentne a majú údajne VŠ.
Výrazy ako on sa hraje, je tu horko (rozumej horúco), kúpila som si nové boty, od pekných chlapoch, chceme ísť pri more, jedli ste tieto kekse a kopec iných skvostov
@sisaka madam nóbl, tieto výrazy sa bežne používajú v hovorenej reči a nemajú nič spoločné s tým či má človek vš alebo čo sa tým snažíš naznačiť 😜 jazyk sa vyvíja, v tejto dynamickej dobe ešte rýchlejšie než kedykoľvek v minulosti, určite si si všimla že nepoužívame štúrovskú slovenčinu 😀 a to že žiješ 20 rokov mimo SR je úplne všetko vysvetlujuce... môj dedo tiež zo začiatku nechápal že haluz nie je na strome ale je to vtip 😁 ty si približne na tom rovnako. takže môžeš sa akurát tak vyvyšovať na fóre že si niečo viac, ale nie si. bye
@anonym_autor nova moda. Mladeznickym slovom roka u nemcov bolo minuleho roku "das crazy" - sloveso netreba, no a co, ze crazy je z anglictiny a plus dalsie nedokonalosti tohto slovneho spojenia🙄🙄🙄🤨🤦♀️🤷♀️🤷♀️
@anonym_autor to je nieco, co mna neskutocne rozculuje. Vzdy sa zamyslam, ci je to kvoli tomu, ze ludia skracuju alebo kvoli tomu, ze nevedia.
@sisaka madam nóbl, tieto výrazy sa bežne používajú v hovorenej reči a nemajú nič spoločné s tým či má človek vš alebo čo sa tým snažíš naznačiť 😜 jazyk sa vyvíja, v tejto dynamickej dobe ešte rýchlejšie než kedykoľvek v minulosti, určite si si všimla že nepoužívame štúrovskú slovenčinu 😀 a to že žiješ 20 rokov mimo SR je úplne všetko vysvetlujuce... môj dedo tiež zo začiatku nechápal že haluz nie je na strome ale je to vtip 😁 ty si približne na tom rovnako. takže môžeš sa akurát tak vyvyšovať na fóre že si niečo viac, ale nie si. bye
@zuzanka.zuzu neschopnosť skloňovať a časovať nemá nič spoločné s vývojom jazyka, to má akurát to vmiešavanie anglických výrazov.
Pýtala som sa na konkrétny výraz, ktorý sa tu začal vo veľkom posledné týždne používať a vkuse mi tu vybieha. Tak ti to napíšem tvojou rečou. Wow to je super cool, že vy ste ho v Bratislave používali už pred 5 rokmi, ste skrátka in a idete s dobou. Nespoil môj fun z nachádzania anglických výrazov v texte. To je môj pleasure v mojom free time.
Maj nice day a chilluj.
najlepšie na aute do doktora 🤷♀️ samozrejme, viem spisovne, gramaticky správne, aj pravopisne, syntax, všetko. ale vôbec ma netrápi ak sa nevyjadrujem spisovne, keď to nie je nevyhnutné. nie som upatá. páči sa mi slovenčina že je taká rôznorodá a variabilná… ta keď chcem isť na aute do doktora, ta idem 😂
@biba_18 ta ne? 😄
@anonym_autor Ja som najprv čítal, že kam miznú predkozky z príspevkov. 🙂
@anonym_b37a43 ja tiež 😀
@anonym_autor ja zas mam alergiu na používanie slová ,,keby":
Keby sa mam vyjadriť...
Neviem si predstaviť, keby som tam ešte raz...
Bol by si rád, keby som tam tiez????
Atd atd... sialene nieco
@biba_18 a pritom zvláštne, lebo ukrajinstina je veľmi pekný jazyk, omnoho krajší ako ruština. Je to niečo medzi poľštinou a chorvatstinou mám pocit keď to počúvam
@ria_sprout Tak mne sa ukrajincina Alexej vôbec nepáči. Ani tá polstina nie je nič moc. Určite mi znie ruština melodickejsie, ako ukrajincina a s politikou to nemá nič spoločné.
@ria_sprout Tak mne sa ukrajincina Alexej vôbec nepáči. Ani tá polstina nie je nič moc. Určite mi znie ruština melodickejsie, ako ukrajincina a s politikou to nemá nič spoločné.
@pr85 neviem prečo ale tvoj nick som si minule všimla v nejakej politickej diskusii a zapamatala. Takže neverím že to nemá s politikou nič.
najlepšie na aute do doktora 🤷♀️ samozrejme, viem spisovne, gramaticky správne, aj pravopisne, syntax, všetko. ale vôbec ma netrápi ak sa nevyjadrujem spisovne, keď to nie je nevyhnutné. nie som upatá. páči sa mi slovenčina že je taká rôznorodá a variabilná… ta keď chcem isť na aute do doktora, ta idem 😂
@biba_18 ta ic 🤣
@anonym_autor bezpredlozkovo sa rozprava v okoli NR, ZM. trha to usi rovnako, ako bratislavske kekse, kratase...a vychodniarske rupsak, dva piva, dve stlpy. kazdy region je inak jazykovo "postihnuty".
@pr85 neviem prečo ale tvoj nick som si minule všimla v nejakej politickej diskusii a zapamatala. Takže neverím že to nemá s politikou nič.
@hylary keby idem, keby cestujem... ja som tiez z toho na nervy. Slovne spojenie ako od retardovaneho cloveka.
@ria_sprout pan je veriaci rusofil
@hylary keby idem, keby cestujem... ja som tiez z toho na nervy. Slovne spojenie ako od retardovaneho cloveka.
@ria_sprout pan je veriaci rusofil
@anonym_d92a87 áno presne tak som si ho zapamätala. Okrem ineho pochybujem že vie vôbec rozoznať ruštinu od ukrajinčiny. To ho na dezinfoweboch nenaučia.
@anonym_d92a87 áno presne tak som si ho zapamätala. Okrem ineho pochybujem že vie vôbec rozoznať ruštinu od ukrajinčiny. To ho na dezinfoweboch nenaučia.
@ria_sprout 😄
Mna vzdy zarazi "keby viem,keby mam,keby mozem,keby idem". O to viac,ze tento zvrat pouzivaju aj admini, redaktori,moderatori. To co ich na tej skole ucili?!?
Mna vzdy zarazi "keby viem,keby mam,keby mozem,keby idem". O to viac,ze tento zvrat pouzivaju aj admini, redaktori,moderatori. To co ich na tej skole ucili?!?
@iwesska budem potrebovala ísť, budem chcela maľovať....
Mňa ide šľak trafiť! Takto počujem hovoriť ľudí od Sabinova.
@ria_sprout A čo si si zapamätala v politickej diskusii? Mne tu nadávajú, že celá diskutujem o sexe, ale ja tu diskutujem o všetkom.
@ria_sprout Tak by si sa čudovala, ale ruštinu a ukrajinčinu rozoznať viem. Ruštinu som sa učil na gymnáziu ako 3. cudzí jazyk.

@moonlight1210 prečo myslíš že nepestujú? lebo používajú nárečie alebo slang? veď aj to je súčasť jazyka.
na ukrajine to bol skutočne (vskutku velice vskutku) problém - nepoužívali ukrajinčinu, noviny v ruštine, knihy v ruštine, ukrajinčina bola považovaná za jazyk sedliakov - a robili to dobrovoľne, ešte pred vojnou tak fungovala celá krajina. toto sa ale na slovensku nedeje.
@biba_18 a pritom zvláštne, lebo ukrajinstina je veľmi pekný jazyk, omnoho krajší ako ruština. Je to niečo medzi poľštinou a chorvatstinou mám pocit keď to počúvam