icon

Kam miznú predložky z príspevkov? Zaujímavý jazykový fenomén

Včera o 19:13

Všimli ste sa aj vy, že v príspevkoch a komentároch čoraz častejšie chýbajú predložky ako "v" a "k"?
Napr. "mám ísť lekárovi" , "bola som obchode",...
Práve som za posledných 5 minút prečítala 3 komentáre, kde tieto predložky vo vete neboli použité. A v poslednej dobe si to všímam veľmi často. To je nejaká novinka, že sa predložky už nepoužívajú? 😁 Nepamätám si, že by som to v minulosti tak často videla.

biba_18
Včera o 19:20

ľudia otupievavajú 🤷‍♀️

aurelia2000
Včera o 19:20

@anonym_autor No nepoužívajú sa ani čiarky, interpunkcia, delenie textu na vety 🙄 úbohé je to, žiaľ😭

anonym_f00a9b
Včera o 19:22

Drobnosti , väčšinou chýba zmysel 😋
Ale máš pravdu, že tento nešvár sa rozmáha

autor
Včera o 19:24
@aurelia2000

@anonym_autor No nepoužívajú sa ani čiarky, interpunkcia, delenie textu na vety 🙄 úbohé je to, žiaľ😭

@aurelia2000 to áno, ale také komenty boli odjakživa. Ani hrubice neriešim, tiež sa mi občas stane. Toto som ale postrehla v poslednej dobe, že sa s takými vetami bez predložiek roztrhlo vrece. Tak sa zamýšľam, že čo to spôsobilo 😄

anonym_df3e97
Včera o 19:39
@aurelia2000

@aurelia2000 v tomto type komunikácie je úplne bežné, že sa nepoužíva interpunkcia, to mi napr. vôbec nevadí, lebo tu ide skôr o praktickú stránku. Najmä ak niekto píše cez mobil a nepoužíva predikciu textu. Ale tie chýbajúce predložky si všímam aj ja a tiež ma to irituje.

anonym_223a5f
Včera o 19:39

Interpunkciu nepouzivam, lebo som tak zvyknuta na mobile, nepisem z PC a autokorekciu nepouzivam, ide mi to na nervy. Takze mne to setri cas. Napise sa to rychlejsie, ako riesit bodky, ciarky, makcene,...

reanda
Včera o 19:40

nevsimla som si, ze by to bola nova moda.. taketo vyjadrovanie tu bolo vzdy, mam za to, ze je to bezne v niektorych regionoch

ika02
Včera o 19:47
@reanda

nevsimla som si, ze by to bola nova moda.. taketo vyjadrovanie tu bolo vzdy, mam za to, ze je to bezne v niektorych regionoch

@reanda žeby to bola lokálna záležitosť? V ktorých regiónoch sa nepoužívajú predložky?

reanda
Včera o 19:49
@ika02

@reanda žeby to bola lokálna záležitosť? V ktorých regiónoch sa nepoužívajú predložky?

@ika02 netusim.. u nas sa tiez napr. hovori 'idem doktorovi' .. a niekde zas 'idem do lekara'

autor
Včera o 19:51
@reanda

@ika02 netusim.. u nas sa tiez napr. hovori 'idem doktorovi' .. a niekde zas 'idem do lekara'

@reanda a aký si región?

ika02
Včera o 19:53
@reanda

"do lekára" je východniarske. Trhá mi to uši. No "idem doktorovi" je odkiaľ?

anonym_3306a9
Včera o 19:57
@anonym_autor

@aurelia2000 to áno, ale také komenty boli odjakživa. Ani hrubice neriešim, tiež sa mi občas stane. Toto som ale postrehla v poslednej dobe, že sa s takými vetami bez predložiek roztrhlo vrece. Tak sa zamýšľam, že čo to spôsobilo 😄

@anonym_autor čo sú hrubice? Poznám hrúbky - teda hrubé chyby, najčastejšie zámena y/i. Ja som z východu a my nechodíme do lekára, ale ku lekárovi. Čo som si ja všimla je absencia interpunkcie.

ika02
Včera o 19:59
@anonym_3306a9

@anonym_autor čo sú hrubice? Poznám hrúbky - teda hrubé chyby, najčastejšie zámena y/i. Ja som z východu a my nechodíme do lekára, ale ku lekárovi. Čo som si ja všimla je absencia interpunkcie.

@anonym_3306a9 ja chodím k lekárovi 😉

autor
Včera o 20:06
@anonym_3306a9

@anonym_3306a9 hrubica je taktiež hovorový výraz pre gramatickú chybu

anonym_b37a43
Včera o 20:34

@anonym_autor Ja som najprv čítal, že kam miznú predkozky z príspevkov. 🙂

biba_18
Včera o 20:53

najlepšie na aute do doktora 🤷‍♀️ samozrejme, viem spisovne, gramaticky správne, aj pravopisne, syntax, všetko. ale vôbec ma netrápi ak sa nevyjadrujem spisovne, keď to nie je nevyhnutné. nie som upatá. páči sa mi slovenčina že je taká rôznorodá a variabilná… ta keď chcem isť na aute do doktora, ta idem 😂

a0
Včera o 21:13
@biba_18

ľudia otupievavajú 🤷‍♀️

@biba_18 v mojej hlave som to samozrejme prečítala hlasom známeho politika s menšou obmenou otupjevjajú 🤣.

liusa82
Včera o 21:56

u nás sa povie idem k dochtorovi alebo len dochtorovi presne bez tej predložky častokrát😀 som Zm a okolie.A mne sa práveže páči to východniarske do doktora atd vždy sa na tom tak dobre zasmejem😆

slavomira236
Včera o 22:10
@liusa82

u nás sa povie idem k dochtorovi alebo len dochtorovi presne bez tej predložky častokrát😀 som Zm a okolie.A mne sa práveže páči to východniarske do doktora atd vždy sa na tom tak dobre zasmejem😆

@liusa82 u nas idzem ku dochtoj

moonlight1210
Včera o 22:38

Ked uz to v tomto state ide vsetko do kyticiek, mohli by si ludia aspon zacat pestovat rodny jazyk ako vizitku narodneho povedomia.

Lebo to je fakt uz to jedine, co je este v ich realnej moci.

anonym_92d570
Včera o 23:07
@anonym_b37a43

@anonym_autor Ja som najprv čítal, že kam miznú predkozky z príspevkov. 🙂

@anonym_b37a43 Do biologického odpadu 😂

sisaka
Dnes o 01:57

Ja ešte v jednom príspevku prečítam “guilty pleasure” a už ma normálne vystrelí zo stoličky. Čo s tým všetky máte? To nejaká influencerka začala používať, či odkiaľ sa to vzalo? 🙄

plnenapaprika
Dnes o 03:12

Mozno to pise AI..

anonym_c52911
Dnes o 03:58
@anonym_autor

@anonym_autor možno, ak niekto rýchlo píše , nemá čas kontrolovať po sebe, či tam náhodou nechýba predložka, veď nie je to diplomovka 😃 ak niekto neda predložku, alebo čiarku, či len tak tri bodky... neznamená, že nevie písať 😅😅 ale skôr mne bije do očí, ak niekto nevie napísať správne i do slova 😏

biba_18
Dnes o 05:17

@moonlight1210 prečo myslíš že nepestujú? lebo používajú nárečie alebo slang? veď aj to je súčasť jazyka.
na ukrajine to bol skutočne (vskutku velice vskutku) problém - nepoužívali ukrajinčinu, noviny v ruštine, knihy v ruštine, ukrajinčina bola považovaná za jazyk sedliakov - a robili to dobrovoľne, ešte pred vojnou tak fungovala celá krajina. toto sa ale na slovensku nedeje.

moonlight1210
Dnes o 06:09
@biba_18

@moonlight1210 prečo myslíš že nepestujú? lebo používajú nárečie alebo slang? veď aj to je súčasť jazyka.
na ukrajine to bol skutočne (vskutku velice vskutku) problém - nepoužívali ukrajinčinu, noviny v ruštine, knihy v ruštine, ukrajinčina bola považovaná za jazyk sedliakov - a robili to dobrovoľne, ešte pred vojnou tak fungovala celá krajina. toto sa ale na slovensku nedeje.

@biba_18 sorry, nedokazem ti odpisat. Reklamy mi uz piatykrat zrusili text. A to je aj na moju trpezlivost privela. Vzdavam to s konikom.