Kto rozumie slovenským nárečiam a výrazom?
Kto rozumie?
Krepáň krepý, Poriadiť, Papek, Pokrovec, Hybaj het, Tunáka, Čak, Cárach, Ba, Zagabať sa, Podať sa, Tárať sa, Henten, Harula, Garát, Primkni, Kupka, Hunčka, Nahaj, Fajne, Ísť na chorú, Koľkátka...
U nas na dedine sa napriklad tetky pytali, ze "po com to mate?" Na nejaky tovar, napriklad na trhu...chceli vediet, kolko stoji kus toho a toho. Inde som sa s tym velmi nestretla.
U nas na dedine sa napriklad tetky pytali, ze "po com to mate?" Na nejaky tovar, napriklad na trhu...chceli vediet, kolko stoji kus toho a toho. Inde som sa s tym velmi nestretla.
@nevenka aj na tržnici pri námestí v BB sa tak pýtajú. Musím tam na jeseň kúpiť bystrické slivky🙂
@nevenka aj u nas,michalovce
@anonym_autor slova zo stredneho Slovenska 🙂
@anonym_6a9d0a áno, hlavne banskobystrický dialekt
U nas este findža, cipzar,poplanok,ošča atd atd
Ja často používam hybaj,hybaj ta het,čak,no čak,kolkatka,nahaj,nahaj ma 🤣
A ešte ...majt
garát,garáb ( na Detve) - járok poriadiť - upratať, ale to nie je nárečové, je to od slova poriadok, Hybaj het - ale choď, používa sa na východnom Slovensku, , Tunáka - tu, skôr asi okolie Myjavy, , Čak - nočák, však, Cárach - haraburda. To je len taký cárach. To je len taká haraburda, , Ba - áno, Zagabať sa - upraviť sa, dať si tričko, košeľu do nohavíc, , Podať sa - to nie je nárečové, podal sa na otca, na mamu, podobá sa , , Tárať sa - tiež nie je nárečové, , Henten, Harula - haruľa, zemiaková placka, Primkni - primkni sa ko mne, podaj sa ku mne, pritúľ sa ku mne, , Nahaj - nechaj, Fajne - novodobý výraz, dobre, Ísť na chorú - hatlanina, nie je z nárečia . ísť na PN,
@btus no u nas je pokrovec koberec
garát,garáb ( na Detve) - járok poriadiť - upratať, ale to nie je nárečové, je to od slova poriadok, Hybaj het - ale choď, používa sa na východnom Slovensku, , Tunáka - tu, skôr asi okolie Myjavy, , Čak - nočák, však, Cárach - haraburda. To je len taký cárach. To je len taká haraburda, , Ba - áno, Zagabať sa - upraviť sa, dať si tričko, košeľu do nohavíc, , Podať sa - to nie je nárečové, podal sa na otca, na mamu, podobá sa , , Tárať sa - tiež nie je nárečové, , Henten, Harula - haruľa, zemiaková placka, Primkni - primkni sa ko mne, podaj sa ku mne, pritúľ sa ku mne, , Nahaj - nechaj, Fajne - novodobý výraz, dobre, Ísť na chorú - hatlanina, nie je z nárečia . ísť na PN,
@btus a napr hybaj het je v podstate ponahlaj sa,zagabqt sa je zaspinit, primkni zase zamknut dvere
@anonym_autor a ešte by tam mohlo byť: góľa, štikeraj, prietos, firštok, firhangy, pudilár, parazoľ, kasňa, dreľej, konica, koch, dach, aranče ( starká tak vravela), počtár,
@anonym_autor a ešte by tam mohlo byť: góľa, štikeraj, prietos, firštok, firhangy, pudilár, parazoľ, kasňa, dreľej, konica, koch, dach, aranče ( starká tak vravela), počtár,
@btus co je pudilar??
@btus co je pudilar??
Garadiče, lazivo, soročka, serenča, šatuj! trompaky, bombar... Viete niekto? 🙂
@btus co je pudilar??
@petulda333 nechcela som teba označiť len som pokračovala
Garadiče, lazivo, soročka, serenča, šatuj! trompaky, bombar... Viete niekto? 🙂
@anonym_8267f3 garadice su schody,satuj -ponahlaj sa...u nas je penazenka Bugeľar 😁
@nevenka aj na tržnici pri námestí v BB sa tak pýtajú. Musím tam na jeseň kúpiť bystrické slivky🙂
@anonym_autor sranda, lebo tuto suseda nechapala, ked som sa jej tak skusila spytat, kolko stal ten susiak na pradlo, co si kupila 😆. Ale ona pochadza z vychodu. Ale dlhe roky tu zije. Zaujimave.
Kupka je vedierko a garat je potok jarok. Je to stredoslovenčina.
Krepáň krepý - hlupak
Poradiť - upratať
Papek - vareska
Pokrovec - koberec
Hybaj het - chod prec,
Cárach - somarina co doma zavadzia, nejaký predmet
Zagabať sa, - zaspinit sa
Podať sa, - posunúť sa
Tárať sa, - flákať sa
Henten - označenie osoby
Harula - zemiakova placka
Primkni - zamkni dvere
Nahaj - nechaj
Ísť na chorú - ísť na marodku
, Koľkátka - ktoré poschodie
@anonym_905878 až na ten papek správne.
@anonym_905878 až na ten papek správne.
@ika02 u nás je papek - varecha...

@nevenka poznáš že, je vás tu ako sásovanov?
@anonym_autor krepy ako krizovatka na Hustaku 😅.
Ale ja som tu len pristahovalec, inak som z okresu Lucenec, mala dedina niekde medzi Lucencom a Detvou priblizne, ale v BB som od roku 2006.
@anonym_autor poznam, byvala som v Sasovej, a veru, dost ich tam je, dost 🤣