icon

Kto rozumie slovenským nárečiam a výrazom?

Včera o 17:15

Kto rozumie?
Krepáň krepý, Poriadiť, Papek, Pokrovec, Hybaj het, Tunáka, Čak, Cárach, Ba, Zagabať sa, Podať sa, Tárať sa, Henten, Harula, Garát, Primkni, Kupka, Hunčka, Nahaj, Fajne, Ísť na chorú, Koľkátka...

Strana
z2
nevenka
Včera o 19:19
@anonym_autor

@nevenka poznáš že, je vás tu ako sásovanov?

@anonym_autor krepy ako krizovatka na Hustaku 😅.

Ale ja som tu len pristahovalec, inak som z okresu Lucenec, mala dedina niekde medzi Lucencom a Detvou priblizne, ale v BB som od roku 2006.
@anonym_autor poznam, byvala som v Sasovej, a veru, dost ich tam je, dost 🤣

nevenka
Včera o 19:22

U nas na dedine sa napriklad tetky pytali, ze "po com to mate?" Na nejaky tovar, napriklad na trhu...chceli vediet, kolko stoji kus toho a toho. Inde som sa s tym velmi nestretla.

aviemja
Včera o 19:29
@nevenka

U nas na dedine sa napriklad tetky pytali, ze "po com to mate?" Na nejaky tovar, napriklad na trhu...chceli vediet, kolko stoji kus toho a toho. Inde som sa s tym velmi nestretla.

@nevenka v Štiavnici sa tak pýtame 😂😂

autor
Včera o 19:29
@nevenka

@nevenka aj na tržnici pri námestí v BB sa tak pýtajú. Musím tam na jeseň kúpiť bystrické slivky🙂

petulda333
Včera o 19:45
@nevenka

@nevenka aj u nas,michalovce

autor
Včera o 20:02
@anonym_6a9d0a

@anonym_autor slova zo stredneho Slovenska 🙂

@anonym_6a9d0a áno, hlavne banskobystrický dialekt

petulda333
Včera o 20:20

U nas este findža, cipzar,poplanok,ošča atd atd

anonym_8e589b
Včera o 21:25

Ja často používam hybaj,hybaj ta het,čak,no čak,kolkatka,nahaj,nahaj ma 🤣

anonym_8e589b
Včera o 21:25

A ešte ...majt

btus
Dnes o 05:39
@huxy

@vikusjk u nás je zagabať-napraviť si oblečenie, napr.dať tričko pekne do nohavíc, upraviť si oblečenie.

@huxy pokrovec nie je koberec. Pokrovec je proste pokrovec. Myslím, že teraz sa to volá behúň alebo koberček. Je to tkané zo starých handier.

btus
Dnes o 05:45

garát,garáb ( na Detve) - járok poriadiť - upratať, ale to nie je nárečové, je to od slova poriadok, Hybaj het - ale choď, používa sa na východnom Slovensku, , Tunáka - tu, skôr asi okolie Myjavy, , Čak - nočák, však, Cárach - haraburda. To je len taký cárach. To je len taká haraburda, , Ba - áno, Zagabať sa - upraviť sa, dať si tričko, košeľu do nohavíc, , Podať sa - to nie je nárečové, podal sa na otca, na mamu, podobá sa , , Tárať sa - tiež nie je nárečové, , Henten, Harula - haruľa, zemiaková placka, Primkni - primkni sa ko mne, podaj sa ku mne, pritúľ sa ku mne, , Nahaj - nechaj, Fajne - novodobý výraz, dobre, Ísť na chorú - hatlanina, nie je z nárečia . ísť na PN,

btus
Dnes o 05:49
@anonym_autor

@minenkaa Garát je jarok, priekopa, spadnúť do garátu

@anonym_autor alebo : Garát mu trčí z nohavíc. :D Keď trčí zadok z nohavíc

huxy
Dnes o 05:57
@btus

@huxy pokrovec nie je koberec. Pokrovec je proste pokrovec. Myslím, že teraz sa to volá behúň alebo koberček. Je to tkané zo starých handier.

@btus ??? Písala som niečo o pokrovci?

btus
Dnes o 06:00
@anonym_autor

@nevenka poznáš že, je vás tu ako sásovanov?

@anonym_autor ale to sa myslí Sása, nie Sásová. 🙂

btus
Dnes o 06:01
@huxy

@btus ??? Písala som niečo o pokrovci?

@huxy prepáč, malo to byť pre @vikusjk 🙂

petulda333
Dnes o 06:28
@btus

@huxy prepáč, malo to byť pre @vikusjk 🙂

@btus no u nas je pokrovec koberec

petulda333
Dnes o 06:30
@btus

garát,garáb ( na Detve) - járok poriadiť - upratať, ale to nie je nárečové, je to od slova poriadok, Hybaj het - ale choď, používa sa na východnom Slovensku, , Tunáka - tu, skôr asi okolie Myjavy, , Čak - nočák, však, Cárach - haraburda. To je len taký cárach. To je len taká haraburda, , Ba - áno, Zagabať sa - upraviť sa, dať si tričko, košeľu do nohavíc, , Podať sa - to nie je nárečové, podal sa na otca, na mamu, podobá sa , , Tárať sa - tiež nie je nárečové, , Henten, Harula - haruľa, zemiaková placka, Primkni - primkni sa ko mne, podaj sa ku mne, pritúľ sa ku mne, , Nahaj - nechaj, Fajne - novodobý výraz, dobre, Ísť na chorú - hatlanina, nie je z nárečia . ísť na PN,

@btus a napr hybaj het je v podstate ponahlaj sa,zagabqt sa je zaspinit, primkni zase zamknut dvere

btus
Dnes o 06:33

@anonym_autor a ešte by tam mohlo byť: góľa, štikeraj, prietos, firštok, firhangy, pudilár, parazoľ, kasňa, dreľej, konica, koch, dach, aranče ( starká tak vravela), počtár,

petulda333
Dnes o 06:34
@btus

@anonym_autor a ešte by tam mohlo byť: góľa, štikeraj, prietos, firštok, firhangy, pudilár, parazoľ, kasňa, dreľej, konica, koch, dach, aranče ( starká tak vravela), počtár,

@btus co je pudilar??

anonym_8267f3
Dnes o 06:40
@petulda333

@btus co je pudilar??

Garadiče, lazivo, soročka, serenča, šatuj! trompaky, bombar... Viete niekto? 🙂

anonym_8267f3
Dnes o 06:41
@petulda333

@btus co je pudilar??

@petulda333 nechcela som teba označiť len som pokračovala

april171
Dnes o 06:47
@petulda333

@btus co je pudilar??

@petulda333 mala by to byť podľa mňa peňaženka

petulda333
Dnes o 06:48
@anonym_8267f3

Garadiče, lazivo, soročka, serenča, šatuj! trompaky, bombar... Viete niekto? 🙂

@anonym_8267f3 garadice su schody,satuj -ponahlaj sa...u nas je penazenka Bugeľar 😁

nevenka
Dnes o 07:07
@anonym_autor

@nevenka aj na tržnici pri námestí v BB sa tak pýtajú. Musím tam na jeseň kúpiť bystrické slivky🙂

@anonym_autor sranda, lebo tuto suseda nechapala, ked som sa jej tak skusila spytat, kolko stal ten susiak na pradlo, co si kupila 😆. Ale ona pochadza z vychodu. Ale dlhe roky tu zije. Zaujimave.

nevenka
Dnes o 07:08
@btus

@btus ano, presne. Pokrovce su tieto tkane (moderne tkany behun), koberec je ten celoplosny alebo aj maly, ale inak je vyrobeby 🙂

anna777115
Dnes o 07:23

Kupka je vedierko a garat je potok jarok. Je to stredoslovenčina.

ika02
Dnes o 07:41
@anonym_905878

Krepáň krepý - hlupak
Poradiť - upratať
Papek - vareska
Pokrovec - koberec
Hybaj het - chod prec,
Cárach - somarina co doma zavadzia, nejaký predmet
Zagabať sa, - zaspinit sa
Podať sa, - posunúť sa
Tárať sa, - flákať sa