icon

Kto zaviedol ypsilon do slovenskej gramatiky?

anonymnyuzivatel
20. okt 2025

Za Štúra sa v slovenčine nepoužívalo ypsilon -Y(rozdvojené I).
Kto zaviedol ypsilon?Bol to zrejme Hodža a spol.
Dole Váhom ho mali za to pustiť.

Strana
z4
madeincssr
20. okt 2025

@anonymnyuzivatel no Chorvati sa s tym neondeju. Len niektore ich slova s makkym "i" su (nielen tu) nepublikovatelne 😉.

viestta
20. okt 2025

Dalsi, ktory sa nedokazal naucit vybrane slova 🙄

moonlight1210
20. okt 2025

@anonymnyuzivatel ved to vobec nie je tazke sa to naucit. Ciarky detto.

eleanor2510
20. okt 2025

@anonymnyuzivatel bol to Hattala, ked uz teda. Ked ti nas pravopis pripada zlozity, nech sa paci, mozes sa zacat ucit fincinu - tam sa vsetko pise tak, ako sa cita, paradoxne okrem y, ktory sa cita ako prehlasovane u

janai1
20. okt 2025

@anonymnyuzivatel okrem faktu, že to bol hlavne Hattala, tak aj Štúr v danej komisii sedel. Tak čo? Mali sme utopiť všetkých, lebo v dnešnej dobe sa nájdu ľudia, čo nevedia materinský jazyk?

bloger
20. okt 2025

@anonymnyuzivatel Tak ale všade by sa to I nehodilo.

aniele
20. okt 2025

A Romeo dobyl/dobil Júliu...
Dnes dávajú Zeffirelliho oscarový film na ČTart. Škoda, že Telekom teraz ten kanál zrušil.

anonymnyuzivatel
autor
20. okt 2025

Prečo pan Hattala a spol. skomplikovali ľuďom život na Slovensku?
Bez Y je pravopis jednoduchší.

anonymnyuzivatel
autor
20. okt 2025
@aniele

A Romeo dobyl/dobil Júliu...
Dnes dávajú Zeffirelliho oscarový film na ČTart. Škoda, že Telekom teraz ten kanál zrušil.

@aniele si zabyl kamo 🙂

anonym_0aef12
20. okt 2025

A nielen Y, ale koli, niake, papkáme, kakáme, spinkáme...

anonymnyuzivatel
autor
20. okt 2025

ta po našom zavedieme v pravopise len i a bude zabite na veky

viestta
20. okt 2025
@anonymnyuzivatel

@anonymnyuzivatel kodifikovana saristina nepozna Y.

janai1
20. okt 2025
@anonymnyuzivatel

@anonymnyuzivatel tak to si si mal dať nick "anonimniuzivatel"

anonym_cc33ff
20. okt 2025

Písmeno Y je opodstatnené v našom jazyku. Žiaľ tí, čo sa buď nedokázali alebo nechceli naučiť vybrané slová majú nevýhodu.

ekira1
20. okt 2025

@anonymnyuzivatel to fakt ti komplikuje život učivo tretieho ročníka základnej školy? Ostatné ročníky si sa už zvládol učiť a tie sú v pohode? Ak máš problém sa naučiť vybrané slová, čo asi máš, tak čítaj. Zapamätáš si, aké i Y kam napísať.. čítať knihy, nie diskusie na nete. A hneď budeš mať život bez komplikácii.

marianarem
20. okt 2025

@anonymnyuzivatel Bol to Martin Hattala. Ja s tym problemy nemam, ale tiez si myslim, ze je to takmer zbytocne. Ma to historicke opodstatnenie, kedysi to boli dve rozdielne hlasky, dnes by som to uz zachovala len v slovach, kde to realne pocut - napr. v slovach "slaný" a "slanina" je jasne pocut, ktore pismeno sa tam pise. Na druhej strane, stale sme na tom lepsie ako Greci, ktori maju 6 typov rovnako znejucich "i", dva typy "e" a dva typy "o". To je pravopis, kde uz aj ja narazam na svoje hranice.

moonlight1210
20. okt 2025
@anonymnyuzivatel

@anonymnyuzivatel kedze sa v nasej reci odlisuje tvrda a makka vyslovnost, len to previedli aj do vizualnej podoby, aby bolo jasne, ako sa ma spravne ktore slovo vyslovovat.

Ved jazyk vtedy este len kodifikovali. A snazili sa dosiahnut jeho trvale uznanie. V ramci toho, ze bol povazovany za jazyk bezvyznamnych sedliakov a nul.
A kedze spolocny jasne jednotny jazyk je vyraznym znakom ludi patriacim k danemu narodu, bolo ho treba dotiahnut do detailov. Vratane morfologie, gramatiky, stylistiky, …

A povedzme si rovno, i/y-fnukalkovia by nariekali nadalej.
Ked to nebude i/y, presedlaju so spodobovanie a pohadaju sa ako male deti napr. na tom, ci sa ma pisat namiesto vyšší radsej vichší, alebo vižší, alebo viší.
Lebo kazdy to trochu inak vyslovuje.

Nakoniec by sme zas len skoncili pri dakych pravidlach a zas by nasli novi, ktorym by vadili, lebo su tak “ach, narocne a tazke, a urcite boli vymyslene len na to, aby sa chudakom ziakom mohli davat zle znamky”.

canerko
20. okt 2025

Ja som sa slovensky ucila sama,citala som noviny.Aj tak neovladam i/y.Občas sa trafim.Mne sa vzdy smejali lebo som hovorila meko achoj.Tak som raz povedala ze hovno povedat viwm a bol pokoj.Pre mna je slovenčina tazky jazyk,a asi sa ho nikdy nenaučim pisat.

anonym_1be203
20. okt 2025

@anonymnyuzivatel no, buď rád, že máme iba 2 "i", čo takí chudáci Gréci, kde toto všetko sa môže prečítať ako i: i, u, ei, oi

stanka_k
20. okt 2025

@anonymnyuzivatel skús čítať knihy. Zlepšíš si gramatiku

slovakboy
20. okt 2025

@anonymnyuzivatel nie je problém Ypsilon. Pomáha pri vyslovovaní niektorých zmakcujucich spoluhlások s,t,n,l a to iste s mäkčeňom. Problém sú výnimky. Aj vybrané slová by som zrušil. Podľa spoluhláska by sa rozlišovalio. Po b všetko tvrdé po m všetko mäkké. A po tvrdých spoluhkaskacj tvrdé y. Proste dalo by sa to urobiť jednoduchšie. Komplikujú to cudzie slová a je ich dosť.

beata_k
20. okt 2025
@canerko

Ja som sa slovensky ucila sama,citala som noviny.Aj tak neovladam i/y.Občas sa trafim.Mne sa vzdy smejali lebo som hovorila meko achoj.Tak som raz povedala ze hovno povedat viwm a bol pokoj.Pre mna je slovenčina tazky jazyk,a asi sa ho nikdy nenaučim pisat.

@canerko To ma byt pokus o vtip? Lebo tvojich cez 80 prispevkov na stene hovori o inom...

jamimo
20. okt 2025
@anonym_1be203

@anonymnyuzivatel no, buď rád, že máme iba 2 "i", čo takí chudáci Gréci, kde toto všetko sa môže prečítať ako i: i, u, ei, oi

@anonym_1be203 súhlas, v starogréčtine ich bolo 7 🙄

jamimo
20. okt 2025

@anonymnyuzivatel a na toto čo hovoríš? 😃😃😃

anonym_1d5e5a
21. okt 2025
@viestta

Dalsi, ktory sa nedokazal naucit vybrane slova 🙄

@viestta
Odlahlo mi nastastie peniaze sa daju zarobit aj bez gramatiky a ja sa viac koncentrujem na to.

jakubrianka
21. okt 2025
@eleanor2510

@anonymnyuzivatel bol to Hattala, ked uz teda. Ked ti nas pravopis pripada zlozity, nech sa paci, mozes sa zacat ucit fincinu - tam sa vsetko pise tak, ako sa cita, paradoxne okrem y, ktory sa cita ako prehlasovane u

@eleanor2510 keď už uvádzaš, píš pravdivo. Hatalla to len spísal.

Martin Hattala odôvodňoval zavedenie ypsilonu ako návrat k prapôvodu slovenčiny a v roku 1852 v diele Krátka mluvnica slovenská tiež vysvetlil, prečo sa ypsilon do spisovnej slovenčiny zaviedol. Ypsilon si zachovávala po celý čas aj čeština a keď chceli zabrániť tomu, aby sa slovenčina od nej úplne vzdialila, ponechali v slovenčine niektoré prvky s češtinou spoločné. Avšak viniť za zavedenie ypsilonu len Hattalu nie je úplne objektívne. Na znovuobnovení ypsilonu sa podieľajú všetci, ktorí boli na danej schôdzke v roku 1852 prítomní.

jakubrianka
21. okt 2025
@marianarem

@anonymnyuzivatel Bol to Martin Hattala. Ja s tym problemy nemam, ale tiez si myslim, ze je to takmer zbytocne. Ma to historicke opodstatnenie, kedysi to boli dve rozdielne hlasky, dnes by som to uz zachovala len v slovach, kde to realne pocut - napr. v slovach "slaný" a "slanina" je jasne pocut, ktore pismeno sa tam pise. Na druhej strane, stale sme na tom lepsie ako Greci, ktori maju 6 typov rovnako znejucich "i", dva typy "e" a dva typy "o". To je pravopis, kde uz aj ja narazam na svoje hranice.

@marianarem Martin Hattala to len spísal.

jakubrianka
21. okt 2025
@anonymnyuzivatel

@anonymnyuzivatel Hattala to len spísal. Aspoň sa naučte základne fakty o slovenčine a jej pôvode ľudia 🙏.

oskvarka
21. okt 2025
@ekira1

@anonymnyuzivatel to fakt ti komplikuje život učivo tretieho ročníka základnej školy? Ostatné ročníky si sa už zvládol učiť a tie sú v pohode? Ak máš problém sa naučiť vybrané slová, čo asi máš, tak čítaj. Zapamätáš si, aké i Y kam napísať.. čítať knihy, nie diskusie na nete. A hneď budeš mať život bez komplikácii.

@ekira1 asi si nikdy nebola dyslekticka...🤦...ako že prečo sa hneď musíte všetci do človeka obúvať...tiež si myslím že to zbytočne skomplikovali ...celé detstvo som tým trpela a teraz trpia moje deti ale tak slovenčina je všeobecne ťažký jazyk... Ja by som skôr zaviedla trochu viac tolerancie a vzájomného rešpektu ak niekto naozaj ma problém pri používaní všetkých tých pravidiel že nie otáčať očné bielka nad ním ako nejaký teneger alebo sa pohoraovat a vysmievať ..skrátka viac porozumenia... Nie sú to morálne pravidlá ale gramatické...

oskvarka
21. okt 2025

Hlavne keď vezmeme do úvahy že tam tie y naozaj na začiatku neboli 😂

Strana
z4