icon

Kto zaviedol ypsilon do slovenskej gramatiky?

anonymnyuzivatel
20. okt 2025

Za Štúra sa v slovenčine nepoužívalo ypsilon -Y(rozdvojené I).
Kto zaviedol ypsilon?Bol to zrejme Hodža a spol.
Dole Váhom ho mali za to pustiť.

anonym_7bb189
21. okt 2025

@anonymnyuzivatel slovencina ako predmet je strasna sprostost,ako gramatika este ok,ale naco tie somariny vidy,privlastky,prisudky a idiotiny?Na co to je v zivote dobre?Radaek keby deri ucili poriadne matematiku a,zemepis,fyzyku,chemiu,a nie kde vo vete je nedokonav vid.Urcite ani polovica MK to nevie,ale hlavne ze sa tento priblbly predmet uci 8 r.Naco??

anonym_8f8fd2
21. okt 2025

@anonymnyuzivatel ja som za to vďačná. Aspoň je to zaujímavé. Keby bolo len jedno icko tak by to bola nuda

ekira1
21. okt 2025

@oskvarka a kde píše, že je dyslektik? Ukážeš mi to, som to prehliadla. Čítala som iba, že komplikuje život slovákom. Slovák = dyslektik? A autor nepíše, že má problém s čítaním, pri dyslekcii preskakujú pri čítaní písmená.. sú na to špeciálne pomôcky, tablety, kde zvýraznia určité písmena, aby čítanie nebolo problém. A nevedieť písať i Y a zhadzovať to na dysgrafiu? Veď to je komplexnejší problém v písaní, nie len neznalosť vybraných slov.. už ľuďom prekáža všetko, že v zime je zima, v lete teplo, v noci tma, cez deň svetlo...

ekira1
21. okt 2025
@anonym_8f8fd2

@anonymnyuzivatel ja som za to vďačná. Aspoň je to zaujímavé. Keby bolo len jedno icko tak by to bola nuda

@anonym_8f8fd2 ale i výslovnosť. Úplne by sa zmenil zvuk jazyka.

ekira1
21. okt 2025
@anonym_7bb189

@anonymnyuzivatel slovencina ako predmet je strasna sprostost,ako gramatika este ok,ale naco tie somariny vidy,privlastky,prisudky a idiotiny?Na co to je v zivote dobre?Radaek keby deri ucili poriadne matematiku a,zemepis,fyzyku,chemiu,a nie kde vo vete je nedokonav vid.Urcite ani polovica MK to nevie,ale hlavne ze sa tento priblbly predmet uci 8 r.Naco??

@anonym_7bb189 prepáč, ale z tohto mi krvácajú oči.

moonlight1210
21. okt 2025
@jamimo

@anonymnyuzivatel a na toto čo hovoríš? 😃😃😃

@jamimo tak taka anglictina v tomto doslova casto visi na kontexte. 😁 My sme na tom este dobre.

moonlight1210
21. okt 2025
@anonym_1d5e5a

@viestta
Odlahlo mi nastastie peniaze sa daju zarobit aj bez gramatiky a ja sa viac koncentrujem na to.

@anonym_1d5e5a to nie je o peniazoch, ale o ucte k vlastnemu jazyku.

moonlight1210
21. okt 2025
@anonym_7bb189

@anonym_7bb189 aby chapali stavbu vlastneho jazyka.

Staci sa potom pozriet na slohy a cloveku sa chce plakat, ked 16-rocne deti pisu vetnu skladbu na urovni 10-rocneho.

Ked potom vidis maily.
Gramatika je uz u vacsiny taka tradicne na urovni cudzinca, co sa snazi ucit slovensky. Ale casto je na tom tak i stavba vety a celkova vyznamova konstrukcia aj tych troch viet, ktore do neho pisatel napise.

Zufalstvo vidiet aj na prekladoch knih. Ked ti ide oci vypichnut slovenska veta napasovana na anglickej konstrukcii.
Ano, prekladatelia maju malo casu, vydavatelstva ich zenu. Ale je to ich praca. Studovali na to. A napriek tomu ju odvadzaju slabo.

mizoko
21. okt 2025
@bloger

@anonymnyuzivatel Tak ale všade by sa to I nehodilo.

@bloger východniari by ti vedeli oponovať že hodí 🤣🤣🤣

terry658
21. okt 2025

@anonymnyuzivatel treba mať štyri päť detí a zopakuješ si vybrané slová natoľko, že už ti nebudú robiť problem 🤣

aniele
21. okt 2025

Pre tie, ktoré by dali prednosť Štúrovmu fonetickému pravopisu pred hodžovsko-hattalovským etymologickým (zdroj: Klimáček, V. - hejtovaňja). S používaním Y súvisí množstvo ďalších pravopisných javov.

belllinka
21. okt 2025

Čo vybrané slová, tu na koni má polovica žien veľký problém naužiť sa, kedy sa píše "s, so" a kedy "z, zo". Fakt, ťažký oriešok pre niektoré a pritom sa to učia deti v druhej, tretej triede.

anonym_7bb189
21. okt 2025
@moonlight1210

@anonym_7bb189 aby chapali stavbu vlastneho jazyka.

Staci sa potom pozriet na slohy a cloveku sa chce plakat, ked 16-rocne deti pisu vetnu skladbu na urovni 10-rocneho.

Ked potom vidis maily.
Gramatika je uz u vacsiny taka tradicne na urovni cudzinca, co sa snazi ucit slovensky. Ale casto je na tom tak i stavba vety a celkova vyznamova konstrukcia aj tych troch viet, ktore do neho pisatel napise.

Zufalstvo vidiet aj na prekladoch knih. Ked ti ide oci vypichnut slovenska veta napasovana na anglickej konstrukcii.
Ano, prekladatelia maju malo casu, vydavatelstva ich zenu. Ale je to ich praca. Studovali na to. A napriek tomu ju odvadzaju slabo.

@moonlight1210 chapem,pre ludi co chcu studovat sk jazyk a cudzie jazyky je to prinos ale inak je to na nic,detom sa matika zide v zivote viacej.A celkovo dialritaka v dig svete uz nema miesto.

anonym_73a216
21. okt 2025
@anonym_7bb189

@moonlight1210 chapem,pre ludi co chcu studovat sk jazyk a cudzie jazyky je to prinos ale inak je to na nic,detom sa matika zide v zivote viacej.A celkovo dialritaka v dig svete uz nema miesto.

@anonym_7bb189 pod diakritikou sa rozumejú aj čiarky a bodky a ak ich niekto nevie používať v rodnom jazyku, ťažko ich pochopí v inom jazyku. Schopnosť sa plynule vyjadrovať slovom aj písmom je žiadúce na každej pozícii a značne to ovplyvňuje ako sa človeku v živote darí sa uchytiť.

viestta
21. okt 2025
@anonym_7bb189

@anonym_7bb189 napriklad aj na to, aby sme sa naucili formulovat zmysluplne vety, pouzivat ciarky v suvetiach. Slovencina ma napriklad roznu skladbu viet, na rozdiel od takej naglictiny, kde je vzdy najprv podnet za nim privlastok. Slovencina pouziva aj zamlcany podnet, privlastok moze byt pred podnetom.
No a napriklad my mame pri slovesach len tri casy, na rozdiel od anglictiny co robi casovanie slovies jednoduchsim.
A podmienovacie pricastie minule nam umozni vytvorit carovnu vetu Keby som bol vedel, ze bude prsat, bol by som si vzal dazdnik, miesto jednoducheho Nezobral som si dazdnik, lebo som nevedel, ze bude prsat.

viestta
21. okt 2025
@anonym_73a216

@anonym_7bb189 pod diakritikou sa rozumejú aj čiarky a bodky a ak ich niekto nevie používať v rodnom jazyku, ťažko ich pochopí v inom jazyku. Schopnosť sa plynule vyjadrovať slovom aj písmom je žiadúce na každej pozícii a značne to ovplyvňuje ako sa človeku v živote darí sa uchytiť.

@anonym_73a216 bodky a ciarky su interpunkcia, diakritika su mäkčene, dĺžne, ôkaň a dve bodky nad ä. Zo zvyskom suhlasim.

moonlight1210
21. okt 2025
@anonym_7bb189

@anonym_7bb189 mozes to rozmenit na drobne.
Faktom stava celok.

Kazda oblast suvisi s inou. Prerastaju sa. Ubytok ucty (alebo nazvime to hrdosti) k niecomu z nasich tradici a minulosti sa prejavuje postupne a velmi nenapadne (po generacie) ubytkom ucty a hrdosti aj v inych oblastiach suvisiacich s vlastnou narodnou identitou.

Ked povies Britovi, ze sa ucis anglicky, povazuje to za samozrejmost, lebo jeho jazyk je predsa dolezity. Kolki napr. Americania necitia potrebu sa ucit iny jazyk, lebo naco. Anglictina je predsa Nieco.
Ked povies Nemcovi, ze sa ucis nemecky, tak povie, ze to je dobre, lebo preco by si sa nemala, je to predsa dobry jazyk.
Ked to povies Spanielovi, ci Talianovi, je nadseny, ze sa snazis.
Ked povies Francuzovi, ze sa ucis francuzsky, usmeje sa a v duchu si pomysli "hlavne na mna nehovor, lebo iba prznis tak vynimocny jazyk ako je ten moj".
Vela narodov povazuje svoj jazyk za Nieco. Dolezite.

Ked cudzinec povie Slovakovi, ze sa uci slovensky, tak sa Slovak potesi a na 99,99% nasleduje otazka: "A naco?" (Preco tym marnis cas?)
A to dost jasne hovori, ako citime vlastny jazyk, aj svoj vyznam. Aj ked nahlas hovorime opak, rozpravame o svojej identite, nechovame sa tak. (Asi jedine, kedy ju fakt ako-tak citime, je ked si z nas robia posmesky Cesi, ci Madari.).

A az ked trebars polyglot povie, ze sa ho uci preto, lebo je to pre neho vyzva a ma vyzvy rad, kedze to nie je uplne lahky jazyk, tak v mnohych konecne blikne: Aha, ja ovladam nie uplne jednoduchy jazyk.
A zacne sa citit konecne o malicky kusok vynimocnejsi/hrdsi na svojej dedicstvo.

A teraz to neber ako dake kazanie. Ono to takto je.

anonym_7be647
21. okt 2025

Odporúčam prečítať toto, veľa vecí to vysvetľuje:
https://www.postoj.sk/125166/ako-sa-da-odvyknut...

A o nezmyselnosti ypsilonu aj tu:
https://www.postoj.sk/126393/dovod-na-hrdost-al...

Inak existuje iniciatíva, ktorá sa aj dnes snaží o zavedenie gramatiky bez ypsilonu plus k tomu aj o ďalšie zlepšováky. Viac tu:
https://ypsilon.sk/komplikovany-pravopis-s-ypsi...

princezna_bosorka
21. okt 2025

@anonymnyuzivatel zaviedol ho Martin Hattala... ucivo na SŠ 😜

anonym_7bb189
21. okt 2025
@viestta

@anonym_7bb189 napriklad aj na to, aby sme sa naucili formulovat zmysluplne vety, pouzivat ciarky v suvetiach. Slovencina ma napriklad roznu skladbu viet, na rozdiel od takej naglictiny, kde je vzdy najprv podnet za nim privlastok. Slovencina pouziva aj zamlcany podnet, privlastok moze byt pred podnetom.
No a napriklad my mame pri slovesach len tri casy, na rozdiel od anglictiny co robi casovanie slovies jednoduchsim.
A podmienovacie pricastie minule nam umozni vytvorit carovnu vetu Keby som bol vedel, ze bude prsat, bol by som si vzal dazdnik, miesto jednoducheho Nezobral som si dazdnik, lebo som nevedel, ze bude prsat.

@viestta Kludne pochopim text aj bez ciarok,dalsia zbytocnost.

anonym_7bb189
21. okt 2025
@moonlight1210

@anonym_7bb189 mozes to rozmenit na drobne.
Faktom stava celok.

Kazda oblast suvisi s inou. Prerastaju sa. Ubytok ucty (alebo nazvime to hrdosti) k niecomu z nasich tradici a minulosti sa prejavuje postupne a velmi nenapadne (po generacie) ubytkom ucty a hrdosti aj v inych oblastiach suvisiacich s vlastnou narodnou identitou.

Ked povies Britovi, ze sa ucis anglicky, povazuje to za samozrejmost, lebo jeho jazyk je predsa dolezity. Kolki napr. Americania necitia potrebu sa ucit iny jazyk, lebo naco. Anglictina je predsa Nieco.
Ked povies Nemcovi, ze sa ucis nemecky, tak povie, ze to je dobre, lebo preco by si sa nemala, je to predsa dobry jazyk.
Ked to povies Spanielovi, ci Talianovi, je nadseny, ze sa snazis.
Ked povies Francuzovi, ze sa ucis francuzsky, usmeje sa a v duchu si pomysli "hlavne na mna nehovor, lebo iba prznis tak vynimocny jazyk ako je ten moj".
Vela narodov povazuje svoj jazyk za Nieco. Dolezite.

Ked cudzinec povie Slovakovi, ze sa uci slovensky, tak sa Slovak potesi a na 99,99% nasleduje otazka: "A naco?" (Preco tym marnis cas?)
A to dost jasne hovori, ako citime vlastny jazyk, aj svoj vyznam. Aj ked nahlas hovorime opak, rozpravame o svojej identite, nechovame sa tak. (Asi jedine, kedy ju fakt ako-tak citime, je ked si z nas robia posmesky Cesi, ci Madari.).

A az ked trebars polyglot povie, ze sa ho uci preto, lebo je to pre neho vyzva a ma vyzvy rad, kedze to nie je uplne lahky jazyk, tak v mnohych konecne blikne: Aha, ja ovladam nie uplne jednoduchy jazyk.
A zacne sa citit konecne o malicky kusok vynimocnejsi/hrdsi na svojej dedicstvo.

A teraz to neber ako dake kazanie. Ono to takto je.

@moonlight1210 Tak to je tvoj nazor,moj som napisala hore. Myslim si ze dolezitejsie su predmety ktore tozvijaju logiku,dolezite je aby deti mali dobre zrucnosti co sa tyka poctov ,aby mali prehlad -zemepis a dobre je ak poznaju aj historiu-dejepis,chemia a fyzika super.Ale ak nenapisu ciarku alebo vo vete nezistia co je to privlastkove urcenie a ako sa na to opytat to su take blbosti,teraz ti pisem nieco je pre teba dolezity rozbir vety aby si precitala co ti pisem?

viestta
21. okt 2025
@anonym_7bb189

@anonym_7bb189 nazorny priklad, kde ciarka zasadne meni vyznam
Popravit, nie je mozne oslobodit
Popravit nie je mozne, oslobodit.
Zbytocnost je pre tych, ktori tapu, kde ju maju pouzit

anonym_7bb189
21. okt 2025
@viestta

@anonym_7bb189 nazorny priklad, kde ciarka zasadne meni vyznam
Popravit, nie je mozne oslobodit
Popravit nie je mozne, oslobodit.
Zbytocnost je pre tych, ktori tapu, kde ju maju pouzit

@viestta do poslednej vety dopis ale a mas to vybavene.

ekira1
21. okt 2025
@anonym_7bb189

@anonym_7bb189 to si len myslíš, nepochopíš. Čiarka môže zmeniť význam vety. Pre teba je gramatika zbytočnosť, pretože ju absolútne neovládaš. Píšeš ako tatár a dá námahu sa vysomáriť z toho, čo vlastne myslíš. Matematiku, zemepis, dejepis i chémiu sa deti učia, tiež to môže byť pre niekoho zbytočnosť, v živote nebudú chémiu potrebovať atď.

anonym_7bb189
21. okt 2025
@ekira1

@anonym_7bb189 to si len myslíš, nepochopíš. Čiarka môže zmeniť význam vety. Pre teba je gramatika zbytočnosť, pretože ju absolútne neovládaš. Píšeš ako tatár a dá námahu sa vysomáriť z toho, čo vlastne myslíš. Matematiku, zemepis, dejepis i chémiu sa deti učia, tiež to môže byť pre niekoho zbytočnosť, v živote nebudú chémiu potrebovať atď.

@ekira1 Pisem ze zbytocnosti su skladby vety, prisudky a ine nepodstatne vety,napis mi ako si dnes vyuzila prisudok v beznom zivote.Vidis ze aj bez ciarky a diakritiky vies precitat a pochopit o com ti pisem.

moonlight1210
21. okt 2025
@anonym_7bb189

@moonlight1210 Tak to je tvoj nazor,moj som napisala hore. Myslim si ze dolezitejsie su predmety ktore tozvijaju logiku,dolezite je aby deti mali dobre zrucnosti co sa tyka poctov ,aby mali prehlad -zemepis a dobre je ak poznaju aj historiu-dejepis,chemia a fyzika super.Ale ak nenapisu ciarku alebo vo vete nezistia co je to privlastkove urcenie a ako sa na to opytat to su take blbosti,teraz ti pisem nieco je pre teba dolezity rozbir vety aby si precitala co ti pisem?

@anonym_7bb189 pozri nase nazory su, ako ked zena povie, ze jej chybaju zo strany muza city a niekto jej povie, ze vsak jej muz dobre zaraba, ona si moze kupit, co chce, tak co jej vlastne chyba. Co vobec riesi.
Teda sa najskor nestretneme.

Ale k argumentu o logike:
Logiku ti cibri aj jazyk.
Ked musis napisat sloh, musis mat jasno v uvode, jadre, zavere. Dat tomu ramec, text by mal plynut, nie skakat, ci sa zadrhavat, alebo stracat nit, …
A hoci taky sloh je z celej slovenciny brany asi ako najnepotrebnejsi, ma svoj vyznam, lebo schopnost tvorit text (upratat ho do pochopitelnej podoby) mozes v zivote vyuzit napriklad, ked si musis upratat myslienky pri nejakom zivotnom probleme.
Vela problemov by clovek vyriesil sam, keby vzal pero, papier a dal to do pisomnej podoby. A napriklad striktne by sa snazil dodrzat casovu os. Dodrzat, co bolo prve, co z toho vyplynulo, … skumal by, ktora situacia, co sposobila, ako k nej doslo a aky mala vysledok.
Tak by velakrat prisiel na to, kde sam robi chybu. Alebo dokonca, ze to cele zacal a zavinil sam, hoci teraz na konci sa citi ako obet a je presvedceny o opravnenosti toho pocitu.
Toto sa velmi neda v chaose emocii, ked to riesi iba v hlave.

Detto to pomaha napriklad pri jasnom uvedomovani si gaslightingu.
Detto, ak musis argumentovat v hadke doma, ci pri pracovnom probleme v praci.
Atd.

Jazyk ta uci logike rovnako, ako ktorykolvek iny predmet.
A tak, ako v kazdom predmete, su v nom veci, ktore niekto nikdy nepouzije, a iny ano. Takze maju svoje opodstatnenie.

Ked ides na to v style “naco mi bude prisudok…”, mozes sa zacat pytat, naco nas skusali z Krebsovho cyklu. Naco sme pocitali uhly v triginometrii. Ratali rychlost a cas stretnutia vlakov oproti sebe iducich. Ucili sa prvky na chemii, ich nazvoslovie, zapis zlucenin… Ratali na fyzike gravitacne zrychlenie…

ekira1
21. okt 2025
@anonym_7bb189

@ekira1 Pisem ze zbytocnosti su skladby vety, prisudky a ine nepodstatne vety,napis mi ako si dnes vyuzila prisudok v beznom zivote.Vidis ze aj bez ciarky a diakritiky vies precitat a pochopit o com ti pisem.

@anonym_7bb189 akože či som dnes niečo hovorila, alebo písala, kde som použila prísudok? Napríklad teraz - píšem ti ( a nechápem prečo, škoda času).

oskvarka
21. okt 2025
@ekira1

@oskvarka a kde píše, že je dyslektik? Ukážeš mi to, som to prehliadla. Čítala som iba, že komplikuje život slovákom. Slovák = dyslektik? A autor nepíše, že má problém s čítaním, pri dyslekcii preskakujú pri čítaní písmená.. sú na to špeciálne pomôcky, tablety, kde zvýraznia určité písmena, aby čítanie nebolo problém. A nevedieť písať i Y a zhadzovať to na dysgrafiu? Veď to je komplexnejší problém v písaní, nie len neznalosť vybraných slov.. už ľuďom prekáža všetko, že v zime je zima, v lete teplo, v noci tma, cez deň svetlo...

@ekira1 máš skúsenosti s dyslektikmi? Odkiaľ máš informácie že je to tak banálne vyriesitelnybproblem....nie autorka nenapísala že je dyslektik ja som ani nic také nenapísala...iba tvrdím že dyslektikmi skomplikovali život týmto pravidlom

anonym_2fb91d
21. okt 2025
@viestta

@anonym_73a216 bodky a ciarky su interpunkcia, diakritika su mäkčene, dĺžne, ôkaň a dve bodky nad ä. Zo zvyskom suhlasim.

@viestta Prosím, Ty sa k slovenčine nevyjadruj. Píšeš s chybami, čiarky Ti tiež robia problémy. 🙄

viestta
21. okt 2025
@anonym_2fb91d

@viestta Prosím, Ty sa k slovenčine nevyjadruj. Píšeš s chybami, čiarky Ti tiež robia problémy. 🙄

@anonym_2fb91d to viem, som si toho vedoma. Ale aspon neremcem na to, ze ovladat pravopis je zbytocnost ako poniektori