icon

Kto zaviedol ypsilon do slovenskej gramatiky?

anonymnyuzivatel
20. okt 2025

Za Štúra sa v slovenčine nepoužívalo ypsilon -Y(rozdvojené I).
Kto zaviedol ypsilon?Bol to zrejme Hodža a spol.
Dole Váhom ho mali za to pustiť.

zuzana76
21. okt 2025
@beata_k

@canerko To ma byt pokus o vtip? Lebo tvojich cez 80 prispevkov na stene hovori o inom...

@beata_k canerko je cudzinka, myslim, ze z Chorvatska, resp Bosna, tusim spominala, ze hovori po turecky.

ekira1
21. okt 2025
@oskvarka

@ekira1 máš skúsenosti s dyslektikmi? Odkiaľ máš informácie že je to tak banálne vyriesitelnybproblem....nie autorka nenapísala že je dyslektik ja som ani nic také nenapísala...iba tvrdím že dyslektikmi skomplikovali život týmto pravidlom

@oskvarka píšem, že dyslekcia je riešiteľný problém. Autor je muž, nie žena. A v 1852 netušili, že v 2025 budú mať problém aké Y i kam dať. A dyslektik nemá ani tak problém s Y i, ale s čítaním všeobecne. Či prečíta i tam kde má čítať Y nie je až taká komplikácia čo by sťažovala život.

beata_k
21. okt 2025
@zuzana76

@beata_k canerko je cudzinka, myslim, ze z Chorvatska, resp Bosna, tusim spominala, ze hovori po turecky.

@zuzana76 Kazdy jej prispevok na jej stene je peknou slovencinou, tak neviem co to tu komolila.

priscilla07
21. okt 2025

Tiež mi to príde veľmi nezmyselné, a odmietam sa to učiť. Už 30 rokov žijem na Slovensku a dúfam že sa ten nezmysel utrasie, ale zatiaľ nič 🤷. Nemôže mať jeden jazyk toľko výnimiek a vybraných slov a ktoré sa učia naspamäť a malo logických pravidiel. Tiež keď chcem poradiť od rodených slovákov ešte k tomu vysokoškolákov ohľadom i a y, každý poradí inak.

canerko
21. okt 2025
@beata_k

@canerko To ma byt pokus o vtip? Lebo tvojich cez 80 prispevkov na stene hovori o inom...

@beata_k O čom hovori?Neovladam slovenščinu.

zuzana76
21. okt 2025
@beata_k

@zuzana76 Kazdy jej prispevok na jej stene je peknou slovencinou, tak neviem co to tu komolila.

@beata_k tak v temach robila chyby, ale ano, pise zrozumitelne a uroven ma dobru

canerko
21. okt 2025
@beata_k

@beata_k Ked som prisla v roku 2002 na Slovensko nebolo internetu,kupovala som časopisy a citala.Vizualne si pamatala kam bi asi islo ake I/Y.Nemam slovensku klavesnicu ale mozno bi som zvladala aj makčene.Jedine co som zvladla si mislim h/ch.Slovenščina je naozaj tažky jazyk.U nas povieme:piš ako počuješ.Jedine čo vela Chorvatov neovlada č/ć,đ/dž,ije,je.A podeleni sme na par okresov a mame narečja tak Zagorec ne rozumije Dalmatincovi,aj opačne,Slavonec Zagorcovi aj Dalmošovi,a td...Moj prvotny jazyk je turecky,potom macedonsky,az potom chorvatsky.

zuzana76
21. okt 2025
@canerko

@beata_k Ked som prisla v roku 2002 na Slovensko nebolo internetu,kupovala som časopisy a citala.Vizualne si pamatala kam bi asi islo ake I/Y.Nemam slovensku klavesnicu ale mozno bi som zvladala aj makčene.Jedine co som zvladla si mislim h/ch.Slovenščina je naozaj tažky jazyk.U nas povieme:piš ako počuješ.Jedine čo vela Chorvatov neovlada č/ć,đ/dž,ije,je.A podeleni sme na par okresov a mame narečja tak Zagorec ne rozumije Dalmatincovi,aj opačne,Slavonec Zagorcovi aj Dalmošovi,a td...Moj prvotny jazyk je turecky,potom macedonsky,az potom chorvatsky.

@canerko sen cok iyi slovakca konusuyorsun

beata_k
21. okt 2025
@canerko

@canerko Ozaj by ma zaujimalo kvoli comu to robis? Je to trochu komicke, ale ok. Na svojej stene pises krasnou slovencinou a tu nevies napisat jednu vetu. Mne v podstate jedno. Len by ma zaujimalo co ti ide hlavou ked to robis.

beata_k
21. okt 2025
@zuzana76

@beata_k tak v temach robila chyby, ale ano, pise zrozumitelne a uroven ma dobru

@zuzana76 Uprimne by ma zaujalo, co cloveka vedie k tomu hrat take divadlo.

zuzana76
21. okt 2025
@beata_k

@beata_k ale ona tu je roky, v temach mala chyby, mozno to, co publikovala na stene dala do translatora

zuzana76
21. okt 2025
@beata_k

@beata_k https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/ako-zvladnut-starostlivost-o-dieta-s-postihnutim/?page=9&scrollto aj tu pise s chybami, vzdy v temach pise s chybami, jej stenu som ja nikdy nestudovala

beata_k
21. okt 2025
@zuzana76

@beata_k ale ona tu je roky, v temach mala chyby, mozno to, co publikovala na stene dala do translatora

@zuzana76 Ma tam cez 80 prispevkov s vybornou slovencinou. A tie si dava prekladat a zvysok pise lamavou slovencinou? No ja ti neviem, ale ved ok.

zuzana76
21. okt 2025
@beata_k

@zuzana76 Ma tam cez 80 prispevkov s vybornou slovencinou. A tie si dava prekladat a zvysok pise lamavou slovencinou? No ja ti neviem, ale ved ok.

@beata_k a jej stena ani nahodou nie je bez chyb, ved tam ma tolko chyb

beata_k
21. okt 2025
@zuzana76

@beata_k aj tu pise s chybami, vzdy v temach pise s chybami, jej stenu som ja nikdy nestudovala

@zuzana76 Ani ja ju nijak nesledujem, ale tu v tejto teme ma zaujala. Pozriem profil a tam nieco uplne ine 🤷

beata_k
21. okt 2025
@zuzana76

@beata_k a jej stena ani nahodou nie je bez chyb, ved tam ma tolko chyb

@zuzana76 Ale ved si sama uznala, ze je to rozdiel na jej stene a v temach...

zuzana76
21. okt 2025
@beata_k

@zuzana76 Ani ja ju nijak nesledujem, ale tu v tejto teme ma zaujala. Pozriem profil a tam nieco uplne ine 🤷

@beata_k citujem: Dnes som si urobila radost,a spomenula na školske dni.Kupila som si Chorvatsky vyrobok tenisiek teraz na prechodne obdobie.Kedysi sme na telesnu nosili tieto Startas tenisky,boli len cisto biele,ale kedže doba ide dopredu tak su sa aj tieto tenisky transformovale na vselika vzory.Mne sa pačile presne tieto na dlhe prechadzky.Manžel ich ovonal a hovori:"Teraz si ma vratila 30 rokov dozadu.Škoda ze tak malo vyrabaju lebo ta fabrika Borovo bola jedna od lepšych v byvalej Juhoslavii. - toto ti pride bez chyby?

zuzana76
21. okt 2025
@beata_k

@zuzana76 Ale ved si sama uznala, ze je to rozdiel na jej stene a v temach...

@beata_k nevidela som jej stenu predtym, verila som tebe, ze je bez chyby, isla som pozriet a ma tam vela chyb

beata_k
21. okt 2025
@zuzana76

@beata_k citujem: Dnes som si urobila radost,a spomenula na školske dni.Kupila som si Chorvatsky vyrobok tenisiek teraz na prechodne obdobie.Kedysi sme na telesnu nosili tieto Startas tenisky,boli len cisto biele,ale kedže doba ide dopredu tak su sa aj tieto tenisky transformovale na vselika vzory.Mne sa pačile presne tieto na dlhe prechadzky.Manžel ich ovonal a hovori:"Teraz si ma vratila 30 rokov dozadu.Škoda ze tak malo vyrabaju lebo ta fabrika Borovo bola jedna od lepšych v byvalej Juhoslavii. - toto ti pride bez chyby?

@zuzana76 Panecku, ved aj ja robim chyby a som rodena slovenka. Aj polovica MK robi chyby.

zuzana76
21. okt 2025
@beata_k

@zuzana76 Panecku, ved aj ja robim chyby a som rodena slovenka. Aj polovica MK robi chyby.

@beata_k ale to je uplne zla stylizacia a slova vymyslene, to ani nahodou nie je bez chyb a je citit, ze slovencina nie je jej materinsky jazyk

beata_k
21. okt 2025
@zuzana76

@beata_k ale to je uplne zla stylizacia a slova vymyslene, to ani nahodou nie je bez chyb a je citit, ze slovencina nie je jej materinsky jazyk

@zuzana76 No ak ti to pride rovnake, tak ok, mne nie. Ale presviedcat ta nie je mojim zamerom. Pekny vecer.

zuzana76
21. okt 2025
@beata_k

@beata_k transformovale na vselika vzory, lepšych, nehnevaj sa, ale si asi slepa, je to to iste co tu, som ucitelka jazykov, viem posudit uroven jazyka. pre nu je slovencina cudzi jazyk a slovencina na stene a v teme je to iste. Uroven je super, C 1 to nebude, ale B 2 to podla mna je.

oskvarka
21. okt 2025
@ekira1

@oskvarka píšem, že dyslekcia je riešiteľný problém. Autor je muž, nie žena. A v 1852 netušili, že v 2025 budú mať problém aké Y i kam dať. A dyslektik nemá ani tak problém s Y i, ale s čítaním všeobecne. Či prečíta i tam kde má čítať Y nie je až taká komplikácia čo by sťažovala život.

@ekira1 tak keď napíšeš že treba si kúpiť špeciálny tablet a špeciálne knihy do neho aby sa jednoduchšie čítali tak oni ako áno v podstate ani nemusíš ja si čítam rada ... Aj sa rada učím aj rada píšem ...už teraz tieto veci robím z radosťou aj keď pomalšie a pravdepodobne robím viac gramatickych chýb ako priemer populácie ..ale normálne mi tieto super zrucnosti ani k životu nechýbajú ako sa má to snažili presvedčiť v škole ..a nie nemusí sa to prejavovať len tak že pomaly čítaš lebo prehadzujes písmená... ... Väčšinou dys...poruchy idú spolu často je aj problém rýchlo písať...teda ako dosť rýchlo na to aby si stíhal vnímať pointu alebo sa zamýšľať mať zložitými grmatickymi pravidlami...takže podľa mňa by nám bez tých y nič nechýbalo 😂..ale to je názor dyslekticka a dyortografika ktorého nechali prejsť školským systémom šikanovať spolužiakmi za to že nevie čítať a písať a ešte pridali aj nálepku od učiteľov a rodičov že je lenivec ktorý sa nechce venovať ucivu...👏 Takže áno ja som zaujatá žiaľ a mne by naozaj tie komplikované pravidlá nechýbali lebo áno dyslexia je dosť dedičná...mali ju obe moje sestry a majú ju aj moje tri deti...štvrté zatiaľ nie skokov povinné...

oskvarka
21. okt 2025
@beata_k

@canerko Ozaj by ma zaujimalo kvoli comu to robis? Je to trochu komicke, ale ok. Na svojej stene pises krasnou slovencinou a tu nevies napisat jednu vetu. Mne v podstate jedno. Len by ma zaujimalo co ti ide hlavou ked to robis.

Ja si myslím že je úplne v poriadku si pri zložitejším texte pomôcť prekladanim online ja to tak robím v iných jazykoch...keď ale chcem len rýchlo odpovedať dvoma vetami tak proste to spravím a neriešim že tam budú chyby hlavne že pointa zostane pochopena ..hlavne ak mám pocit že myšlienku ktorý chcem vyjadriť aj viem vyjadriť...zároveň sa ale často môže stať že si naozaj nie som istá tak použijem prekladač ...nevidím na Tom nič nepochopiteľné...

beata_k
21. okt 2025
@oskvarka

Ja si myslím že je úplne v poriadku si pri zložitejším texte pomôcť prekladanim online ja to tak robím v iných jazykoch...keď ale chcem len rýchlo odpovedať dvoma vetami tak proste to spravím a neriešim že tam budú chyby hlavne že pointa zostane pochopena ..hlavne ak mám pocit že myšlienku ktorý chcem vyjadriť aj viem vyjadriť...zároveň sa ale často môže stať že si naozaj nie som istá tak použijem prekladač ...nevidím na Tom nič nepochopiteľné...

@oskvarka Videla si jej stenu? Relativne vyborna slovencina a nie kratky text. Videla si jej prispevky tu? Uplne komolenie slov....

anonym_1fc03d
21. okt 2025

@anonymnyuzivatel Hovorí Ti niečo Hodžovsko - Hatalovská reforma ? Či chýbal si v škole ?

oskvarka
22. okt 2025
@beata_k

@oskvarka Videla si jej stenu? Relativne vyborna slovencina a nie kratky text. Videla si jej prispevky tu? Uplne komolenie slov....

@beata_k no veď vravím že to chápem robím to tak isto v jazykoch ktoré neviem tak dobre... Podľa mňa to robí dobre lebo písať dlhý text aby bol zrozumiteľný a mám na to čas tak hodím do prekladača opraviť aspoň ak iba odpisujem tak odpíšem ..ja rozumiem čo chcela tým povedať podľa mňa je to dobrá cesta učí sa takto písať slovensky veď klobúk dolu Slovenska je ťažký jazyk...aj keď ona keď vie chorvátsky tak jej to pomáha....ale inak keď sme pri Tom polstina je vraj na výnimky a náročnosť písania ešte horšia ako slovenčina no....

oskvarka
22. okt 2025
@anonym_1fc03d

@anonymnyuzivatel Hovorí Ti niečo Hodžovsko - Hatalovská reforma ? Či chýbal si v škole ?

@anonym_1fc03d ja som nechýbala a tedakeby si to tu neprečítam tak si určite na to nespomeniem ani keby to bola otázka života a smrti 😂

anonym_7bb189
22. okt 2025
@ekira1

@anonym_7bb189 akože či som dnes niečo hovorila, alebo písala, kde som použila prísudok? Napríklad teraz - píšem ti ( a nechápem prečo, škoda času).

@ekira1 Nie pytala som sa amo si ten prisidok v realnom zivote vyuzila, Ako ti pomohol vyriesit urcitu situaciu ,alebo k comu ti je ze si sla do obchodu a vies ze rozok je podstatne meno?

vladovvv
22. okt 2025
@viestta

Dalsi, ktory sa nedokazal naucit vybrane slova 🙄

@viestta každý máme na niečo talent. Ale predpokladať, že všetci sa vedia naučiť gramatiku je veľmi povýšenecké.