Kto zaviedol ypsilon do slovenskej gramatiky?
Za Štúra sa v slovenčine nepoužívalo ypsilon -Y(rozdvojené I).
Kto zaviedol ypsilon?Bol to zrejme Hodža a spol.
Dole Váhom ho mali za to pustiť.
@ekira1 Nie pytala som sa amo si ten prisidok v realnom zivote vyuzila, Ako ti pomohol vyriesit urcitu situaciu ,alebo k comu ti je ze si sla do obchodu a vies ze rozok je podstatne meno?
@anonym_7bb189 aha, akože k čomu mi je, že nepíšem ako tatar, nikto nemusí rozmýšľať, čo to vlastne splietam a čo tým chcem povedať a nepíšem/ nehovorím krkolomné vety.. už som písala, tebe je to zbytočné, pretože to neovládaš. Pre iných je skladba vety dôležitá, vedia kam dať napríklad čiarku. Tak iný nemusí rozmýšlať nad významom, alebo meniť zloženie vety, aby dala taký istý význam, ako s použitím čiarky. A už debatu s tebou končím. Gramatika je dôležitá, že ty máš s ňou problém a hľadáš dôvody ako si odôvodniť, že je zbytočná, je len a len tvoj problém.
@anonym_7bb189 aha, akože k čomu mi je, že nepíšem ako tatar, nikto nemusí rozmýšľať, čo to vlastne splietam a čo tým chcem povedať a nepíšem/ nehovorím krkolomné vety.. už som písala, tebe je to zbytočné, pretože to neovládaš. Pre iných je skladba vety dôležitá, vedia kam dať napríklad čiarku. Tak iný nemusí rozmýšlať nad významom, alebo meniť zloženie vety, aby dala taký istý význam, ako s použitím čiarky. A už debatu s tebou končím. Gramatika je dôležitá, že ty máš s ňou problém a hľadáš dôvody ako si odôvodniť, že je zbytočná, je len a len tvoj problém.
@ekira1 Ja s nou problem nemam ,len ty nedokazes pripustit, ze slovencina je na 80% zbytocne ucivo ZS. A doteraz som sa nedozvedela ako ti vcera pomohol prisudok.
Maj sa.
@ekira1 na MK mas jasny obraz toho ako Slovaci ovladaju slovensky jazyk. Ako su uplne zbytocne vetne cleny, skladba vety, vratane gramatiky. Denno denne sa tu daju citat slohove prace, kde nezistis co sa vlastne riesi, denne tu napise niekto otazku, ktora nevystihuje to co ho zaujima a este sa obori na tych, ktori ju pochopili tak ako bola napisana, ze ci maju problem s citanim...
Prečo pan Hattala a spol. skomplikovali ľuďom život na Slovensku?
Bez Y je pravopis jednoduchší.
@anonymnyuzivatel nemali co robiť, tak vymýšľali kraviny...
@anonymnyuzivatel bol to Hattala, ked uz teda. Ked ti nas pravopis pripada zlozity, nech sa paci, mozes sa zacat ucit fincinu - tam sa vsetko pise tak, ako sa cita, paradoxne okrem y, ktory sa cita ako prehlasovane u
@eleanor2510 aj v nemčine sa y číta ako ü
Písmeno Y je opodstatnené v našom jazyku. Žiaľ tí, čo sa buď nedokázali alebo nechceli naučiť vybrané slová majú nevýhodu.
@anonym_cc33ff pokiaľ viem my nepíšeme i/y len podľa vybraných slov,ale je tam okrem toho milión výnimiek aj pri skolonovani,pri jednotnom ci množnom čísle takže fakt to nie je len tým,že sa človek nenaučil vybrané slová
Keby nezaviedol y, nebolo by sa co ucit na slovencine a na modrom konikovi by zavladol smutok, lebo by sa nemohli vyvysovat nad tych, ktorym to nejde 😘. Ja by som tiez bola radsej, keby pravopis nebol zbytocne komplikovany. Je plno pravidiel, vynimiek, vzorov, koncoviek, predpon, pripon atd.
@anonymnyuzivatel kto to zaviedol? No jednoznačne to bol debil 😄
@anonymnyuzivatel su ludia, ktori proste s tym maju problem, napr.moj manzel a syn dokaze raz v rovnakom slove dat y a raz i, hoci vybrane slova vedel na 1.stupni v pohode.
Ale v dnesnej dobe, ked existuje google a automaticka oprava textov pri pisani vo worde, povazujem tento problem za zbytocny.
Stur to nezaviedol, on mal praveze vsade i, hnevaj sa na Hatalu a ze musis chodit do skoly, na Mariu Tereziu 😁 ...a pritom take pokrokove to bolo na tu dobu a vsetko ma historicky vyznam, co a preco. Mna preto hneva na Zs len 1h dejepisu, lebo takto to potom v spolocnosti vyzera...ze nevieme a nechapeme historicke suvislosti, odkial pochadzame, ake chyby robilo ludstvo atd...
Základné pravidlá písania i/y v slovenčine by mal pochopiť každý príčetný Slovák, ak nie je práve dysgrafikom.
@anonymnyuzivatel no Chorvati sa s tym neondeju. Len niektore ich slova s makkym "i" su (nielen tu) nepublikovatelne 😉.
@madeincssr Asi nevies , ze to maju aj cesi okrem nas. Ako rozlisis mnozne a jednotne cislo,muzsky a zensky rod bez y?
@ekira1 ja by som napriklad dala ciarku aj tu: vedia, kam... ale mozno sa mylim, lebo tri kriziky su vacsia sranda😉
@viestta popravde, už sa ani nečudujem, že to tu vyzerá ako vyzerá..
@ekira1 takto. ospravedlnujem sa za svoj prispevok, asi vyznel nevhodne, nie zartovne, ako som chcela. akokolvek, jazyk by nas mal spajat a nie rozdelovat. myslim, ze nie je az tak podstatne, ako clovek ovlada gramatiku, ale ako sa sprava a ako jazyk pouziva - ci nim chce nieco priblizit alebo ublizit. ci vysvetlit, alebo sa povysovat len preto, ze iny vie menej... za vacsi problem povazujem aroganciu a domyslavost ludi, ze nevedia citat s porozumenim, medzi riadkami, ze vkladaju druhym do ust vlastne slova a miesto slusnej diskusie sa dotahuju, neopytaju sa, ako to clovek myslel, ak si nie su isti vyznamom napisaneho (stava sa aj mne, ale aspon si nasledne priznam, ked si to uvedomim). k teme - vacsina prispievajucich si mysli, ze je dobre gramatiku ovladat, ale ze je zbytocne zlozita a mnohym robi problemy - pod to sa podpisujem tiez a myslim si, ze by sa to dalo vymysliet lepsie🙂 prajem pekny den a koncim s mk, je to priserna strata casu🙂

@viestta každý máme na niečo talent. Ale predpokladať, že všetci sa vedia naučiť gramatiku je veľmi povýšenecké.
@vladovvv ak nemas nejaku dys-diagnzu, tak to, ze neovladas gramatiku je znakom lenivosti, nezaujmu alebo ignoracie.