icon

Má zmysel učiť sa dnes po rusky?

15. apr 2026

Od malička počúvam ruské pesničky. Veľmi sa mi ten jazyk páči. Je taký môj menší sen naučiť sa ho, ale... oplatí sa to vôbec? Rozmýšľala som aj nad ázijskými jazykmi... Čínština, Kórejčina, ale nedokážem si vybrať. Vždy mi to vyjde na tú ruštinu. K nej ma to ťahá najviac.

Strana
z3
anonym_34cd2a
15. apr 2026

Ved Fico nas tam taha von z eu. Mozno budeme nakoniec jedina europska krajina pod ruskou guberniou (neratajuc byvale staty ZSSR). Potom sa ti ta rustina mozno este zide. I ked sa da pochybovat, kolko ludi tu naozaj vedelo po rusky aj pocas 40 rokov ruskej okupacie.

anonym_f7bf7b
15. apr 2026

@anonym_autor vždy sa oplatí vedieť akýkoľvek jazyk, koľko rečí vieš toľko ráz si človekom

viestta
15. apr 2026

Vsak sa uc, poznat ine jazyky nie je na skodu. Cibri sa tym pamat. Raz si mozno precitas List Oneginovi v originale.

januska12323
15. apr 2026

Každý ďalší jazyk je plus.

lucik194
15. apr 2026

momentalne by som isla len do studia azijskych jazykov (cinstina, korejcina, japojcina......) .... ziadna rustina

co s nou chces robit?

anonym_d80405
15. apr 2026

No urcite je to vhodnejsie ako Korejcina... Cinstinu sa nenaucis bez toho, aby si tam aktivne zila, je to tazky jazyk... Mam kopu cinskych kolegov, mozno mas naivnu predstavu, co to obnasa, prakticky asi urcite... jazyk, pismo, vyslovnost, intonacia... vseobecne si povedz, co s tym jazykom chces robit ako pise kocka vyssie. "paci sa mi" je luxus.. investujes do toho dlhodobo roky a hodiny svojho casu dostat to na nejaku uroven a aby si s tym machrovala na dovolenke je to dost absurdne zelanie... uc sa to, co vies aktivne vyuzit napriiklad v praci alebo zivote...

vikusjk
15. apr 2026

@anonym_autor ak sa ju chces naucit pre vlastne potesenie, tak preco nie. Ak ju chces kvoli vyuzitiu v praci, alebo kariere celkovo, tak tam by som skor zvazovala, ci sa to fakt oplati.
Z azijskych jazykov sa my s dcerou ucime korejcinu (obe len preto, lebo sa nam paci, mame radi Koreu a ja tiez kdramy 😅) a dcera sa na strednej chce ucit aj cinstinu, zatial len pre take vlastne potesenie, lebo sa jej paci, ale verim, ze ak bude mat taku ambiciu, tak ju v buducnosti vyuzije aj v profesii

kofa77
15. apr 2026

rustinu nemam rada, ale po svete je vela bohatych Rusov, ktori podnikaju, obchoduju a vraj znalost ruskeho jazyka je celkom cenena-tak som bola informovana.

anonym_2ce920
15. apr 2026

Kazdy jazyk je len plus, tu nehra ziadnu rolu politika. Ak ta to bavi a taha, o to viac. Nikdy nevies kedy sa ti moze hodit.

krasneleto
15. apr 2026

za mna rustina urcite ano, je to svetovy jazyk, tak preco nie...

biba_18
15. apr 2026

v živote som nepozerala na to či sa mi oplatí učiť sa daný jazyk - buď som sa ho chcela učiť alebo nechcela ...
vôbec tvojmu nastaveniu nerozumiem ... 😒

biba_18
15. apr 2026

@anonym_d80405 je to také - hrozne obmedzujúce - podľa mňa ... robiť len to čo sa mi oplatí ... a čo tak robiť niečo pre zábavu? z pasie?

canany
15. apr 2026

Ucila som sa 4 roky na obchodnej akademii pred rokom 2000. Nemala som na zakladke okrem nemciny nic, tak nas donutili ekonomicku rustinu, po 25 rokoch mozem povedat, ze mi to bolo na dve veci...., uz som aj azbuku zabudla. Ak to clovek nevyuziva a neopakuje, zabity cas a vyhodene peniaze.

biba_18
15. apr 2026

@canany lenže ona píše, že ju ruština zaujíma - teba nezaujímala, to sú rôzne veci ...

moonlight1210
15. apr 2026

@anonym_autor ucila som sa na ZS chvilku, potom bola revolucia.
Teraz sa zo zabavy ucim znova.

Ale musim priznat, ze na ZS mi to islo kedysi ovela rychlejsie. Darmo, detska pamat je ako spongia.

anonym_112669
15. apr 2026
@anonym_34cd2a

Ved Fico nas tam taha von z eu. Mozno budeme nakoniec jedina europska krajina pod ruskou guberniou (neratajuc byvale staty ZSSR). Potom sa ti ta rustina mozno este zide. I ked sa da pochybovat, kolko ludi tu naozaj vedelo po rusky aj pocas 40 rokov ruskej okupacie.

@anonym_34cd2a netrep

anonym_112669
15. apr 2026

nevidím dôvod neučiť sa ...koľko jazykov vieš, toľko krát si človekom

sidicek
15. apr 2026

@anonym_autor to sa hanbis, ked temu zakladas ako anonym? Ake ine jazyky ovladas na dobrej urovni?

tykat
15. apr 2026

@anonym_autor tak pozri, rusky sa dohovoris v 1/6 sveta 😀 to môže byť tiež motivácia.
Ja som Husákove dieťa, a som rada, že mám ruštinu "zadarmo", chodila som aj na súťaže v ruskom jazyku, mám maturitu. Aj po rokoch v pohode prečítam azbuku a rozumiem textu. Trochu cviku a vedela by som aj rozprávať.

canany
15. apr 2026
@biba_18

@canany lenže ona píše, že ju ruština zaujíma - teba nezaujímala, to sú rôzne veci ...

@biba_18 otazka znela, ci ma zmysel, ucit sa rustinu, tak som napisala svoju skusenost.

anonym_34cd2a
15. apr 2026
@anonym_112669

@anonym_34cd2a netrep

@anonym_112669 a kvoli comu chodi Fico dnes po rozumy do Moskvy ako Bilak a Husak? Aby tu vladol ako Lukasenko pod patronatom Moskvy. Ked sa to nebodaj stane, tak tu uz nebudes, aby si zase pisala, ze netrep ... Taki ako ty pisali pred 2022, ze netrepte, ze rusi chcu zautocit na Ukrajinu ...

anonym_112669
15. apr 2026
@anonym_34cd2a

@anonym_112669 a kvoli comu chodi Fico dnes po rozumy do Moskvy ako Bilak a Husak? Aby tu vladol ako Lukasenko pod patronatom Moskvy. Ked sa to nebodaj stane, tak tu uz nebudes, aby si zase pisala, ze netrep ... Taki ako ty pisali pred 2022, ze netrepte, ze rusi chcu zautocit na Ukrajinu ...

@anonym_34cd2a veď čítaj a zaujímaj sa o život okolo seba a nie stále len opakuješ, čo ti niekto natlačí do hlavy ...už len ten tvoj prvý komentár hovorí o tvojej obmedzenosti ..nechápem, ako môže byť niekto tak ovplyvniteľný ako ty

anonym_35feb3
15. apr 2026
@anonym_112669

@anonym_34cd2a netrep

@anonym_112669
Smerak, vypocuj si nedavny prejav Fica na Slavine

anonym_112669
15. apr 2026
@anonym_35feb3

@anonym_112669
Smerak, vypocuj si nedavny prejav Fica na Slavine

@anonym_35feb3 ďalšia, čo si nevidí na koniec nosa

anonym_34cd2a
15. apr 2026
@anonym_112669

@anonym_34cd2a veď čítaj a zaujímaj sa o život okolo seba a nie stále len opakuješ, čo ti niekto natlačí do hlavy ...už len ten tvoj prvý komentár hovorí o tvojej obmedzenosti ..nechápem, ako môže byť niekto tak ovplyvniteľný ako ty

@anonym_112669 Odkial mas, ze mi niekto nieco natlacil do hlavy a vysvetli mi argumentami moju obmedzenost. Pocuvam a v pripade, ze mas pravdu, sa necham presvedcit ...

ria_sprout
15. apr 2026

S ruštinou sa dohovoris aj s ukrajincami čo ušli pred vojnou, aj s rusmi čo ušli pred režimom. Vieš uplatniť túto reč aj takto, takže netvarme sa, že túto reč používajú len ľudia čo sú za Fica a jeho mokré Ruské sny.

Ja som ruštinu nikdy nemala rada, ale napriek tomu ju počujem často lebo robím medzi ľuďmi ktorí ju používajú a nevadí mi. Učiť by som sa ju však nechcela. Mám rada nemčinu, ale neviem sa ju naučiť, len jej rozumiem. Keby som mala bunky na to jej pochopiť vôbec by ma netrápilo či sa oplatí ju učiť. Ale už som to skúšala toľko krát a neviem ju, že kašlem na to. Ak tebe ruština ide a máš ju rada, tak sa ju uč.

adiranka
15. apr 2026

zacni sa ucit. zaujima ta to, paci sa ti to. tak do toho 😉

anonym_112669
15. apr 2026
@anonym_34cd2a

@anonym_112669 Odkial mas, ze mi niekto nieco natlacil do hlavy a vysvetli mi argumentami moju obmedzenost. Pocuvam a v pripade, ze mas pravdu, sa necham presvedcit ...

@anonym_34cd2a nenecháš sa presvedčiť a ja ani nemám v úmysle to robiť ...čítaj, skús si dohľadať informácie, lebo toto je rétorika PS a celej opozície

anonym_34cd2a
15. apr 2026
@anonym_112669

@anonym_34cd2a nenecháš sa presvedčiť a ja ani nemám v úmysle to robiť ...čítaj, skús si dohľadať informácie, lebo toto je rétorika PS a celej opozície

@anonym_112669 alibisticke nic nehovoriace bla bla. Najdi, pohladaj, nebudem ... Cize argumenty nemas, mas len svoju bublinu, v ktorej zijes.

anonym_112669
15. apr 2026
@anonym_34cd2a

@anonym_112669 alibisticke nic nehovoriace bla bla. Najdi, pohladaj, nebudem ... Cize argumenty nemas, mas len svoju bublinu, v ktorej zijes.

@anonym_34cd2a reagujem presne ako ty ...tiež sú to samé bludné frázy ...nič konktétne nemáš . Len sa živíš čistou nenávisťou ...keby som ti napísala, prečítaj si nejakú knihu z Tordenu, čo mi odpovieš ?

Strana
z3