Má zmysel učiť sa španielsky na Slovensku?
Čaute, mám takú trochu dilemu. Pre kontext, na základnej aj strednej som sa učil nemecky a pravdu povediac, neznášal som to suverénne najviac zo všetkých predmetov. Keď sa na to spätne pozerám tak to bolo z veľkej časti spôsobené učiteľkami + celý ten systém výučby jazykov (aspoň za mojej mladosti) mi prišiel otrasný. Tak mi teda ostala z toho jazyka stále taká pachuť, aj keď viem, že keby veľmi chcem dokázal by som sa ho naučiť.
Anyways, teraz v dospelosti (late 20s) som sa pred pár mesiacmi z extrémnej nudy rozhodol stiahnuť si Duolingo a vyškúšať v ňom španielčinu. Viem, že celý koncept Duolinga má veľmi veľa problémov ale aj tak ma to nejak chytilo a pokračujem v tom dodnes. Plus občas spravím zopár Duocards, video z Dreaming Spanish atď. Neviem to posúdiť a nikdy sa mi nechcel robiť si test, ale odhadom by som povedal, že ma to dostalo tak cca medzi A2 a B1.
Vo svojom okolí sa ale často stretávam s názorom, že v našom prostredí (Slovensko alebo celkovo stredná Európa) je to celkovo strata času, keď na našom pracovnom trhu ťa ten jazyk profesne nikam neposunie a hlavne v mojom odbore (IT) je stále veľmi hodnotná práve tá nemčina. Aj že celkovo ten jazyk nie je príliš kde zužitkovať, možno okrem nejakej dovolenky v ES prinajlepšom.
Tak ma teda zaujíma, aký je váš názor tu?
začala som sa učiť španielčinu sama niečo po 40- ke, potom mi to bolo málo a niekoľko rokov som sa učila s lektorom. je mi na nič absolutne - ale cibrí to mozog…
takže ak to chceš kvôli práci - skôr to nebudeš potrebovať (aj keď jeden nikdy nevie)
ale všeobecne? určite je dobré učiť sa jazyky, aj niekoľko…
spanielcina tu na Sk skor pre zabavu a dovolenky (pracovne velmi ojedinele), pracovne skor francuzstina
Ja riesim rovnaku dilemu. Spanielcina je pre mna nadherny jazyk a tym, ze sa mi paci, ucenie je skor relax ako trapenie.. ale po dlhych uvahach som zhodnotila, ze ucenie sa spanielciny je a aj bude skor konicek nez nieco, co by ma malo na pracovnom trhu posunut - tam je daleko lepsie ovladat taku nemcinu.
spanielcinu a taliancinu sa ucia hlavne dievcata, ktore sa chcu vydajom dostat do tychto krajin. Aj v talianskych a spanielskych firmach na slovensku je komunikacny jazyk anglictina
@anonym_autor otvori sa ti novy svet
@anonym_autor Určite áno. Španielčina je super. Dúfam, že tu po vzore diskusie o ruštine sem zase nepríde niekto a nebude túto diskusiu politizovat, že je to jazyk Fidela Castra, Nicolas a Madura a Huga Chaveza.
@zuzana76 vidíš a ja mám zase skúsenosť, že francúzština sa neoplatí. Takže som sa jej prestala venovať na vyššej úrovni - pracovné možnosti s FRJ na SK žiadne.
@wagea tak so spj este menej, jasne, ze sa nieco da najst, ale nie nejako masovo, v nasej oblasti bude stale top anj, nej, pripadne madarcina

Staré príslovie hovorí ,,Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom“
V IT sektore to posúdiť neviem, neter sa učila na strednej aj španielsky, už je päť rok vydatá za španiela a žije tam desať rokov.ona.vsak vždy pracovala v cestovnom ruchu