icon

Má zmysel učiť sa dnes po rusky?

15. apr 2026

Od malička počúvam ruské pesničky. Veľmi sa mi ten jazyk páči. Je taký môj menší sen naučiť sa ho, ale... oplatí sa to vôbec? Rozmýšľala som aj nad ázijskými jazykmi... Čínština, Kórejčina, ale nedokážem si vybrať. Vždy mi to vyjde na tú ruštinu. K nej ma to ťahá najviac.

pr85
29. apr 2026
@anonym_34cd2a

@anonym_112669 Zivim sa vraj nenavistou, lebo nesuhlasim, aby nejaky skorumpovany politik typu Fica, plochozemec Machala, neonacista Mazurek,... rozkradali moje dane, moj dochodok a buducnost mojich deti? Zaujimavy pohlad ... Kto s vami a vasim rozkradanim nesuhlasi, ten sa udajne zivi nenavistou. Cize tvrdis, ze mas patent na pravdu, zem je plocha, lgbti a opozicia asi patria do koncentrakov,... jaj, moment, to tu uz tvrdil jeden pan s fuzkami pod nosom.

@anonym_34cd2a Názor, že LGBTI by mali byť zhadzovaní z najvyššich poschodí vysokých budov, je názorom, s ktorým súhlasí väčšina ilegálnych moslimských migrantov, ktorých po desaťtisícoch do Európy dopravuje progresívna ľavica, ktorá si týmto píli pod sebou pomyselný konár.

pr85
29. apr 2026

Ak sa chceš učiť ruštinu, tak smelo do toho. Minimálne v Bratislave sú tisíce Ukrajincov, z ktorých väčšina aj tak komunikuje po rusky, aspoň sa budeš mať s kým porozprávať a využiť tento jazyk. A čo už vôbec nechápem, je odsudzovanie jazyka a spájanie ho s Putinom. Som polyglot, ale španielčinu by som nikdy nespájal s Fidelom Castrom alebo Nicolasom Madurom. Francúzštinu by som nespájal s maršálom Pétainom a Léonom Degrellom alebo s francúzskymi vojami z OAS, ktorí sa dopustili masakier na Alžírčanoch počas vojny v Alžírsku. A nemčinu nikdo nespája s Hitlerom a nacistami...

pr85
29. apr 2026
@anonym_34cd2a

Ved Fico nas tam taha von z eu. Mozno budeme nakoniec jedina europska krajina pod ruskou guberniou (neratajuc byvale staty ZSSR). Potom sa ti ta rustina mozno este zide. I ked sa da pochybovat, kolko ludi tu naozaj vedelo po rusky aj pocas 40 rokov ruskej okupacie.

@anonym_34cd2a A ak ostaneme v EU s jej slniečkárskou migračnou politikou a politikmi ako Merkel a Macron, tak tu za chvíľu bude platiť právo šária a ako žena skončíš v burke a bez povolenia manžela ani necekneš.

sara07
29. apr 2026
@pr85

@anonym_34cd2a A ak ostaneme v EU s jej slniečkárskou migračnou politikou a politikmi ako Merkel a Macron, tak tu za chvíľu bude platiť právo šária a ako žena skončíš v burke a bez povolenia manžela ani necekneš.

@pr85 kde berieš tu istou že tu nebude raz gilead, vám by to vyhovovalo a už ste ho raz v podstate mali zavedený

anonym_34cd2a
29. apr 2026
@pr85

@pr85 Keby bolo keby, boli by sme v nebi. Aky si zlaty, ze sa bojis o to, ze zeny skoncia v burke. Tvoje vestby su potrebne a uzitocne ako beznohemu tretry. Ved sa odstahuj, kde ti bude lepsie a my zostaneme v eu. V Rusku hladaju pracovne sily. To je krajina tradicii ...

anonym_20f586
29. apr 2026

Moja dcéra chodí na ruské bilingválne gymnázium. A bude maturovať na úrovni C1, k tomu angličtina. Myslím, že skvelá kombinácia. A ver, že to je svetový jazyk. A mimo tému rodinný príslušník využil v práci naplno, že vie po rusky. Bol asi jediný z celej firmy

pr85
30. apr 2026
@anonym_34cd2a

@pr85 Keby bolo keby, boli by sme v nebi. Aky si zlaty, ze sa bojis o to, ze zeny skoncia v burke. Tvoje vestby su potrebne a uzitocne ako beznohemu tretry. Ved sa odstahuj, kde ti bude lepsie a my zostaneme v eu. V Rusku hladaju pracovne sily. To je krajina tradicii ...

@anonym_34cd2a A prečo by som sa mal odsťahovať niekam ja? Ináč, vidno, že on mne nič nevieš, lebo som vo svojom živote žil aj mimo Slovenska (vo Francúzsku), ktoré je skrz na skrz vo veľkých mestách islamizovane. Nechcem, aby Slovensko dopadlo podobne a do Ruska sa sťahovať nechcem. Tam je to podobné (Moskva je islamizovane a Rusko má čele moslimské regióny typu Cecensko).

pr85
30. apr 2026
@sara07

@pr85 kde berieš tu istou že tu nebude raz gilead, vám by to vyhovovalo a už ste ho raz v podstate mali zavedený

@sara07 Nechápem tvojmu komentáru. Farma firma Gilead tu v BA už je. 🙂

anonym_34cd2a
30. apr 2026
@pr85

@anonym_34cd2a A prečo by som sa mal odsťahovať niekam ja? Ináč, vidno, že on mne nič nevieš, lebo som vo svojom živote žil aj mimo Slovenska (vo Francúzsku), ktoré je skrz na skrz vo veľkých mestách islamizovane. Nechcem, aby Slovensko dopadlo podobne a do Ruska sa sťahovať nechcem. Tam je to podobné (Moskva je islamizovane a Rusko má čele moslimské regióny typu Cecensko).

@pr85 Na dvoch stolickach sa sediet neda. Mala krajina na pomedzi velmoci nezostane neutralna. Rusko, ci madarsko by nas hned s radostou obsadili. Ak nechces byt v eu, tak ta berie rusko. Ja chcem zostat v eu, lebo patrime do Europy, nie do Azie ... A strasenie bububu sariou je ako ked Orban vozil Ficovi migrantov na hranicu a Fico nimi strasil pred volbami. Dnes Magyar povedal, ako to bolo, ze to bol Ficov a Orbanov podvod.

anonym_34cd2a
30. apr 2026
@pr85

Ak sa chceš učiť ruštinu, tak smelo do toho. Minimálne v Bratislave sú tisíce Ukrajincov, z ktorých väčšina aj tak komunikuje po rusky, aspoň sa budeš mať s kým porozprávať a využiť tento jazyk. A čo už vôbec nechápem, je odsudzovanie jazyka a spájanie ho s Putinom. Som polyglot, ale španielčinu by som nikdy nespájal s Fidelom Castrom alebo Nicolasom Madurom. Francúzštinu by som nespájal s maršálom Pétainom a Léonom Degrellom alebo s francúzskymi vojami z OAS, ktorí sa dopustili masakier na Alžírčanoch počas vojny v Alžírsku. A nemčinu nikdo nespája s Hitlerom a nacistami...

@pr85 Francuzi nas nikdy neobsadili, ani spanieli, ani anglicania, ani americania .... Nemci nas obsadili v WW2 na 5 rokov a rusi na 40r. Nemci nas uz nechcu obsadit, rusi ano ... Ked ta niekto nuti ucit sa jazyk, ktory si nikdy nevyuzil, tak si ho prilis neoblubis. Kolko ludi chodi pracovat do rakuska, nemecka, Svajciarska a kolko do ruska?

sara07
30. apr 2026
@pr85

@sara07 Nechápem tvojmu komentáru. Farma firma Gilead tu v BA už je. 🙂

@pr85 gielad je názov z serialu Netflix , Služobníčka ... v mene boha sa práva žien obmedzia, antikoncepciu musi na začiatku podpisat muž recept inak ju nevydaju a postupne sa dopracuju do formy otroctva v mene boha a božej láskavosti ............ ked som to pozerala tak ma až mrazilo lebo keby ste mohli tak niektore veci zavediete okamžite myslím prvý diel hlavne ...

sara07
30. apr 2026
@anonym_34cd2a

@pr85 Francuzi nas nikdy neobsadili, ani spanieli, ani anglicania, ani americania .... Nemci nas obsadili v WW2 na 5 rokov a rusi na 40r. Nemci nas uz nechcu obsadit, rusi ano ... Ked ta niekto nuti ucit sa jazyk, ktory si nikdy nevyuzil, tak si ho prilis neoblubis. Kolko ludi chodi pracovat do rakuska, nemecka, Svajciarska a kolko do ruska?

@anonym_34cd2a možno by som to nenazvala až tak obsadenie lebo slovensku a hlinkovej garde vyhovali nemci, špinavu robotu , udavačstvo s radosto robili slovaci, na sk im stačilo 5 gestapakov .. ostane sme zvladali za nich . ... čo nikde inde v žiadnej krajine až v takej forme nebolo
ale ano ako píšeš propaganda urobili svoje , oslobodzovanie prekrutene , atd ..

anonym_5e6c9b
30. apr 2026
@sara07

@pr85 gielad je názov z serialu Netflix , Služobníčka ... v mene boha sa práva žien obmedzia, antikoncepciu musi na začiatku podpisat muž recept inak ju nevydaju a postupne sa dopracuju do formy otroctva v mene boha a božej láskavosti ............ ked som to pozerala tak ma až mrazilo lebo keby ste mohli tak niektore veci zavediete okamžite myslím prvý diel hlavne ...

@sara07 v tej sluzonicke tie obmedzovania prav pre zeny nie su vymyslene . Skoro vsetko sa udialo a nie vo velmi davnej minulosti

sara07
30. apr 2026
@anonym_5e6c9b

@sara07 v tej sluzonicke tie obmedzovania prav pre zeny nie su vymyslene . Skoro vsetko sa udialo a nie vo velmi davnej minulosti

@anonym_5e6c9b ano to je pravda , mna mrazilo ako lahko je ich znova zaviest, aká je tenka hranica , stačí zase takáto krestanska bohata skupina

anonym_5e6c9b
30. apr 2026
@sara07

@anonym_5e6c9b ano to je pravda , mna mrazilo ako lahko je ich znova zaviest, aká je tenka hranica , stačí zase takáto krestanska bohata skupina

@sara07 preco rozmyslas len nad krestanskymi skupinami? Ten nastup vladnucej vrstvy a postupne rusenie prav zien je identicke tomu co sa stalo v iráne - krok za krokom - zeny co chodili v minisatach, zabavali sa, pracovali na vyznamnych funkciach sa zo dna na den stali zeny v domacnosti, bez pristupu k svojim uctom/peniazom. A pokial viem v irane to nezaviedla ziadna krestanska bohata skupina. Mam skor strach z islamistickych fundamentalistov ako z tych krestanskych

sara07
30. apr 2026
@anonym_5e6c9b

@sara07 preco rozmyslas len nad krestanskymi skupinami? Ten nastup vladnucej vrstvy a postupne rusenie prav zien je identicke tomu co sa stalo v iráne - krok za krokom - zeny co chodili v minisatach, zabavali sa, pracovali na vyznamnych funkciach sa zo dna na den stali zeny v domacnosti, bez pristupu k svojim uctom/peniazom. A pokial viem v irane to nezaviedla ziadna krestanska bohata skupina. Mam skor strach z islamistickych fundamentalistov ako z tych krestanskych

@anonym_5e6c9b pretože tu máme viac krestansku skupinu , zaznamenala si nejaku islamisticku fundament. skupinu na slovensku ? ja nie
ale pokusy ohladne interupcii, staženie , zakázanie , uprava ustavy a podobne zákony, pokyny tu predkladaju pravidelne každý pol rok , Kto??? no krestansky orientovana skupina poslancov
to iste interupčna tableta ktora je registrovana, ma povolenie všetko kto zablkoval jej použivanie ? to isté interupcia bezplatna pri ženách nad 40-45 rokov pre zdravotné ind. kto ju spoplatnil - čiže stažil minister silno krestnasky orientovany
takže nechápem načo vytahuješ iran, ktorý ak bude obsadzovat alebo riešit tak svoje okolie , okolitých susedov - ano to je možné, ale na slovensku ???? to mi skôr pripada vytahovanie tejto otázky len ako zásterka a hlavne ospravedlnenie ako krestanska čast zasahuje a meni zakony pre svoju vieru ale nie pre ludí , respektivne všetkých
skutočne nevnímaš že potichu po krokoch to tu robia , snaha menit slova , aby sa dali potom použit inak napr v ustave ...
kto nám tu zakazal sexualnu vychovu ?
vatikanska zmluva ??? musíme ju mať ? za mna nie
náboženstvo sa vyučovalo za silno krestanskej Márii Terezii v nedelu v školách , prečo teraz to tak neostalo ale sa to natlačilo do škôl ? z akého dôvodu to doteraz mohlo byt a teraz je už problém ?

sara07
30. apr 2026
@anonym_5e6c9b

@anonym_5e6c9b však si zober tu
vidíš tu nejaku moslimsku alebo iného naboženstva nicky diskusie ohladne hak, interupcii, vazektomie a podobne ???? ktora tu píše, ktorá zasahuje aj ked je inak položená otázka ? a ich názor tam nie je vhodny
ja nie
ja tu vidim len krestansku čast , ktorá teda zavadza , kludne napiše že matka je vrah , empatia žiadna, proste idu tvrdo ....

sara07
30. apr 2026
@anonym_5e6c9b

@anonym_5e6c9b uprimne ja rozdiel medzi červeným habitom gileadu a čiernou burkou nevídim , obe určuju status, zaradenie, podriadenie, neslobodu ženy
ked si zoberieme križiacke vojny , služili k čomu ? vyhlasoval ich kto ?

pr85
30. apr 2026
@anonym_5e6c9b

@anonym_5e6c9b Presne tak.

pr85
30. apr 2026
@sara07

@anonym_5e6c9b uprimne ja rozdiel medzi červeným habitom gileadu a čiernou burkou nevídim , obe určuju status, zaradenie, podriadenie, neslobodu ženy
ked si zoberieme križiacke vojny , služili k čomu ? vyhlasoval ich kto ?

@sara07 To si fakt myslíš, že nejaký katolík ťa bude nútiť nosiť habit? Lebo moslimovia ženy nútia nosiť zavoje, nikaby a búrky.

sara07
1. máj 2026
@pr85

@sara07 To si fakt myslíš, že nejaký katolík ťa bude nútiť nosiť habit? Lebo moslimovia ženy nútia nosiť zavoje, nikaby a búrky.

@pr85 ano
keby si mal moc donutil by si ma mať dieta aj keby som ho nechcela
keby si mal moc zatrhol by si mi antkoncepciu
habit bol až na konci , začinali pomaličky ... v podstate tak ako teraz krestanska čast postupne sa snaži okresat, obmedzit ....

anonym_5e6c9b
1. máj 2026
@sara07

@pr85 ano
keby si mal moc donutil by si ma mať dieta aj keby som ho nechcela
keby si mal moc zatrhol by si mi antkoncepciu
habit bol až na konci , začinali pomaličky ... v podstate tak ako teraz krestanska čast postupne sa snaži okresat, obmedzit ....

@sara07 to si este nevidela co dokazali vvposlednych desatrociach musulmani. A ti este k tomu, ze zena nemoze rozhodovat ohladom interupcie a antikoncepcie by mala chodit zahalena a nema doslovne ziadne prava. Stale si myslim, ze islam je pre zenu omnoho skodlivejsi ako krestanske skupiny - fundamentalisti.

vevesh
1. máj 2026
@anonym_5e6c9b

@sara07 to si este nevidela co dokazali vvposlednych desatrociach musulmani. A ti este k tomu, ze zena nemoze rozhodovat ohladom interupcie a antikoncepcie by mala chodit zahalena a nema doslovne ziadne prava. Stale si myslim, ze islam je pre zenu omnoho skodlivejsi ako krestanske skupiny - fundamentalisti.

@anonym_5e6c9b tak toto je vymysel na ntu- aj potrat, aj antikoncepcia je v islame povolena. A nepotrebujes ziadne dovolenia a povolenia od manzela...🙄🤐

vevesh
1. máj 2026

A len tak na zamyslenie- zapadni nemci do roku 1977 (!) vyzadovali pisomny suhlas manzela, aby manzelka mohla pracovat, v svajciarsku do podobneho roku nemala zena vobec volebne pravo....a vobec nevidim pritiahnute za vlasy, ze sa to v nejakej demokracii opat objavi taketo obmedzovanie nejakej skupiny na nejakom zaklade (ci pohlavie, ci nabozenstvo, ci pristahovalectvo a pod...)

anonym_5e6c9b
1. máj 2026
@vevesh

@anonym_5e6c9b tak toto je vymysel na ntu- aj potrat, aj antikoncepcia je v islame povolena. A nepotrebujes ziadne dovolenia a povolenia od manzela...🙄🤐

@vevesh to by si povedala aj tym v iran a v afganistane a v pakistane?

sara07
1. máj 2026
@anonym_5e6c9b

@anonym_5e6c9b bola som v týchto krajinach aj mimo hotelovu bublinu
viem ako sa tam spravaju a aké možnosti maju tam tie ženy - žiadne , respetivne ako v ktorej krajine
jediny rozdiel je v tom že tam zákony a viera su tak prepojené , že viera je nad zakony štatu
keby u nás bola možnost sme na tom rovnako, sme sice napr sekularny štat ale už máme vatikansku zmluvu a rozličné snahy o zmenu znenia niektorých slov, kde je potom len maly krok k určitym zákazom
pokial viem tak určite dve strany na sk keby mohli tak interupcie uplne zakažu , netvarme sa že tu nie je na to tlak ..
taka republika sa začina v postojoch čo je nie je žena spravat podla muslimských vzorov ..len to kamufluju iným ... treba pripmenut vyroky vašečku alebo zaborskej pripadne dokonca ministra zdravotnictva ?

vevesh
1. máj 2026
@anonym_5e6c9b

@vevesh to by si povedala aj tym v iran a v afganistane a v pakistane?

@anonym_5e6c9b ano, aj tam je povolena. Ine veci nie, ale akurat v tomto si netrafila po hlavicke. V irane sa zeny zle nemaju, takisto v pakistane, a v afganistane je to teraz naozaj zle...

anonym_5e6c9b
1. máj 2026
@vevesh

@anonym_5e6c9b ano, aj tam je povolena. Ine veci nie, ale akurat v tomto si netrafila po hlavicke. V irane sa zeny zle nemaju, takisto v pakistane, a v afganistane je to teraz naozaj zle...

@vevesh vsade tam kde su fundamentalisti a zeny nemaju pravo ani len chodit same po ulici je to pre zeny zle a uz mi len povies ako sa zena podrobí potratu ak muz jej to nedovoli - to je uz len sloboda, aj chlap povie ze hej tak samozrejme, ale len v málo rodinach sa moze slobodne rozhodnut zena ohladom svojho potomstva

anonym_5e6c9b
1. máj 2026
@vevesh

A len tak na zamyslenie- zapadni nemci do roku 1977 (!) vyzadovali pisomny suhlas manzela, aby manzelka mohla pracovat, v svajciarsku do podobneho roku nemala zena vobec volebne pravo....a vobec nevidim pritiahnute za vlasy, ze sa to v nejakej demokracii opat objavi taketo obmedzovanie nejakej skupiny na nejakom zaklade (ci pohlavie, ci nabozenstvo, ci pristahovalectvo a pod...)

@vevesh vsak toje to, ze v europe si zeny vydobili svoje prava a teraz sa vratime naspat a budeme pytat povolenie od chlapa este aj na to aby sme vysli na ulicu a dávat si pozor co si oblecies lebo ta este znasilnia koli tomu, ze mas kratsiu suknu ako sa im páci

sara07
1. máj 2026
@vevesh

@vevesh dakujem vevesh, už som si myslela že som tomto sama ❤