Prečo slovenské slová nahrádzame anglickými výrazmi?
Prečo sa čím ďalej tým viac slovenské slová nahrádzajú anglickými? Napríklad:
Office, Meeting, E-shop, Budget, Make-up, Jacuzzi, Event, Workshop, Feedback, Deadline,
Stream, Login, Briefing, Networking, Hiking, Coach, Bike, Brunch, Fastfood, Know-how,
Billboard, Blog, Selfie, Summit, Outfit, Cringe, Influencer, Hoax, Spam, Startup, Red Flag, Ghosting, Speaker, Chat, Show, Like, Follover, Team, Leader...
@bielasovicka tieto slova pouzivali hlavne nase stare mami 😉
@frflos_nespokojny neviem. Moja bola Maďarka 😄
Najviac sa mi páči že samodruhá - tehotná 🤭
@bielasovicka
A kedysi tie samodruhé boli vlastne aj samorodné 😁
@bielasovicka aj moja, obe boli Húnky
@bielasovicka moje zase original slovenky 🙂
@bielasovicka tieto slova pouzivali hlavne nase stare mami 😉
@frflos_nespokojny mamY 😉
@frflos_nespokojny mamY 😉
@viestta fuuuuu.
uz to vidim. povodne tam preklepov bolo viac. aj pismenka vo vete chybali 🙏
@viestta fuuuuu.
uz to vidim. povodne tam preklepov bolo viac. aj pismenka vo vete chybali 🙏
@frflos_nespokojny podari sa...
@frflos_nespokojny podari sa...
@viestta v poslednom case sa dari velmi dobre a prestal som to uz aj riesit.
hlavna vec , ze si v nasej rodnej reci rozumieme 😉
@nyusika no jasné 😉
@nyusika @bielasovicka tak dumem ci ja som vobec Slovak... Jedna babka o sebe prehlasovala, ze nie je Madarka, ona je Kosicanka 😅, (Jej mama Spisiacka, otec Madar), dedo bol z Pohronia, druha babka plnohodnotna vychodniarka, dedo Zahorak, ale vsetci zili roky rokuce v Kosiciach.
@nyusika @bielasovicka tak dumem ci ja som vobec Slovak... Jedna babka o sebe prehlasovala, ze nie je Madarka, ona je Kosicanka 😅, (Jej mama Spisiacka, otec Madar), dedo bol z Pohronia, druha babka plnohodnotna vychodniarka, dedo Zahorak, ale vsetci zili roky rokuce v Kosiciach.
@viestta nooo myslim si , ze plnohodnotny.
spis niekedy patril polsku. jedine etnikum teoreticky mozno chyba a to su rusini 🙂
@viestta nooo myslim si , ze plnohodnotny.
spis niekedy patril polsku. jedine etnikum teoreticky mozno chyba a to su rusini 🙂
@frflos_nespokojny vychod nie je len Spis, je to aj Zemplin, Abov, Saris. A Polsku patrilo len 34 spiskych miest a obci, nie cela zupa
@frflos_nespokojny vychod nie je len Spis, je to aj Zemplin, Abov, Saris. A Polsku patrilo len 34 spiskych miest a obci, nie cela zupa
@viestta ja viem, ale napisala si " (Jej mama Spisiacka, otec Madar)"
@viestta aj mne sa zdá, že sme takí miesanci, z každého rožku trosku. 🤣. Co už, aj tak še dá
Tiež niekedy rozmýšľam, co vlastne som 🤷🏼♀️
@viestta ja viem, ale napisala si " (Jej mama Spisiacka, otec Madar)"
@frflos_nespokojny vidis, a nebola z toho spiskeho zalohu, bola z Gelnice. A Rusnaci sa do nasej sirokej rodiny prizenili, vydali sa do nej Kysucanka, Oravka a aj jedna z Hontu. Ale to sa nerata, to nie je pokrvne pribuzenstvo
@anonym_autor mnohi z nas robia pre nadnarodne firmy s anglickym jazykom, kolegovia nie su Slovaci, tak nepovies Spanielovi I go to porada 😂
@frflos_nespokojny vidis, a nebola z toho spiskeho zalohu, bola z Gelnice. A Rusnaci sa do nasej sirokej rodiny prizenili, vydali sa do nej Kysucanka, Oravka a aj jedna z Hontu. Ale to sa nerata, to nie je pokrvne pribuzenstvo
@viestta ja som to nemyslel zle, len som chcel zahrnut cele nase uzemie aj s etnikom. vlastne na nasom malickom slovensku uz nemame ani vlastny slovensky jazyk. ano vsetko sa vyvija, ale ...
na juhu madarsky, gorali zase goralsky ( miesana polstina) a jedna strana rusini, druha takmer cesky a stred slovenska (hlavne hladove doliny okupuju nasi romovia) a nakoniec pracujuca inteligencia anglicky
@viestta ja som to nemyslel zle, len som chcel zahrnut cele nase uzemie aj s etnikom. vlastne na nasom malickom slovensku uz nemame ani vlastny slovensky jazyk. ano vsetko sa vyvija, ale ...
na juhu madarsky, gorali zase goralsky ( miesana polstina) a jedna strana rusini, druha takmer cesky a stred slovenska (hlavne hladove doliny okupuju nasi romovia) a nakoniec pracujuca inteligencia anglicky
@frflos_nespokojny áno, podľa mňa si to povedal presne tak, ako to je 👍
@anonym_autor mnohi z nas robia pre nadnarodne firmy s anglickym jazykom, kolegovia nie su Slovaci, tak nepovies Spanielovi I go to porada 😂
@anonym_6bef8a Ja dúfam, že tomu Španielovi nepovieš I go to meeting. To by bola angličtina na úrovni úplného začiatočníka.
@anonym_autor trištvrte z nich ani netuším, čo znamenajú, neviem ich ani prečítať a vôbec ich nepoužívam 🙈
@anonym_autor
Ked v minulom storoci prisli ludia z ameriky a rozpravali o "skyskrapers" tak zamestnanci jazykovedneho ustavu zapracovali a prisli so slovenskou verziou "mrakodrap".
Dnes na to kaslu.
Ja ti odporúčam si pozrieť ako sa povie fazuľa po turecky. 😁
pride vnuk na prazdniny k babke a pyta sa: babka mate satelit? Babka hovorí: co by som sa mala telit, co som krava?
@anonym_autor hned mi je lepšie zrana 🤣🤣
Just because 😄
@anonym_6bef8a Ja dúfam, že tomu Španielovi nepovieš I go to meeting. To by bola angličtina na úrovni úplného začiatočníka.
@sisaka a ja zasa dufam, ze je jasne, ze ta moja posledna veta bola myslena zo srandy ☺️

Najviac sa mi páči že samodruhá - tehotná 🤭