Vie učiteľ angličtiny na Slovensku perfektne po anglicky?
Vie ucitel anglictiny na Slovensku naozaj perfektne po anglicky? Keby prisiel napriklad do Manchestra, rozumel by Manchestrovskemu akcentu?
@nelnelnel vyberaj si native speakera, ktorý žije/učí na Slovensku a bude schopný ťa naučiť aj dialekt danej časti anglicka. Lebo však ani Bratislavčan ťa nenaučí rozprávať východniarsky 🙂
@a0 ale nech ma ten native speaker tiez ucitelske zameranie. Inak ked to je len native speaker bez vzdelania aj to tak vyzerá
Ani samotní Angličania/Američania nevedia perfektne svoj rodný jazyk, čo mesto to iný dialekt. Ak chceš konkrétny prízvuk, treba si hľadať učiteľa priamo ktorý pôsobil v tej oblasti. 🙂
@nelnelnel pravdepodobne s menšími problémami, časom by sa adaptoval. Accent sa da len napočúvať, neda sa naučiť ako teória. Problém je, ze hneď o pár kilometrov ďalej natrafis na iny Accent 🤣 treba to len akceptovať. Neodporúčam učiť sa žiadny dialekt, ale sústrediť sa na "Standard English " non-regional accent anglictinu. Btw za mna najťažšie zrozumitelny accent je Cockney. 🫣
Dobry anglictinar by mal pouzivat standardnu (Oxfordsku?) anglictinu, nie nejaky krajovy dialekt. Aj slovencinarky pouzivaju spisovnu slovencinu, nie dialekty.
Nie som ucitel anglictiny, priemernemu manchesterskemu akcentu rozumiem. Aj roznym inym, ako napr severoirsky, ale hovorim standardnou britskou anglictinou. Cim silnejsi dialekt/menej vzdelany speaker, tym to je tazsie. No nie iba pre mna, aj pre native speakerov.
@nelnelnel pravdepodobne s menšími problémami, časom by sa adaptoval. Accent sa da len napočúvať, neda sa naučiť ako teória. Problém je, ze hneď o pár kilometrov ďalej natrafis na iny Accent 🤣 treba to len akceptovať. Neodporúčam učiť sa žiadny dialekt, ale sústrediť sa na "Standard English " non-regional accent anglictinu. Btw za mna najťažšie zrozumitelny accent je Cockney. 🫣
@haley7897 nie len za teba, často počúvam rozhovory alebo podcasty ale keď spustila speváčka Adele, tak som mala pocit, že nerozpráva ani anglicky 😂🙈
@haley7897 nie len za teba, často počúvam rozhovory alebo podcasty ale keď spustila speváčka Adele, tak som mala pocit, že nerozpráva ani anglicky 😂🙈
@a0 presne Adele specificky, ta im robí zlé meno 🤣🫣 to je asi fakt jediný accent ktorý mi vie robiť problémy. Samozrejme, špecifické local lingo, slang nieje vždy šanca rozumieť.
@haley7897 to keď ma človek ego hore, že vie anglicky, tak ona mu ho zrazí na najväčšie dno 🤣
@a0 a teda ešte dodám, ze jej nerozumieť práve preto, ze jej mix cockney ma ďaleko od "Standard English " ktorá je spájaná so strednou a vyššou triedou. Jej je mixnuty robotnickou triedou...
Inými slovami, necit sa zle ak jej nerozumieš. Nieje to preto, ze by tvoja angličtina nebola dosť dobrá...
Tak ak by cudzinec, ktory sa naucil slovensky prisiel na vychod a pocul by napr. rozpravat takeho sarisana, tiez by pozeral ako vyorana mys. Tak je to aj s anglickymi prizvukmi. Najcistejsi je tzv. posh vyslovnost, maju ju absolventi sukromnych skol. Vyssia class. Krasne hovori napr. Benedict Cumberbatch. Alebo Boris Johnson
A Adele- och😄.
@nelnelnel moj syn ma lepsi prizvuk ako ucitelka.aj mu to povedala.
No tie prízvuky, často sa zbytočne síli a potom je to viac vtipnejsie ako zrozumitelnejsie 🤭 a nechápem na čo
@nelnelnel moj syn ma lepsi prizvuk ako ucitelka.aj mu to povedala.
@slavomira236 niektorí ľudia majú tento talent, naučiť sa prizvuk ako native. Niektorí ziju v zahraničí dekády a stále počuť prizvuk. V oboch prípadoch je to v poriadku. Na prizvuku nieje nic zlé.
No tie prízvuky, často sa zbytočne síli a potom je to viac vtipnejsie ako zrozumitelnejsie 🤭 a nechápem na čo
@anonym_0cd267 súhlasím, prízvuk je úplne irelevantny. Kazdy z nas ma pre niekoho prízvuk.
Ja som dnes na Insta narazila na tuto Shetlandsku anglictinu 😍 Pre mna znie super. Kolki by ste bez titulkov rozumeli?
Ja som dnes na Insta narazila na tuto Shetlandsku anglictinu 😍 Pre mna znie super. Kolki by ste bez titulkov rozumeli?
@simsalabim pre mna v pohode. Nádherný accent.
@simsalabim pre mna v pohode. Nádherný accent.
@haley7897 aj pre mna. Uzasna 😍 A milujem skotske akcenty.
Tak nemusí, na univerzite sa neučia tieto jednotlivé dialekty - škótsky, írsky, cockney...možno len vedieť rozoznať, ale vyslovene ich používať a rozumieť, na to treba asi prax a mať to veľa napočúvané, a to je veľmi individuálne. Sú lepší aj horší študenti, lepší aj horší speakeri, proste ako v každom povolaní.
@haley7897 aj pre mna. Uzasna 😍 A milujem skotske akcenty.
@simsalabim oh, čím severnejsie tym krajšie
@simsalabim
Co tak Australia
@simsalabim
Co tak Australia
@anonym_e654e7 za mna úplne bez problémov. Ale je to sranda, lebo ked som sa presťahovala z US do UK bola som zvyknutá len na US accent a ked sme trebárs išli s kolegami na obed, alebo po práci von, mala som co robiť aby som im niečo rozumela. Znelo to ako úplne iná reč.
Svagrina zije odmalicka v USA, cize je native speaker a sama tvrdi, ze ma problem obcas rozumiet britskej anglictine 😀
Ultimate test porozumenia anglickeho jazyka. 🤌🏼🤌🏼🤌🏼Prakticky len pre UK , ludia mimo nemajú veľmi šancu pochopiť 🤣
Dajte vedieť, ci to niekomu dáva zmysel.
https://youtube.com/shorts/_54l3YH1wWQ?si=ZksuW...
@nelnelnel ano, su ucitelia, ktori vedia perfektne a ak zili zrovna v manchestri, tak aj ten mancunian accent daju. alebo iny podla toho, s akym sa stretli. ale zrejme by ho neucili, uci sa standard (RP). a uprimne, zrovna s manchestrom maju problem aj briti z inych casti krajiny. mam odtial kamosa a napr. nasi spolocni znami z londyna ho vzdy napominaju, ze spomal a vyslovuj normalne, lebo ked zacne rozpravat nejaky pribeh, ani oni mu nerozumeju. ja (byvala ucitelka aj) mu tiez rozumiem, len ked sa aspon trocha ovlada 🙂 podobny problem je s glasgwegian, brummie a mnohymi dalsimi akcentmi... a mala som problem rozumiet, aj ked som si prvykrat kupovala listky na metro vo vychodnom londyne. ale potom som si zvykla. preco sa pytas?
@simsalabim
Co tak Australia
@anonym_e654e7 toto je ok, ale stravila som v Australii rok, no uz velmi davno. A mam napozerane roky Neighbours. Este si spominam na zaciatky Jasona Donovana a Kylie Minogue 🙈 Mne sa aussie akcent celkom paci, ale teda plati to, co pri inych, moc siroky dialekt uz nie a cim nizsie vzdelanie, tym je to tazsie.

@nelnelnel Ktory ucitel? Myslis, ze vsetci su na tom rovnako?